Sophjo 05.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ehhh właśnie przebrnęłam przez 60 stron tego tematu. Przypadkiem trafiłam na DB R&K potem do Piczmana i tutaj jakoś tak po nitce do kłębka/ Mój dom to M57 - wybrany ze względu na wymiary. Idealnie nam pasował... dokładnie między rurą od gazu a rurą kanalizacyją. Teraz jak czytam wasze opisy to mam doła... na myśl jak dalece nieekonomiczy i nieenergooszczędny będzie mój dom. Okna tarasowe od połnocy - to akurat świadomy wybór bo wolałam mieć widok na ogród (którego jeszcze nie mam) niż na ulicę. Ogrzewanie na gaz, wentylacja grawitacyjna - o tej mechaniczej nie miałam pojęcia. Tutaj nieczego już nie zmienię ale teraz już wiem, że chociażby to było kosztem rodzaju podłogi czy marki płytek to na materiałach budowlanych i izolacyjnych oszczędzać nie będziemy. Budowę zaczynamy najszybciej jak to bedzie możliwe ale w naszym przypadku trochę to potrwa. Na dzisiaj mamy nadzieję że w tym roku bedziemy mieli SSZ. Pozdrowienia i wytrwałości. A nie ma możliwości zrobienia odbicia lustrzanego? Wtedy na wasz taras od strony ogrodu trochę słońca jednak trafi. Taka sobie słoneczna myśl:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 05.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 hehehe, to fajnie to musiało u Was wyglądać ja już chcę mieć stan zero za sobą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sophjo 05.03.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A budujesz to co jest na zdjęciu w profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 z ustawieniem domu względem stron świata faktycznie d...a ... od południa macie teraz ścianę z garażem i brak okien = zero zysków ze słońca aż się prosi kolektor na ścianę ... za nią jest pomieszczenie gospodarcze nie trzeba żadnych długich rur żeby to spiąć ... było by podgrzewanie CWU i dogrzewanie domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qana 05.03.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Mozna by w czynie społecznym zrobić drogę. Do asfaltu circa 150m, ale nieby dlaczego inwestować za innych? Coś jednak trzeba będzie zrobić, bo albo dach trzeba zmienić na płaski i kupić helikopeter;) albo parkować przy asfalcie i drałować w kaloszach do domu;) Any ideas? Pozdrawiam:) Witaj. Pomysł jakiś by się przydał... U mnie sytuacja podobna, tyle, że dla własnego zdrowia psychicznego nawet nie liczę ile metrów drogi mamy do zrobienia... Teren na szczęście w miarę suchy, ale jednak problem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 05.03.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Bociany i potrzebuje porady, dzis po sciagnieciu sporej warstwy sniegu z plyty nad piwnica okazalo sie, ze mamy ok 5 cm wody w piwnicy a co najgorsze prawdopodobnie nasza plyta przesiaknela woda. Na suficie w piwnicy krople wody. Plyta byla przykryta folia na zime i albo woda dostala sie pod folie albo beton ze scian paruje i woda skroplila sie na suficie. Pytanie fachowcow i tych co budowali piwnice jesienia, czy to normalne czy macie ten sam problem. Czy moglo sie cos stac tej plycie przez zime? Dodam, ze plyta zdazyla wyschnac przed zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 05.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 mamy natomiast problem z inną podszewką., aa mianowicie drogą należącą do wszystkich mieszkańców, którzy posiadają działki przy niej leżące. Wiąże się to z tym, że wczesną wiosną, gdy sa roztopy, a ziemia głęboko wciąż zamarznięta, nie ma często jak wjechać na działkę. Mozna by w czynie społecznym zrobić drogę. Do asfaltu circa 150m, ale nieby dlaczego inwestować za innych? Coś jednak trzeba będzie zrobić, bo albo dach trzeba zmienić na płaski i kupić helikopeter;) albo parkować przy asfalcie i drałować w kaloszach do domu;) Any ideas? Pozdrawiam:) U nas jest gorzej, bo nasza droga należaca do wszystkich mieszkańców dochodzi do drugiej, też nieasfaltowej. Jak widzisz niegdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej! Myślę, że musicie coś tam sobie wysypać we własnym zakresie no i pewnie - mówię z doświadczenia znajomych - w perspektywie zmienić samochód na terenowy. Serio mówię. My akurat mamy defendera, a nawet on nam się raz zakopał i brat musiał nas wyciągać swoim. Jak widzę po sąsiadach, to wielu ma auta uterenowione. Mój znajomy też ostatnio musiał zamienic piękna skodę superb na toyotę land cruiser, bo nie był w stanie dojechać do domu. A droga? Jak znajdziesz sposób by ja zrobić to daj znać! To chyba nawet wspólnymi siłami mało realne i koszmarnie drogie. Pozdrawiam! P.S. I mam nadzieję, że zmienisz zdanie o naszym wątku Słuchajcie, ja mam pytanie odnośnie doprowadzenia powietrza do kominka. Jak to się robi? I czy da się pociągnąc powietrze do kominka wolnostojącego typu koza - bo właśnie się ku takiemu skłaniamy. Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.03.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 rura zasysająca powietrze z zewnątrz pod płytą fundamentową lub w formie przepustu w ławach dokładny sposób podłączenia najdziesz w instrukcji danego kominka - ale jaka być rurę nie zakopała zawsze będzie można zastosować przejście na inną średnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 05.03.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ale czy da się to podłączyć do wolnostojącego pieca? Przecież nie zrobimy po prostu rury wychodzącej z podłogi... Kominek żeliwny, o taki: http://www.kratki.com/images/szablon/n_ramka_koza_k10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.03.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 mart i robert u mnie niestety też droga należąca do mieszkańców, a ponieważ ja pierwsza rozpoczynam musiałam ponieść koszt utwardzenia do swojej działki. Na szczęście już kupując działkę czułam pismo nosem i wybrałam drugą od drogi z polbruku, więc wyczło ok 40 m utwardzenia. Oczywiście kosztowało niemało a chętnych do dorzucenia się brak.Z przyjemniejszych rzeczy, kręci się zbrojenie, jutro ma być lany chudziak pod ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ale czy da się to podłączyć do wolnostojącego pieca? Przecież nie zrobimy po prostu rury wychodzącej z podłogi... Kominek żeliwny, o taki: http://www.kratki.com/images/szablon/n_ramka_koza_k10.jpg trzeba by poszukać pieca z przyłączem powietrza .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jasiek - a TY ?? 2 dom budować będziesz? to Bocian ?? hehe jak tam mój sterownik ? robi się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jasiek - a TY ?? 2 dom budować będziesz? to Bocian ?? hehe jak tam mój sterownik ? robi się ? jeszcze nie wiadomo czy w tym roku wypali ta budowa ... wszystko "wyjdzie w praniu"... już ci potrzebny ten sterownik ? trza podkręcić tempo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 05.03.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) To i ja się witam bocian z małopolski Budujemy z Porothermu Wienenberga 25 P+w + styropian 15 projekt indywidualny wzorowany na projekcie ISKIERKA. Ruszymy -jak ruszymy heh nie mamy jeszcze żadnych materiałów zakupionych.. aktualnie jesteśmy na czekaniu o decyzji o PnB które powinno być już kilka dni temu. Jest też ktoś rozpoczynający swoją przygodę z budową w okolicach Krakowa? Czy bliżej Krakowa?? Zumi mi pokazuje, że do Krakowa mam 55km, co ciekawe do Katowic 42km, a do Bielska-Białej to nawet 41km. W sumie to wszędzie blisko Niestety chyba nikt z was nie jest z moich okolic. -->Powiat Chrzanowski. olkusz się wita Nie wiem jak ten piach do zasypywania sie nazywa ale jak dzwoniłam gdzieś to po protu mówiłam, że checę ''piach do zasypywania fundamentów''. U nas kosztuje 10 zł/t + transport. Dwa razy żeśmy z mężem przeliczali ilość i nie chce być nic mniej. Trzeba brać jeszcze pod uwagę to, że ten piasek nie będzie tylko wsypany ale też ubity skoczkiem, mąż znalazł w necie taki przelicznik i posłużyliśmy się tym. Nie mogę się doczekać poniedziałku, żeby zobaczyć ten ogrom :) dalibyście link do tego przelicznika? Edytowane 5 Marca 2012 przez milina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 05.03.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To i ja się witam bocian z małopolski olkusz się wita A witam, witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 05.03.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A budujesz to co jest na zdjęciu w profilu? Tak, dokładnie ten dom DK ROBINSON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname123456 05.03.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam;)Mam pare dla siebie trudnych a dla Was pewnie prostych pytań i pewnie dacie rade mi na nie odpowiedzieć,bo z pewnościa spotkaliście sie z tym co ja;)A więc dla jasności zaczne od tego,że z narzeczonym bierzemy ślub w 2013 roku.Zaraz po slubie chcemy rozpocząc budowe domu. Pytanie1:Jesli narzeczony chce budować się na działce rodziców,czy musi ja miec przepisana(tj. działka za jego rodzinnym domem)czy wystarczy ich pozwolenie na budowe? Pytanie2: czy sa jakies utrudnienia w prosecie składania dokumentów jesli jeszcze nie jestesmy małżeństwem(chcielibyśmy wczesniej wszystko zalatwiać) pyt.3:Czy muszą w tych sprawach uczestniczyć i mąż i żona?Jeśli ta działka jest juz budowlana itd. czy długo sie czeka na pozwolenie na budowę w tych sytuacjach??Baaardzo prosze o odpowiedź,ponieważ mój narzeczony twierdzi ,że wszystko da się załatwić w 2 tyg. i nie ma sie co spieszyć,ja jednak twierdze inaczej,ponieważ przysluchiwałam sie osobom z pracy ,które sie budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 05.03.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) To i ja się witam bocian z małopolski Budujemy z Porothermu Wienenberga 25 P+w + styropian 15 projekt indywidualny wzorowany na projekcie ISKIERKA. Ruszymy -jak ruszymy heh nie mamy jeszcze żadnych materiałów zakupionych.. aktualnie jesteśmy na czekaniu o decyzji o PnB które powinno być już kilka dni temu. olkusz się wita dalibyście link do tego przelicznika? Witam Mój Pan mąż liczył tak : piasek nasypowy 1,653 t/m3 piasek zagęszczony 1,855 t/m3 Musisz zobaczyć jakie masz fundamenty (wymiary) długość, szerokość, wysokość i to masz m3 ogólnie powierzchni jaką musisz zasypać. Resztę robisz według tego co podałam wyżej. Tak do końca to nie daję głowy za poprawność. Budowlańcy nam oszacowali, że potrzebne będzie 300t, nam według tych obliczeń wyszło 280t oczywiście mówimy już o tonażu po zagęszczeniu. Zobaczymy w tym tygodniu jak bardzo żeśmy się pomylili Edytowane 5 Marca 2012 przez lilly20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 06.03.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 lilly dzięki DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWE http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a060.gif tak więc spokojnie ruszamy z "zakupami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 noname123456 Z formalnego punktu widzenia właściciel działki jest zawsze właścicielem domu nawet jeśli go sam nie zbudował. Czyli budując bez papierów, budujesz teściom. A to co odziedziczycie po teściach będzie należało wyłącznie do męża. Czyli dla Ciebie kiszka:) Papiery wszelkie w budowlance to długa droga załatwiania. Lepiej nie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts