ewastudio1 27.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 My mamy problem wogóle z doprowadzeniem prądu na działke . Nie mogą dojść do rozwiazania problemu z doprowadzeniem prądu, gdyż sąsiedzi z naprzeciwka nie zgadzają się na puszczenie przez ich działke kabla który byłby kopany przy granicy poprostu rece opadają ...dodam że po tej samej stronie gdzie będzie nasz domek jest już kilka rodzin które kombinują z tym problemem i ratują sie jak mogą a elektrownia szuka innego rozwiazania ale trwa to już parę ładnych lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 27.01.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Pewnie że tak będziemy sie wspierać nawzajem .Jest na forum tyle osób które podziwiam i przyglądam się zmaganiom wszystkich jestem pełna podziwu dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 27.01.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam serdecznie,Ja odbieram we wtorek pozwolenie i mam nadzieję rozpocząć budowę pod koniec lutego, o ile oczywiście aura pozwoli. Nie mam jeszcze żadnych materiałów i nie robię sobie jakoś z tego powodu wyrzutów. To mój drugi dom, poprzedni też tak budowałam. Mam nadzieję a właściwie plan zamieszkać w grudniu w nowym domu. Musi się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 27.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam, my rowniez startujemy na wiosne jesli nie bedzie problemu z biurokracja (architekt zapewnia, ze nie). Budujemy w Rzeszowie, projekt kombinowany - parter BW-03, poddasze BW-01. Jak narazie projekt wciaz w adaptacji,wprowadzamy male kosmetyczne zmiany ale ekipa juz zamowiona - plan na ten rok SSZ Pozdrawiam Wszystkich i powodzenia zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a czemu nie wpisujecie miejsca budowy do profila?? zapraszam więc m&m0123 do gruby podkarpadzkiej wiosna 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 27.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a czemu nie wpisujecie miejsca budowy do profila?? zapraszam więc m&m0123 do gruby podkarpadzkiej wiosna 2011 No witam sasiedzie. Do grupy podkarpackiej naleze ale nic sie tam nie dzieje... a tej 'grupy podkarpadzkiej wiosna 2011' jakos nie moge znalesc - link prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 My stajemy przed wyborem ogrodzenia od tego zaczynamy na wiosnę , a pożniej budowa domku i budynku gospodarczego. Działka jest bardzo duża ma ponad 1ha i myślimy nad przęsłami,choć był pomysł na ogrodzenie tz płotek ale nie będzie pasował do naszego domu Ewa, jeśli mogę coś doradzić ... poczekajcie z tym ogrodzeniem. Ciężarówki z materiałami, hds-y, żeby Wam tego ogrodzenia nie zniszczyli. To sprzęt "trudnomanewrowalny". Moje ogrodzenie było pogięte w drobny mak. Ale fakt - u mnie mało było miejsca na manewry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 28.01.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 witam m&m ja z pogranicza podkarpackiego i małopolskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 No witam sasiedzie. Do grupy podkarpackiej naleze ale nic sie tam nie dzieje... a tej 'grupy podkarpadzkiej wiosna 2011' jakos nie moge znalesc - link prosze oto link >>>> obecnie tez mało się dzieje - bo zima a grupa jest bardzo kameralna - ale jak tylko śnieg stopnieje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 28.01.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Chyba tak zrobimy, bo tak sobie myśle przeciesz nie wiem nawet jaki kolor kostki klinkierowej żeby to ze sobą grało i wogóle podjazd pod dom nie wiem w którym miejscu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jesli nie macie żadnego ogrodzenia to postaw tymczasowe - bo musisz ogrodzić budowę. Ale nie rób docelowego. U mnie kurier z czekoladkami potrafił porysować tynk To kosztuje kupę kasy, a potem będziesz patrzeć jak Ci HDS w to wjeżdża. A potem zmieni Ci się koncepcja i będzie pasowało jak pięść do nosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 28.01.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jesli nie macie żadnego ogrodzenia to postaw tymczasowe - bo musisz ogrodzić budowę. Ale nie rób docelowego. U mnie kurier z czekoladkami potrafił porysować tynk To kosztuje kupę kasy, a potem będziesz patrzeć jak Ci HDS w to wjeżdża. A potem zmieni Ci się koncepcja i będzie pasowało jak pięść do nosa Ogrodzenia tymczasowego nie zrobimy bo jest to duża powierzchnia ale moze tylko boki i tył normalnego a jak będziemy wiedzieli w którym miejscu będzie domek to będziemy wykańczać przód zawsze troszke szybciej no i coś będzie się działo (nie mogę się doczekać tego pędu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 28.01.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam, to jest święta racja z tym ogrodzeniem, lepiej nie robić od razu takiego na ''acy cacy'', my robimy na razie tymczasowe - udało nam się bardzo tanio kupić słupki. Wogóle jeszcze nie wiemy jak to ogrodzenie właściwe ma wyglądać - w jakim ma być stylu, kolorze, z jakich materiałów. Ja mam wogóle problem żeby dobrać kolor dachówki a co dopiero kwestia płotu . Z prądu na działce się bardzo cieszymy żeby tylko nam szybo wiosną wodę podłączyli. Szkoda, że tak mrozi bo nie można nic robić nie możemy się doczekać plusowych temperatur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 28.01.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A mam jeszcze takie pytanko... wiece już może jaki kolor tynku zrobicie na Waszych domach?? macie jakieś ciekawe pomysły? i jak kolory zgrać z kolorem dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banka22 28.01.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 No to witam was wszystkich ja tez z mezem PLANUJEMY budowe pluszcza na maja 2012 ale my to jestesmy daleko w tyle bo jeszcze nic nie mamy zalatwione oprocz zakupionej dzialki mam wielka prosbe do wszystkich zainteresowanych, chcialam bym prosic o spis pokolei co mam zalatwiac zeby moc sie budowac w maju, wiem ze z pradem moge miec problemy zeby w maju juz go miec ale sa sasiedzi z ktorymi idzie sie dogadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ogrodzenia tymczasowego nie zrobimy bo jest to duża powierzchnia ale moze tylko boki i tył normalnego a jak będziemy wiedzieli w którym miejscu będzie domek to będziemy wykańczać przód zawsze troszke szybciej no i coś będzie się działo (nie mogę się doczekać tego pędu ) To już lepiej zrób tylko przód - z siatki - musisz zagrodzić budowę, bo takie są przepisy. A o tym pędzie to Ci jeszcze przypomnę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 To taka stara forumowa lista co po czym robić - może się komuś przyda :HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłóg drewnianychmontaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 28.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Witam My też chcemy zacząć w marcu. Na tą chwilę czekamy na pnb, wszystkie przyłącza załatwione. Z zakupów-mamy słupki na ogrodzenie, nic więcej Teraz chcemy postawić blaszaka, zrobić przepust i bierzemy się za humus i wytyczanie. Ekipa wybrana. Jesteśmy z centrum Polski. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Atlanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 28.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 To taka stara forumowa lista co po czym robić - może się komuś przyda : HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłóg drewnianych montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Jestem załamana hahataka długa lista dopiero składam o pozwolenie na budowe w poniedziałek a końca listy nie widać (szczerze to mnie pocieszyłaś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 28.01.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ewa nie jesteś sama, ja się zdziwiłam że poprzednicy już zakupy poczynili, jestem daleko w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts