gosia1719499730 14.02.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 regulator pogodowy załatwiłby sprawę, do tego odpowiednio ustawione okna czasowe na regulatorze... wiele osób na FM ma tylko ogrzewanie podłogowe i nie narzeka na komfort jego użytkowania... Miałam regulator pogodowy;-) i ustawione okna czasowe;-) Mowie o obnizeniu temp w czasie wyjazdów, mozna na piecu, jasne ze tak...Ale mnie si enie chce kombinować, ja chce właczyc i miec ciepło za 1h. Kazdy ma swoje preferencje i tyle. Poiwedziałam ze JA nie zrobie 2 raz, a nie ze podłogówka jest dla D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A tak z ciekawości co do ogrzewania... Czy ktoś decyduje się na klasyczną grawitacyjną wentylację? W całej prasie budowlanej jest teraz taka ofensywa na rekuperatory, najlepiej z gruntownymi wymiennikami, że aż mi się to podejrzane wydaje . Dodatkowo potencjalne oszczędności wydają mi się za małe w stosunku do kosztów całej instalacji. Dlatego ja nie robiłam i nie robię. Tak samo jak pompy ciepła. Pompa w ogole mnie fascynuje. Ludzie nie maja kasy na ocieplenie, ale maja pompę ciepła, która za zycia sie nie zwraca i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Odnosnie rekuperatora to planuje przyjrzec sie kosztom prądu, zeby niespodzianki nie było, ze sasiad płaci 100, a my 300 zł miesiecznie jak u mojego szwagra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yureq 14.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No dokładnie, o kosztach prądu to w ogóle nikt nie pisze Jakby tak brać na wiarę te wszystkie "obliczenia" to powinno się dać zbudować dom, który więcej odzyskuje energii niż zużywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No dokładnie, o kosztach prądu to w ogóle nikt nie pisze Jakby tak brać na wiarę te wszystkie "obliczenia" to powinno się dać zbudować dom, który więcej odzyskuje energii niż zużywa Dodałabym jeszcze ten rozkoszny szum generowany cały czas. Ja mam bardzo dobry słuch i mnie szlag trafia na szemranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A tak z ciekawości co do ogrzewania... Czy ktoś decyduje się na klasyczną grawitacyjną wentylację? W całej prasie budowlanej jest teraz taka ofensywa na rekuperatory, najlepiej z gruntownymi wymiennikami, że aż mi się to podejrzane wydaje . Dodatkowo potencjalne oszczędności wydają mi się za małe w stosunku do kosztów całej instalacji. Tak, ja decyduję sie na klasyczna wentylację:-)po raz drugi zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.02.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A tak z ciekawości co do ogrzewania... Czy ktoś decyduje się na klasyczną grawitacyjną wentylację? W całej prasie budowlanej jest teraz taka ofensywa na rekuperatory, najlepiej z gruntownymi wymiennikami, że aż mi się to podejrzane wydaje . Dodatkowo potencjalne oszczędności wydają mi się za małe w stosunku do kosztów całej instalacji. my zdecydowalismy sie na mechaniczna, koszt zblizony do grawitacyjnej ( nie licze pradu) a komfort o niebo lepszy Dlatego ja nie robiłam i nie robię. Tak samo jak pompy ciepła. Pompa w ogole mnie fascynuje. Ludzie nie maja kasy na ocieplenie, ale maja pompę ciepła, która za zycia sie nie zwraca i tyle u nas pompa powinna zwrocic sie po 10 latach, pozatym biore nie tylko okres zwrotu ale komfort uzytkowania, nie mam gazu , a węgiel czy ekogroszek mnie nie interesuje, chce miec prawie bezobslugowe i czyste ogrzewania i za to jestem w stanie wiecej zainwestowac ( mowie to z doswiadczenia paleniem węglem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 my zdecydowalismy sie na mechaniczna, koszt zblizony do grawitacyjnej ( nie licze pradu) a komfort o niebo lepszy u nas pompa powinna zwrocic sie po 10 latach, pozatym biore nie tylko okres zwrotu ale komfort uzytkowania, nie mam gazu , a węgiel czy ekogroszek mnie nie interesuje, chce miec prawie bezobslugowe i czyste ogrzewania i za to jestem w stanie wiecej zainwestowac ( mowie to z doswiadczenia paleniem węglem) Przy braku gazu nie dyskutuje o pompie, bo pewnie sama bym sie na nia zdecydowała:-) Grawitacyjna nigdy nie bedzie w cenie mechanicznej, vide koszt prądu:-) sam brak kominów tego nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 my zdecydowalismy sie na mechaniczna, koszt zblizony do grawitacyjnej ( nie licze pradu) a komfort o niebo lepszy u nas pompa powinna zwrocic sie po 10 latach, pozatym biore nie tylko okres zwrotu ale komfort uzytkowania, nie mam gazu , a węgiel czy ekogroszek mnie nie interesuje, chce miec prawie bezobslugowe i czyste ogrzewania i za to jestem w stanie wiecej zainwestowac ( mowie to z doswiadczenia paleniem węglem) i komfort pojęcie wzgledne:-) Dla mnie komfort to otwarte okna i spiew ptakow, a nie siedzenie w smrodzie bo prad wyłaczyli;-)))) kazdy patrzy według siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.02.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 i komfort pojęcie wzgledne:-) Dla mnie komfort to otwarte okna i spiew ptakow, a nie siedzenie w smrodzie bo prad wyłaczyli;-)))) kazdy patrzy według siebie dlatego niech każdy robi jak mu pasuje, czy budowa domu nam sie kiedykolwiek zwróci?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yureq 14.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 czy budowa domu nam sie kiedykolwiek zwróci?????? A to już pytanie mocno filozoficzne Myślę, że to zależy ile zdrowia się*straci Jeszcze co do kosztów wentylacji mechanicznej, to nawet najbardziej optymistyczne artykuły jakie czytałem szacowały, że jest ona 2 razy droższa od grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.02.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 yurek jak dokładnie policzę to podam, nie wiem dokładnie teraz jaka różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.02.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 i komfort pojęcie wzgledne:-) Dla mnie komfort to otwarte okna i spiew ptakow, a nie siedzenie w smrodzie bo prad wyłaczyli;-)))) kazdy patrzy według siebie jak prąd wyłącza to mogę otworzyć okno, a zapominasz ze w Polsce jeszcze jest zima ( o właśnie teraz)- jak dlugo masz wtedy otwarte okno??? bo chyba nie siedzisz w smrodzie? niewazne co wybierzemy, ważne żebyśmy z tego wyboru byli zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 dlatego niech każdy robi jak mu pasuje, czy budowa domu nam sie kiedykolwiek zwróci??????Nie mowimy czy budowa domu to inwestycja opłacalna, bo korzysci sa niepoliczalne. A juz na pewno nie w taki prosty sposob jak inwestycja w sprzet. Jak kogos stać, to nie widze przeszkód dla fanaberii, ale jak widzę ze jest to kosztem kiepskich okien, niewykonczonego domu, kiepskiego ocieplenia to nie rozumiem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A to już pytanie mocno filozoficzne Myślę, że to zależy ile zdrowia się*straci Jeszcze co do kosztów wentylacji mechanicznej, to nawet najbardziej optymistyczne artykuły jakie czytałem szacowały, że jest ona 2 razy droższa od grawitacyjnej. bo jest:-) najczesciej przeliczaja ze okna wtedy sa nieotwierane i brak kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.02.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nie mowimy czy budowa domu to inwestycja opłacalna, bo korzysci sa niepoliczalne. A juz na pewno nie w taki prosty sposob jak inwestycja w sprzet. Jak kogos stać, to nie widze przeszkód dla fanaberii, ale jak widzę ze jest to kosztem kiepskich okien, niewykonczonego domu, kiepskiego ocieplenia to nie rozumiem i tyle czyli lepiej zainwestować w dobre okna i wentylacje grawitacyjna???? zapewne przez wg ucieka wiecej ciepla niz przez te ciut gorsze okna..... choc jak czytam forum to nie znalazlam osoby, ktora zainwestowala w wm kosztem kiepskich okien a moze dla kogos wm lub inne rzeczy to inwestycja oplacalna bo korzysci dla niego sa niepoliczalne? wiesz ile ludzi tyle opini wiec ciezko kazdemu dogodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) bo jest:-) najczesciej przeliczaja ze okna wtedy sa nieotwierane i brak kominów. Prosta rekuperacja robiona we własnym zakresie w zależności od domu to od 2-5tys.zł.Przy wentylacji grawitacyjnej ucieka ok.3500kWh*0,3=ok.1tys.zł rocznie,reku odzyskuje z