Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

właśnie dzisiaj dostałam rachunek za prąd w bloku - 2 pokoje, żarówki wszędzie energo, pralka,zmywarka itp. czajnik na gaz - bo taniej... i płace dokładnie 453,71 :( raczej nic mi nie ucieka - sąsiedzi mniej więcej tyle samo. no i grzejemy wodę bojlerem elektrycznym.
  • Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja płacę ok 150 zł miesięcznie teraz ale tylko dlatego że mam 2x akwarium + oświetlenie nocne w podbitce .

Wcześniej max 250 zł na 2 miesiące .

WM + GWC + indukcja do gotowania .

Jeśli ogrzewał bym prądem w II taryfie rachunek wzrósł by o ok. 200 zł/miesiąc .

Dom 110 m2 w standardzie energooszczędnym .

a to beskid niski ? czy wysoki ? ze tak temperatura trzyma ? u mnie wiatr wywiał wszystko to tego padający deszcz i dookoła domu mamy małe bagienko

Beskid Niski ( jakieś 30km dom Nowego Sącza , 26 do Krynicy-Zdrój) i pogoda nie rozpieszcza, jak tak dalej pójdzie to zaczniemy w maju :(

ja juz mam zdjety humus a na piatek mam umowionego geodete :) jak pogoda sie nie zalamie to w piatek zaczynam kopac lawy :)

bloczki M6 juz czekaja aby je wymurowac :D

Zaszalałeś...:D Powodzenia w pracach!

A propos, u mnie dzisiaj dzień pierwszy, rozpoczęły się prace na budoiwie, czyli ściąganie humusu.

Gratuluję! :)

U nas też optymistycznie - jesteśmy po rozmowie z kierownikiem budowy, zaaprobował silkę (tylko nie na ściany działowe na poddaszu, które nie stoją na ścianach z pierwszej kondygnacji - podobna za ciężka do naszego projektu, na szczęście takich ścian jest u nas mało, bo po Waszych wpisach zależy mi na silce wewnątrz dla komfortu akustycznego :) ), wycinanie drzew ;) i dowolną formę ogrzewania. Powiedział tez, że ma ostatnio najlepsze doświadczenie z brygadami ze wschodu. Mam nadzieję, że i my będziemy mieli takie zdanie...

Liczę, że także niedługo wystartujemy. U nas humus trzeba zebrać, ale dużo ziemi nawieźć.

ja juz mam zdjety humus a na piatek mam umowionego geodete :) jak pogoda sie nie zalamie to w piatek zaczynam kopac lawy :)

zazdroszcze i życzę powodzenia :)

My jutro zdejmujemy humus ( w sumie z przymusu bo tylko jutro ewentualnie w środę mamy dostęp do darmowej kopary) a za kilka dni geodeta :D

Edit: Ile może trwać zdejmowanie humusu?

Edytowane przez Atlanta
Czy u Was zima odpuściła na dobre, że już zdejmujecie hunmus? Ziemia nie jest wgłąb zmrożona? A może to bez znaczenia?? Tak czy owak na fundamenty to jeszcze chyba za zimno, co?

Hmm czyli jeśli tam pojadę to jest szansa że szef wyrzuci mnie z pracy;-) Cóż jakoś się wywinę :p

U nas od jakiegoś czasu nie ma mrozu, dziś w nocy ma być -3, wczoraj też, i od jutra już tylko plus. Dlatego tylko humus, robienie przepustu bez wykopania fundamentu. Teraz nie ma jak przywieźć nawet materiałów bo to pole jeszcze.

Witam wszystkich serdecznie!!!

My również zaczynamy zmagania z budową, w sobotę przychodzi geodeta i podpisujemy umowy z ekipą i kierownikiem budwy. Pustaki i kominy kupione, teraz tylko do działania, aż strach się bać, ale jak już sie powiedziało a, to i trzeba powiedzieć beeeee (hahahaha). Zmagam się właściwie z umową dla ekipy budowlanej, a właściwie z kolejnymi etapami realizacji, ale mam ogromną nadzieję, że trochę mi pomogą i poprawią jak będą jakieś niedociągnięcia. Mam małe pytanie, powiedzcie mi proszę jakie chcecie ogrzewanie? My zdecydowaliśmy się na ekogroszek, ale piec wielofunkcyjny i do tego solary, ale czy to dobre rozwiązanie???? nie mam pojęcia.....

Edytowane przez Sofii

Edit: Ile może trwać zdejmowanie humusu?

u nas ok 200m2, wraz ze wstepnym wypoziomowaniem zajelo 3 godziny.

jakby ktos szukal koparki w poludniowo-zachodniej czesci poznania to chetnie polece goscia ktory robil u nas. dokladny, szybki, bardzo czysto i pozadnie to wszytsko wygladalo. bylem w szoku jak zmierzylismy sobie poziomy i okazalo sie ze gosc wielkim CATERPILAREM na oko tylko wypoziomowal plac z dokladnoscia do 5cm, a prosilem tylko aby wstepnie wyrownal nie spodziewajac sie niczego szczegolnego. zebrana ziemie uporzadkowal, porozgarnial tak jak prosilem, i ubil na tyle ze ciezarowka z bloczkami M6 wjechala i wyjechala bez problemu.

Edytowane przez Tomasz Antkowiak
Gość Arturo72
Mam małe pytanie, powiedzcie mi proszę jakie chcecie ogrzewanie? My zdecydowaliśmy się na eko groszek, ale piec wielofunkcyjny i do tego solary, ale czy to dobre rozwiązanie???? nie mam pojęcia.....

Zależy kto,co lubi.

Ja odrzuciłem od razu ekogroszek,gaz ziemny,pellet z uwagi na koszty i zdecydowałem się na grzanie prądem ;)

Przy dokładnym wyliczeniu wszystkich kosztów wyjdzie Ci,że paliwa,które są pozornie tanie wyjdą drogo biorąc pod uwagę inwestycję i eksploatację.

Solary to według mnie jeśli nie ma się dofinansowania ok.90% to jest pomyłka za taką kasę.

Za 3tys.zł mamy pompę ciepła do cwu,która działa okrągły rok bez oglądania się na to czy jest słońce czy go nie ma ;)

Jeśli nie zamierzasz budować ograniczając zapotrzebowania domu na ciepło to prawdopodobnie za kasę z ekogroszka+solary mżesz nabyć pompę ciepła gruntową o powietrznej nie mówiąc ;)

Ja bym doradził jednak zbudować dom zużywający mało energii z uwagi na przyszłość.

Przykład,dwa lata temu ekogroszek kosztował 400zł/t,dzisiaj 800zł/t a biorąc taką progresję to wychodzi,że za dwa lata będzie kosztował 1600zł/t.

Podobnie jest z innymi paliwami,czy to będzie gaz,czy prąd,czy drewno,za kilka lat ceny będą zdecydowanie wyższe niż teraz a dom będziemy mieli zbudowany na ceny dzisiejsze :)

Edytowane przez Arturo72
Hmmm... hmmm... hmmmm..... pewnie masz rację, ale jak widzę kwotę rzędu 35 tyś to czuję zgrzyt, nie mam pojęcia co zrobić z tym ogrzewanie.... przeglądałam właśnie oferty pomp ciepła i są faktycznie wydajne, a szczególnie to widać jak koszta wracają już po 5 latach.... i co tu zrobić. Jeśli bym się zdecydowała na pompę ciepła to pewnie byśmy musieli też to na nowo zgłosić, bo w projekcie mamy paliwa stałe i kurka wodna kupiliśmy kominy.... i bądź tu człowieku mądry!

U nas goedeta wytyczył w piątek 24.02, a w sobotę zrobilismy wykop na 40 cm po całości budynku. Jutro wchodzi brygada i ręcznie kopią pod ławy. Wierzę, że pogoda będzie już sprzyjać, a postępy prac bedą widoczne z dnia na dzień.

Ps. Przygruntowy nocny przymrozek nie zaszkodzi. U nas były 4 tygodnie mrozu nawet do -26, bez śniegu. Podczas wykopu, miejscami ziemia była jeszcze zmarźnięta ale to zalewdie 5-10 cm warstwa. Od jutra zapowiadają wyższe temperatury i więcej słońca. Powodzenia!

Edytowane przez Sylwia&Piotr
Hmmm... hmmm... hmmmm..... pewnie masz rację, ale jak widzę kwotę rzędu 35 tyś to czuję zgrzyt, nie mam pojęcia co zrobić z tym ogrzewanie.... przeglądałam właśnie oferty pomp ciepła i są faktycznie wydajne, a szczególnie to widać jak koszta wracają już po 5 latach.... i co tu zrobić. Jeśli bym się zdecydowała na pompę ciepła to pewnie byśmy musieli też to na nowo zgłosić, bo w projekcie mamy paliwa stałe i kurka wodna kupiliśmy kominy.... i bądź tu człowieku mądry!

SOfi -najpierw policz w OZC ile Twój dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie. Potem zobacz ile ta energia będzie kosztować w zależności od tego czym palisz. Zrób to teraz!!! Potem pewnie zaczniesz kombinować jak zmniejszyć to zapotrzebowanie i zaczniesz docieplać dom. Potem dobierzesz rozsądnie ogrzewanie. O tym wszystkim było juz na tym wątku.

...........powinno być chyba przy zakładaniu konta na FM ...............

O tym wszystkim było juz na tym wątku.

...........powinno być chyba przy zakładaniu konta na FM ...............

dobre - takie ABC przyszłego inwestora ...