Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze jedno do PANI LIDER FORUM - Gosia - używaj MULTI-CYTAT !!! - na poprzedniej stronie masz 9 na 20 wpisów - tylko dlatego że na kazdy inny wpis odpowiadasz z osobna - no chyba ze oto chodzi by nabijac licznik wpisami ???

każdy sądzi według siebie, tak tylko skomentuje. Nie zamierzam Ci sie tłumaczyć, że osoby ze starego forum, na pewno pare osob ma dostępną inna opcje jeżeli chodzi o cytowanie:> Panie Madry

na forum muratora jestem od 2004 i przerobiłam temat wielokrotnie. Nie zrobie sama i nie mam domu 100m2. Byłam w domach gdzie jest wm i nie wiem czy zauwazyłes, dla mnie ten hałas jest nie do zniesienia. Wiem o prawidłowo zrobionej, wyciszonej wm, ja ja słyszę i MNiE przeszkadza. Grzyb i plesn nie jest argumentem;-) bo przy prawidłowej wentylacji grawitacyjnej on nie wystepuje i tyle. Moja decyzja jest przemyslana i świadoma. Nie mówię ze moje rozwiazanie jest lepsze, jest inne po prostu.

długość przebuwania niczego tu nie zmienia , a moze wlasnie bardzo duzo ... w ciagu 8 lat wiele w technologi sie zmienia

ja też nie robie sam - robi mi expert z FM komercyjnie za kase i dalej uwazam ze jest taniej niz w przypadku WG

o jakim halasie piszesz? wentylacja pracuje 95% czasu na najnizszym biegu - montuje sie ja w pomieszczeniu gospodarczym lub na nieuzytkowym poddaszu - powietrze wylatujace z WM jest niezlyszalne i niewyczuwalne

oczywiscie w wielu domach WG jako tako sobie radzi - ale w wielu NIE ! taka jest prawda - a ciepło wylatujace przez komin jest POLICZALNE

co do podłogówki...

planujemy zrobić na całym dole - 77m2 i tylko podłogówkę. będzie też kominek. Myślicie że to wystarczy?

zalezy jak duze masz przeszklenia

gosia@ - nie tylko przeszklaenia maja tu znaczenie- również WM o ktorej piszemy, gdubość izolacji na scianach, pod podłogą oraz na suficie/ stropie , liczba osob w gosp. domowym, usytuowanie wzgledem stron swiata etc!!

pukul - policz OZC - od zapotrzebowania dla domu dobiera sie dopiero rodzaj i moc zródła ciepła - inaczej to gdybanie - MOZE WYSTARCZY A MOŻE NIE

Gość Arturo72

gosia@ - nie tylko przeszklaenia maja tu znaczenie- również WM o ktorej piszemy, gdubość izolacji na scianach, pod podłogą oraz na suficie/ stropie , liczba osob w gosp. domowym, usytuowanie wzgledem stron swiata etc!!

pukul - policz OZC - od zapotrzebowania dla domu dobiera sie dopiero rodzaj i moc zródła ciepła - inaczej to gdybanie - MOZE WYSTARCZY A MOŻE NIE

Racja,czy podłogówka czy grzejniki nie zależy od samego systemu ale od źródła ciepła odpowiednio dobranego no i sama podłogówka musi być dokładnie wyliczona do zapotrzebowania każdego pomieszczenia.

Pokój może być cały przeszklony ale jeśli podłogówka jest odpowiednio dobrana to też będzie ciepło :)

Edytowane przez Arturo72

o jakim halasie piszesz? wentylacja pracuje 95% czasu na najnizszym biegu - montuje sie ja w pomieszczeniu gospodarczym lub na nieuzytkowym poddaszu - powietrze wylatujace z WM jest niezlyszalne i niewyczuwalne

Mam jedno pytanie mieszkałes w domu z WM? bo ja tak, ja znam to z autopsji, plus w paru przebywałam. Hałas słyszałam za każdym razem, czy teraz bedziesz dyskutował o moich zmysłach:>? w domu swoim bez wentylacji mechanicznej tez mieszkałam, znam z praktyki koszty gazu, komfort przebywania w pomieszczeniu z wg, możesz pochwalic sie tym samym? czy tylko opierasz sie na doświadczeniach innych?

mam w bloku WG i o ile w kuchni , łaziece i na korytarzu działa bo są kratki do 2 kominów to w 2 pokojach - miedzy innymi sypialni - codziennie rano mam "trampka" w ustach - a w pokoju z zamknietymi drzwiami nie da sie nad ranem oddychac i o ile WM ktora jest za głośna można poprawić, WM ktora gdzieś jest źle zaprojektowana mozna przeprojektowac / poprawic - to w przypadku WG nie masz odwrotu ... nie przestawisz komina o 1-2 m w domu , co najwyzej mozesz nowy wybudowac , lub jesli zbytnio wyciaga - ze aż huczy - zaklejasz kratkę kartką papieru

ilu z Was tak robiło ??? 80% 90%? 99.99%? po to by w zimie było cieplej ? po to by ciepło nie uciekało ??

jesli masz takie doświadczenia to tylko wspolczuc ze w takim domu mieszkalas/ że taka WM miałaś i że tak maja twoi znajomi

- nie pisz ze coś jest złe skoro nie jest (ja nie pisze że WG jest zła ) - tylko że Tobie nie odpowiada bo masz takie i takie doswiadczenia

muszę się doszkolić :) nie wiem co to jest OZC :) ale się dowiem.

projekt podłogówki mam wyliczony przez "fachowca" - razem z projektem więc mam nadzieje że dobrze. martwi mnie tylko ten pokój północny

pytanie tylko jak fachowiec i na podstawie czego wyliczał - palec do góry i wróżymy ...

Gość Arturo72
Czy ktoś się orientuje jakie są ceny więźby? mam ofertę na 750 zł za m3 i nie wiem czy szukać dalej

Ja taniej nie znalazłem a płaciłem 780zł/m3 z impregnacją.Moim zdaniem fajna cena.

WM ktora jest za głośna można poprawić, WM ktora gdzieś jest źle zaprojektowana mozna przeprojektowac / poprawic - to w przypadku WG nie masz odwrotu ... nie przestawisz komina o 1-2 m w domu , co najwyzej mozesz nowy wybudowac , lub jesli zbytnio wyciaga - ze aż huczy - zaklejasz kratkę kartką papieru

jesli masz takie doświadczenia to tylko wspolczuc ze w takim domu mieszkalas/ że taka WM miałaś i że tak maja twoi znajomi

- nie pisz ze coś jest złe skoro nie jest (ja nie pisze że WG jest zła ) - tylko że Tobie nie odpowiada bo masz takie i takie doswiadczenia

możesz mi pokazac paluszkiem z cytatem miejsce w którym napisałam, ze wentylacja mechaniczna jest zła? Cytat poproszę. Cytat nie wnioski. Współczuc mi nie musisz, moim znajomym też. Buduja nowy dom już bez wm, ja każdemu mogę zyczyć by miał taki dom, jak mój stary. Złosliwe zauważe ze wymiana rur na mniejsza srednice musi byc calkiem zabawna i łatwa do przeprowadzenia:-> KOncze temat, bo cechuje Cie złośliwość, nie tylko w stosunku do mnie. Dla mnie budowa jest i była przyjmnością i nie planuje tego zmieniac wdając sie w nic nie wnoszące dyskusję

wiec zamiast czytać teksty sponsorowane w prasie - poczytaj FM - są odpowiednie tematy poświęcone Wentylacji mechanicznej

u mnie w projekcie 3 kominy - nie wybudowałem ani jednego

zwykłego z cegły bym nie budował tylko jakiś lepszy - systemowy jeśli już .. koszt 6-8 tys , nie wspominając o kosztach robocizny, obróbek blacharskich przy dachu itp , a na komforcie koncząć

Nie uważam się za eksperta, ale wydaje mi się, że cena komina wentylacyjnego jest mocno przestrzelona.

liczenie zużycia prądu nie ma tu sensu - więcej się zyskuje na oszczędności ciepła które nie ulatuje przez komin niż wydaje na prąd

komfort to zawsze świeże powietrze w domu i jego prawidłowa cyrkulacja, brak grzybów i wilgoci - to temat bardzo złożony

Oczywiście komfort pod warunkiem, że nie będzie awarii zasilania, ale to sam wiem że czepialstwo.

jeśli ktoś uważa że WM jest droga jest w dużym błędzie - można zamontować kanały wentylacyjne i kilka silników EBM - koszt tak mały że komina w połowie nie zdolacie wybudować ...

jeśli chodzi o rekuperator - można kupić tanie , małe rekuperatory do małych domów (do 100,m2) za ok 2-3 tys

Podobnie jak gosia@ planuję budowę większego domu.

i jak to porównać do kosztu 18 tys moich nie wybudowanych kominów ???

WM z reku i GGWC łącznie nie wyszła drożej niż WG , a nawet taniej !!!

Dobra to jest jakaś magia. Przypomina mi to deklaracje sprzedawcy Zeptera, który obiecywał że jak kupisz garnki na raty za 240zł/mies. to będziesz oszczędzał 300 zł/mies. Jeżeli twój kosztorys wychodzi ci korzystniej niż w sponsorowanym artykule, to coś tu jest nie tak.

Wentylacja grawitacyjna, Pc nie będzie - przy ich aktualnych cenach, i w zasadzie konieczności ogrzewania podłogowego po całości, dość bardzo ogranicza wykończeniówke. Generalnie im mniej cudów technuki tym lepiej, taniej, i ryzyko awarii mniejszem.

Nakręciłem sie na okna dachowe VELUX INTEGRA z roletami zewnętrzymi, w sumie cztery raz drożej niż same okna, niezły bajer ale kto i kiedy będzie z tego korzystał. Od roku obserwowałem dwóch sąsiadów co to mają, może kilka razy korzystali z tej całej elektroniki. To ja wolę za te pieniadze kolbką czy co tam będzie zainstalowane te rolety opuścić ręcznie, zamiast z d....pą na kanapie siedzieć. A ryzyko awarii o ile mniejsze!!!!

Dlatego, trzeba zachwać rozsądek, i nie podpalać się modą, bo ona szybko przemija, a dom pewnie będzie służył do końca życia.

Budowa domu pod hasłem" co się kiedy zwróci, nie ma sensu, bo to się nigdy nie zwróci, bo to chałupa ma być a nie bussnes.

Witam wszystkich,

w końcu po dwuletnim śledzeniu forum muratora możemy dołączyć do grupy budujących się na wiosnę. Za tydzień mamy dostać uprawomocnienie pozwolenia. Będziemy budować "Dom w rododendronach 5" z kilkoma zmianami.