Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

To i ja się przywitam,

z mężem również planujemy rozpocząć budowę w tym roku. Na razie czekamy na PNB, potem kredyt, a z fundamentami chcemy ruszyć w maju. Budujemy inaczej, bo przenosimy stary drewniany dom, który został już rozłożony. Umowa z cieślą podpisana, ekipa do fundamentów na etapie wyboru, pokrycie dachowe wybrane - wiór osikowy. Składy budowlane, tartaki straszą podwyżkami, więc pewnie będziemy zaliczkować już teraz materiały. Im bliżej rozpoczęcia, tym bardziej mnie to przeraża, ale skoro innym się udało to chyba i my damy radę.

Powodzenia w budowaniu, pozdrawiam

Romana

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

R&K U mnie ogrzewanie w bloku jest miejskie, ale kuchnia elektryczna i nie pamiętam abym zapłaciła mniej niż ok 200 zł za miesiąc za prąd.

marta&robert W Szczecinie jest od tygodnia powyżej zera, wczorajszej nocy troszkę przymroziło. Zarówno kierownik jak szef ekipy nie widzą przeciwwskazań do prac.

Natomiast od rana walczę z pozwoleniem na wjazd samochodów powyżej 3,5t.

Natomiast od rana walczę z pozwoleniem na wjazd samochodów powyżej 3,5t.

S.P

Nie walcz tylko zgłoś Policji konieczność dostarczenia materiałów na plac budowy i podaj termin kiedy będą transportowane. I po problemie. Nikt samochodów nie zatrzyma, a nawet jeśli to kierowca informuje mundurowych o zgłoszeniu.

wiem ze ktoś na FM muratora pisał o tym że załatwił stałe oznaczneie - nie dotyczny pojazdow dojezdzajacych na budowe NR DZIAŁKI i date obowiazywania znaku

tylko procedura jest jakas niezbyt prosta

ale jak sie chce to zaden problem ... byla cala zima na to ;)

Byłam, zobaczyłam, już kończą, robili od 8. Humus szybko poszedł gorzej było z przepustem. Ale ziemia jak masełko, zero zmarznięcia.

jak ja niektórym wam zazdroszczę u mnie zima się wraca śnieg poprószył mrozek przycisnął i mamy gołoledź eh

u nas sypie śnieg :mad:

Jak to widać od razu po postach kto z której części Polski (nawet jak się nie ujawniacie!). Lekko zmarznięta ziemia "jak masełko"? U nas wczoraj śpiewały ptaki, a dzisiaj spadł śnieg....

Zbieram siły i szukam czasu by zasiąść do OZC, bo już czytałam, że na to trzeba czasu.

OZC to program do wyliczania przyszlego zapotrzebowania na ciepło dla domu - wyrażone w J lub kWh wyliczane na podstawie projektu domu oraz jego izolacji

znajac zapotrzebowanie i aktualne stawki za poszczegolne zrodla ciepla mozna wyliczyc koszt utrzymania przyszlego domu wg aktualnych cen

wiedzac jaki będzie koszt mozna podjac swiadomą decyzję czy i jak dom zaizolowac by zapotrzebowanie bylo niższe

program jest do ściagniecia z sieci za darmo - wymaga poswiecenia kilku wieczorow by wklepac projekt domu i sie przez niego przegryzc

jest wartek tematyczny na FM gdzie osoby ktore sie na tym znaja pomoga Wam

jesli ktos sam nie chce liczyc forumowy kolega Asolt policzy Wam odplatnie za ok 250-300 zł (cos kolo tego bral pol roku temu)