Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do panda: mamy kredyt w pko bp. przy kwocie 300000 raty są ok. 1800 - stałe. Po zakończeniu budowy będziemy chcieli zmienić na malejące ale to dopiero jak będziemy mieszkać w domku bo obecnie oprócz kredytu mamy jeszcze mieszkanie na utrzymaniu i co się z tym wiąże - dość wysoki czynsz.

Be-be-be - poważne traktowanie w hurtowni zależy od rzeczy z jaką przychodzisz. Niektórzy przychodzą. Mają wielkie gadane a na koniec okazuje się, że chodzi o 20 m2. Poważne tematy zaczynają się np. od 100m2. Wykonawcy jak i handlowcy uciekają przez maleńkimi klientami z wielkimi buziami.

Witam wszystkich!

Ja planuję małą rozbudowę (dobudowa odrębnego wejścia, łazienki i kuchni) aby umożliwić odrębne korzystanie z pięterka :). Mam takie małe pytani może mi ktoś na nie odpowie. Dom jest na teściów, ja jestem tutaj zameldowany i tyle mam wspólnego z domem :p. Projekt rozbudowy jest na mnie czyli ja jestem inwestorem i teraz pytanie czy będę mógł się starać o częściowy zwrot vat za materiały budowlane?

1) Czy wogóle mi to w takiej sytuacji przysługuje?

2) Jak tak to czy mam brać FVAT na mnie czy na teścia?

3) Znajoma księgowa "postraszyła" mnie, że jakim cudem dostałem pozwolenie na budowę nie będąc właściciele / współwłaścicielem budynku... czy ma rację?

Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę o odpowiedź.

Ps. Witam wszystkich na forum pierwszy raz

Przepisy meldunkowe dotyczą zakupu mieszkania w 2007 i 2008 (chyba dobrze pamiętam). Wtedy meldunek na 1 rok zwalnia od zapłaty podatku. Mam mieszkanie od 2009, więc te przepisy mnie nie dotyczą:(

dla wszystkich tych, którzy chcą uniknąć płacenia podatku od sprzedaży nieruchomości - mały poradnik MF

Do blechert.pl: drogi forumowiczu, odnosze wrazenie czytajac Twoje posty, ze jedynie potrafisz sie przechwalac badz szukasz zaczepki slownej.

Jesli chodzi o hurtownie to nie wszystkie niestety chca wspolpracowac kulturalnie z klientami. Widze,ze nalezysz do nich skoro olewasz malych klientow przychodzacych do Ciebie. Omijac Ciebie wielkim kolem nalezy zatem. Uwazam, ze kazdego klienta trzeba traktowac z nalezytym szacunkiem, czy to przychodzi z wielka czy tez z mala sprawa. A wielka buzie to zwykle ludzie maja wtedy kiedy tacy jak ty zaczynaja ich traktowac niekulturalnie, trzeba sie w koncu bronic.

Jasne że tak. Czasem nachodzą takie myśli. My jesteśmy świadomi tego że w końcu kasy nam braknie i będziemy się budować z bieżących dochodów. Wiemy też że wprowadzimy się do niewykończonego domu. Ale mamy o tyle dobrze że w zanadrzu jest mieszkanie do sprzedania. Ale to nie jest powód do zamartwiania się.

Witajcie

pozwolicie, że dołącze do wątku. My też zaczynamy budowę na wiosnę, tzn już zaczeliśmy. Mamy wytyczony budynek, wczoraj nam podłączyli prąd budowlany a jutro wjeżdza koparka. Mamy tygodniowa obsuwę, bo na działce jeszcze mokro i nie dało się kopać w zeszłym tygodniu, a mamy dom w połowie podpiwniczony więc jest sporo ziemi do wybrania.

milina my też jesteśmy z olkusza :)

Słuchajcie..... czy ja kupowaliście projekt..to byliście pełni obaw, ale tak naprawdę pełni obaw w związku z tym czy w ogóle uda się Wam "TO" wybudować?????? Bo my tak mamy i się zastanawiamy czy to normalne????:)

na samym samym początku - człowieka to wszystko przerasta - myśli sobie wezme 1 firmę - zapłacę i mam spokój oni wszystko za mnie zrobią ...

po 1,5 roku obcowania na FM i wybudowaniu swojego domu stwierdzam że to wszystko to "pic na wodę fotomontaż " nic trudnego - takie klocki lego dla dorosłych

odrobina wiedzy i czasu i spokojnie dom można samemu wybudować

Ja zaczęłam się zastanawiać nad tematem jak podpisaliśmy umowę kredytową. Wcześniej to ja w naszym domu byłam osobą która bardziej ryzykowała a mąż twardo stąpał po ziemi, przy budownie naszego domu to jednak ja mam więcej obaw ale myślę ,że bierze się to z mojej małej wiedzy na ten temat. Dlatego jestem tu na forum. Zawsze ktoś coś doradzi podpowie i już człowiekowi raźniej . więc nie ma co się zamartwiać i dożyć do realizacji swoich marzeń. :cool:

W poniedziałek zaczynają nam stawiać ściany Huuuraaa:wave:

Ja tez dołączyłam do forum, bo w grupie zawsze raźniej. Mnie martwi coś innego. Mieliśmy do wyboru małą działkę blisko miasta albo dużą daleko od miasta. Zdecydowaliśmy się na tą pierwsza opcję, a teraz jak oglądam Wasze pokaźne działeczki to mi ża, że nasz taka mała i jak dom powstanie to będzie mało miejsca na podwórku. A póki co trzeba organizować wywóz ziemii z wykopów i nie ma miejsca na gromadzenie materiału. Cieszę sie bo mamy blisko "na budowe" a potem będzie blisko do pracy ale jakoś tak mi smutno, że mało miejsca. Co o tym myślicie??

Słuchajcie..... czy ja kupowaliście projekt..to byliście pełni obaw, ale tak naprawdę pełni obaw w związku z tym czy w ogóle uda się Wam "TO" wybudować?????? Bo my tak mamy i się zastanawiamy czy to normalne????:)

Ja w ogóle nie miałem obaw .... i musiałem sprzedać dom bo się przejechałem ;-)

Ja tez dołączyłam do forum, bo w grupie zawsze raźniej. Mnie martwi coś innego. Mieliśmy do wyboru małą działkę blisko miasta albo dużą daleko od miasta. Zdecydowaliśmy się na tą pierwsza opcję, a teraz jak oglądam Wasze pokaźne działeczki to mi ża, że nasz taka mała i jak dom powstanie to będzie mało miejsca na podwórku. A póki co trzeba organizować wywóz ziemii z wykopów i nie ma miejsca na gromadzenie materiału. Cieszę sie bo mamy blisko "na budowe" a potem będzie blisko do pracy ale jakoś tak mi smutno, że mało miejsca. Co o tym myślicie??

nasza ma 550m2 i daje rade :) owszem, po zdjeciu humusu, ustawieniu czesci materialow jest ciasno, ale to tymczasowe:)

jasne, fajnie bylo by miec za domem "pole golfowe"... ale nie jest nam zal ze tak nie bedzie, bo najwazniejsze ze bedzie dom i te kilka metrow trawnika i ze to bedzie nasze, nasze wlasne :)

nie mozna wszytskich jedna miarą mierzyć .. .każdy przypadek jest inny

nie kupiłbym nawet małej działki w np rzeszowie za kase jaka kupiłem u siebie 20 ar (2000 m2)

nie jest to w centrum miasta lecz na obrzeżach, do rynku (centrum) mam 1,5 km , do pracy bede miał o 2 km dalej ... ale co to jest przy 40 km ....

Czy ktoś z obecnych ma jakieś doświadczenie/wiedzę na temat dachówki ceramicznej Creaton (konkretnie Creaton Balance czarna anagabowana)? Warto zakupić czy raczej szukać czegoś innego:cool: Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie, musimy szybko podjąć decyzję czy kupujemy akurat tą (trafia się nam korzystna 'okazja' cenowa ale musimy podjąć decyzję natychmiast, choć z drugiej strony i tak jest to model który wybraliśmy jakiś czas temu na nasz:D)

kupilem dokladnie taka sama, dostalem dobra cene,pomimo ze to angoba to wyglada jak glazurowana,czeka na skladzie na rozpoczecie budowy

R&K - zgadzam się, że stosunkowo łatwo zbudować. Tylko pytanie jak wyszło? Podam przykład z mojej branży. Niektórzy inwestorzy szybko podejmują decyzje budują i kończą. Po dwóch latach dzwonią, że plac z kostki betonowej znudził się i że sąsiad kładzie granit. No i robimy przekładkę, bo sąsiad nie może mieć lepiej:) Przypuszczam, że podobnych nietrafionych decyzji może być więcej w trakcie budowania domu.