pukul 24.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Też się zastanawiam skąd macie ekipy za takie małe pieniądze? szukaliśmy ekipy 2 lata i wszystkie - a było ich chyba z 10 robili kosztorys od 45 - 72 tyś. Moja firma się wyceniła na 18 600 zł plus dach 8000. Też z polecenia, budowali wielu moim koleżankom, jeden minus to ten, że trzeba "zapisać" się w kolejkę ... my już trochę czekamy i jeszcze 2-3 miesiące poczekamy (w zależności od pogody). teraz kończą inną budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommalina 25.02.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam, ja również rozpoczynam już nie długo. Buduję w okolicach Trójmiasta. Najważniejsze że śniegi już stopniały, wiatr wszystko wysusza i może w przyszłym tygodniu wystartujemy. Zaczniemy od zdjęcia humusa i wytyczenia budynku. Ekipę na stan surowy już prawie mamy wybraną, dopinamy ostatnie szczegóły. Powodzenia dla wszystkich! Nerwy na wodzy i dobrych wykonawców życzymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanna_u 25.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 witam wszystkich bardzo serdecznie! zycze wszystkim budujacym w 2012 powodzenia oraz pieknych domow, w ktorych bedzie sie wspaniale mieszkalo nawet nie wiecie jak Wam zazdroszcze my na razie poszukujemy usilnie dzialki, ale poki co nie potrafimy znalezc nic sensownego - szukamy nma pograniczu slaska i malopolski - Jaworzno/Chrzanow, ew. Trzebinia myslimy nad blizniakiem ze znajomymi, ale mam coraz wieksze obawy, ciezko znalezc odpowiadajaca wszystkim dzialke z WZ pod blizniaka. A jezeli nie blizniak to dzialka na nieduzy domek - mysle ze 8ar starczy? Domek raczej parterowy do 115m maksymalnie, z nieduzym ogrodkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.02.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 oj zazdroszcze, u nas nadal sniegu po kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.02.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a to beskid niski ? czy wysoki ? ze tak temperatura trzyma ? u mnie wiatr wywiał wszystko to tego padający deszcz i dookoła domu mamy małe bagienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 25.02.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 My dziś byliśmy na działce i pięknie utonęliśmy w błotku Mam pytanie za 100 pkt-czy należy zdjąć humus i od czego to zależy? Byłam przekonana na 100% że trzeba. Ale dziś zauważyłam że koło nas dwóch zaczyna się budować i żaden nie zdjął? Tylko ławy wykopane i na równo z ziemią ciągną bloczki w górę. Ktoś mnie oświeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 dla dobra i bezpieczenstwa nalezy ściagnąć , jesli ktoś tego nie robi ryzykuje że po pewnym czasie (w zależności jak gruba) warstwa ściółki zgnije i zmniejszy swoja objętość - przez co np dom na fundamentach wyciagniety ponad poziom 0,5 m , lawy zasypane piaskim , na tym styro + podłoga - i po jakims czasie podłoga pęka ... tak samo moze sie dzis gdy sie nie zagesci w sposob odpowiedni podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter12 25.02.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Widze ze juz niektórzy inwestorzy zaczynaja swoje budowy, no ja wybieram firme i tez musze sie zaczynac ale u nas na warmi pogoda jeszcze nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ki9 25.02.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam, Podpytam króciutko: najpierw zdejmuję humus a potem wytyczam budynek? czy na odwrót? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.02.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam, Podpytam króciutko: najpierw zdejmuję humus a potem wytyczam budynek? czy na odwrót? pozdrawiam Wytyczaja budynek, zdejmuja humus. Humus odkładasz na bok, bo przyda CI sie do ogrodu pozniej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 25.02.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 U nas najpierw geodeci wytyczyli budynek, potem przyjechała koparka ściągnąć humus na obszarze wytyczeń zrobili wykop pod budynek, był robiony nie tylko pod ławy ale na całości ze względu na GWC. Nie widziałam i nie słyszałam, żeby ktoś nie ściągał humusu!!!!! Tak jak R&K napisał, potem mogą właśnie się dziać takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 25.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A no widzisz Cena katalogowa a cena u instalatora to baaaaardzo duża różnica W Wa-wie masz hudrauli znanego z forum,który też oferuje Atlantica,zagadaj z nim,ma trochę drożej ale dalej sporo taniej niż w katalogu Niestety, Arturo, nie jesteśmy z Warszawy tylko z Łodzi.. My mamy w projekcie rekuperator Altherma. Ja buduję w tym samym województwie, pod Łodzią- moje wyceny na SSO z dachem wahały sie od 35 do 65 tys za robociznę. Gdzie zanleźliście poleconą solidną firmę, która zrobi SSO z dachem za 35 tys? Obecnie jestem w trakcie rozmów z firmą, którą wstępnie wyceniła swoją pracę na 60 tys. Firma z polecenia, mam nadzieję dobić targu i zejść do 50 tys. Dusiaka, mamy ekpię od kuzyna znad morza, a sama ekipa jest z Ukrainy. Jeśli byście się zgrali z nami w terminie (tzn Wasza budowa po naszej, a my startujemy w marcu - jak pogoda pozwoli) to może dałoby się załatawić żeby zrobili i u Was. Inne wyceny mieliśmy duuużo większe, bez porównania. My dziś byliśmy na działce oglądać stan wody i drzewa do wycięcia. Woda stoi w rowie melioracyjnym (na głębokość 10-15 cm) który idzie przez środek działki, poza tym jest mokro ale nie tragicznie. Co do drzew, to ponieważ nie mamy ich na planie, to zastanawiamy się mocno nad samowolnym wycięciem. Napiszcie proszę czy tak można? Pytanie do specy od energooszczędności Piszecie, że trzeba zrobić bardzo grubą warstwę styropianu, w związku z tym mam pytania: 1. jak z obróbkami takich "styropianowych ścian"? Potem ma się okna zagłębione w 30cm ścianie? Jak to wygląda? No i jak potem np. powiesić lampkę przed domem przy wejściu? 2. co z powierzchnią domu? Obrys zewnętrzny musi byc taki jak w projekcie, jeśli więc dam 15cm więcej styropianu, to stracę tyle samo po obwodzie wewnątrz pokoi. To straszna strata powierzchni. To bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 25.02.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Rzeczywiście nie doczytałam Waszych dzienników, niestety, nie mam tyle czasu. Naprawdę można zmienić grubość ściany "tak po prostu"? No ale przecież geodeta tyczy budynek więc to by musiała być zmiana w projekcie, policzone przez architekta, jeszcze przed tyczeniem budynku? Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) geodeta zazwyczaj wytycza mury , o ile nie przekraczasz granicy określonej przepisami lub WZ tj nieprzekraczalna linia zabudowy lub odległość od granic działki (4,6 m etc) możesz dowolna warstwę ocieplenia położyć - nawet 50 cm a tak wygląda okno montowane w warstwie ocieplenia na kotwach JB-Dhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=100976&d=1329251348 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=100971&d=1329251339 Edytowane 25 Lutego 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 25.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Rzeczywiście nie doczytałam Waszych dzienników, niestety, nie mam tyle czasu. Naprawdę można zmienić grubość ściany "tak po prostu"? No ale przecież geodeta tyczy budynek więc to by musiała być zmiana w projekcie, policzone przez architekta, jeszcze przed tyczeniem budynku? Czy tak? geodeta tyczy osie budynku... a co to jest oś to z definicji wiemy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko17 25.02.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Stal Zamówiona.... Ceny szaleją więc postanowiłem zamówic. Cena 2750 t/brutto. Koszt na cały dom 13000. Dzisiaj przywiozłem też na działkę stemple. Oj ciężko miał tam samochód ciężarowy wjechać... Mokro jak Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ki9 25.02.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 dzięki gosia@ i lilly20 za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 25.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 geodeta tyczy osie budynku... a co to jest oś to z definicji wiemy...? Wiem co to oś, ale myślałam, że liczy się obrys budynku. Wydaje mi się, że mój brat miał problem z odbiorem dom, bo dom był przesunięty o 15cm czy coś tam. Czy więc tym bardziej nie przeszkodzi, że dom jest "za szeroki" we wszystkie strony? R&K Dziękuję bardzo za zdjęcia. Do granic działki mamy daleko, więc tu dodatkowy styropian nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 25.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Wiem co to oś, ale myślałam, że liczy się obrys budynku. Wydaje mi się, że mój brat miał problem z odbiorem dom, bo dom był przesunięty o 15cm czy coś tam. Czy więc tym bardziej nie przeszkodzi, że dom jest "za szeroki" we wszystkie strony? R&K Dziękuję bardzo za zdjęcia. Do granic działki mamy daleko, więc tu dodatkowy styropian nie zaszkodzi. pisałeś o tyczeniu budynku, a to nie ma nic do rzeczy względem grubości ocieplenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 25.02.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 pisałeś o tyczeniu budynku, a to nie ma nic do rzeczy względem grubości ocieplenia... Jestem kobietą i PISAŁAM, przpraszam, ale już drugi raz ktoś do mnie pisze w rodzaju męskim, a to nie jest miłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts