Piczman 06.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWE http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a060.gif tak więc spokojnie ruszamy z "zakupami" Jeszcze tylko uprawomocnienie, później 7 dni po zgłoszeniu kierbuda i wtedy możecie zaczynać kopać . Ale o tym to na pewno wiecie Edytowane 6 Marca 2012 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 06.03.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Nikt mi nie odpisze na temat mojej przemoknietej plyty? Moze sie jej cos stac? U nas jeszcze nocami mrozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 06.03.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Diuby! Zadaj pytanie w wątku fundamenty i piwnice. Fachowcy do bocianków mało zaglądają. Tam Ci ktos fachowo doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 06.03.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Chyba musisz jakiegoś speca wezwać na budowę i niech oblooka na miejscu U nas też jeszcze nocami mrozi i to mnie bardzo martwi, w piątek chcą u nas wylewać płytę będizemy musili znowu zamawiać beton z dodatkiem ''zimowym''. Od dzisiaj mamy utwardzony wjazd na budowę - to tak z pozytywnych rzeczy tego porąbanego dnia. Od rana nerwowo u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 06.03.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witajcie wszystkie bocianki 2012.W dniu wczorajszym złożyłem właśnie wniosek na PnB w Starostwie w Poznaniu. Według informacji którą uzyskałem mniej więcej miesiąc czasu i będę z pozwoleniem.Będziemy budować dom według projektu EWA II B zwężona z pracowni Horyzont z kilkoma zmianamihttp://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ewa_ii/0/84na działce 752 m2.Budowa oczywiście w systemie gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname123456 06.03.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 noname123456 Z formalnego punktu widzenia właściciel działki jest zawsze właścicielem domu nawet jeśli go sam nie zbudował. Czyli budując bez papierów, budujesz teściom. A to co odziedziczycie po teściach będzie należało wyłącznie do męża. Czyli dla Ciebie kiszka:) Papiery wszelkie w budowlance to długa droga załatwiania. Lepiej nie czekać. No własnie jest postępowanie w sprawie przepisania narzeczonemu domu i obejścia .Nie wiem czy jest to mądre robić przed ślubem i później 2 raz załatwiać żebym ja tez była współwłaścicielem,nie wiem co w tej sprawie robic oni sami też nie wiedza,boję sie ,że wybudujemy sie i nie krakając cos sie stanie a ja pójde na bruk z niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 06.03.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 No własnie jest postępowanie w sprawie przepisania narzeczonemu domu i obejścia .Nie wiem czy jest to mądre robić przed ślubem i później 2 raz załatwiać żebym ja tez była współwłaścicielem,nie wiem co w tej sprawie robic oni sami też nie wiedza,boję sie ,że wybudujemy sie i nie krakając cos sie stanie a ja pójde na bruk z niczym. powinniscie zapytac np. notariusza jak to zalatwic. moze niech to przepisza teraz na niego, a potem po slubie on moze wystapic z wnioskiem o zrobienie wspolwlasnosci. jesli nawet nie na calosc to chociaz na ten kawalek gdzie ma stanac Wasz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname123456 06.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 powinniscie zapytac np. notariusza jak to zalatwic. moze niech to przepisza teraz na niego, a potem po slubie on moze wystapic z wnioskiem o zrobienie wspolwlasnosci. jesli nawet nie na calosc to chociaz na ten kawalek gdzie ma stanac Wasz dom. Dokładnie tak zrobimy!!! Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manika 06.03.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Pytanie z innej beczki. Na budowie stoi garaż, ekipa przygotowuje szalunki, gnie pręty i marznie z zimna. Słoneczko świeci, ale jest chłodno. Więc zakupiłam czajnik elektryczny, kawę, herbatę, trochę zupek itd. i okazało się, że ich rozpieszczam. I moje pytanie brzmi, jak obchodzicie się z wykonawcami ? Czy to standard ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.03.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 standardem jest ze do momentu wykonczenia teoretycznie to budowa a nie dom , co za tym idzie nie ma warunków do niczego kazda ekipa ma tego swiadomosc i w wiekszosci przypadkow jest do tego przygotowana , a jesli nie to na wlasne zyczenie jak przypomnę sobie gdy moi rodzice stawiali dom ... ekipa gotowanie im obiadów etc ... takie wtedy były standardy dziś u mnie na budowie ekipa przychodzi z własnym prowiantem i z herbata w termosie - nie ma co rozpieszczać i przyzwyczajać - apetyt rośnie w miarę jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 06.03.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Pytanie z innej beczki. Na budowie stoi garaż, ekipa przygotowuje szalunki, gnie pręty i marznie z zimna. Słoneczko świeci, ale jest chłodno. Więc zakupiłam czajnik elektryczny, kawę, herbatę, trochę zupek itd. i okazało się, że ich rozpieszczam. I moje pytanie brzmi, jak obchodzicie się z wykonawcami ? Czy to standard ? u nas stoi stary dom, a wiec tam ekipa bedzie spala i jadla, wszysto jest( czajnik, garki, talerze) , musza sobie tylko ugotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.03.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 u nas stoi stary dom, a wiec tam ekipa bedzie spala i jadla, wszysto jest( czajnik, garki, talerze) , musza sobie tylko ugotować manika, zalezy. Ja miałam genialne ekipy i nosiłam im drozdzowki:-) Ciężko pracowali, lubiłam ich i nie widziałam powodu dlaczego bym miała nie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.03.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 standardem jest ze do momentu wykonczenia teoretycznie to budowa a nie dom , co za tym idzie nie ma warunków do niczego kazda ekipa ma tego swiadomosc i w wiekszosci przypadkow jest do tego przygotowana , a jesli nie to na wlasne zyczenie jak przypomnę sobie gdy moi rodzice stawiali dom ... ekipa gotowanie im obiadów etc ... takie wtedy były standardy dziś u mnie na budowie ekipa przychodzi z własnym prowiantem i z herbata w termosie - nie ma co rozpieszczać i przyzwyczajać - apetyt rośnie w miarę jedzeniaPrzypomniałam sobie kafelkarza u mojej mamy. Mama do mnie przez telefon ze musi konczyc, bo pan kaziu obiad zaraz bedzie jadł. Myslałam ze spadnę z krzesła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 06.03.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Myślę, że od czasu do czasu można chłopców czymś poczęstować nasi są wdzięczni. Kawa, herbata, drożdżówki czy jakieś ciasto... czemu nie. Nie zbiedniejemy od tego a przynajmniej będą nas mile wspominać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.03.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 No z tym żarciem to już kilkanaście lat się tego nie praktykuje, masakra to była sam pamiętam, człowiek gdzie posiedzieć spokojnie nie miał a tu żarcie budowlańcom gotować. A robiliście już prąd, tzw prowizorkę budowlaną? Ja dziś się rozliczałem za to 45 m kabla zakopanego pod ziemią ze skrzynką i całym wyposażeniem oraz robocizną, zapłsaciłem 2200 PLN. Nie myśłem że to taka kasa będzie. Sama faktura za z sklepu elektrycznego 1400 PLN reszta koparka, zgoda Gminy na przyłcze ziemią i robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 06.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 najpierw czytałam, teraz pora by się przywitać. będziemy budować na Mazurach, dom energooszczędny od p. Lipińskich. Działkę mamy od zeszłej wiosny, piękne 0,85 ha z małą (albo niemałą) górką pośrodku i tam właśnie stanie nasz domek. Projekt w adaptacji, czekamy jeszcze na jakieś pismo z energii i możemy składać o pnb. Projektant zapewnia, że wszystko będzie załatwione zanim zrobi się na prawdę ciepło. Plan na ten rok mamy skromny, bo tylko stan "0", ale i tak się cieszymy. A jak się uda (czytaj: wystarczy kasy) to może trochę więcej. Reszta w przyszłym roku. wszystkich forumowiczów gorąco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.03.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 manika - 1 na 10 inwestorów troszczy się o budowlańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Dziuby - w nowych domach ściany parują, dlatego wielu inwestorów na pierwszą zimę nie zakłada okien, żeby dobrze się wywietrzyło. Gdy w nowym domu zamknie się okna i napali w piecu, wtedy w chacie jest parno jak w dżungli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 troszczy sie = stare przyzwyczajenie - nie kupię drozdzowki budowlancowi, kawy Pani w urzędzie, kwiatów pani pielegniarce , butelki dobergo Cogniac-u lekarzowi to mi zrobia gorzej, nie będą dokładni, nie zapisza do lekarza , nie wylecza mnie tak dobrze .... troszczyć się o ekipę = zapewnic dobre warunki pracy = bezpieczne , komfortowe , ciągłość dostaw towaru , praca bez stresu i przestojów ....zbiednieć od drożdzówki nie zbiedniejesz ... ale przyjdzie kolejna ekipa i poposi o pifko od inwestora po 14 , kolejna ekipa prosić już będzie o 10 , a przyjdzie późna jesień i bedzie inwestor o 8 rano rozgrzewał się z budowlańcami ... bo inaczej nie zaczną pracować ... tu 5 zł tam 10 ... tam 50 ... po całej budowie będzie 1-2-3 tyś, ale przy koszcie budowy 200-300 tyś ... faktycznie to tylko 1% - niezbiedniejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_i_Tomek 06.03.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Mam pytanko do znających odpowiedź. Czy w momencie gdy posiadam już PnB mogę w trakcie budowy dokonywać zmian jak np.- wentylacja mechaniczne zamiast grawitacyjnej- ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników- kominy - i tu jeszcze nie wiem jakie - ale takie by odpuścić sobie murowane.tak tak... wiem wiem...nie ma to jak obudzić się z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts