Tomasz Antkowiak 11.03.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 mój koparkowy kazał zadzwonić w maju . mówi ,że ziemia zmarznięta na metr. u was rozmarzło ? nie, ziemia nie jest ani zmarznieta ani przesiaknieta woda ale u nas na dzialce generalnie nie ma problemu z woda, pod humusem mamy zwirek i solidne nosne piaski, gnieniegdzie poprzerasane jakimis mega twardymi zylami (grubosci ok 10-12cm i szerokosci ok metra, aby to przebic trzeba kruszc kilofem, lopata nie daje rady, tylko snopy iskier krzesa:)) co dziwne po rozkruszeniu na mniejsze grudki, mozna to kruszyc w rekach juz. wody nie ma bo niedaleko (moze ok 500m) mamy autostrade biegnaca w zaglebieniu zatem poziom wod gruntowych dramatycznie spadl i nawet po elewnych deszczach mamy szybcko sucho bo wszytsko wsiaka gleboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jam mam tak samo więc to chyba norma. Po tej budowie to chyba do psychologa zacznę uczęszczać. Dziś walkowałem temat styropianu na fundamenty... pół dnia to analizowałem. Na forum oczywiście opinie od prawa do lewa, ale zawsze człowiek coś tam wysupła z tego wszystkiego. Generalnie nie jest lekko. No ale jakoś trzeba iść do przodu. Byle do końca tej budowy... oby z powodzeniem. Uff...... Jaka konkluzja w sprawie styro na fundamenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 11.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jam mam tak samo więc to chyba norma. Po tej budowie to chyba do psychologa zacznę uczęszczać. Dziś walkowałem temat styropianu na fundamenty... pół dnia to analizowałem. Na forum oczywiście opinie od prawa do lewa, ale zawsze człowiek coś tam wysupła z tego wszystkiego. Generalnie nie jest lekko. No ale jakoś trzeba iść do przodu. Byle do końca tej budowy... oby z powodzeniem. Uff...... My będziemy kładli styropian ekstrudowany XPS firmy BASF 10 lub 12 cm , izolacja pionowa Botament , grunt o symbolu BE 901-pierwsza warstwa , BE 90-druga i trzecia warstwa. Ale tak jak mówisz każdy robi inaczej a decyzje trzeba podjąć samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 11.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 oj my też postanowiliśmy nie zwlekać!! tym sposobem humus zdjęty, fundamenty wykopane, zbrojenie jest,a jutro.... wylewamy fundamenty !! wprawdzie w tym tyg. pogoda nam pokazała, że nie ma to jak budować jednak gdy ciepło na dworze, ale ten tydzień zapowiada się piękny więc działajcie kto może;) hmm... my nigdy nie cieszyliśmy się tak bardzo z końca zimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 11.03.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 mój koparkowy kazał zadzwonić w maju . mówi ,że ziemia zmarznięta na metr. u was rozmarzło ? Marlid gdzie budujesz że tak jeszcze macie zmarznietą ziemię? W poznańskim mamy rozmarznięte, ale nie mamy tyle szczęścia co TomaszAntkowiak, gliniaste podłoże, jak ściagał wczoraj humus koparką to jakby w cieście jeździł, na wierzchu co prawda nie było najgorzej, nawet wyglądało że sucho ale na pół metra pod powierzchnią mokra glina, czy jak napisali nam w warunkach technicznych przyłącza wodnego-gliny piaszczyste. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 11.03.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 oj my też postanowiliśmy nie zwlekać!! tym sposobem humus zdjęty, fundamenty wykopane, zbrojenie jest,a jutro.... wylewamy fundamenty !! wprawdzie w tym tyg. pogoda nam pokazała, że nie ma to jak budować jednak gdy ciepło na dworze, ale ten tydzień zapowiada się piękny więc działajcie kto może;) hmm... my nigdy nie cieszyliśmy się tak bardzo z końca zimy! My ruszamy z fundamentami od następnego poniedziałku, w nadchodzącym tygodniu jeszcze geodeta, zamawianie materiałów,w jednej hurtowni stali, w drugiej bloczków i betonu więc nie możemy się doczekać no i tylko, jak napisałeś, liczyć że pogoda dopisze. Acha jeszcze trzeba zamówić garaż taki blaszany co by było gdzie graty z budowy trzymać i ich nie taszczyć samochodem codzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 11.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 _Gosiaczek_ szambo pod podjazdem oznacza, że będziesz miała duży dekiel na środku placu plus dodatkowe koszty za wymurowanie studzienki tak, żeby dekiel pasował do poziomu kostki na placu. Nie każdemu się to podoba. Najlepiej koło płotu z rurą do wypompowywania wmurowaną w spód płotu klinkierowego. Beczka wtedy sama się obsługuje bez wchodzenia Ci na plac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 12.03.2012 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) To tak można? W życiu bym na to nie wpadła. Kurcze to forum jest niesamowite! Ogromnie dziękuję za pomoc blechert.pl Nawet znalazłam artykuł ilustrujący to co proponujesz http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/szambo-gdy-nie-ma-kanalizacji,38_5215.html http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/sprytny-sposob-na-pozbycie-sie-sciekow-czy-montaz-szybkozlaczek-wystarczy,38_7477.html Raz jeszcze dziękuję Edytowane 12 Marca 2012 przez _Gosiaczek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 12.03.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Otrzymałam ofertę od firmy Toi Toi i finalizujemy zamówienie. Dla zainteresowanych podaję koszta. Wupożyczenie na 16 tygodni z ubezpieczeniem od spalenia i kradzieży, transport i serwis co 2 tygodnie brutto 1100zł. Przy czym nie będziemy płacić całości bo serwis będzie można regulować w trakcie budowy. SSO nie trwa 16 tygodni- są przerwy technologiczne i niestety ze względu na pogodę więc nie będzie potrzeby serwisowania w tych okresach co można załatwić na telefon. Tak więc nie powinno nas to kosztowac więcej jak 800zł na 16 tygodni. Odkupienie nie wchodzi w grę bo około 400zł kosztuje taka toaleta używana, ale co z serwisem?W ogóle to polecam tą firmę, błyskawiczna reakcja i super obsługa. Myslę, że są terminowi. Proszę również o podpowiedż gdzie sie rozglądać najlepiej za blaszakiem na narzędzia? Małopolska w dalszym ciągu. A ze spraw czysto budowlanych to wniosek z kompletem dokumentów do PNB złożony. Beton obliczony , 104 m3. Wysłałam zapytanie do Zanexu w Nowym Targu. Stali niewiele tylko 2 tony/ nie wliczona siatka na chudziak i ściany dociskowe.Podam ceny jak tylko mi poodpisują. My wszystko jak na razie na e-mail załatwiamy.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 12.03.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ziuta 62, mozesz zapytac o beton w Osielcu, nam tam powiedzieli taniej i jak zostanie betonu to go zabieraja (choc slyszalam opinie, ze maja gorszy beton niz w zanexie). My bralismy beton z zanexu w Jablonce 220zl/kubik, przy wiekszej ilosci napewno daja upust, nam dali 215zl za kubik w pazdzierniku, bralismy na piwnice ponad 80m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 12.03.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Otrzymałam ofertę od firmy Toi Toi i finalizujemy zamówienie. Dla zainteresowanych podaję koszta. Wupożyczenie na 16 tygodni z ubezpieczeniem od spalenia i kradzieży, transport i serwis co 2 tygodnie brutto 1100zł. Przy czym nie będziemy płacić całości bo serwis będzie można regulować w trakcie budowy. SSO nie trwa 16 tygodni- są przerwy technologiczne i niestety ze względu na pogodę więc nie będzie potrzeby serwisowania w tych okresach co można załatwić na telefon. Tak więc nie powinno nas to kosztowac więcej jak 800zł na 16 tygodni. Odkupienie nie wchodzi w grę bo około 400zł kosztuje taka toaleta używana, ale co z serwisem? W ogóle to polecam tą firmę, błyskawiczna reakcja i super obsługa. Myslę, że są terminowi. Proszę również o podpowiedż gdzie sie rozglądać najlepiej za blaszakiem na narzędzia? Małopolska w dalszym ciągu. A ze spraw czysto budowlanych to wniosek z kompletem dokumentów do PNB złożony. Beton obliczony , 104 m3. Wysłałam zapytanie do Zanexu w Nowym Targu. Stali niewiele tylko 2 tony/ nie wliczona siatka na chudziak i ściany dociskowe. Podam ceny jak tylko mi poodpisują. My wszystko jak na razie na e-mail załatwiamy. Pozdrawiam! Ziuta 62 my również rozglądamy się za garażem-blaszakiem, jest tego co nieco na allegro, np tu http://allegro.pl/garaze-blaszane-3x5-caly-kraj-garaz-blaszany-i2172303831.html. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 12.03.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 oj my też postanowiliśmy nie zwlekać!! tym sposobem humus zdjęty, fundamenty wykopane, zbrojenie jest,a jutro.... wylewamy fundamenty !! wprawdzie w tym tyg. pogoda nam pokazała, że nie ma to jak budować jednak gdy ciepło na dworze, ale ten tydzień zapowiada się piękny więc działajcie kto może;) hmm... my nigdy nie cieszyliśmy się tak bardzo z końca zimy! My się też bardzo cieszymy z końca zimy! U nas GWC rozłożone, fundamenty zasypane, wieniec przygotowany i nic tylko lać betonem :) Życzę powodzenia wszystkim BOCIANKOM bo pogoda będzie sprzyjać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 12.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witajcie! I mnie trochę tu nie było. Ekipa ma przyjechać za miesiąc. Póki co u nas (łódzkie) ziemia zmarznięta na kość - tydzień temu mąż nie był w stanie wbić łopaty. No chyba, że przez tydzień odmarzło coś... W ogóle widzę, że się nas tu dużo łodziaczków zrobiło Piszecie na regionalnych wątkach też? Może poraz na bocianki z łódzkiego? Bardzo mi się spodobał pomysł z wyprowadzeniem szamba. Jak to zrobić? Czym zamknąć tą rurę? My też mamy szmabo pod podjazdem i WCALE mi się ten pomysła nie podoba:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 12.03.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzięki Dziuby i Tomanek4. Jak dobrze, że jest to forum i można na Was liczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 12.03.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Marta dziwi mnie wasza zmarznięta ziemia, u nas wszystko bez problemu można robić. W czwartek wytyczamy ławy i na dniach wpuszczamy koparę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 12.03.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Na prośbe łodziaków założyłem bocianki łódzkiehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?199181-Bocianki-rozpoczynajacy-budow%C4%99-2012-%C5%82%C3%B3dzkie&p=5262669#post5262669 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stoliczek 12.03.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam wszystkich! My też zaczynamy budować w tym roku - jak wszystko dobrze pójdzie, w maju ruszamy pełną parą. Także na razie przede mną lektura forum od deski do deski, a potem już działanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.03.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jaka konkluzja w sprawie styro na fundamenty ? Na początku XPS miał być. Ale mnie w hurtowni zgadali żę chyba kasy na co wydać nie mam, skoro styro między bloczki daję bo fundament 3W. Ze styro wystarczy. Zatem o termoorganice silvel lub gold myślałem, ale wiele złego się naczytałem o niej że krzywa i kłopoty z układaniem są. W hurtowni polecili mi Styropian - Hydropian EPS P 150 firmy Arbet, na forum nie wiele było o nim, na założony prze zemnie wątek na ten temat nikt nie odpowiedział. Znalazłem kilka postów całkiem pozytywnych na temat tego styro, negatywnych nie znalazłem. Skonsultowałem to z KIerbudem i z innymi "budowlańczmi" paru ich po rodzinie znalazlem, to konsultuje co mogę. I padło że zamawiam właśnie ten. Gdyby nie ściana 3W i fakt że potrzeba mi 16 m3 na fundament to pewnie styrodur bym dał, ale faktycznie chyba nie ma co przesadzać, zwłaszcza że ok 3 tys mi zostanie. Za to na chudziaka to na pewno dam XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 12.03.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzieki, mamy i my taka nadzieje. Zanim snieg calkiem zniknie i ziemia obeschnie (zeby gruszki dojechaly) to jeszcze chyba ze 3 tygodnie. Heh budowa uczy pokory:yes: ale wytrzymalam 3 lata czekajac na papiery, wytrzymam i 3 tygodnie. Heh, srednio co kilkanascie minut w myslach mam budowe, co jak zrobic, co jeszcze ewentualnie znienic, czy pogoda dopisze... chyba glupieje:confused: u nas bardzo mokro, glina wszędzie, droga dojazdowa kiepska wiec nie łudzę sie ze zaczniemy przed świętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebao2 12.03.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 witam, zamierzam rozpocząć budowe w maju mam pytanie na temat systemu dryfix. Dużo się naczytałem i opinie są podzielone co Wy sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts