Piczman 23.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ja w lecie wstaję o 5:00 .Dlatego ze od 6:00 komary nie dają mi nic zrobić .Wieczorem nie odważył bym się otworzyć okna .Oczywiście są sposoby, moskitiery itp. Żeby była jasność, nie wyobrażam sobie mieszkać w domu bez wietrzenia.Żona codziennie otwiera okna, tego przyjemnego powiewu nie zastąpi żadna wentylacja . Ale dobrze jest mieć wybór !Ja otwierać nie muszę.Ty niestety tak.Ale skoro to lubisz to nie widzę problemu .Dom bez kominów z uchylonymi lekko 2 oknami daje z punktu widzenia samej wentylacji pomieszczeń podobny efekt co WM .I to za darmo bo kominy nie są tu potrzebne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.02.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Piczman Ale to właśnie o to chodzi, o ten śpiew ptaków i zapach powietrza przy otwartym oknie, nic tego nie zastąpi, a otwarte okno od północnej strony latem daje wspaniały chłodek. Zawsze latem otwieram przed zaśnięciem okna od zachodniej strony a wschodnią zasłaniam i zamykam. Rano wpada cudowne powietrze, chłodne pachnące trawą i kwiatami. Dla mnie to jest urok domu. A wilgoci jak słowo daję w życiu w domu nie uświadczyłam a naloty to już wogóle nie do pomyślenia. Kominy działały jak należy. Ale oczywiście każdy ma swoje sympatie i przekonania. Mnie WM absolutnie nie przekonuje. Dom bez prawdziwego kominka z żywym ogniem nie wchodzi w rachubę absolutnie.Ale kominek mozesz mieć z zywym ogniem, z tego co wiem:-) jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Piczman Ale to właśnie o to chodzi, o ten śpiew ptaków i zapach powietrza przy otwartym oknie, nic tego nie zastąpi, a otwarte okno od północnej strony latem daje wspaniały chłodek. Zawsze latem otwieram przed zaśnięciem okna od zachodniej strony a wschodnią zasłaniam i zamykam. Rano wpada cudowne powietrze, chłodne pachnące trawą i kwiatami. Dla mnie to jest urok domu. A wilgoci jak słowo daję w życiu w domu nie uświadczyłam a naloty to już wogóle nie do pomyślenia. Kominy działały jak należy. Ale oczywiście każdy ma swoje sympatie i przekonania. Mnie WM absolutnie nie przekonuje. Dom bez prawdziwego kominka z żywym ogniem nie wchodzi w rachubę absolutnie.Ja tez nie narzekałam na WG, nie miałam nalotow, plesni itd. ALe tłumacze sobie, ze WM, to lepsza grawitacyjna, o:-) Planuje otwierac okno tarasowe na cały dzień i rano też pewnie skorzystam w nocy i wieczorem, słynne komary która zjadaja zywcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 23.02.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 1. przy 18-20 cm styropianu poszedł bym w grafitowy i bedzie OK 2. wełny na dachu stanowczo za mało - lepiej kupic tansza wełnę 035 albo 038 i dac 30-40 cm niż 20 cm 030 czy 033 3. przy takiej izolacji nie ma sensy pchać się w najlepsze okna - oczywiście profil Schuco tak - ale nie SI 82 czy 82+ tylko CAVA - cena do jakości będzie adekwatna do pkt 1 i 2, - zaoszczędzone kilka tyś zł wydasz na lepsza izolacje poddasza lub WM nie wiem gdzie budujecie - ale ja te same okna kupiłem lokalnie znacznie taniej ... tyle że z małymi przejściami ... ale kupiłem 4. WM musi być! I za to właśnie KOCHAM to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 23.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ekipa budująca ma swoją robotę a Ty im tu jakieś fanaberie Głosami z zewnątrz na "NIE" się nie przejmuj. Głosy te zamilknął jak zamieszkasz, temat się urwie ! Trochę dziwne ale niestety prawdziwe . Co Ja się osłuchałem, o mały włos bym sobie zbudował dom tradycyjny i teraz bulił za ogrzewanie ok. 1 tyś rocznie więcej + miał bym sporo problemów z wilgocią latem . I za to też ale nie wiedziałam jak to załączyć w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.02.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 R&K dom ma prawie 200m, pompa ciepła powietrze-woda, więc bez odwiertów i DUŻO taniej. A ostatniej linijki nie zrozumiałam: mam inwestować w dodatkowe dzieci?! Mi już wystarczy dzieci! oczywiście pompa P-W tak jak Artur pisał są coraz tańsze i to chyba jedyna rozsądna alternatywa ... bo jak czytam na FM że niektórzy wydali 30-50 tyś to aż się słabo mi robi .. ale nie moja kasa - nie mój problem 1. Ja nadal nie rozumiem czym ogrzewasz dom? Masz legalett czy co? Co to są "kable grzewcze"? 2. Czy warto akumulować ciepło w ścianach jeśli - jak napisała któraś koleżanka (przepraszam, juz nie wiem która!)- przez większość dnia nie ma nas w domu? 3. I czy sądzisz, że przy mocno podmokłej działce płyta fundamentowa jest lepszym rozwiązaniem, a jeśli tak, to dlaczego? Z góry dzięki! 1. pływa fundamentowa , na niej rozłożone kable elektryczne i zalane cienką warstwą wylewki samopoziomującej - jutro ją będziemy wylewać w pierwszych 3 pokojach - dziś wieczorem będziesz mógł zobaczyć w moim DB jak to wygląda 2. różnice między BK a silką są spore - ale oba materiały są bardzo dobre - pierwotnie też brałem pod uwagę BK , o wyborze silki przesądziły 2 argumenty akumulacja i dzwiękochłonność - nie mam problemu z sąsiadami czy ruchem ulicznym - ale lubie cisze i odcięcie się od świata zewnętrznego , mój dom jest 1 wielkim termosem z ogronmną akumulacją zarówno w płycie fundamentowej jak i w ścianach 3. a myślisz że moja działka była sucha? rzuć okien na pierwsze strony mojego DB - w lipcu jak były ulewy wodę miałem równo z humusem - płyta jest idealnym rozwiązaniem dla terenów mokrych i trudnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qana 23.02.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam! Chcę Wam coś pokazać, co widziałam w czoraj na Targach w Gliwicach http://www.youtube.com/watch?v=MPp0-e_FrR4&feature=related Uważamy z mężem, że jest to fajna sprawa - ocieplenia natryskowe ( może już ktoś widział, słyszał albo zastosował ) Chcemy zastosować u nas na poddaszu . Pogoda się poprawia i czekamy na budowlańców, prąd już prawie podłączony, elementy ogrodzenia prowizorycznego czekają na montaż, cały materiał oprócz dachówki ( zostanie zakupiona w przyszłym tygodniu) zapłacony. Zostało utwardzenie wjazdu i do boju Pozdrawiam lilly20, bardzo ciekawe rozwiązanie... obejrzałam filmik i teraz z mężem czytamy dostępne informacje na ten temat. może warto się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 23.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 oczywiście pompa P-W tak jak Artur pisał są coraz tańsze i to chyba jedyna rozsądna alternatywa ... bo jak czytam na FM że niektórzy wydali 30-50 tyś to aż się słabo mi robi .. ale nie moja kasa - nie mój problem 1. pływa fundamentowa , na niej rozłożone kable elektryczne i zalane cienką warstwą wylewki samopoziomującej - jutro ją będziemy wylewać w pierwszych 3 pokojach - dziś wieczorem będziesz mógł zobaczyć w moim DB jak to wygląda 2. różnice między BK a silką są spore - ale oba materiały są bardzo dobre - pierwotnie też brałem pod uwagę BK , o wyborze silki przesądziły 2 argumenty akumulacja i dzwiękochłonność - nie mam problemu z sąsiadami czy ruchem ulicznym - ale lubie cisze i odcięcie się od świata zewnętrznego , mój dom jest 1 wielkim termosem z ogronmną akumulacją zarówno w płycie fundamentowej jak i w ścianach 3. a myślisz że moja działka była sucha? rzuć okien na pierwsze strony mojego DB - w lipcu jak były ulewy wodę miałem równo z humusem - płyta jest idealnym rozwiązaniem dla terenów mokrych i trudnych ... Rzeczywiście, mój brat ma pompę woda-woda i cała instalacja kosztowała go - z tego co pamiętam - ok. 70 tys (razem z podłogówką). Jak usłyszałam ostatnio, że płacą 500zł/ miesiąc za prąd (wszystko jest na prąd, tak jak i u nas będzie), to mi się zrobiło słabo. Ta pompa nie zwróci sie chyba nigdy... 1. wytłumacz mi dokładniej co to za kable i ile to kosztuje? 2. u nas jest totalna głusza, więc o hałasie nie ma mowy, co więc lepiej wybrać? Beton komórkowy (solbet) bardzo do mnie przemawia, ale chyba jest drogi i bardziej się skłaniamy w stronę silikatów 3. u nas - jak pisałam - przez środek działki biegnie rów melioracyjny. I bez ulew jest mokro, a teraz (u nas właśnie roztopy, deszcz i pogoda masakryczna) to aż boję się pojechać żeby zobaczyć, choć pewnie pojadę, żeby właśnie zobaczyć. ALE PRZECIEŻ PŁYTA JEST DROGA Czy nie? Napiszcie coś o jej wadach... Mój mąż doczytał się, że można pod płytą przepuścić rurki biegnące od czerpni powietrza WM. Wiecie jak to zrobić, a może można zrobić coś więcej? O co chodzi z tym buforem, na czym to polega? W ogóle bardzo dziękuję Wam obu za odpowiedź - Tobie, i Arturo Jesteście skarbnicą wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 a ja znowu trafiłam na pompy po 80.000 same, z odwiertami:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 b.dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) 1. tak wyglądają kable grzewcze firmy Devi którymi ja będę grzał swój dom - jest to tzw grzanie "czystym prądem" czyli nie ma żadnego pieca - kable podłączone są do instalacji elektrycznej i a sterownik dba o utrzymanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu (mierzy temperaturę podłogi i powietrza w pomieszczeniu) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=102711&d=1330024529 2. zleć OZC - jeśli myślisz o domy energooszczędnym - będziesz wiedzieć ile dom będzie palił ... to podstawa - wtedy też można sprawdzić który materiał wyjdzie taniej razem z izolacją , BK będzie potrzebował cieńszej warstwy ocieplenia ,a silka grubszej - trzeba to przeliczyć 3. budując płyte wymienia się grunt , zagęszcza się go i dookoła robi drenaż , płyta wcale nie musi być droga , w wielu przypadkach wychodzi tyle co trandycyjne fundamenty lub nieco drożej - ale do kosztu fundamentów należy doliczyć koszty kanalizacji i ślepej wylewki wraz z ociepleniemjeśli chodzi o instalacje - to niemal każdą można zrobić bezpośrednio w płycie lub pod nią rura do WM to najtańszy sposób imitujący GWC , pod płytą robi się całą kanalizację, są tacy co puszczają też rurki do wody czy odkurzacz centralny a nawet ogrzewanie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92159&d=1325196383 bufor w płycie opisał Artur - innym buforem o ktorym pisał Paweł/Piczman jest duży zbiornik na wodę który akumuluje ciepło , podrzewasz go do np 50-60 stopni a do podłogówki potrzebujesz tylko 25-30 stopni, zawór z termostatem sam podaje np do ogrzewania podłogowego lub do instalacji CWU wode o takiej temperaturze jakiej potrzebujesz, bufor powoduje że nie musisz palić bo zaraz będzie zimno w domu - tylko palisz kiedy chcesz , przesunięcie o 12 czy 24 h niewiele zmienia - czyli daje Ci komfort mieszkania Edytowane 23 Lutego 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Nie wiem jak Oni lub Wy szukacie ale ja dostałem ofertę na pompę ciepła z odwiertami za...20tys.zł.Co prawda chińczyk ale zawsze to gruntowa pompa ciepła z COP3 z dwuletnią gwarancją tak jak u "drogich". Dobra,polska sprawdzona pompa ciepła z DZ poziomym to 25-30tys.zł,z odwiertami ok.5-6tys.zł drożej. Czasami wydaje mi się,że kto ma dużo kasy temu nie zależy na tanich ofertach a sprzedawcy pomp takich inwestorów wyczują na kilometr Jak to się mówi,owce trzeba strzyc nie wiem gdzie znalazles za 25-30 tys ale najtansza wycena ecopower C7 to 30 netto z poziomym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 23.02.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Czasami wydaje mi się,że kto ma dużo kasy temu nie zależy na tanich ofertach a sprzedawcy pomp takich inwestorów wyczują na kilometr Jak to się mówi,owce trzeba strzyc Jestem w przeddzień podpisania umowy na dobrą i markową pompę powietrzną 8kW za 22tys.zł za komplet z podłogówką Muszę stanąć w obronie brata! Wcale nie miał dużo kasy. Budował 4 lata temu, kiedy pompy dopiero wchodziły na rynek. Ma 3 odwierty po 50m każdy - niestety, to kosztuje. Pompa z wymiennikiem poziomym to całkiem inna bajka (cenowa), a powietrzna - jeszcze inna... Jaką pompę znalazłeś za taką cenę? Pochwal się. A fundament za 55 tys to straszna kasa! Wiem, że masz ogromną powierzchnię, szkody górnicze itd... Ale my jesteśmy umówieni na stan surowy (z dachem) na 35 tys za robociznę! Co do płyty i fundamentu to musimy to przemyśleć.... Pewnie będę Was jeszcze dużo pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 23.02.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Arturo, sama pompa kosztuje w tym cenniku 23 tys, jak to możliwe że razem z podłogówką zapłacisz 22tys??A fundament - jak sądzisz - ile by kosztował "normalnie" gdyby to nie była płyta. Czy naprawdę materiał na fundamenty jest taki drogi i ja żyję w nieświadomości...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 24.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 własnie kupiłam lampy:rolleyes:. A płyte tez bede miała i jak policzysz róznicę miedzy fandamentem a płytą, to okaze sie jest bardzo mała, jak w ogole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.02.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 A fundament za 55 tys to straszna kasa! Wiem, że masz ogromną powierzchnię, szkody górnicze itd... Ale my jesteśmy umówieni na stan surowy (z dachem) na 35 tys za robociznę! Ja buduję w tym samym województwie, pod Łodzią- moje wyceny na SSO z dachem wahały sie od 35 do 65 tys za robociznę. Gdzie zanleźliście poleconą solidną firmę, która zrobi SSO z dachem za 35 tys? Obecnie jestem w trakcie rozmów z firmą, którą wstępnie wyceniła swoją pracę na 60 tys. Firma z polecenia, mam nadzieję dobić targu i zejść do 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 24.02.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Też się zastanawiam skąd macie ekipy za takie małe pieniądze? szukaliśmy ekipy 2 lata i wszystkie - a było ich chyba z 10 robili kosztorys od 45 - 72 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 24.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 qana ja już jestem zdecydowana, nie mamy użytkowego poddasza więć takie rozwiązanie ocieplenia jest jak dla mnie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Pamietajcie Bociany - dom domowi nie równy i wycen nie mozna liczyc jedną miarą , firma firmie też nie równa bierzesz Pana "Czesia" co ma 2 pomocników ... ok tani i może dobry ... ale jak popije to 2 dni w pracy moze go nie byc , albo jak zachoruje lub będzie miał jakiś wypadek ... czytałem u kogoś w dzienniku - prace na budowie zatrzymane i nie było komu skończyć droższe firmy robią szybciej i sprawniej - zazwyczaj kilka budów na raz - masz szybciej i pewniej ... co nie znaczy że u przysłowiowego Pana Czesia będzie gorzej moja forma np sama dostarczała stemple czy maszyny i urządzenia - mnie nic nie interesowało poza wodą i prądem - choć ten w początkowej fazie szedł z agregatu - oczywiście tez należącego do firmy budującej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 24.02.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Pamietajcie Bociany - dom domowi nie równy i wycen nie mozna liczyc jedną miarą , firma firmie też nie równa bierzesz Pana "Czesia" co ma 2 pomocników ... ok tani i może dobry ... ale jak popije to 2 dni w pracy moze go nie byc , albo jak zachoruje lub będzie miał jakiś wypadek ... czytałem u kogoś w dzienniku - prace na budowie zatrzymane i nie było komu skończyć droższe firmy robią szybciej i sprawniej - zazwyczaj kilka budów na raz - masz szybciej i pewniej ... co nie znaczy że u przysłowiowego Pana Czesia będzie gorzej moja forma np sama dostarczała stemple czy maszyny i urządzenia - mnie nic nie interesowało poza wodą i prądem - choć ten w początkowej fazie szedł z agregatu - oczywiście tez należącego do firmy budującej Potwierdzam, każdy wybiera to co dla niego lepsze, każdy też buduje według innego projektu. Z naszą firmą jest tak samo, wszystko mają swoje, nie kupowaliśmy nawet desek na ławy. Informujuą nas też gdzie można kupić coś taniej, sami załatwiają piach, koparkę, materiał też przywożą sami na budowę. Jesteśmy zadowoleni i nasz kierownik budowy też codziennie jesteśmy na budowie ( albo przynajmniej ja ) ale nie ma się czego czepiać. Chociaż nie chwalmy dnia przed zachodem słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts