Gość Arturo72 18.03.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 My wczoraj zaczęliśmy działać na działce, więc chyba założę dziennik budowy No jak najbardziej dziennik budowy się nada Wykonanie płyty fundamentowej nie powinno stanowić problemu dla żadnej ekipy potrafiącej budować wg projektu W projekcie jest wszystko,czarno na bialym i wg mnie jest prostsza w wykonaniu niż ławy fundamentowe. Płytę można prosto wyliczyć. Podstawa to powierzchnia zabudowy,na tym się trzeba opierać. Orientacyjnie,jeśli są normalne warunki gruntowe to płyta ma grubość 20cm i zbrojona jest prętem fi8 lub fi10mm dwupoziomowo w oczkach co 15cm. I teraz pow.zabudowy*0,2m=m3 betonu potrzebnego na płytę a zbrojenie (szer/0,15+dł/0,15)*2=ilość prętów potrzebnych do zbrojenia i to *masa 1kg pręta da nam ilość stali potrzebnej na płytę. Styropian podobnie jeśli będzie to 20cm to pow.zabudowy*0,2m=m3 styropianu potrzebnego pod płytę. Jeśli chodzi o podsypkę to zależy jak wysoko posadowiona będzie płyta,uzupełnienie humusu to pow.zabudowy*0,4m=m3 podsypki i to*cena m3 podsypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.03.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jejku! Dzięki za te wszystkie wzory! Normalnie bym Cię ucałowała! A czy jest jakiś wątek o fundamentach na forum? Bo ja nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jejku! Dzięki za te wszystkie wzory! Normalnie bym Cię ucałowała! A czy jest jakiś wątek o fundamentach na forum? Bo ja nie mogę znaleźć. Normalnie żona będzie zazdrosna Wątek o płycie fundamentowej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa Ogólnie o fundamentach: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?57-Fundamenty-i-piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.03.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jeszcze raz wielkie dzięki! P.S. I pozdrowienia dla żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 18.03.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Słuchajcie...... a jak WY budujecie?? Kredyt?? (wiem wiem, że wątki kredytowe są w innych tematach na forum- ale tak z czystej ciekawości). Ciężko było Wam otrzymać kredyt??? Na jakie warunki przystaliście?? Poza tym czy ktoś z Was miał taką sytuację, że brał kredyt na część budowy a resztę dokańcza np ze sprzedaży mieszkania bądź innej nieruchomości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Troszka 18.03.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam:) W grudniu dostaliśmy pozwolenie na budowę (czekaliśmy od maja 2011). W styczniu zaczęte wykopy, a na chwilę obecną mamy małą piwniczkę oraz podłogę na parterze:rolleyes: Od jutra ruszają czerwone bloczki. Wolę nie myśleć o dacie końca budowy, narazie wszystko idzie z palanem. Może tylko wydatki jakieś większe, niż się spodzewałam:sick: Pozdrawiam wszystkich budujących!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuby124 18.03.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Do Pandy: my z mężem mamy kredyt na budowę a potem sprzedamy mieszkanie na wykończenie. Kredyt podzielony na kilka transz i aby dostać ostatnią musimy mieć już akt notarialny sprzedania mieszkania - wymóg banku (musimy mieć zapewnione pieniądze na dokończenie budowy.). Bank nam ustalił, że mamy dwa lata na oddanie budynku do użytkowania, myślimy się wyrobić w 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 18.03.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Od jutra zaczynamy stawiać mury hurrrra Płyta pięknie sie związała, teren troszeczkę uporządkowany po wielkim zasypywaniu ( 320t piasku weszło w fundamenty )koparkowy miał co robić Korzystamy już z naszego prądu i niebawem będziemy mieli wodę... W piątek nazwozili piachu, paletę cementu oraz mnóstwo porothermu. Chyba czas zakładać dziennik budowy i wrzucić kilka fotek Pogoda ma sprzyjać cały tydzień, to zapewne do końca tygodnia będziemy mieć pierwszy strop zalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 18.03.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Acha i jeszcze zapomniałam się pochwalić, mamy już zakupioną dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 18.03.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 fajnie macie że już wszyscy powoli ruszacie my czekamy do czerwca My wczoraj zaczęliśmy działać na działce, więc chyba założę dziennik budowy Na razie usunęliśmy trzy drzewa, i to co zobaczyliśmy pod nimi nie było fajne.... Mamy wodę na głębokości 20 - 30 cm, jakaś masakra po prostu. o kurcze.. niestety nie pomogę bo znam się na tym jak.. my wczoraj też kopaliśmy drzewka ale na szczęście od głębokości 30cm odkryliśmy już czysty piach i nie romansować tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 18.03.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Żeby dostać PnB musiałaś mieć mapki bo tam wrysowuje się budynek i ogólny plan zagospodarowania działki. Przecież wczesniej pisałam, że mapki miałam już od dawna zrobione, przeczytaj wczesniejsze wpisy. Wczoraj chciałam posadzić brzózki na działce i podczas kopania myślałam, że natrafiłam na kamień, a okazało sie, że na gł. 10cm jest zamarznięta ziemia, ale na szczęście znalazłam miejsce od str. południowej gdzie nie było tego problemu, to jedna z zalet posiadanie dużej działki, można ją zagospodarować, przynajmniej częsciowo, jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Edytowane 18 Marca 2012 przez kalina11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 18.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam:) W grudniu dostaliśmy pozwolenie na budowę (czekaliśmy od maja 2011). W styczniu zaczęte wykopy, a na chwilę obecną mamy małą piwniczkę oraz podłogę na parterze:rolleyes: Od jutra ruszają czerwone bloczki. Wolę nie myśleć o dacie końca budowy, narazie wszystko idzie z palanem. Może tylko wydatki jakieś większe, niż się spodzewałam:sick: Pozdrawiam wszystkich budujących!! troszka- tyle trzeba czekać na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 18.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Do Pandy: my z mężem mamy kredyt na budowę a potem sprzedamy mieszkanie na wykończenie. Kredyt podzielony na kilka transz i aby dostać ostatnią musimy mieć już akt notarialny sprzedania mieszkania - wymóg banku (musimy mieć zapewnione pieniądze na dokończenie budowy.). Bank nam ustalił, że mamy dwa lata na oddanie budynku do użytkowania, myślimy się wyrobić w 1,5. cudy124 jaki Bank Wam dał takie warunki czy może PKO S A?? jeśli można wiedzieć ile wzieliście tego kredytu i jakie raty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek 01 18.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Umowa z wykonawcą Witam wszystkich, Jestem nowy na forum, wkrótce rozpoczynam budowę domu i potrzebuje porady odnośnie umowy z wykonawcą Znalazłem solidną i renomowaną firmę budowlaną uzgodniliśmy zakres prac jaki ma być wykonany, termin zakonczenia robót i wartość wynagrodzenia dla wykonawcy. Pytając o umowę usłyszałem że niema takiej konieczności, że teraz się tak nie praktykuje, że ewentualnie możemy podpisać coś dla świętego spokoju. Firma jest lokalnie uznana i niema powodów dopatrywać się czegoś złeg ole sam niewiem. Zależy mi na dobrej współpracy czekam na podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Słuchajcie...... a jak WY budujecie?? Kredyt?? (...) Poza tym czy ktoś z Was miał taką sytuację, że brał kredyt na część budowy a resztę dokańcza np ze sprzedaży mieszkania bądź innej nieruchomości?? My tak zamierzamy, ale w odwrotnej kolejności, tzn. najpierw wykorzytsać fundusze, a dopiero gdy braknie wziąć kredyt. Za jakiś czas będzie nam też łatwiej o kredyt (pracuję od niedawna). i nie romansować tu No! Lepsze to od kłótni! Zrobiło się wesoło chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 18.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Marta Robert heh to macie "wygrane" bo większość banków właśnie taką kolejność wymaga. My niestety prócz dzialeczki nie mamy nic:( ale i tak wierzę ze uda się nam. Mam nadzieję ze bank udzieli nam kredyt na SS przy czym z zastrzeżeniem, że sprzedamy mieszkanie na wykonczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Troszka 18.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 troszka- tyle trzeba czekać na pozwolenie Do pandy: Niestety, my tyle czekaliśmy. Mowa była o 2 miesiącach, i tak się przeciągnęło. Dom budujemy na obszarze Natura 2000, dlatego dużo instytucji musiało wydać pozwolenie. M.in. Ochrona Środowiska. Nawiązując do innego twojego pytania, odnośnie kredytu. Kredytu nie mamy, bo działka rekreacyjna. Mieszkania nie możemy sprzedać, bo nie minęło 5 lat:mad: LICZYMY NA Cud!!! Ale co tam, do odważnych świat należy:lol2: Pomyślimy o tym jutro:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 18.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Do pandy: Niestety, my tyle czekaliśmy. Mowa była o 2 miesiącach, i tak się przeciągnęło. Dom budujemy na obszarze Natura 2000, dlatego dużo instytucji musiało wydać pozwolenie. M.in. Ochrona Środowiska. Nawiązując do innego twojego pytania, odnośnie kredytu. Kredytu nie mamy, bo działka rekreacyjna. Mieszkania nie możemy sprzedać, bo nie minęło 5 lat:mad: LICZYMY NA Cud!!! Ale co tam, do odważnych świat należy:lol2: Pomyślimy o tym jutro:confused: Cuda się zdarzają?? no powiedz , że tak bo ja też w to wierzę, czy to nie jest trochę tak, że najważniejsze to chcieć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.03.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 . Mieszkania nie możemy sprzedać, bo nie minęło 5 lat:mad: LICZYMY NA Cud!!! Ale co tam, do odważnych świat należy:lol2: Pomyślimy o tym jutro:confused: a to niby dlaczego ??? jesli sprzedasz płacisz podatek , ale jesli wydasz środki w ciagu 2 lat na tzw cele mieszkaniowe podatku nie placisz czy oto Ci chodzilo ??? o taki cud ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olivette 18.03.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam serdecznie. Chciałabym rozbudować balkon (blok, wspólnota mieszkaniowa). Opiszę jak to wygląda. Mieszkańcy parterów poszerzyli swoje balkony o garaże stojące przy bloku. Przez co zyskali dość duze tarasy. Mieszkam na I piętrze, a powierzchnia pod moim balkonem jest wolna i nie ma mieszkania w tym miejscu (garaż wystaje). Jedynymi osobami zainteresowanymi tą powierzchnią mogliby być mieszkańcy parteru, (rozszerzyli balkon o jeden dach garażu, mogliby o drugi- oby nie chcieli..) oraz ja. Zatem co trzeba było zrobić, aby móc zamontować schody na ów wolny dach, jak zagospodarować. Czy musiałoby być zezwolenie miasta na budowę ? Czy wystarczy dogadać się ze spółdzielnią..? Wiadomo, trzeba byłoby ściąć barierkę balkonu, zamontować schody etc. To jest znaczna ingerencja, ale jaka opłacalna dla mieszkańca - miejsce na grill, roślinki w doniczkach. Pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts