Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że wielkość rodziny ma bardzo duże znaczenie przy decyzji o ilości łazienek (choć można i mieszkać w bloku z jedną łazienką mając trójkę dzieci i się z tego powodu nie umiera - wiem, bo jako dziecko tak właśnie mieszkałam), choć funkcjonalność łazienki/ łazienek jest chyba jeszcze istotniejsza (patrz nasze trzy łazienki w szeregowcu... :razz:)

No i dla gości - zgadzam się - fajnie mieć osobną łazienkę lub chociaż WC. Myślę, że to krępujące gdy odwiedzający cię ludzie oglądają twoje szczoteczki do zębów :/ Chociaż i tu ma znaczenie kwestia zagospodarowania pomieszczenia - można to przecież zrobić tak by zachować intymność "sprzętów" ;) domowników.

Edytowane przez marta&robert

Myślę, że wielkość rodziny ma bardzo duże znaczenie przy decyzji o ilości łazienek (choć można i mieszkać w bloku z jedną łazienką mając trójkę dzieci i się z tego powodu nie umiera - wiem, bo jako dziecko tak właśnie mieszkałam), choć funkcjonalność łazienki/ łazienek jest chyba jeszcze istotniejsza (patrz nasze trzy łazienki w szeregowcu... :razz:)

No i dla gości - zgadzam się - fajnie mieć osobną łazienkę lub chociaż WC. Myślę, że to krępujące gdy odwiedzający cię ludzie oglądają twoje szczoteczki do zębów :/ Chociaż i tu ma znaczenie kwestia zagospodarowania pomieszczenia - można to przecież zrobić tak by zachować intymność "sprzętów" ;) domowników.

Ja mam łazienke przy swojej sypialni. Kibelek na dole ze zlewem oddzielny i 2 łazienki na pietrze. Dla gości i dzieci. Taki ukłąd dla mnie jest optymalny. Gosci mamy czesto, a dzieci w łazience maja sajgon. PLus mam 2 córki syna;-) obecnie wykonczenie łazienki to juz nie jest duzy koszt, a komfort ogromny.

Za to mam duży problem sensownego zagospodarowania łazienki na poddaszu, bo ściana kolankowa jest dość niska (chyba 80cm) i skos dachu duży. Łazienki to w ogóle dla nas wyzwanie i nie rozwiązaliśmy jeszcze tego problemu. To, co jest w projekcie nie zadowala nas. Mamy troje dzieci i zastanawiamy się nad zrobieniem sobie tzw. "master bedroom" - sypialni połączonej z "prywatną" łązienką i garderobą. Nie wiem jednak czy nas stać na taki luksus (hmm.. no bo jak już robić coś takiego, to by się chciało zrobić luksusowo w miarę :oops:). Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy to praktyczne mieć łazienkę wydzieloną z ogólnodostępnej części domu i dostępną wyłącznie dla dwóch osób?

Master bedroom to moim zdaniem świetne rozwiązanie. Już abstrahując od wszelkich "niegrzecznych" zalet, to w domu miewasz też gości, którzy nie plączą ci się po twojej prywatnej strefie. No i z dziećmi nie trzeba się bić o dostęp o poranku ;-).

My mieliśmy coś takiego w projekcie oryginalnie, ale nasz architekt przy jego adaptacji tak poszalał, że nam szczęki poopadały (w pozytywnym sensie). Będziemy mieć teraz w domu w sumie 3 łazienki:

- ubikację z umywalką na parterze,

- sporą łazienkę*z wanną i toaletką przy naszej sypialni (toaletka bardzo fajnie wkomponowana w skosy)

- dużą łazienkę ogólnodostępną z prysznicem i wanną na piętrze.

W ostatnim muratorze jest opisane połaczenie lazienki, garderoby i sypialni.

Ja czytałem ten artykuł, to mieliśmy już kupiony projekt. Szczerze mówiąc te rozwiązania, jakie są w tym artykule przestawione strasznie mi się nie podobają. Jakieś to wszystko takie klaustrofobiczne ;-)

Ja czytałem ten artykuł, to mieliśmy już kupiony projekt. Szczerze mówiąc te rozwiązania, jakie są w tym artykule przestawione strasznie mi się nie podobają. Jakieś to wszystko takie klaustrofobiczne ;-)
Ja juz nie komentuje nawet tych powierzchni które oni proponuja, ale ja jezeli chodzi o powierzchnie to nie wierze Muratorowi za grosz;-) tak samo jak nie uwierze ze pokoj 9m2 jest wygodny

jakie macie pomysły na schody bo ja chciałabym zelbetowe czy coś takiego w delikatnym łuku co o tym sadzicie

Na jakichś drewnianych sie u mnie skończy, też w kształcie łuku. jak policzyć koszt żelbetowych to podobnie wychodzi. Przy betonowych masz problem bo na zakręcie można iść tylko z jednej strony, są mniej wygodne, w drewnianych nie robisz podstopnia i jest inaczej, za to czasami drweniane mogą trzeszczeć, ale to już kwestia wykonawstwa. Betonowe jedynie ze spoczynkiem wtedy to może mieć sens (oczywiście według mnie), ale to nie do każdego wnętrza pasuje.

Na jakichś drewnianych sie u mnie skończy, też w kształcie łuku. jak policzyć koszt żelbetowych to podobnie wychodzi. Przy betonowych masz problem bo na zakręcie można iść tylko z jednej strony, są mniej wygodne, w drewnianych nie robisz podstopnia i jest inaczej, za to czasami drweniane mogą trzeszczeć, ale to już kwestia wykonawstwa. Betonowe jedynie ze spoczynkiem wtedy to może mieć sens (oczywiście według mnie), ale to nie do każdego wnętrza pasuje.

też podobają mi się drewniane ale zelbetowe bardziej ale u mnie bok schodów bedzie biegł po ścianie wiec nie wiem czy wyjdą mi te po łuku

No to chyba lepsze będą ze spoczynkiem.

Przed chwilą przejrzałem prognozy pogody na najbliższe dni.

Ja naprawdę lubię zimę, zawsze ją lubiłem - to mi chyba z dzieciństwa zostało.

Ale w tym roku po raz pierwszy w życiu zaczyna mnie wk....wiać!!!!!

Miałem w marcu budowę zaczynać, a jak na razie to nawet przyłącza tymczasowego nie mogę zrobić bo śnieg za kolana, a ziemię trzeba by kilofem kopać!!!!

No to chyba lepsze będą ze spoczynkiem.

Przed chwilą przejrzałem prognozy pogody na najbliższe dni.

Ja naprawdę lubię zimę, zawsze ją lubiłem - to mi chyba z dzieciństwa zostało.

Ale w tym roku po raz pierwszy w życiu zaczyna mnie wk....wiać!!!!!

Miałem w marcu budowę zaczynać, a jak na razie to nawet przyłącza tymczasowego nie mogę zrobić bo śnieg za kolana, a ziemię trzeba by kilofem kopać!!!!

Nie złość się zawsze może być gorzej ha ha ja śpie spokojnie mam dużo czasu do jesieni może odpuści

My musimy mieć schody pełne, niestety, bardzo podobają mi się ażurowe, kręcone i drewniane, które są ozdobą holu..... :rolleyes: U nas to niemożliwe. Ale za to zrobiłam zmianę w projekcie, odwróciłam bieg schodów i dzięki temu zyskałam pod nimi sporo miejsca na spiżarnię dostępna z kuchni, a bardzo mi zależało by ją mieć i nie trzymać zgrzewek mleka i soku w garażu ;)

My musimy mieć schody pełne, niestety, bardzo podobają mi się ażurowe, kręcone i drewniane, które są ozdobą holu..... :rolleyes: U nas to niemożliwe. Ale za to zrobiłam zmianę w projekcie, odwróciłam bieg schodów i dzięki temu zyskałam pod nimi sporo miejsca na spiżarnię dostępna z kuchni, a bardzo mi zależało by ją mieć i nie trzymać zgrzewek mleka i soku w garażu ;)

ja w planie mam tez miejsce tz schowek ale nie wykorzystam go mam spizarnie przy kuchni myśle że wiele rzeczy wyjdzie w trakcie budowy wiele niespodzianek mam taką nadzieję ze wiecej tych miłych

a co to znaczy spoczynek chodzi o te schodki :p

To taka płaska powierzchnia na zakręcie schodów. nie wiem jak ci to wytłumaczyć.

Np w bloku masz schody w jedną a potem w drugą stronę między masz płaską powierzcnię na której zmieniasz kierunek - to jest właśnie spoczynek.

Mam nadzieję żęśmy się dogadali:roll: