ewastudio1 19.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ewa - żadnych kominków klasycznych bo ani jednego komina u mnie w domu nie będzie dlatego że lubimy żywy ogień będzie Bio Kominek Oświeć mnie proszę dlaczego komonki klasyczne są bleee :eek:chciałam rozprowadzić ciepło po całym domku czy to zły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 19.02.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 W kwestii szybkiego budowania. Nie sądzę aby dom budowany szybko nie był przemyślany. Przecież proces wszystkich papierologii trwa i to jest czas na wybory. Ja zaczynam budowę jak tylko się ociepli, dom 155 m pu i jestem pewna, że na święta będę w nim mieszkała, chyba że nastąpi jakiś kataklizm. Od pół roku mam wybrane materiały, łącznie z wykończeniówką, zaplanowany każdy szczegół, ekipy zgrane jak w zegarku. Wierzę, że mi się to uda jeszcze raz. Niby tak ale z drugiej strony same prace wykończeniowe pochłaniają wiele czasu i przemyśleń nie wspomnę o meblach też jest długi czas oczekiwania no chyba ,że zamówisz meble parę miesięcy na przód ale jeśli chodzi o mnie wolę się 10 razy zastanowić niz póżniej patrzeć na nie przez długie miesiące . Oczywiście trzymam kciuki za szybki finał i napewno będę śledziła poczynania i podziwiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 19.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Odnośnie szybkiej budowy.Jak jest dobra ekipa i kasa to budowa domu przebiega bezproblemowo,a jeszcze jak pogoda dopisuje to już inwestorowi nic więcej nie trzeba.To fakt,że trzeba mieć wszystko zaplanowane,dokonać wyborów odpowiednio wcześniej,mieć szczegółowy kosztorys,ale jest to jak najbardziej realne.Poza tym wychodzę z założenia,że długa budowa,to droga budowa,pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 19.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 I wszystko jak zwykle obraca się wokół pieniążków a przy kredycie ciężko może być z szybkością bo zawsze mogą się z transza opóźnić lub jakiś inny problem bankowi wyniknie i zastój murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 19.02.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 I wszystko jak zwykle obraca się wokół pieniążków a przy kredycie ciężko może być z szybkością bo zawsze mogą się z transza opóźnić lub jakiś inny problem bankowi wyniknie i zastój murowany. Nawet jeśli są osoby które budują za swoje pieniadze to pewnych rzeczy nie da się przeszkoczyć choć wiem że są osoby które w przeciągu 12 miesięcy wprowadziły się do domku jeśli zaczną niektórzy na wiosne to ok gorzej z tymi co na jesieni tak jak ja nie uda mi się zrobić pewnych rzeczy np dachu będzie tylko papa nie zacznę wykańczać domu jeśli nie będę miała dachu dokończonego na tip top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 19.02.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam Wszystkich! Ja też się dołączam do wątku, startujemy latem, nasz projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_oddany,533,1,0.htm właśnie się adaptuje. annaka - według jakiego projektu budujesz ? jakoś tak mi podobnie do mojego wygląda (Twój avatarek) Witam. My budujemy wg projektu indywidualnego...obejrzałam Wasz projekt i rzeczywiście elewacja frontowa bardzo podobna ale na tym podobieństwa się kończą a szkoda:rolleyes: chętnie podpatrywałabym sobie zmagania innych z podobnym projektem;) nasz dom zdecydowanie większy bo blisko 200m użytkowej, nad garażem mamy 2 pomieszczenia z wejściem normalnie na piętrze, i generalnie układ w środku inny. Nasze 'frontowe' okna to jedno z kuchni drugie z gabinetu, wyjscie na taras mamy na elewacji tylnej...wasz projekcik też ładny:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 I wszystko jak zwykle obraca się wokół pieniążków a przy kredycie ciężko może być z szybkością bo zawsze mogą się z transza opóźnić lub jakiś inny problem bankowi wyniknie i zastój murowany. Z bankami nie jest tak źle, np w ING jeśli inwestor dopełni wszystkich formalności to transze uruchomiają w 3-5dni. Przedkładasz dobre zdjęcia i kasa chwila moment jest na koncie. Niektóre banki chcą faktury ale z obserwacji napiszę, że najmniej narzekają Ci co ślą foty tak jak my. Rozpoczęliśmy budowę 13 czerwca, czerwiec i lipiec ulewny, ale zima sprzyjała. Przeprowadzimy się przed końcem kwietnia. Obsuwę największą mieliśmy z elektryką bo przez deszcze w pierwszym umówionym terminie się nie dało a na drugi trzeba było trochę poczekać. POWODZENIA bocianki 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 19.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Serdecznie dziękuję za pomysły, wszystko wgrane do folderu i... nie wiem który pomysł mi się bardziej podoba Co do kominka-będziemy mieli wkład bez płaszcza i rozprowadzenie ciepła do pokojów u góry. Ale ja uwielbiam bawić się ogniem marta&robert łóżko fajne ale kolor mi się nie podoba a odpowiada Ci łóżko bez nóżek? Co do salonu-może by przestawić sofę po przeciwnej stronie stołu a na miejscu sofy powiesić tv? Ewentualnie powiesić między jednym a drugim wykuszem, ale rolety w dół przy oglądaniu tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 19.02.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 W kwestii szybkiego budowania. Nie sądzę aby dom budowany szybko nie był przemyślany. Przecież proces wszystkich papierologii trwa i to jest czas na wybory. Ja zaczynam budowę jak tylko się ociepli, dom 155 m pu i jestem pewna, że na święta będę w nim mieszkała, chyba że nastąpi jakiś kataklizm. Od pół roku mam wybrane materiały, łącznie z wykończeniówką, zaplanowany każdy szczegół, ekipy zgrane jak w zegarku. Wierzę, że mi się to uda jeszcze raz.N pewno bedziesz, ja tez planowałam swieta w nowym domu. Ale mam niestety problemy z projektem i zaczne dopiero w w czerwcu. Gdzie sie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 19.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja też planuję od dwóch a nawet trzech lat - co gdzie, kiedy a efekt jest taki że im bliżej tym więcej wątpliwości. Wywołany wcześniej kominek - całe życie o nim marzyłam więc będzie! w projekcie jest na środku między salonem a jadalnią przy słupie.... i tak sobie myślałam - będzie taki z 3 szybami, od kilku dni myślę - a może półokrągły i tak największy problem to dobra ekipa w świętokrzyskim. pytam już 2 lata i NIKT mi nie poleca swojej - zawsze jakieś problemy i to nie małe jak macie jakieś namiary to bardzo proszę może też być z małopolski (nie tak daleko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 19.02.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 dzieki za podpowiedz, ja zbytnio sie nie znam:bash: na tych materialach budowlanych ale przekaze sugestie mezowi i on napewno mi to wszystko wytlumaczy:eek: i wezmie pod uwage te sugestie Może podpowiem,że jeśli ma to być ściana 1W to weźcie pod uwagę grubszy BK,z uwagi na to,że warstwa 36cm będzie zimna a dodatkowo przez ewentualne spoiny,niedokładnie zrobione,ciepło i kasa będzie uciekała na zewnątrz jak głupia Z lektury forum można dowiedzieć się,że za chwilę każdy ociepla ścianę z BK36,także po co narażać się na dodatkowe koszty ? A energia będzie drożała Nie jestem zwolennikiem ścian 1W bo ani to dobrze ani tanio A sam BK jest bardzo dobrym materiałem wg mnie.Oprócz Ytonga i Xelli istnieją polscy producenci BK ale znacznie tańsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 poprostu moja dom to dom dobrze zaizolowany z wyeliminowaniem wszystkich możliwych mostków termicznych przez które ucieka ciepło - takimi mostkami są kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 19.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Witam, z mężem planujemy pobudować naszą wymarzoną, małą Pchełkę pod Warszawą w Grodzisku Maz. Projekt to Pchełka z garażem, odbicie lustrzane z MGProjekt. Przed drobnymi zmianami pow. użytkowa wynosiła: 83.13 m2. Nieco ją zwiększyliśmy powiększając garaż i pokoje na poddaszu (podnosząc poddasze o jeden pustak). Kilka słów o Danonkach Jesteśmy rodziną 2+2. Mamy prawie 2letniego synka i 5miesięczną córeczkę. Na początku mieliśmy nadzieję, że wybudujemy nasze rodzinne gniazdko w roku 2011, ale się nie udało. Jutro minie rok, jak się zarejestrowałam na muratordom.pl a po jutrze minie rok jak założyłam swój dziennik. Nasze kroki w 2011: 12.04.2011r. listonosz dostarczył nam zakupiony przez nas projekt Pchełki 20.04.2011r. zostaliśmy właścicielami wspaniałej 900m2 działeczki 21.04.2011r. złożyliśmy wniosek do elektrowni, gazowni i wodociągów W elektrowni czekaliśmy od 21.04 do 18.05 - 28dni W wodociągach czekaliśmy od 21.04 do 24.05 - 34dni W gazowni czekaliśmy od 21.04 do 30.05 - 40dni 10.06.2011r. wystąpiliśmy o Pozwolenie na budowę 18.08.2011r. po 70dniach otrzymaliśmy POZWOLENIE NA BUDOWĘ naszej Pchełki i tu nastąpiła przerwa, bo pojawiły się chwilowe problemy z kredytem. Jednak teraz wszystko się zmieniło. W tym tygodniu najprawdopodobniej złożymy wniosek do banku, bo bank chce udzielić nam kredytu na kwotę, która nas interesuje czekamy tylko na telefon w dniu jutrzejszym od naszego doradcy finansowego na dogadanie szczegółów i umawiamy się z bankiem na spotkanie. Jeśli wszystko się uda i pójdzie po naszej myśli - rozpoczniemy budowę kwiecień - maj. (musimy jeszcze znaleźć ekipę/wykonawców ) Zastanawiam się tylko, bo duża część z Was decyduje się na budowę w marcu - nie boicie się, że pogoda będzie marna i nie uda się ruszyć z pracami? Może się nie znam, ale chyba z ekipą w momencie podpisania umowy umawiasz się na konkretny termin np 1 marca, a co jeśli przez cały marzec pada i nic nie można zrobić? Ponosi się jakąś np karę finansową? Bo jeżeli nie, to może i my już na marzec byśmy się z wykonawcami umówili. Mam również pytanie, bo gdzieś na początku wyczytałam, że muszę zagrodzić budowę, bo takie są przepisy. Poważnie? A czy np mogę zacząć grodzić działkę gdy już są wylane fundamenty, zrobiony stan zero? Sprawdza to ktoś? Oczywiście pozdrawiam wszystkich budujących w 2012 i trzymam kciuki aby nam wszystkim się udało zrealizować nasze plany ! Edytowane 19 Lutego 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 19.02.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 o tym ogrodzeniu to i ja z chęcią poczytam. My myślimy o budowie w marcu i jesteśmy umówieni na telefon z ekipą. Jest pogoda jest budowa, są złe warunki nie zmuszam do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 19.02.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 o tym ogrodzeniu to i ja z chęcią poczytam. My myślimy o budowie w marcu i jesteśmy umówieni na telefon z ekipą. Jest pogoda jest budowa, są złe warunki nie zmuszam do pracyChodzi o zabezpieczenie placu budowy dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 19.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 gosia@ Buduję się na Krzekowie. Chodziło mi to miejsce po głowie przez trzy lata, gdy każdego dnia przejeżdżałam tą drogą do domu. No i w końcu mam mój wymarzony kawałek ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 19.02.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 gosia@ Buduję się na Krzekowie. Chodziło mi to miejsce po głowie przez trzy lata, gdy każdego dnia przejeżdżałam tą drogą do domu. No i w końcu mam mój wymarzony kawałek ziemi. Gratuluję w takim razie:-)Masz juz ekipę i keirownika budowy? Kiedy zaczynasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 19.02.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) No bo bezsensem jest robienie z firmą za kosmiczną kasę jak za śmieszną kasę można zrobić podobne rzeczy. Kolektor dachowy-jasiek71,akumulator gruntowy-Henok,Adam_mk,GWC-większość jarzących. A wystarczy pompa ciepła powietrzna,żeby pogodzić stosunek inwestycji do zysków Arturo, myślę, że to jednak nie to samo niestety muszę powrócić do tematu WM No i bardzo dobrze! Ja gratuluję i czekam na wyniki pomiarów zużycia prądu Dzięki, Atlanta za opinie. Mi właśnie ten kolor podoba się bardzo. A dlaczego pytasz o łóżko bez nóżek? Ono chyba ma nóżki. A co do salonu, to do tego ustawienia mebli w ogóle się nie przywiązuję (tak wyrysowali w projekcie) i chyba rzeczywiście podałaś najlepsze miejsce dla telewizora - tzn. w miejscu sofy. Tylko wtedy kanapa jeśli przodem do telewizora, to będzie stała tyłem do stołu. No, nie wiem.. Oglądałam dziś na Allegro kabiny prysznicowe i wanny. Kurcze, jestem w szoku, bo teraz można mieć naprawdę niezłe wyposażenie za niezłą kasę. Spodobał mi się taki prysznic. Co myślicie? Moim zdaniem elegancko i tanio (drzwi ok 600zł + brodzik lub listwa odpływowa). I mniej czyszczenia I mało widać poprzez drzwiczki, co ma znaczenie jeśli z łazienki miałoby korzystać więcej osób (no, może się jeden chłopak kąpać, a drugi myć zęby - oczywiście mam na myśli moich synków ). Wrzucam zdjęcie. Ładne? Brzydkie? Praktyczne czy nie?http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/50/96/29/2150962966 Edytowane 19 Lutego 2012 przez marta&robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.02.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No i bardzo dobrze! Ja gratuluję i czekam na wyniki pomiarów zużycia prądu o tym pisał Paweł stronę wcześniej w poście #816 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 20.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ja robię taki prysznic, prawdopodobnie na płytkach. Tylko zastanawiam się czy szyba z jednej, dwóch czy trzech stron A ile się nagadałam przy tym (mąż chciał kabinę typu wanna, jacuzzi, prysznic i nie wiem co jeszcze:jawdrop:), pomogły argumenty odnośnie sprzątania i wizyta w castoramie;) Co do nóżek-jak dla mnie muszą być, po pierwsze sprzątanie pod nim, po drugie jestem wysoka więc czym łóżko niżej tym dla mnie mniej wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts