gosia1719499730 04.03.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 No to faktycznie masakra.ale sąsiedzi dookoła maja domy na płycie posadowione i stoją, hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.03.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 To mamy odważną ekipę, nie boją się zimna Myślałam, że poczekają chociaż do połowy marca, a tu niespodzianka - ekipa przszyła w zeszłym tygodniu i kończą fundamenty. Został drenaż, zasypanie i płyta. Pod koniec marca jesteśmy umówieni na stawianie ścian - nie mogę się doczekać eh bo to wszystko zalezy gdzie sie budujecie, niestety na poludniu jest tak rózowo ( zdjecia w moim dzienniku), ale chociaz dla poprawienia humoru geodeta przyjdzie w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 ale sąsiedzi dookoła maja domy na płycie posadowione i stoją, hmm Nie znam się na tyle Dobry konstruktor powinien sprawę rozwiazać.Ja miałem także problemy z płytą,panie tak się nie da,to drogie,wymyślali jakieś pancerne płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.03.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 ale sąsiedzi dookoła maja domy na płycie posadowione i stoją, hmm pytanie tylko ile lat już tak stoją, jak 50 i nic się nie dzieje to ok, ale jak 5 ... Poza tym wcale nie muszą mieć torfów w podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 pytanie tylko ile lat już tak stoją, jak 50 i nic się nie dzieje to ok, ale jak 5 ... Poza tym wcale nie muszą mieć torfów w podłożu. Rozmawialam, badania mają takie same jak ja. Nie opierałabym się nigdy na argumencie " bo sąsiedzi" czekam na opinię konstruktora i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 I dobrze robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kainna 04.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Cześć,Mam pytanie odnośnie tyczenia geodezyjnego: czy geodetom potrzebny jest do tego kierownik budowy, czy majster z ekipy? Kto zbija deski i kołki tyczące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 wszystko robi geodeta z pomocnikami - nie jest potrzebny do tego ani inwestor , ani kierownik budowy czy majster z ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Cześć, Mam pytanie odnośnie tyczenia geodezyjnego: czy geodetom potrzebny jest do tego kierownik budowy, czy majster z ekipy? Kto zbija deski i kołki tyczące? U mnie nie było takiej potrzeby,wiedziałem gdzie chcę miec punkt 0 Kołki i deski zbijał pomocnik geodety,ja im musiałem je tylko dostarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kainna 04.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dziękować tak myślałam, że nie robi się z tego "wielkiego halo". Czyli geodeta powinien wiedzieć gdzie wbić kołek i jak zbić dechy. Mąż zostanie w takim razie mianowany pomocnikiem geodety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_i_Tomek 04.03.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Ehhh właśnie przebrnęłam przez 60 stron tego tematu. Przypadkiem trafiłam na DB R&K potem do Piczmana i tutaj jakoś tak po nitce do kłębka/ Mój dom to M57 - wybrany ze względu na wymiary. Idealnie nam pasował... dokładnie między rurą od gazu a rurą kanalizacyją. Teraz jak czytam wasze opisy to mam doła... na myśl jak dalece nieekonomiczy i nieenergooszczędny będzie mój dom. Okna tarasowe od połnocy - to akurat świadomy wybór bo wolałam mieć widok na ogród (którego jeszcze nie mam) niż na ulicę. Ogrzewanie na gaz, wentylacja grawitacyjna - o tej mechaniczej nie miałam pojęcia. Tutaj nieczego już nie zmienię ale teraz już wiem, że chociażby to było kosztem rodzaju podłogi czy marki płytek to na materiałach budowlanych i izolacyjnych oszczędzać nie będziemy. Budowę zaczynamy najszybciej jak to bedzie możliwe ale w naszym przypadku trochę to potrwa. Na dzisiaj mamy nadzieję że w tym roku bedziemy mieli SSZ. Pozdrowienia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.03.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Ania_i_Tomek - nigdy nie jest tak źle by nie mogło być lepiej ... masz w projekcie az 4 kominy - bardzo dużo - ąz się prosi o WM, kominek w salonie będzie bo to 2 komin po tym w PG do gazu?z ustawieniem domu względem stron świata faktycznie d...a ... od południa macie teraz ścianę z garażem i brak okien = zero zysków ze słońca gaz jest dobrym rozwiązaniem i dobrze nadającym się do wodnej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 04.03.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jak nazywa się ta skrzynka od prądu przy ogrodzeniu? Rozdzielnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_i_Tomek 04.03.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Ania_i_Tomek - nigdy nie jest tak źle by nie mogło być lepiej ... masz w projekcie az 4 kominy - bardzo dużo - ąz się prosi o WM, kominek w salonie będzie bo to 2 komin po tym w PG do gazu? z ustawieniem domu względem stron świata faktycznie d...a ... od południa macie teraz ścianę z garażem i brak okien = zero zysków ze słońca gaz jest dobrym rozwiązaniem i dobrze nadającym się do wodnej podłogówki ej no jakie 4? w planie są 2 o ile mi wiadomo hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 to Wasz projekt / rozkład pomieszczeń? http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1074_3_15888_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg 1. komin do wentylowania garażu i WC2. komin do wentylowania kuchni3. komin spalinowo-wentylacyjny w PG - nie wiem tylko dlaczego nie jest przy lazience i też ją wentylowac4. komin spalinowy w salonie do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_i_Tomek 04.03.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 no tak to jest nasz projekt. kurczę myślałam że tam są dwa kominy do kominka w salonie i do pieca. no ładnie czeka mnie jeszcze dużo nauki... z umiejętnosci czytania ptojektu chociażby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 04.03.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Sophjo - Dziwi mnie Twoja uwaga na temat tego forum. Jest to najłagodniejsze forum jakie znam a pisałem na wielu innych. A co do kopania w ziemi. W Poznaniu jest miękko i słonecznie. My działamy co roku od marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sophjo 05.03.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Sophjo - Dziwi mnie Twoja uwaga na temat tego forum. Jest to najłagodniejsze forum jakie znam a pisałem na wielu innych. A co do kopania w ziemi. W Poznaniu jest miękko i słonecznie. My działamy co roku od marca. Te strony rzeczywiście sa łagodne, ale wśród 60 przez które przebrnęłam bywało różnie. Przejrzyj sobie. Zresztą nieważne:) Z tym kopaniem to prawda, że ciepło i że można, Nasza ekipa pracuje od tygodnia. mamy nawet o tyle już dobrze, że rosną ściany i szaluje się strop, bo fundamenty były zrobione jesienią. mamy natomiast problem z inną podszewką., aa mianowicie drogą należącą do wszystkich mieszkańców, którzy posiadają działki przy niej leżące. Wiąże się to z tym, że wczesną wiosną, gdy sa roztopy, a ziemia głęboko wciąż zamarznięta, nie ma często jak wjechać na działkę. Mozna by w czynie społecznym zrobić drogę. Do asfaltu circa 150m, ale nieby dlaczego inwestować za innych? Coś jednak trzeba będzie zrobić, bo albo dach trzeba zmienić na płaski i kupić helikopeter;) albo parkować przy asfalcie i drałować w kaloszach do domu;) Any ideas? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 05.03.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 My właśnie kończymy stan zero i powiem Wam szczerze, że nie liczyłam się z tym ile kasy tak naprawdę idzie w ziemię!!!! Pomijam fakt, ze mamy różne projekty a co za tym idzie różne ilości materiału są potrzebne. Jedni budują sami innym budują firmy. Straszne pieniądze trzeba włożyć w fundamenty,zasypanie, drenaż, zrobienie wjazdu na działkę, wylanie płyty betonem+pompa, płacenie koparek itp. No cóż, byle do piątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sophjo 05.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Coś na ten temat wiem. Na szczęscie mamy to już za sobą. My dodatkowo mieliśmy jeszcze kopanie piwinicy, bo działka jest na dużej górce i garaż musiał być wkopany w ziemię. Inaczej nie byłoby możliwości wjechania do niego. Jak ekipa kopała w ziemi, wyglądało to jak wykopaliska;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts