ziuta62 22.03.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Tak, ale to jest geowłóknina do drenażu francuskiego-bez rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 do francuskiego powiadasz ... ? jak drenaż to rury ... a francuski ... i owszem ... ale w innym wydaniu wole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 22.03.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 no więc dobrze rozumowałam tę całą "kalenicę" w związku z tym nie rozumiem dlaczego pani arch. z muratora powiedziała ze dom musi stać prostopadle do drogi a więc i kalenica prostopadle do drogi mimo ze w wz wymagane jest równolegle:( Troszkę się boję, że domek nie będzie możliwy do ustuowania dzięki Wz. jeszcze jedno pytanko w WZ mamy szerokość ściany frontowej 12-14 m bez garażu.... Czy to oznacza, że możemy do tych metrów dodać garaż i razem może nam wyjść np 18 przy założeniu ze cała działka ma 30 m????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 22.03.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 No i się zaczęło, zamiast się cieszyć to jest mega stres. Dziś pan kopacz miał wykopać ziemie, pracował 12 h(od 9 do 18 to jest dla mnie 9 ale pan policzył 12h) i wykopał połowę czyli 6 wywrotek:( Dom o wymiarach 9X10,5!!! Stawka za godzinę 100 zł i miał być transport od km za wywóz ziemi, ale znaleźliśmy sąsiada 500 m dalej i zgodził się przyjąć ziemię to Pan kopacz doliczył sobie plus 70 zł/h czyli w sumie 170 zł/h. Dziś 12 h a jutro około 10 to jest 22 h czyli 3740 zł przecież to jest jakaś porażka!!!!! On chyba zwariował. Napiszcie proszę jak u was było z wykopami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISTEL 22.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 równoległa=http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-niezapominajkach-2/m3f2689083666d,1prostopadła=http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-na-wzgorzu/m3f01939eb604c,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 22.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 równoległa=http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-niezapominajkach-2/m3f2689083666d,1 prostopadła=http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-na-wzgorzu/m3f01939eb604c,1 a sprawdz dom dwa światy M77 czy to równoległa kalenica czy prostopadła??? będę wdzięczna za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISTEL 22.03.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 równoległa w stosunku do drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 22.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 równoległa w stosunku do drogi kristel skoro się tak znasz toooo jeszcze jedno pytanko w wz mam napisane szerokość elewacji frontowej 12-14 m bez garażu, czy to znaczy, że 12-14 plus garaż???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.03.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Grzaneczki - stawki za cata są od 80 do 100. Zwykle 100. Czasem liczą sobie za dojazd na budowę 100-150. Wywóz ziemi to 200-300 za auto. Gdy nie ma auta, kopara liczy extra za "dyganie" z ziemią na łyżce w oddalone miejsce. Do uzgodnienia. 70 jest w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISTEL 22.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 tutaj nie jestem pewna .u mnie pisze tylko szerokosc elewacji i wiem ,ze ma być łącznie z garażem.a jaka masz szerokosc dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 22.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 blechert.plnie mam nic przeciwko stawce 100 zł/h, ale 70zł za godzinę pracy samochodu, który wciągu dwóch godzin zrobi kurs nieco ponad 1 km w obie strony?? Czy wybranie ziemii z ponad 95 m2 naprawdę zajmie ok 22 godzin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 22.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Co wiem, to jest, a czego nie wiem, to tego nie ma. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter12 22.03.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 WitamRozmowa z firma budowlana za mna , termin rozpoczecia koniec czerwca( zarobieni sa ale podobno warto poczekac) zlecam wykonanie kompletne znaczy z materialami.W sobote zbieram humus moze i wczesnie 3 mc przed ropoczeciem ale grodze dzialke siatka lesna i jak mi poradzono koparka moglaby poznie zniszczyc to prowizoryczne ogrodzenie.Blaszak zmowiony na plac budowy bedzie w przyszlym tygodniu, tak jak widac cos zaczyna sie u mnie tez dziac na przyszlym placu budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.03.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Grzaneczki - Ilość godzin jeśli się nie pilnuje cata jest nie do ogarnięcia. Generalnie trzeba go pilnować, albo umówić się na płacenie od dzieła wedle kosztorysu a nie od godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 22.03.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witam Wszystkie Bocianki 2012 i forumowych wyjadaczy.Zaczynamy budowe na wiosne (czerwiec), nasz projekt to Zoja Luxor G2 z Archetonu. W tej chwili "zalatwia" sie PnB w starostwie. Z przerobek - poszerzylismy garaz o 80 cm ( i pokoj nad nim).Przebilem sie przez te 80 stron, ufff. Ale jatka. Troche sie doluje ze wszyscy maja tak dokladnie zaplanowane i materialy kupione. My mamy na razie dograna ekipe do scian (tesc z ekipa), wstepnie (na telefon) wiezbe i to tyle. Nie mamy zadnych materialow ani wiezbe - bede kupowal na biezaco.W tym roku planujemy tylko SSO wiec powinno sie udac.1) Planujemy WM - tylko bez GWC - czy to mozna pozniej dolozyc?2) Na sciany w projekcie mamy BK 24cm. Mysle ze tak zostawie, bedzie Solbet 24 + styropian 15-20. Czy to dobry wybor na sciany?3) W moim projekcie sa 4 kominy - 2 musza zostac: piec gazowy + kominek- dobrze mysle?4) Czy zglaszac blaszak? Jak daleko od granicy musze go postawic?5) Ktos tu straszyl mandatem za postawienie slawojki. Czy jesli bede mial pod nia beczke to tez jest be? A gdzie mozna kupic kibelek - zestaw dla majsterkowicza?6) Czy podniesienie scianki kolankowej to problem? Arch adaptujacy powiedzial ze OK jesli kierbud wyrazi zgode a nikt przy odbiorze sie nawet nie fatyguje na miejsce. Nie wiem co o tym myslec.pozdrawiamrafus Kibicuje wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 23.03.2012 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 No i się zaczęło, zamiast się cieszyć to jest mega stres. Dziś pan kopacz miał wykopać ziemie, pracował 12 h(od 9 do 18 to jest dla mnie 9 ale pan policzył 12h) i wykopał połowę czyli 6 wywrotek:( Dom o wymiarach 9X10,5!!! Stawka za godzinę 100 zł i miał być transport od km za wywóz ziemi, ale znaleźliśmy sąsiada 500 m dalej i zgodził się przyjąć ziemię to Pan kopacz doliczył sobie plus 70 zł/h czyli w sumie 170 zł/h. Dziś 12 h a jutro około 10 to jest 22 h czyli 3740 zł przecież to jest jakaś porażka!!!!! On chyba zwariował. Napiszcie proszę jak u was było z wykopami? U mnie panowie budowlańcy w cenie SSO kopali i kopać w drugim domu będą Zaawansowaną Koparką Ręczną marki fiskars za 60zł z Castoramy Zajmie im to pewnie nie więcej jak 3 dni więc ta Twoja koparką to chyba więcej stoi niż pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 23.03.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Jak czytam o wykopach i o koparkach i panach koparkowych to mi się nóż w kieszeni otwiera, mieliśmy jakoś pecha na nich od początku, sami zdziercy nam się przytrafiali! Przy zasypywaniu funamentów byliśmy juz mądrzejsi i wzięliśmy z mężem urlop, żeby pana koparkowego sobie przypilnować troszkę i było warto, nie odważył się doliczyć sobie ani minuty, nawet za przyjazd sobie nie policzył Przy wykopie pod fundamenty facet z firmy ''x' tak się guzdrał, że szok no i oczywiście 100zł/h, facet z firmy ''y'' przy utwardzaniu wjazdu odstawił robotę nie do przyjęcia i przy okazji poniszczył dużo rzeczy, ale tu juz było tylko 80zł/h ( i to podobno w naszym regionie jest norma ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 23.03.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Cudowne uczucie:) ja swoja budowe zobacze dopiero za 3 tygodnie ale swiadomosc, ze juz cos sie dzieje dodaje skrzydel i od razu usmiech sie pojawia na twarzy. Caly czas mysle nad ubezpieczalnia i nadal nie wiem jaka wybrac, prawie wszyscy znajomi i rodzina maja w PZU, jedni chwala, drudzy nie bardzo. Sama nie wiem... Najtańszy jest ALLIANZ - ja szukałam aby była firma w miarę solidna i tania:) i ALLIANZ był duuuużo tańszy od PZU - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 23.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 ruszamy już w przyszłym tygodniu (od środy zaczynamy). Jutro najprawdopodobniej zdejmiemy humus, pon-wt geodeta zawita na działkę. Na razie ogarniamy jeszcze działkę, karczujemy, przenosimy, przesadzamy, sprzątamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 23.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 rafus12 nie dołuj się że nie masz wszystkiego dokładnie zapalanowanego. Jak cos nie idzie zgodnie z planem to człowiek też sie stresuje.Na garaż blaszak nie trzeba pozwolenia. Zmiana wyskokości ścianki kolankowej to dość powrzechne zjawisko no ale to zalezy juz od Was i KB bo chyba bez papierów jest nielegalne. My już pierwsze problemy mamy zaliczone, pan od koparki nie potrafił określić się ile nas bedą kosztowały roboty ziemne i kiedy skończy pracę więc mu "podziękowaliśmy" w niemiłych okolicznościach i teraz szukamy innego operatora koparki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts