aksamitka 09.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 annka mozesz mi podac namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 09.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witajcie Bocianki i cała Reszta Przyłączam się do grupy z wiadomych powodów Na pozwolenie czekaliśmy 10 dni, więc na razie to mogę uznać za sukcesik. W chwili obecnej kolekcjonujemy materiały, na fundamenty już wsio zakupione, stropy także ( bo podobno lada chwila mają podrożeć), za maxa zapłacimy w tym miesiącu (bo podwyżka od 1kwietnia wisi nad głową). Z rozpoczęciem prac na razie się wstrzymujemy ze względów pogodowych. Wczoraj np. spadł śnieg :/ Czy ktoś z Bocianków jest z łódzkiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 09.03.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Siemka ja jestem z łodzkiego ale niestety nie uda mi się zacząć teraz bo projekt jeszcze u architekta mam nadzieje ze w sierpniu rusze z fundamentami bo ekipa juz zaklepana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.03.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witajcie Bocianki i cała Reszta Przyłączam się do grupy z wiadomych powodów Na pozwolenie czekaliśmy 10 dni, więc na razie to mogę uznać za sukcesik. W chwili obecnej kolekcjonujemy materiały, na fundamenty już wsio zakupione, stropy także ( bo podobno lada chwila mają podrożeć), za maxa zapłacimy w tym miesiącu (bo podwyżka od 1kwietnia wisi nad głową). Z rozpoczęciem prac na razie się wstrzymujemy ze względów pogodowych. Wczoraj np. spadł śnieg :/ Czy ktoś z Bocianków jest z łódzkiego ??? sco-check - witamy Ja jestem z łódzkiego, obecnie miastowa, docelowo powiat łódzki wschodni. Na PnB nadal czekam, materiałów żadnych nie mam, mam wiele wycen wykonawców, szukam najlepszej oferty. W planach jest wbicie łopaty 10-11 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 09.03.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) annka mozesz mi podac namiary? Oczywiście, ale popołudniu/wieczorem. Załatwiał to mąż więc będzie miał jakiś kontakt na pewno Dodam tylko że zaliczkowaliśmy tą stal gdzieś w grudniu chyba, no i kupiliśmy na całą budowę łącznie chyba 3,5t - nie wiem szczerze mówiąc czy to miało wpływ na cenę. No i ta po 2750 to fi12, kupiliśmy też inne fi ale przyznaje bez bicia że nie znam szczegółów w sensie ile jakiej i po ile, nie mam jeszcze faktury to też nie sprawdzę (będzie gdzieś w przyszłym tygodniu gdy dowiozą ostatnią partię więc ewentualnie wtedy mogę dać znać co i jak) U nas póki co zajmuję się takimi rzeczami małżonek ja dostaję tylko info co zakupił i o ile zbiednieliśmy (moje pyt uzupełniające ograniczają się do 'czemu tak drogo' ) Edytowane 9 Marca 2012 przez annaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 09.03.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Faktycznie ta stal w rewelacyjnej cenie. Ja właśnie spojrzałam w papiery i my 30 stycznia za stal 12 płaciliśmy 3380 za tonę z transportem :/ normalnie pochlastać się idzie. To całe zakupywanie materiału, to mega kosztowny kurs na to jak się nie dać oskubać przez np. hurt bud. Z każdym zakupem jesteś mądrzejszy i lżejsze masz konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 09.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Siemka ja jestem z łodzkiego ale niestety nie uda mi się zacząć teraz bo projekt jeszcze u architekta mam nadzieje ze w sierpniu rusze z fundamentami bo ekipa juz zaklepana. sco-check - witamy Ja jestem z łódzkiego, obecnie miastowa, docelowo powiat łódzki wschodni. Na PnB nadal czekam, materiałów żadnych nie mam, mam wiele wycen wykonawców, szukam najlepszej oferty. W planach jest wbicie łopaty 10-11 kwietnia. Witajcie Łodziaki Ciekawe czy z moich okolic ktoś się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 09.03.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 My się budujemy 60 km od Łodzi i jesteśmy na etapie szukania taniej stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 09.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 wielkie dzięki Esiak:lol2:jak widać działa.ze świeżych wiadomości - przyszła decyzja z energetyki odnośnie przyłącza! teraz już możemy składać o pozwolenie i czekać (mam nadzieję, że niedługo)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.03.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tomasz-Antkowiak - ja też kupuję pręty zbrojeniowe w ROMOS, tyle że mi one służą do oznaczania poziomów kostki w trakcie układanie granitu na budowach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztec252 09.03.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam wszystkich! Jesteśmy z Jaworzna i również planujemy w tym roku rozpocząć budowę. Obecnie poszukujemy ekipy z terenów śląskiego. Mamy namiar na dwie ale jeszcze do weryfikacji. Jeśli macie namiary na sprawdzone ekipy budowlane, bardzo proszę o informację Pozdrawiam wszystkich budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 09.03.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tomasz-Antkowiak - ja też kupuję pręty zbrojeniowe w ROMOS, tyle że mi one służą do oznaczania poziomów kostki w trakcie układanie granitu na budowach:) jeśli potrzebna jest większa ilość stali w Poznaniu lub okolicach proponuje dzwonić do Centrozłomu [email protected] 48 61 843 60 59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 09.03.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam serdecznie, potrzebuję Waszej pomocy. Nie wiedziałam, gdzie opisać mój problem, dotyczy on początków budowy, więc może będziecie w stanie mi odpowiedzieć. W chwili obecnej sporządzany jest projekt przyłącza wodociągowego dla naszego małego osiedla domków jednorodzinnych. Mamy możliwość wyboru czy chcemy aby przyłącze zostało zaprojektowane tak, aby było w drodze czyli kilka metrów od działki lub też od razu ze studzienką wodomierzową już na samej działce. Jeśli poradzicie mi, że w drodze to problem się rozwiązuje, jeśli nie to zapraszam do dalszej części posta Na chwilę obecną jeszcze nie mam zamiaru się budować, jeśli już to baaardzo małymi kroczkami, wybudowanie przy dobrych wiatrach zajmie ok. 5 lat. Na czas budowy na działce postawię zbiornik 1000 l, który będzie zbierał deszczówkę, więc na cele budowlane wody będzie pod dostatkiem. Ciekawi mnie czy po prostu mi się opłaca podciągać wodę już teraz bezpośrednio na działkę. Nie ma znaczenia czy zdecyduję się na wariant pierwszy czy drugi, koszt sporządzenia projektu ponoszę ten sam Co radzicie? Jeśli już podciągnę wodę na działkę to gdzie umieścić tą studzienkę? Mniej więcej wiem jak będzie wyglądał mój przyszły dom, ale do tego jeszcze daleka droga. Na działce będzie musiało być zaprojektowane szambo, czy ewentualna studzienka nie będzie jakąś przeszkodą? Wjazd na działkę mam od strony południowej, więc rozkład pomieszczeń względem stron świata będzie odwrócony o 180 stopni, nietypowo jak dla większości polskich domów. Gdzie mam umieścić tą studzienkę tak, aby w przyszłości nie kolidowała z szambem (którego jeszcze nie ma)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.03.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jeżeli plany masz tak odległe, to ja bym nie robiła teraz przyłącza, po co ponosić koszty, a sytuacja życiowa zawsze się może zmienić, plany też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 10.03.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 a ja bym sie przylaczyla od razu, wiem z doswiadczenia ze jesli sie zrobi przylacze od razu to wychodzi sporo mniej niz potem za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 10.03.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ja jestem tego samego zdania co Marzenka i Mariusz, my za przylacz do wodociagu placilismy jakies 2 - 3 lata temu (6tys) a teraz brat szwagra chce sie przylaczyc i ponoc powiedzieli mu 12 tys. A poza tym i tak predzej czy pozniej bedziesz musiala to zrobic, ja wolalabym predzej, poniewaz papierologii i zalatwian przy budowie jest bardzo duzo a tak przynajmniej jedna sprawde bedziesz miala z glowy. Tylko musisz dobrze przemyslec gdzie zrobic studzienke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.03.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 _Gosiaczek_ daj to najlepiej od wewnątrz tuż przy linii płotu, ale nie w linii płotu i z dala od wjazdów i furtek, żeby potem nie przerabiać. Płot zwykle ma do 40 cm szerokości. Z przyłączami bywają ceregiele więc lepiej od razu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 10.03.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Lepiej zrobić przyłącze od razu,woda na budowie jest potrzebna prawie non stop,my też mieliśmy zbiornik 1000l który trzeba było napełniać,nie ma co liczyć na deszczówkę,bo z tym może być różnie.Mamy także własną studnię i to był pomysł w dechę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek104 10.03.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Również witam wszystkich forumowiczów. Za tydzień mam nadzieje mieć w domu projekt naszego domu: Adam z Pprojekt http://pprojekt.pl/projekt3517-adam__148_6_m,opis.html Czekaliśmy na niego dwa miesiące, ponieważ wybraliśmy go jako pierwsi w PL Ekipa jest umówiona na lipiec, mam nadzieję, że do tego czasu uwinę się z pozwoleniem i adaptacją Chcielibyśmy w tym roku mieć SSO, wiosną 2013 okna i instalacje. Trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 10.03.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam wszystkichMy już zaczęliśmy budowę naszego domku. Pogoda pozwoliła rozpocząć budowę wcześniej , więc korzystamy ze sprzyjającej aury i budujemy.Nasze prace zaczęliśmy 25 lutego. Jak część z Was niektóre materiały zakupiliśmy w grudniu , pozwoliło to zaoszczędzić trochę kasy na późniejsze szaleństwa(może:D). Dom stawiamy wg projektu Jabłoń w okolicach Zielonej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts