Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

to bardzo ważne- ja bym wolała mieć mniejsza działkę ale w takim miejscu gdzie wszędzie miałabym blisko- niestety u nas to nierealne bo mąż pracuje w szkole na wsi, a tutaj komunikacja i inne infrastruktura nie istnieje :( wiec pozostaje nam mieć samochód

a o tym jeszcze zapomniałam :) teraz wystarczy nam jeden samochód, a tam musielibyśmy mieć dwa.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie..... czy ja kupowaliście projekt..to byliście pełni obaw, ale tak naprawdę pełni obaw w związku z tym czy w ogóle uda się Wam "TO" wybudować?????? Bo my tak mamy i się zastanawiamy czy to normalne????:)

Panda, wczoraj pierwsze pustaki przecenentowane, a ja dalej nie wierze i mam wątpliwości czy damy rade i jak będzie wyglądał dom po zakonczeniu budowy. Na projekcie jakoś tak ładniej, kolorowo... Myślę, że wiekszość z nas ma obawy, więc głowa do góry.

Też robiłam badanie geologiczne, myślę że warto było. Wiedziałam co mnie czeka.

Miałam dom na działce o powierzchni 1000 m2. Niestety było to ok 17 km od miasta. Dojazdy, zawożenie dzieci i koszt paliwa zniechęciły mnie. Sprzedałam dom, kupiłam działkę 710m2, 5 km od centrum, 500 m do autobusów i pełnej infrastruktury. W tej chwili rosną już ściany parteru. Jestem bardzo zadowolona z tej zamiany. Już zapomniałam o odbieraniu dziecka z końcowego przystanku o 23 godzinie.

Bitter - dlaczego jestes taki zdziwiony? Jak tylko postawimy SSO to chcemy ubezpieczyc dom. Wole dmuchac na zimne:)

ubezpieczenie budowy jest stosunkowo drogie - 2-3x drozsze niz pozniej domu ... firymy ubezpieczeniowe kosza kase bo w welu przypadkach jest to wymog przy kredycie i nie masz wyjscia ... poprostu musisz ubezpieczyc

tylko jedna z form - nie bede pisal ktora (analizac byla w marcowym numerze Muratora) oferuje w pakiecie ubezpieczenie ruchomisci pod warunkiem spelnienia podstawowych wymagan "bezpeiczenstwa" czyli drzwi kłódka itp (chyba - bo nie sprzawdzalem ofety tej firmy )

My nie bierzemy kredytu, na dom pracujemy na biezaco, ale chcemy ubezpieczyc mimo wszystko. Mielismy juz przypadek w naszej rodzinie, gdzie dom w surowym stanie splonal w zimie. Ubezpieczenia nie bylo, nawet nie chce myslec co czuli gdy musieli prawie wszystko zaczynac od nowa:( Pare stowek - nie majatek a ja bede spokojniejsza:)

Też robiłam badanie geologiczne, myślę że warto było. Wiedziałam co mnie czeka.

Miałam dom na działce o powierzchni 1000 m2. Niestety było to ok 17 km od miasta. Dojazdy, zawożenie dzieci i koszt paliwa zniechęciły mnie. Sprzedałam dom, kupiłam działkę 710m2, 5 km od centrum, 500 m do autobusów i pełnej infrastruktury. W tej chwili rosną już ściany parteru. Jestem bardzo zadowolona z tej zamiany. Już zapomniałam o odbieraniu dziecka z końcowego przystanku o 23 godzinie.

Ja robię odwrotnie, teraz mieszkam w domu z działką 550m2, wszędzie mam blisko i co z tego - nie mogę znieść ruchu ulicznego w pobliżu domu (nawet w spokoju nie można posiedzieć w ogrodzie, okna latem nie otwieram bo nie słyszę rozmowy lub telewizora, zimą jest taki smog, że nie można oddychać), jakość powietrza w okresie grzewczym to masakra, najgorzej od 15 godziny do rana, jak jadę na działkę (12km), czuję się jak na wakacjach, także w zimie wieczorem jest tam czyste powietrze, przestrzeń, będę dojeżdżała do pracy ok. 12km, po drodze zabieram dziecko do szkoły, po pracy zajęcia dod. np basen, zakupy to w mieście i wracam odpoczywać. Mój przyszły sąsiad dojeżdża codziennie 60km. do pracy i twierdzi, że po pracy jest już na wczasach i nawet godzina w ciszy i czystym środowisku wynagradza trud dojazdu. Znajomi którzy wybudowali domy w granicach miasta lub tuż za nimi (podobno na wsi) twierdzą, że są zawiedzeni, przede wszystkim jakością powietrza w okresie jesień-zima-wiosna. Niestety nasze władze wolą dotować piece węglowe, a nie np PC, pelety lub inne rozwiązania pro-eco.

Ktoś wcześniej napisał, że każdy mierzy własną miarą, mam nadzieję, że nikt z nas nie będzie żałował wyborów.

Pozdrawiam

Ja robię odwrotnie, teraz mieszkam w domu z działką 550m2, wszędzie mam blisko i co z tego - nie mogę znieść ruchu ulicznego w pobliżu domu (nawet w spokoju nie można posiedzieć w ogrodzie, okna latem nie otwieram bo nie słyszę rozmowy lub telewizora, zimą jest taki smog, że nie można oddychać), jakość powietrza w okresie grzewczym to masakra, najgorzej od 15 godziny do rana, jak jadę na działkę (12km), czuję się jak na wakacjach, także w zimie wieczorem jest tam czyste powietrze, przestrzeń, będę dojeżdżała do pracy ok. 12km, po drodze zabieram dziecko do szkoły, po pracy zajęcia dod. np basen, zakupy to w mieście i wracam odpoczywać. Mój przyszły sąsiad dojeżdża codziennie 60km. do pracy i twierdzi, że po pracy jest już na wczasach i nawet godzina w ciszy i czystym środowisku wynagradza trud dojazdu. Znajomi którzy wybudowali domy w granicach miasta lub tuż za nimi (podobno na wsi) twierdzą, że są zawiedzeni, przede wszystkim jakością powietrza w okresie jesień-zima-wiosna. Niestety nasze władze wolą dotować piece węglowe, a nie np PC, pelety lub inne rozwiązania pro-eco.

Ktoś wcześniej napisał, że każdy mierzy własną miarą, mam nadzieję, że nikt z nas nie będzie żałował wyborów.

Pozdrawiam

12 km to nie jest tak daleko, my mieliśmy wybór 30km do miasta, a do pracy było ponad 40 km a przy moich zarobkach mnie nie stać i nie będę nabijać kasy stacjom paliw.

Pytania do tych którzy budują/budowali dom podpiwniczony. Ile czasu trwało u Was kopanie w ziemii? U nas Pan Koparka zaczęł dziś o 8.30 i nadal działa i na pewno jeszcze jutro będzie pracował. Nie ukrywam że mamy ciężki teren. Ile u Was trwało kopanie?

do Kalina11 ja też uciekam na prawdziwą wieś, gdzie można spotkać jeszcze kury i krowy. Kocham to miejsce, choć jak pomyslę o zimie, zasypanej drodze, szkolnym autobusie, paleniu w piecu to troszku mam obawy. ALE JAK POJADE TAM, CIEŻKO POPRACUJE NP. W OGRÓDKU, NACIESZĘ OKO MOIMI WDZIĘCZNYMI ROŚLINKAMI, POLEŻĘ NA HAMAKU SŁUCHAJĄC SPIEWU PTASZKÓW - wiem, ze to jest to!!:) Obecnie mieszkamy w mieście, w bloku. Wszystko mamy blisko, szkoły, banki, prace. Nikt z nas nie pochodzi ze wsi, także są podstawy do obawy. Pozdrawiam i powodzenia

do Kalina11 ja też uciekam na prawdziwą wieś, gdzie można spotkać jeszcze kury i krowy. Kocham to miejsce, choć jak pomyslę o zimie, zasypanej drodze, szkolnym autobusie, paleniu w piecu to troszku mam obawy. ALE JAK POJADE TAM, CIEŻKO POPRACUJE NP. W OGRÓDKU, NACIESZĘ OKO MOIMI WDZIĘCZNYMI ROŚLINKAMI, POLEŻĘ NA HAMAKU SŁUCHAJĄC SPIEWU PTASZKÓW - wiem, ze to jest to!!:) Obecnie mieszkamy w mieście, w bloku. Wszystko mamy blisko, szkoły, banki, prace. Nikt z nas nie pochodzi ze wsi, także są podstawy do obawy. Pozdrawiam i powodzenia

witam w klubie miłośników "wsi" pięknie to ujęłaś - ja też po doswiadczeniach mieszkania w bloku, domu w mieście, wybrałam wieś i to jest właśnie to!!

Słuchajcie co znaczy kalenica równoległa do drogi????w warunkach zagospodarowania przestrzennego mam zapisane kalenica równoległa do drogi.

Kalenica – najwyższa część dachu utworzona na przecięciu połaci dachowych.

http://archon.pl/images/wykusz_okap_kalenica_lukarna.jpg

Bitter - dlaczego jestes taki zdziwiony? Jak tylko postawimy SSO to chcemy ubezpieczyc dom. Wole dmuchac na zimne:)

Ja jestem zdziwiony bo chciałem ubezpieczyć towar na budowie w razie gdyby się przykleił komu do rączki i nie znalazłem chętnej firmy. Może znacie?

12 km to nie jest tak daleko, my mieliśmy wybór 30km do miasta, a do pracy było ponad 40 km a przy moich zarobkach mnie nie stać i nie będę nabijać kasy stacjom paliw.

A ja znalazłem wieś 12 km od miasta i 20 od jego centrum. Mam taką pracę, że nie jeżdżę codziennie w jedno miejsce więc i tak codziennie gdzieś tam jadę. Auto służbowe więc koszty zero. Ale za to w tej wsi (1 tys mieszkańców) mam 4 spożywczaki, stację paliw Orlen, przychodnię lekarską, busy, stację PKP (co pół godziny pociąg), drogę szybkiego ruchu 500m od działki, szkołę podstawową i gimnazjum i przedszkole w budowie. Aż się wierzyć nie chce, że to w naszym kraju. A wystarczyło by gdyby w gminie znaleźć kasę na inwestycje i wybudować kilka km drogi, podzielić nieużytki, zbudować najpierw szkołę, przedszkole sklepy itp kilkadziesiąt domów dla wygodnych co im się nie chce budować i raj na ziemi. Ale to nie w tym kraju

No i przypomniało mi się po co tu weszłam. Jeśli ktos z Was robi drenaż to polecam Przedsiębiorstwo INORA z Gliwic. Sprzedają bardzo dobre geowłókniny-odpowiednio do gruntu. Ja za moją na grunt gliniasto-kamienisty płacę 1,98 + VAT za m2. Transport z Gliwic za Nowy Targ 100zł + Vat.

W Icopalu płaciłabym dokładnie 2 razy więcej za geowłókninę.

25 m2 = 50 m bieżących (1 rokla geowłókniny) to koszt ok 80 zł - zazwyczaj potrzeba max 2-3 rolki

wydaje się byc zdecydowaną przesadą zamawiać gdzieś w Polsce i płacić 100 zł za transport !!!

to taka niby teraz moda klinkąć - zamówić gdzieś na 2 końcu polski i później mówić że likalnie jest drogo a w internecie tanio ...

bzdura .... tak naprawde 5x tylko podczas budowy kupilem cos w sieci w tym 2 x tylko dlatego że na moim rynku lokalnym (d0 40 km) nie znalazlem takiego produktu / punktu który by nim handlował

3x kupiłem dlatego że nie porozumiałem się ze sprzedawcą co do ceny

XXX * kupiłem lokalnie produkt w cenie jak w sieci lub taniej !!!!

Edytowane przez R&K