Marine 29.03.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 widziałem niejednokrotnie kopanie ław bez ściągania humusu - i zasypywanie ław gruba warstwa piasku - jeśli dom jest mocno wyciagnięty ponad grunt Mam jeszcze takie pytanie; A propo kopania ław bez sciagania hamusu-Nasz znajomy doradzil nam zeby najpierw umówic sie z geodeta i wytyczyc potem kopac lawy a wsrodku budynku zajac sie hamusem. Powiec Cie mi czy to jest dobre rozwiazanie?????????????? Plis! Czy lepiej najpierw sciagnac hamusa pozniej wytyczyc i zajmowac sie reszta. Mój dom to DOM POD JUKĄ 3 firmy Archon.(jezeli chodzi o wysokosc fundamentów w projekcie nic nie bylo zmieniane i bedziemy robic tak jak jest w projekcie) Po za tymbardzo mi zalezy na czasie poniewaz pracuje za granicą. Po swietach chcę zaczac i wyrobic sie w dwóch tygodniach z fundamentami. Dlatego tez zastanawiam sie czy jezeli obrusze ziemie sciagajac hamusa a 3 czy 4 dni pozniej bede kopac fundamenty bedzie Ok? Prosze o odpowiedz!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 29.03.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 nie wiem czy będzie ok, ale u mnie tak było. W poniedziałek zdjęliśmy humus, we wtorek geodeta wytyczył nam budynek, a trzeciego dnia budowlańcy wykopali wykop pod fundamenty. Czwartego były zbrojenia. Piątego beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 jesli masz działke niska i bedziesz nawozic ziemie lub wyciagasz fundamenty ponad poziom gruntu i to bardzo tak ze w przyszlosci musisz nawiesc sporo ziemi sciagnij humus po calosci na bok - niech sie przezre wykip lawy i zalezj beton , reszte zasypiesz piachem a dobra ziemie rozprowadzisz po dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.03.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam, Dołączam się do grona rozpoczynających na wiosnę 2012. Właśnie ruszamy, pozdrowienia z podkarpacia dla wszystkich budujących witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 30.03.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 A juz szlo tak pieknie... pada snieg:( A plan byl taki zeby jutro zalewac strop. MILINA chetnie wrzucilabym kilka fotek ale nie bardzo sie orientuje jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.03.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 u nas tez snieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 30.03.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 U nas rano śnieg teraz deszcz leje, pogoda pokrzyżowała plany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manika 30.03.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 manika fajny ten Wasz domek będzie my niestety przy wyborze projektu ograniczeni byliśmy nietypowym kształtem działki:) Dzięki ! Już nie mogę się doczekać, aby w nim zamieszkać. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wszystkich budujących !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka6 30.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam KochaniMy tez zamierzamy zaczac kolo maja. troche sie przerazilam bo nie mamy jeszcze kupionych materialow. nie wiem wogole jak sie do tego zabrac. Oprocz budowy mamy troche innych rzeczy na glowie (np. Komunia córki) i tak naprawde ciagle brakuje nam czasu. Budujemy sie w Swietokrzyskiem. Projekt mamy indywidualny wiec tym bardziej jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie. Chcemy zaczac w polowie maja. Ekipe mamy , kierbuda tez, geodeta to moj kochany tesc no tylko te cholerne materialy. Moze ktos z Was jest ze swietokrzyskiego i moze cos doradzi. wogole to chcialabym zalozyc swoj dziennik budowy ale nie umiem zreszta nie jestem systematyczna zeby go prowadzic. Ale inne dzienniki to czytam jak ksiazki - i tak sie nakrecam ze jestem napalona na ta budowe jak szczerbaty na suchary. A budowac bedziemy z suporexu a reszta to nie wiem:)Pozdrawiam Was cieploAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 30.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 U nas rano śnieg teraz deszcz leje, pogoda pokrzyżowała plany... U nas w prawdzie śnieg nie pada ale się bardzo ochłodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajusia 30.03.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Fundamenty skończone. Wczoraj rano jeszcze przy dobrej pogodzie wylaliśmy chudziaka a dziś pada śnieg... Nie zaszkodzi to betonowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 30.03.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Fundamenty skończone. Wczoraj rano jeszcze przy dobrej pogodzie wylaliśmy chudziaka a dziś pada śnieg... Nie zaszkodzi to betonowi? śnieg nie zaszkodzi, gorzej z mrozem a podobno z soboty na niedziele ok -6 i to na pewno chudziakowi zaszkodzi. ja swój przez mróz muszę wymienić niestety. postarajcie się jakoś go zabezpieczyć - było o tym na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 30.03.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 a u na ładnie tzn na zmianę słońce z chmurkami i drobnym deszczykiem. W każdym razie dziś wykop na fundamenty i zbrojenia zalane w poniedziałek ruszamy dalej z tym koksem aha i u nas jednak nie 16m3 a 18m3 poszło betonu B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 30.03.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 No i mam problem a jeszcze nie przebrnalem przez papierki:( Okazuje sie ze PnB poprzedniego wlasciciela nadal jest wazne i w starostwie dopiero sie do tego dokopali - po kilku tygodniach zalegania sprawy na polce. Co mozna zrobic? Ponoc musze miec zgode/podpis poprzedniego wlasciciela zarowno w celu anulowania poprzedniego pozwolenia jak i przepisania starego PnB na mnie. Co mam robic, help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.03.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 gdzie Wy mieszkacie że śnieg macie ... czy oby to ten sam kraj ?? u mnie co prawda rano padało i nie zrobiłem tego co było zaplanowane - ale znalazlem sobie inne zastępcze zadanie Agnieszka - dziennik budowy najlepiej założyć tutaj >> Dzienniki Budowy - Dzień po dniu masz jeszcze czas ... na początek potrzebujesz stal i beton - obie rzeczy do załatwienia niemal z dnia na dzień wiesz jaki materiał na ściany to już coś ... teraz tylko przeliczyć ile ... i zamówić .. podobnie z drzewem i pokryciem dachowym ... i dom w SSO masz gotowy .... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 30.03.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Jaką macie wysokość pomieszczeń na dole? mamy 280 cm i się zastanawiamy czy to nie za dużo. powyżej okna jest aż 40 cm... sama nie wiem czy tak zostawić czy obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.03.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 265 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.03.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 2,60 - idealnie na wysokość płyty KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 30.03.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Pytanko mam: buduje z ceramiki. Jeden z budowlańców proponuje wykusz pociągnąć z ceramiki, drugi doradza solbet. Co będzie lepsze? U mnie też 280 cm. Ale ja lubię wysokie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.03.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym .... najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować ceramika - zło koniecznewykusz - zło konieczne 280 - zło konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts