Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tego co rozmawialem z facetem ktory mi ma ziemie wozic (a raczej piach bo tańszy )

to auto po mokrej ziemi nie pojedzie - ale jak wysypie cienka warstwe piachu to bez problemu

wiec pytanie ile razy na poczatku będa Ci cos tam wozic - jesli 1,2,3 x to mozna sie pokusic o rozprowadzenie piachu

zwir ma to do siebie że w mokrej glebie wciskany jest pod spód a na wierzch wychodzi dalej błoto po jakims czasie

R&K - Widzę, że jesteś ciekaw mojego domu. Adres jest na mojej stronie www. Możesz przyjść. Wielu Poznaniaków przychodzi do mnie i zamawia usługi lub towar. Widocznie lubią zamawiać jak mówisz w "lepiance". Albo może lubią, gdy pracuje dla nich ktoś znany z forum, a nie dziad za pół ceny.

Ci co się zaczynają budować mają prawo wiedzieć, że są inne rozwiązania niż styropian.

Nie widzę nic obraźliwego w tym, że podzieliłem się obserwacjami z mojego pobytu u kolegi z ławy szkolnej w Niemczech, gdy on budował się.

Dzielnie się doświadczeniami to podstawowe zadanie forum. W życiu pisałem na wielu forach. Bardzo agresywnych forach. Forum Muratora jest bardzo kulturalne. W najgorszym razie ktoś kogoś tu nazywa czule głupkiem:)

tu nie chodzi oto by wyzywać się od głupków czy innych

nie interesuje mnie Twój adres tylko opis technologiczny Twojego domu , a nie domu kolegi ze szkolnej ławki

oczywiście każdy Bocian ma prawo wiedzieć że są inne materiały niż styropian na elewacje czy inny niż wełna na poddasze

ale czy to że sa inne, nowe nie do końca sprawdzone oznacza że są lepsze?

wiele się mówi np o ociepleniu poddasza pianą - że taka ahh i ohh - a czy ktoś się zagłębiał w zagadnienia i poznał wszystkie argumenty przeciw ?

też ją brałem pod uwagę i wybrałem wełnę - i znów się odniosę do domów pasywnych w Niemczech - 90% domów pasywnych które maja certyfikat ocieplany dach miało wełną, nie słyszałem o domu pasywnym z pianą PUR

każdy ma prawo poznać pełną gamę materiałów i rozwiązań - ale to jest już wdawanie się w szczegóły i nie oznacza że musisz tu pisać że to jest dobre a to złe - nie oto tu chodzi - mamy zwracać uwagę na pewne tendencje , ukierunkowywać BOciany , pomagać a nie narzucać takie czy inne rozwiązania - każdy Bocian który chwilę przechowa się w tym inkubatorze i pozna zasady forum - odnajdzie właściwe watki w których napisano już chyba wszystko !!!!

witajcie

mam pytanie odnośnie zmian w projekcie w czasie budowy potrzebuję zmienić okna ze 150 x 150 na 120 x 120 i ścianę nośną z ciężkiej na lekką czyli zamiast suporeksu stelaż drewniany i gk czy zrobi to sam projektant i kierownik budowy czy muszę udać się do nadzoru budowlanego i przerabiać całe plany i czekać na kolejne pozwolenie

po 1 musisz miec zgode projektanta danego projektu

jeśli ja masz resztę robi kierownik budowy wpisem do dziennika budowy - omow to ze swoim kierbudem

zmiana okien z wiekszych na mniejsze - bez problemu

gorzej z tą ścianą nosną - sadzę że nie przejdzie - albo wymagac bedzie wykonania podciągu by wzmocnić ten odcinek

jeśli chodzi o ścianę to dach jest na jetkach skręcanych jedna polać to 9,5 x 5 a ściana to miał by być podciag drewniany i steple na których bym zrobił ścianę

aha projektant i kierownik budowy u mnie to ta sama osoba za to że pokręcił plany zrobił coś nie tak jak chciałem to za grosze mam kierownika budowy

Edytowane przez nightwalker24

R&K - kupiłem dom w starej dzielnicy Poznania. Poprzedni właściciel go rozbudował i obłożył styropianem 10cm. Porównuję mieszkanie w tym domu do domu moich rodziców i dziadków. Tam zawsze mieszkało się przyjemnie mimo ogrzewania na węgiel i braku styropianu. Tam są po prostu grube ściany nawet bez luki powietrznej o której pisałem wcześniej. U mnie mimo wygodnego ogrzewania na gaz i styropianu nie jest tak przyjemnie od stycznia do marca. Mimo wietrzenia i zawsze otwartego okna w trakcie gotowania obiadu, w domu czuję odrobinę wilgoci jakby wymieszanej z grzybem. Ojciec mówi, że mam zbyt wrażliwy nos, bo on nic nie czuje w powietrzu. Ja wyczuwam różnice. Latem mieszka się dobrze, ale zimą gorzej.

Gdybym budował od zera, zbudowałbym dom inaczej.

Ostatnio widzę w dzielnicy taką tendencję, że ludzie kupują całkiem dobrze wyglądające domy. Burzą i budują od nowa.

R&K - kupiłem dom w starej dzielnicy Poznania. Poprzedni właściciel go rozbudował i obłożył styropianem 10cm. Porównuję mieszkanie w tym domu do domu moich rodziców i dziadków. Tam zawsze mieszkało się przyjemnie mimo ogrzewania na węgiel i braku styropianu. Tam są po prostu grube ściany nawet bez luki powietrznej o której pisałem wcześniej. U mnie mimo wygodnego ogrzewania na gaz i styropianu nie jest tak przyjemnie od stycznia do marca. Mimo wietrzenia i zawsze otwartego okna w trakcie gotowania obiadu, w domu czuję odrobinę wilgoci jakby wymieszanej z grzybem. Ojciec mówi, że mam zbyt wrażliwy nos, bo on nic nie czuje w powietrzu. Ja wyczuwam różnice. Latem mieszka się dobrze, ale zimą gorzej.

Gdybym budował od zera, zbudowałbym dom inaczej.

Ostatnio widzę w dzielnicy taką tendencję, że ludzie kupują całkiem dobrze wyglądające domy. Burzą i budują od nowa.

Niemożliwe kupiłeś i mieszkasz w domu ocieplonym styropianem ?????? Przecież w myśl Twoich teorii styropian to całe zło, a Ty za łom nie chwytasz , stropianu nie zrywasz , Panie blechert co się z twą sławą styropianożercy zrobiło ??? PS ratuj mury bo się duszą, ( nie mogą oddychać ) :lol2:

Stare domy są zazwyczaj położone na fajnych działkach, więc nie dziwne że ludzie kupują, a że burzą, też mnie nie dziwi. Taki dom to kot w worku, z reguły zero izolacji przeciwwilgociowej, zwichrowana więźba i inne kwiatki. Nawet jak z zewnątrz wygląda dobrze. Trzeba mieć duuużo determinacji żeby to doprowadzić do stanu użyteczności i sporo kasy. Wbrew pozorom łatwiej i lepiej postawić nowy, a niewiele drożej.

Witam wszystkich, dużo postów przybyło od stycznia. Przyznam się że tylko połowę dałem radę przeczytać.

My już kopiemy pod piwnice. Yupi !!!

Działka na lekkim stoku ze spadkiem na ogród na południe. Dom cały praktycznie podpiwniczony (bez podpiwniczenia pod garażem) więc ziemi będzie sporo.

Wykorzysta sie na pewno i wyrówna działkę troche.

Mam już zamówioną stal na fundamenty.

Dachówka Nelskamp już jedzie z DE.

Drzewo na wieźbę już zazaliczkowane w tartaku.

Ekipy umówione.

Czekamy aż sobie koparka da radę. Bo wykop na ponad 3 metry, w glinie. Zobaczymy jak będzię z aurą.

Zastanawiam się jeszcze na ścianami, chyba weźmiemy Porotherme 30.

Czeka mnie jeszcze zakup bloczków betonowych i garażu blaszaka. Chyba kupię nowy garaż, choć mi sie to nie usmiecha i bede go musiał poźniej odsprzedać.

Pozdrawiam wszystkich!!

Edytowane przez julo23

witaj panda ;-) myślę podobnie ->trawy siać nie ma sensu http://cosgan.de/images/midi/froehlich/d025.gif co do adaptacji projektu, to każdy projekt musi być zaadaptowany do tych warunków które wam wydadzą na piśmie z gminy. Architekt dostosuje do działki fundamenty itd itd. Adaptując projekt możesz zmiany które są dozwolone odnoścnie danego projektu,dostosowując go w ten sposób do wlasnych potrzeb ;) Natomiast humus to jest warstwa ziemi którą trzeba zebrać przed rozpoczęciem domu. Ale najpierw musicie zdobyć pozwolenie na budowe, wystąpić o zgłoszenie rozpoczęcia budowy i wtedy wzywacie geodetę i wyznaczanie dom, a potem ściągacie humus. Jakoś tak to jest ;-)

A co do przyłączy to macie wszystkie papiery z umowami które z energetyką,wodociągami i gazownią musicie podpisać do 2lat od wydania? ;)

Znalazłam sobie moje zapiski z okresu papierologii i takie cuś zapisywalam :p

*projekt działki (mapa opiniodawcza)

*kopia mapy opiniodawczej

*wniosek o wydanie wypisu i wyrysu miejscowego planu zagospodarowania (50zł)

*wniosek o wydanie warunków przyłączeniowych - wodociągi

* wniosek o warunki przyłączenia do sieci kanalizacji sanitarnej

* wniosek o warunki przyłączenia do sieci energetyczneja

*wniosek o ustalenie warunków zabudowy (gdy nie ma przestrzennego zagospodarowania)

* kupno projekt domu

* mapa do celów projektowych (geodeta - potrzebny projekt zagospodar. terenu i mapa opiniodawcza)

*adaptacja projektu (znaleźć architekta do adaptacji projektu i sporządzenia projektu zagospodarowania terenu)

*wniosek o zgodę na założenie przyłącza (i tu dołączyć plan geodezyjny działki, dokument poświadczający, że jesteśmy właścicielami działki, projekt przyłącza, który wymagał uzgodnienia w tzw. ZUDP- Zespole Uzgadniania Dokumentacji Projektowej)

*wniosek o pozwolenie na budowę (urząd ma 65dni)

O tak teraz doceniam media w działce. My na podłaczenia wydamy lekką ręką ponad 10 tysięcy:o

my to samo! a ile metrów od drogi macie działkę? my 60.... ;)

dziuby ale macie fajnie! ciekawe kiedy ruszycie :)

Edytowane przez milina

he, he :lol2: Kłóćmy się, kłóćmy! Ja się znakomicie bawię zdobywając wiedzę budowlaną w taki sposób - tj czytając takie posty! A pan blerchert to mistrz świata, po prostu! I bez komentarza. :rotfl:

My wczoraj zaczęliśmy działać na działce, więc chyba założę dziennik budowy :) Na razie usunęliśmy trzy drzewa, i to co zobaczyliśmy pod nimi nie było fajne.... Mamy wodę na głębokości 20 - 30 cm, jakaś masakra po prostu. Zastanawiam się co z fundamentami. Przecież tu się nawet nie da nic wykopać, bo wszystko od razu zaleje/ podmyje woda. Czyżby płyta była najrozsądniejszym rozwiązaniem? Poradźcie proszę, i powiedzcie mi jak można wyliczyć koszt wylania płyty i postawienia fundamentów (to drugie to pewnie da się wyczytać z porjektu, ale jeśli chodzi o płytę to nie mam pojęcia). I czy każda ekipa potrafi zrobić płytę fundamentową?