Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to cię rozumiem. Ja to przynajmniej na pocieszenie kupuję sobie od czasu do czasu gadżet domowy. Dzisiaj przyszła lampa do kuchni i od razu mi się lepiej zrobiło. Tm bardziej, że w promocji. Prawdziwe światło w tunelu. Ty nie baba to nie masz takich pocieszaczy.

Też mam okulary i efekty takie same. Może czas zmienić okulistę?

Mam nowe fotki, ale nie potrafię zlikwidować tamtych. Doszedł płot. Brama się robi

kwiecien2016 003.jpg

kwiecien2016 005.jpg

kwiecien2016 008.jpg

kwiecien2016 009.jpg

kwiecien2016 015.jpg

Edytowane przez ziuta62

• 1 month później...

za namową ziuty62 zajrzałam tu, choć byłam przekonana, że nikogo już tu nie ma. tzn, wiedziałam, że autorus swoją kpułę wykańczasz, bo czasem zaglądam do Ciebie, podpatrzeć postępy.

u nas mieszaknie w dalszym ciągu nie sprzedane. więc dłubiemy dalej.

w tym roku zrobiliśmy elektrykę (siłami męża), bardzo prostą, bez żadnych bajerów niestety i tynki (rękami ekipy). w związku z tym, w domowje kasie znowu pusto. chyba zdecydujemy się na jakiś kredyt na tą końcówkę, bo ile można ciągnąć. naprawdę emerytura nas zastanie. no ale na razie jeszcze decyzja nie podjęta. trzeba najpierw policzyć ile, na ile i za ile.

pozdrawiam wszystkie budujące jeszcze bocianki 2012

Witam, w końcu jest nas więcej. Będzie z 6 bocianków 2012 na placu boju .Nie jest żle. Policz ile spłacisz bankowi odsetek i czy nie lepiej zejść z ceny mieszkania w takim układzie. Poczekaj jeszcze. Już możecie wykańczać nawet zimą. Pogoda was nie trzyma.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za sprzedaż.

nad kredytem na razie myślimy, ale nie podejmujemy póki co, żadnych konkretnych kroków.

też bym wolała tego uniknąć. ale z drugiej strony chciałabym juz mieszkać. męczy mnie to krążenie z jednego miejsca w drugie (chociaż mamy blisko).

myślę, że kredyt i tak spłacilibyśmy szybciej po sprzedazy mieszkania. albo inna opcja jest taka, ze jak mieszkanie się sprzeda to kupimy za to inne w miescie, jako inwestycję na przyszłość dla dzieciaków.

Ziuta dopiero się dopatrzyłam, jakie Ty masz piękne widoki za oknem!!! :eek:

góry to moja miłość wielka i niestety trochę niespełniona, bo tak daleko od nas.

Melduje sie i ja :bye:

Zerknelam, kiedy pisalam tutaj ostatnio, rok juz minal :rolleyes:

Co zrobilismy przez ten rok?

Strych skonczony, mamy polozony kolor na domku, zamontowane lampy zewnetrzne, plytki w garazu, kotlowni, pralni, salonie, lazience i malym wc. Czekamy na dostawe plytek do kuchni i holi.

W pazdzierniku odpalilismy pompe ciepla, wiec w zime mielismy juz fajnie cieplutko :wiggle: Rachunki za prad mile nas zaskoczyly:yes: Od pazdziernika do maja razem okolo 1300zl.

Za miesiac i troche mamy urlop i do tego czasu chce skonczyc lazienke. Mam juz grzejnik, brodzik i wc, zostalo juz mi TYLKO kupic bidet, kabine prysznicowa i szafke z umywalka :D Plan mam taki, ze w lipcu dymam materac i spimy w domu chociaz jedna noc :p

Gość Arturo72

W pazdzierniku odpalilismy pompe ciepla, wiec w zime mielismy juz fajnie cieplutko :wiggle: Rachunki za prad mile nas zaskoczyly:yes: Od pazdziernika do maja razem okolo 1300zl.

I to pewnie w taryfie budowlanej lub w najlepszym wypadku G11 ;)

Węglem byłoby taniej :D

Ale nie wiernym Tomaszem warto być żeby potem być mile zaskoczonym ;)

I to pewnie w taryfie budowlanej lub w najlepszym wypadku G11 ;)

Węglem byłoby taniej :D

Ale nie wiernym Tomaszem warto być żeby potem być mile zaskoczonym ;)

To, ze nie podoba mi sie (a wrecz czasami drazni:rolleyes:) Twoj sposob "nawracania" i "uswiadamiania", nie znaczy, ze popieram i pochwalam palenie weglem. O kosztach nigdy sie nie wypowiadalam, bo nie mam o tym pojecia :p

Zaskoczenie bylo przy pierwszym rachunku, myslalam, ze bedzie ze 200zl wiecej. Majac ozc wiedzialam, czego sie moge spodziewac, ale gdy dom jest niezamieszkany, bez drzwi wewnetrznych, tylko czesciowo zasloniety wylaz na strych, pierwszy sezon...itd. to nie wiadomo czego sie spodziewac. Poza tym, przez pierwszy miesiac pompa chodzila, jak chciala, niekoniecznie w taniej taryfie ;)

Taryfy budowlanej nie mialam nigdy, a po montazu pompy zmienilam na G12 :p 1300 to kwota za caly prad, troche z tego zuzyli panowie przy pracach wykonczeniowych.

tereska jaki masz dom (metraż, czy z poddaszem czy bez, z jakich materiałów) i jaką pompę ciepła? jesteśmy przed budową i rozważamy różne sposoby ogrzewania :)

Parterowka, niecale 160m2 (w tym garaz i kotlownia)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-vis-a-vis-wariant-ii,1949,0,0.htm

Sciany z BK, a pompa gruntowa Ekontech :)

• 4 months później...