Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No niestety w tym dwudziestoleciu raczej nie doczekamy tak idealnego rozwiązania :) a chodzi raczej o to żeby rzeczy nie walały się po łazience i żeby nie tachać pełnego kosza na dół, w pralni w piwnicy pod zsyp podstawiasz sobie kosz i tam leżą i czekają na zmiłowanie :) Niestety w drugą stronę to nie działa i tu trzeba zatrudnić męża bo to jego pomysł pralnia w piwnicy :)

Dzieki Cronin, musze uzyc tego argumentu, zeby jednak pralnie zrobic na gorze:) My drzewo kupowalismy rok temu ale nie pamietam czy 20 czy 25 kubikow, ale nie gotowej wiazby tylko calego drzewa. Stwierdzilismy, ze deski tez nam trzeba chocby na szalunki itp. Za calosc zaplacilismy 5000zl za drzewo plus 1650zl tartak z transportem. A co zostanie bedzie na opal:)

Ja mam ten sam problem z pralnia, wolalabym zrobic ja na pietrze ale moj maz mowi, ze lepiej w piwnicy ale to nie on bedzie gonil z praniem z pietra do piwnicy tylko ja. Sama nie wiem gdzie ja zrobic.

Ja mam piwnicę w projekcie, ale pralnię na poddaszu. Tam, gdzie są sypialnie, łazienka, garderoby... Może zrobię jakiś mini zsyp w ścianie z łazienki do pralni i z drugiej strony z garderoby do pralni - żeby się ubrania nie plątały po łazience.

Może i fajnie szybko pranie spada zsypem na dół, ale potem trzeba je dwa piętra do góry wnieść. Z piwnicy wcale nie jest bliżej do ogrodu, żeby rozwiesić pranie. Z poddasza do ogrodu jedno piętro w dół, z piwnicy - jedno piętro do góry... Ja nie mam zamiaru prania wieszać w ogródku, bo podobnie jak napisała cronin mi się to nie podoba.

Teraz w mieszkaniu mam suszarkę i nie wyobrażam sobie życia bez niej (a kosztowała jakieś 1500zł, więc nie majątek jak za taki komfort). Prasowania jest o jakieś 2/3 mniej i nie ma suszących się na kaloryferach skarpetek. Pranie jest mięciutkie i miłe.

Dla pralni w piwnicy mówię 3xnie.... (nie wspomnę już o zimie, kiedy jest tam zimno, i co, prasować w takiej temperaturze??)

Taki zsyp to fajny pomysl, ale z drugiej strony i tak trzeba zejsc do tej piwnicy nastawic to pranie a potem wyciagnac. Chyba, ze wymysla pralke samo ladujaca i nastawiajaca pranie, np na pilota:p

Hmm, myślę, że nie o to chodzi by się pranie samo włączyło, tylko o to by NIE NOSIĆ sterty brudnych rzeczy przez dom (przy pięciu osobach to naprawdę są sterty), plus dochodzi problem gdzie składować brudne ubrania jeśli pralnia jest gdzie indziej niż sypialnia. Ja to przerabiam, więc wiem co mówię ;) Dlatego jeśli będzie pralnia na dole to zsyp zdecydowanie też :yes:

A co do suszarki do bielizny. Naprawdę nie trzeba dosuszać? I nie jest pogniecione jeszcze bardziej? NIEMOŻLIWE! :) No ale prądożerne jest urządzenie.... :(

Prania w ogrodzie pasjami wieszać nie zamierzam, też mi się to nie podoba (zwłaszcza stacjonarne suszarki), ale myślę, że jednak czasem będę - słońce i wiatr są za darmo, no i ta świeżość :)

Z tego co słyszałam bo jeszcze nie mam, to jeśli wyjmiesz zaraz po wysuszeniu (nie trzeba dosuszać) to prasować nie trzeba, no chyba że koszule do garnituru. Wcale nie jest bardziej pogniecione a podobno bardziej miękkie i puchate :) Natomiast swetry i inne których nie można suszyć w suszarce, świetnie suszy się na podłogówce :)

A co do suszarki do bielizny. Naprawdę nie trzeba dosuszać? I nie jest pogniecione jeszcze bardziej? NIEMOŻLIWE! :) No ale prądożerne jest urządzenie.... :(

Prania w ogrodzie pasjami wieszać nie zamierzam, też mi się to nie podoba (zwłaszcza stacjonarne suszarki), ale myślę, że jednak czasem będę - słońce i wiatr są za darmo, no i ta świeżość :)

Masz różne programy suszenia, m.in. różny stopień wilgotności prania, co suszarka sama ocenia. Ja oczywiście używam zawsze "supersuche".

I nie, nie jest bardziej pogniecione, no chyba, że się zostawi pranie w suszarce, wtedy się pogniecie. Jak wyciągam z suszarki świeżo wysuszone, to rzeczy są jeszcze ciepłe, wygładzam tylko ręką, składam i do szafy. Przy stertach dziecięcych ubranek to superwygoda. Niektóre rzeczy trzeba przeprasować, np. męskie koszule (mankiety, kołnierzyk) A przynajmniej ja prasuje, bo mi się nie chce ich wrzucać na osobny program, gdzie wyciąga się je bardziej wilgotne i wiesza na wieszaku ubraniowym, żeby same doschły. Nie suszy się też ubrań, które mają dużo gumowych elementów - bo się guma skurczy.

Rzeczy zdjęte ze sznurka mają załamanie w miejscu, gdzie się z nim stykały. W suszarce nie ma tego problemu. No i miękkość, bez porównania - jak np. ręczniki.

Przez rok mieszkaliśmy bez suszarki - nie zauważyłam jakiś szczególnych wzrostów rachunków za prąd. Ale i tak jakie ma to znaczenie przy zaoszczędzonym czasie na rozwieszanie i prasowanie.

Chciałam pralnie na górze ze względu na sypialnie się tam znajdujące, ale że nie ma miejsca to zrobię sobie w pomieszczeniu pod schodami, chyba że upcham w 10 m pralnie? Stanowcze nie dla pralki w łazience.

Mąż zsypu nie chce mi zrobić (zresztą nie wiem czy to możliwe, jeśli łazienka nie znajduje się idealnie nad pralnią), żeby mi to wynagrodzić powiedział ze kupi mi suszarkę :D

U nas w projekcie monolit, z murarzem ustalone monolit, chcemy monolit a wczoraj budowlaniec powiedział żeby się zastanowić nad terrivą :mad:

Ja w ogole susze tylko na opcji " do szafy" nie pracuje nawet koszul, no chyba ze sztywne, to tak. Wyciagam zawsze suche i miekkie. Wczoraj prałam kodre z pierzem:-) sucha i pachnaca a kłaki miekkie. Ja mam sypialnie na dole, na gore wywalilam dzieci:-) Kosz dajesz w łazience dzieci. CO ściagaja z siebie laduje do brudów. Znoszenie raz na 2 dni np i tyle, zaden problem. Wygodniej niz latac z dołu do góry zeby wyłaczyc i wstawic nowe;-) Bo w koncu ile siedzisz na górze, a ile czasu na dole:-)

Chciałam pralnie na górze ze względu na sypialnie się tam znajdujące, ale że nie ma miejsca to zrobię sobie w pomieszczeniu pod schodami, chyba że upcham w 10 m pralnie? Stanowcze nie dla pralki w łazience.

Mąż zsypu nie chce mi zrobić (zresztą nie wiem czy to możliwe, jeśli łazienka nie znajduje się idealnie nad pralnią), żeby mi to wynagrodzić powiedział ze kupi mi suszarkę :D

U nas w projekcie monolit, z murarzem ustalone monolit, chcemy monolit a wczoraj budowlaniec powiedział żeby się zastanowić nad terrivą :mad:

Pralnie, pralke z suszarka upchniesz w 4m2:-) z zapasem. Pralka a na nia stawiasz suszarke z łącznikiem

Gość ki9
1) Materiały tu: http://www.budowac24.pl - Dobre ceny Polecam

2) My w projekcie mamy terrivę i tak zostanie ;)

3) Nie masz w pobliżu sąsiada, który użyczyłby prądu ? Używany licznik trójfaza, 10m. kabla, mała skrzyneczka (siła +230V) to raptem wydatek 200 zł i co m-ąc rozliczasz rzeczywiste zużycie, a budowlany: 1100 skrzynka podłączenie itp i zaczepiste rachunki. Pozdrawiam

Dzięki za namiary. Co do sąsiadów to nie każdy ma takie szczęście że może pożyczyć sobie od nich prąd. W moim przypadku to niemożliwe niestety. Do tej pory sąsiedzi mieli ciszę i spokój bo działka stała pusta przez 10 lat a teraz ja jestem jak ten intruz bo będę im tu hałasować z budową niedługo.

Zauważyłem, że większość tutaj decyduje się*na strop monolityczny. Czy mógłby mi ktoś możliwie prosto wytłumaczyć, w czym jest on lepszy/gorszy od gęstożebrowego?

A co do pralni, to moja żona chce na parterze blisko wyjścia na ogród, ze względu na chęć suszenia na powietrzu.