tego ok.80% Najtańszy rekuperator,nawet ten za 1,5tys.zł będzie zdecydowanie lepszy niż wentylacja grawitacyjna Oczywiście przy drogich reku i drogich firmach koszt się powiększa do max.20tys.zł Przy wentylacji mechanicznej można okna otwierać,bzdurą jest pogląd,że okna muszą być zamknięte... Pompa ciepła p-w dla domu dobrze cieplonego to ok.16tys.zł,jak w przypadku reku można i za 60tys.zł Ja nastawiłem się na grzanie prądem z uwagi na komfort i ekonomiczność Dziwne ? Dla mnie nie Chociaż pompa ciepła w takiej cenie kusi Edytowane 14 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) A to już pytanie mocno filozoficzne Myślę, że to zależy ile zdrowia się*straci Jeszcze co do kosztów wentylacji mechanicznej, to nawet najbardziej optymistyczne artykuły jakie czytałem szacowały, że jest ona 2 razy droższa od grawitacyjnej. wiec zamiast czytać teksty sponsorowane w prasie - poczytaj FM - są odpowiednie tematy poświęcone Wentylacji mechanicznej u mnie w projekcie 3 kominy - nie wybudowałem ani jednego zwykłego z cegły bym nie budował tylko jakiś lepszy - systemowy jeśli już .. koszt 6-8 tys , nie wspominając o kosztach robocizny, obróbek blacharskich przy dachu itp , a na komforcie koncząć liczenie zużycia prądu nie ma tu sensu - więcej się zyskuje na oszczędności ciepła które nie ulatuje przez komin niż wydaje na prąd komfort to zawsze świeże powietrze w domu i jego prawidłowa cyrkulacja, brak grzybów i wilgoci - to temat bardzo złożony jeśli ktoś uważa że WM jest droga jest w dużym błędzie - można zamontować kanały wentylacyjne i kilka silników EBM - koszt tak mały że komina w połowie nie zdolacie wybudować ... jeśli chodzi o rekuperator - można kupić tanie , małe rekuperatory do małych domów (do 100,m2) za ok 2-3 tys i jak to porównać do kosztu 18 tys moich nie wybudowanych kominów ??? WM z reku i GGWC łącznie nie wyszła drożej niż WG , a nawet taniej !!! nie gdybajcie!!! policzcie OZC - kolega Asolt lub inni fachowcy - powiedzą wam dokładnie dla Waszego domu jaka jest różnica zapotrzebowania na ciepło przy WM i WG policzcie dokładnie jakie kominy chcielibyscie mieć , z czego je zbudować i ile ekipa murująca bierze od 1 komina (bo to tez kosztuje!) poźniej policzcie ile WM z Reku lub bez kosztuje do Waszego domu i dopiero wtedy rozpoczynajcie dyskusje o tym czy sie opłaca czy się nie opłaca Gosia to nie są fanaberie! okno zawsze możesz otworzyć i posłuchać ptaków! WM pracuje znacznie lepiej niż WG czy otwarte okna !!! to nie fanaberie!!! nikt nie będzie na siłę Cie uszcześliwiał ani też uważał że budujesz jakiś gorszy dom czy coś w tym stylu ... ale prosze ... dyskutujmy merytorycznie a nie na zasadzie nie widziałem ,nie dotykałem ale czytałem albo znajomy mi mówił ... i jeszcze jedno do PANI LIDER FORUM - Gosia - używaj MULTI-CYTAT !!! - na poprzedniej stronie masz 9 na 20 wpisów - tylko dlatego że na kazdy inny wpis odpowiadasz z osobna - no chyba ze oto chodzi by nabijac licznik wpisami ??? Edytowane 14 Lutego 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 14.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 co do podłogówki... planujemy zrobić na całym dole - 77m2 i tylko podłogówkę. będzie też kominek. Myślicie że to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.02.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 nikt nie będzie na siłę Cie uszcześliwiał ani też uważał że budujesz jakiś gorszy dom czy coś w tym stylu ... ale prosze ... dyskutujmy merytorycznie a nie na zasadzie nie widziałem ,nie dotykałem ale czytałem albo znajomy mi mówił ... na forum muratora jestem od 2004 i przerobiłam temat wielokrotnie. Nie zrobie sama i nie mam domu 100m2. Byłam w domach gdzie jest wm i nie wiem czy zauwazyłes, dla mnie ten hałas jest nie do zniesienia. Wiem o prawidłowo zrobionej, wyciszonej wm, ja ja słyszę i MNiE przeszkadza. Grzyb i plesn nie jest argumentem;-) bo przy prawidłowej wentylacji grawitacyjnej on nie wystepuje i tyle. Moja decyzja jest przemyslana i świadoma. Nie mówię ze moje rozwiazanie jest lepsze, jest inne po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts