Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Małe pytanko dotyczące ogrodzenia. Jak rozumiem budowa ogrodzona być musi. Ale właśnie się*zastanawiam co jest sesnowniejszym rozwiązaniem.

Mam dwa pomysły:

a) ogrodzić prowizorycznie tylko teren na którym będzie budowa i jak się skończy to zrobić porządnie ogrodzenie całości,

b) zrobić ogrodzenie całej działki porządnie z 3 stron + prowizoryczna brama, którą zastąpić docelową po zakończeniu budowy.

W sumie docelowo wychodzi mi ok. 150 m ogrodzenia (26x50), więc koszt się*robi duży.

Czy ktoś, kto ma już*tą decyzję za sobą może mi coś doradzić?

Pozdrawiam,

Jurek

Jurek zrób płot za 400zł taki jak ja. Dzień pracy dla dwóch osób i płot stoi. Po zakończeniu budowy kołki spalę a siatkę przeznaczę na zbrojenie posadzki do drewutni ;-)

A płot wygląda tak http://desmond.imageshack.us/Himg192/scaled.php?server=192&filename=014sfs.jpg&res=medium

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli byliście zameldowani w tym mieszkaniu min. 12 miesięcy to też jesteście zwolnieni od podatku przy jego sprzedaży.

Przepisy meldunkowe dotyczą zakupu mieszkania w 2007 i 2008 (chyba dobrze pamiętam). Wtedy meldunek na 1 rok zwalnia od zapłaty podatku. Mam mieszkanie od 2009, więc te przepisy mnie nie dotyczą:(

kilka spraw "bliskich" mojemu sercu :)

1. sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat - zależy od decyzji urzędników :( moja pani... stwierdziła, że mogę nie płacić zwrotu gminie jeżeli wydam te pieniądze na "zakup lokalu o charakterze mieszkaniowym" czyli budowa się nie liczy bo to nie zakup... walka o interpretacje trwa już rok. siostra w innej gminie sprzedała bez problemów ze strony gminy.

2. wzięliśmy kredyt na część budowy, wypłacony ma być w ciągu roku od pierwszej transzy - ale nie musimy wybrać całości, tyle ile "zdążymy" przez rok to wydamy i od tego płacimy odsetki. zamierzamy więc wziąć jakieś 60 % a resztę ze sprzedaży mieszkania. z bankiem mamy się rozliczyć w ciągu 3 lat... więc spoko... chyba :)

Czy orientuje sie może ktos czy za zakup stali mozna otrzymac zwrot podatku?

A tak z innej beczki dzis juz przyjechal do mnie strop, jutro zaczyna sie ukladanie :D Kurcze robota idzie dość szybko a pieniadze z transzy topnieja niczym lód w tropikach ;)

Czy orientuje sie może ktos czy za zakup stali mozna otrzymac zwrot podatku?

A tak z innej beczki dzis juz przyjechal do mnie strop, jutro zaczyna sie ukladanie :D Kurcze robota idzie dość szybko a pieniadze z transzy topnieja niczym lód w tropikach ;)

Do nas też dzisiaj przyjedzie strop, chłopcy ściany zewnętrzne wymurowali w dwa dni :wave: jutro robią wewnętrzne :) pracują jak torpedy, dzisiaj nawet nie byłam w stanie ich zliczyć, chyba z 10 pracowało. W przyszłym tygodniu zalewamy strop nr 1. Robimy przerwę do połowy czerwca i lecimy dalej ;) O kasie to już nawet nie wspominam, nie wiem gdzie znikneła i czemu tak szybo ?! Pozdrawiam i życzę powodzenia.

A u nas złe wieści:mad: Pani w urzędzie uświadomiła mnie że nie mogę rozpocząć budowy mając prawomocne pozwolenie na budowę, ostemplowany dziennik, zatwierdzony projekt zjazdu w drogownictwie i w zud. Musze jeszcze składać pozwolenie na budowę zjazdu. Czyli z miesiąc może dłużej sobie poczekam :mad:

Dzięki za info Esiak, co do papierologii to ciesze sie bardzo, ze mam to juz za soba, zreszta mnie za wiele nie interesowalo bo wszystko, albo prawie wszystko zalatwila za mnie pewna Pani, ktora zajmuje sie czyms takim. Musialam jedynie jezdzic, zeby cos odebrac badz podpisac i w sumie nawet duzo mnie ta usługa nie kosztowala. Teraz nadzorem zajmuje sie jej maz wiec tez nie mam sie czym martwic, fachowa firma :) Jak do tej pory mam jedynie zastrzezenie do hurtowni, w ktorej zamawiam materialy, poniewaz od poczatku zaminusowali u mnie glupim tekstem (a wydawalo mi sie ze powinni zabiegac o klienta-mylilam sie!) i na dodatek nie potraktowali mnie powaznie i zaczeli kurczaki na mnie fukac, co mi sie nie spodobalo wiec musialam sprowadzic ich na ziemie. Tak czy siak jeszcze do konca budowy daleko i niejednokrotnie ktos mnie z rownowagi wyprowadzi jeszcze, wiec pewnie zanim sie wprowadze bede znerwicowana i pewnie bedzie mnie musial chlop dac na terapie ;) heheheh trzymam kciuki za szybkie ukonczenie etapu: papierologia i rozpoczecie w niekrotkim czasie budowy :) pozdrawiam

Przepisy meldunkowe dotyczą zakupu mieszkania w 2007 i 2008 (chyba dobrze pamiętam). Wtedy meldunek na 1 rok zwalnia od zapłaty podatku. Mam mieszkanie od 2009, więc te przepisy mnie nie dotyczą:(

Podatek zapłacisz od tego co "zrobiłaś" na mieszkaniu. Jeżeli mieszkanie kupiłaś w 2009 za np. 200 tys. a teraz sprzedajesz za 210 tys. to 19% podatku płacisz od 10 tys. no chyba że masz faktury na remonty to wtedy koszty były większe i zapłacisz mniej.

A u nas złe wieści:mad: Pani w urzędzie uświadomiła mnie że nie mogę rozpocząć budowy mając prawomocne pozwolenie na budowę, ostemplowany dziennik, zatwierdzony projekt zjazdu w drogownictwie i w zud. Musze jeszcze składać pozwolenie na budowę zjazdu. Czyli z miesiąc może dłużej sobie poczekam :mad:

Jutro chcę składać zawiadomienie o rozp. budowy,nie wiedziałam, że dziennik musi być ostemplowany i kto go stępluje. Mój architekt przygotował projekt domu wraz z projektem zjazdu oraz przydom. oczyszczalni ścieków i na pozwolenie czekałam niecały tydzień od złożenia.

Powodzenia i trzymam kciuki.