Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już lepiej zrób tylko przód - z siatki - musisz zagrodzić budowę, bo takie są przepisy. A o tym pędzie to Ci jeszcze przypomnę :):):p

Troszkę się tego boję bo pracuje ale u siebie ha ha więc mogę sobie wygospodarować jakiś czas w ciągu dnia na załatwienie spraw dotycząących budowy

widze, że humory dopisują;)

Szczerze to nie wiem co myslec o Waszych wpisach, jesli chodzi o termin zaczynania robótLKoniec stycznia, luty, marzec...Nie bedzie jeszcze za zimno? nie przeraża was wizja padającego sniegu w maju?

ja mieszkam co prawda na przedgórzu, gdzie temperatura jest niższa i zima dłużej trzyma, ale sadziłam, że odpowiedni termin w naszym kraju do rozpoczynania robot to kwiecień-maj.

Czy ci, co już się wybudowali mogliby się na ten temat wypowiedziec?

Ewa nie mam pojęcia ale w tym tygodniu mamy podjechać i podpisać. Małżonek będzie pisać więc Ci podpowiem.

My zaczynamy w marcu ale pogoda jest bardziej sprzyjająca niż w innych miejscach Polski.

A my jedziemy dziś i jeśli się dogadamy to podpiszemy tylko nie chciałabym popelnic żadnego bledu znaczy czy czegos nie pomine a potem:bash:

A my jedziemy dziś i jeśli się dogadamy to podpiszemy tylko nie chciałabym popelnic żadnego bledu znaczy czy czegos nie pomine a potem:bash:

Poza tym co wymieniłaś umowa powinna zawierać:

1. dokładny opis prac zgodnie z projektem;

2. termin rozpoczęcia i zakończenia prac;

3. kto odpowiada za materiał pozostawiony na budowie;

4. że po wykonanych pracach powinni po sobie posprzątać a nie burdel zostawić;

5. jeżeli płatność ma nastąpić transzami to określić to w zależności od postępów na budowie, np. zakończenie fundamentów 30%, do stropu 30 % itd.

6. kary umowne za nieterminowe prace, ma to znaczenie jeśli później będzie musiała wejść kolejna ekipa a nie będzie mogła bo ta przed nią będzie w zwłoce; ja kary określiłem procentowo od wartości za każdy dzień zwłoki czyli za poracę dłużej niż termin określony w umowie - nikt potem nie każe Ci ich egzekwować ale to bardzo dyscyplinuje obje strony;

7. gwarancja na wykonane prace, jaka długa i od kiedy biegnie;

8. wszelkie zmiany aneksuj potem do umowy żeby w trakcie nie wyszło że umowa nijak się ma do rzeczywistości.

Poza tym co wymieniłaś umowa powinna zawierać:

1. dokładny opis prac zgodnie z projektem;

2. termin rozpoczęcia i zakończenia prac;

3. kto odpowiada za materiał pozostawiony na budowie;

4. że po wykonanych pracach powinni po sobie posprzątać a nie burdel zostawić;

5. jeżeli płatność ma nastąpić transzami to określić to w zależności od postępów na budowie, np. zakończenie fundamentów 30%, do stropu 30 % itd.

6. kary umowne za nieterminowe prace, ma to znaczenie jeśli później będzie musiała wejść kolejna ekipa a nie będzie mogła bo ta przed nią będzie w zwłoce; ja kary określiłem procentowo od wartości za każdy dzień zwłoki czyli za poracę dłużej niż termin określony w umowie - nikt potem nie każe Ci ich egzekwować ale to bardzo dyscyplinuje obje strony;

7. gwarancja na wykonane prace, jaka długa i od kiedy biegnie;

8. wszelkie zmiany aneksuj potem do umowy żeby w trakcie nie wyszło że umowa nijak się ma do rzeczywistości.

Bardzo dziękuje za podpowiedz :)

Co myślicie na temat antresoli, mam ją w swoim projekcie ale troche sie obawiam bo oglądając dziennik Nefer ona pomyslała o wszystkim znaczy o doswietleniu dodatkowym oknem( pomijając to że ma CUDNIE ) a ja tak myślę ze będe miała ciemno jak w ........norze ha ha ale ma być na niej gabinet dodam. Więc jeśli mam juz projekt gotowy to nie mogę zrobić choćby malutkiego okienka na świat

Witam.

Zaczynamy budowę w tym roku.

Po długim zastanawianiu się nad projektem (Wspaniały, Konkursowy, Pojednanie?) zmuszeni zmienioną lokalizacją wjazdu na naszą powiedzmy trójkątną działkę ostatecznie mamy projekt indywidualny. Nazwaliśmy go GOMA. Domek z użytkowym poddaszem, całkowicie podpiwniczony, budowany na szkodach górniczych. Mamy już pozwolenie na budowę i ekipę budowlaną. Materiałów jeszcze nie kupowaliśmy. Na razie czekamy na kredyt.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam.

Zaczynamy budowę w tym roku.

Po długim zastanawianiu się nad projektem (Wspaniały, Konkursowy, Pojednanie?) zmuszeni zmienioną lokalizacją wjazdu na naszą powiedzmy trójkątną działkę ostatecznie mamy projekt indywidualny. Nazwaliśmy go GOMA. Domek z użytkowym poddaszem, całkowicie podpiwniczony, budowany na szkodach górniczych. Mamy już pozwolenie na budowę i ekipę budowlaną. Materiałów jeszcze nie kupowaliśmy. Na razie czekamy na kredyt.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam miło że jest nas coraz więcej

Co myślicie na temat antresoli, mam ją w swoim projekcie ale troche sie obawiam bo oglądając dziennik Nefer ona pomyslała o wszystkim znaczy o doswietleniu dodatkowym oknem( pomijając to że ma CUDNIE ) a ja tak myślę ze będe miała ciemno jak w ........norze ha ha ale ma być na niej gabinet dodam. Więc jeśli mam juz projekt gotowy to nie mogę zrobić choćby malutkiego okienka na świat

No bez przesady z tym cudnie :)

Okno zawsze możesz wstawić o ile konstrukcja dachu pozwala. Antresola nawet nie doświetlona powoduje,że masz dużo "powietrza", przestrzeni. Ja tak lubię. I dlatego tak mam.