manika 30.03.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam Kochani My tez zamierzamy zaczac kolo maja. troche sie przerazilam bo nie mamy jeszcze kupionych materialow. nie wiem wogole jak sie do tego zabrac. Oprocz budowy mamy troche innych rzeczy na glowie (np. Komunia córki) i tak naprawde ciagle brakuje nam czasu. Budujemy sie w Swietokrzyskiem. Projekt mamy indywidualny wiec tym bardziej jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie. Chcemy zaczac w polowie maja. Ekipe mamy , kierbuda tez, geodeta to moj kochany tesc no tylko te cholerne materialy. Moze ktos z Was jest ze swietokrzyskiego i moze cos doradzi. wogole to chcialabym zalozyc swoj dziennik budowy ale nie umiem zreszta nie jestem systematyczna zeby go prowadzic. Ale inne dzienniki to czytam jak ksiazki - i tak sie nakrecam ze jestem napalona na ta budowe jak szczerbaty na suchary. A budowac bedziemy z suporexu a reszta to nie wiem:) Pozdrawiam Was cieplo Aga Dasz radę, u mnie budowa ruszyła na początku marca, też mam komunię i jeszcze zmieniłam pracę. Czasu brak, ale zawsze można zarwać trochę nocy, poszukać na necie ciekawych porad, powysyłać skany projektu do hurtowni w sprawie materiałów. Porównać oferty, bo różnice w cenach są naprawdę różne. Będzie dobrze. Dla chcącego nic trudnego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 30.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym .... najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować ceramika - zło konieczne wykusz - zło konieczne 280 - zło konieczne ale dlaczego 280 ZŁO KONIECZNE? chce unikać zła więc czekam na porady. jednego zła się pozbyłam -wykuszu(czy a) ceramike niestety mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.03.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 mnie by nie przeszkadzało 2,80 tez lubię wysokie pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 witamy Agnieszkę6 nie przejmuj się tym, że nie masz materiałów. my też jeszcze nic nie kupiliśmy, a mam nadzieję, że w kwietniu zaczniemy budować. mąż mówi, że nie ma sensu gromadzić tego na działce. wszystko jest w składach i tak jak napisał R&K to co na fundament i ściany potrzebujesz, dostaniesz od ręki. a jak już kupisz, to trzeba będzie tego pilnować. powodzenia w Waszych poczynaniach budowlanych i zakładaj dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 30.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 nooo to może ja się pochwalę troszę może nie tym co Wy ale.... załatwiłam dziś wypis i wyrys z ewidencji gruntów;) a przed wczoraj przyszedł nasz projekt z muratora, Dwa światy i w ogóle ciągle go oglądam chociaż i tak nic nie kumam z tych "rysunków";) na marginesie..... te kosztorysy i zestawienia materiałów to jakiś kosmos; tata hydraulik jak zobaczył spis materiałów potrzebnych do co, kanalizy inst. sanitarnych to się ogromnie zdziwił, że w domu z dwiema łazienkami jest taka sama średnica rury kanalizacji co oni w pracy kładą w bloku z 30 łazienkami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 30.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 ...najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować ceramika - zło konieczne wykusz - zło konieczne ... Nie taki diabel straszny... dom z ceramiki + wykusz = ozc 4.5 litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jaką macie wysokość pomieszczeń na dole? mamy 280 cm i się zastanawiamy czy to nie za dużo. powyżej okna jest aż 40 cm... sama nie wiem czy tak zostawić czy obniżyć 2,80 może być - lepiej więcej niż mniej hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym .... najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować ceramika - zło konieczne wykusz - zło konieczne 280 - zło konieczne Wykusz - pięęęęękna sprawa i nie demonizujmy go tak, to w końcu tylko jakieś 3m2 ściany zewnętrznej więcej plus troszkę mostków na narożnikach. nooo to może ja się pochwalę troszę może nie tym co Wy ale.... załatwiłam dziś wypis i wyrys z ewidencji gruntów;) a przed wczoraj przyszedł nasz projekt z muratora, Dwa światy i w ogóle ciągle go oglądam chociaż i tak nic nie kumam z tych "rysunków";) na marginesie..... te kosztorysy i zestawienia materiałów to jakiś kosmos; Nie patrz nigdy na kosztorys, tam są zaniżone ceny i stawki robocizny. Dodaj spokojnie 20% jak nie więcej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.03.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie wiem jak u was ale w Gdansku to jest snieg z rana. Czy komus pokrzyzowal plany?Ja niestety mam perturbacje z PnB wiec i tak nic bym nie zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 U mnie deszcz obecnie ale przed chwilą waliło gradem! Nie było mnie dwa dni a wylali mi ławy. Trudno, trzeba sztormiak na łeb zarzucić i zasuwać na budowę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.03.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 u nas na razie nie pada, geodeta od 7rano na działce wytycza dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.03.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 fajnie masz aksamitka U nas najwczesniej w polowie czerwca geodeta bedzie mogl wytyczyc budynek. Zdjelas wczesniej humus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.03.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 tak, gdyż działka była równana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym .... Całkowicie się zgadzam. Po rozmowie z kilkoma budowlańcami zaznaczam kilkoma nie jednym najlepszym rozwiązaniem jest budowa z materiałów jednorodnych. Zastosowanie kilku rodzajów wiąże się z ryzykiem pojawienia się w niedalekiej przyszłości rys na ich styku. I dotyczy to wszystkich materiałów nawet połączenie ytonga z silką może dać taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 31.03.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 U mnie deszcz obecnie ale przed chwilą waliło gradem! Nie było mnie dwa dni a wylali mi ławy. Trudno, trzeba sztormiak na łeb zarzucić i zasuwać na budowę zobaczyć tak jak u nas. Po pierwsze pada deszcz (ale nie cały czas i gradu nie zaobserwowałam) Po drugie wczoraj nam też ławy wylali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 31.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 u nas od wczoraj pada deszcz, a dzisiaj z domieszką śniegu.. i wiatr okropny! bunek witaj panda super zawsze to krok do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) ale dlaczego 280 ZŁO KONIECZNE? chce unikać zła więc czekam na porady. jednego zła się pozbyłam -wykuszu(czy a) ceramike niestety mam w blokach jest 2,35 jeśli dobrze pamiętam - mieszkanie w domu to nie to samo - zwłaszcza gdy jest duża powierzchnia - np salon z kuchnia ok 35-50 m ale 2,6 jest wystarczające - policz sobie jaka kubature później będziesz miała do ogrzania , pomysl sobie że pod sufitem masz 24 stopnie na wysokości 2,80 a na 1,5 m masz 21 ... to wszystko kosztuje ... jedno to że lubie i mi się podoba , 2 to to że trzeba za to później płacić Nie taki diabel straszny... dom z ceramiki + wykusz = ozc 4.5 litra Wykusz - pięęęęękna sprawa i nie demonizujmy go tak, to w końcu tylko jakieś 3m2 ściany zewnętrznej więcej plus troszkę mostków na narożnikach. czyżbyś miał w projekcie wykusz? nie demonizuje ... tam mostek tam mosteczek tam obwodnica ... i masz zamiast 3l - 4,5 M&M0123 - 4,5 nie tak źle - to prawda ... ale pomyśl że mogłoby być jeszcze lepiej - tak czy inaczej bardzo dobrze że policzone macie OZC Edytowane 31 Marca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 31.03.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 czyżbyś miał w projekcie wykusz? Nie mam - dodałem Wiem wiem zakrzyczysz mnie że w domu grzanym prądem to zbrodnia. Zbrodnią też jest okno narożnikowe w kuchni i tarasowe 3,4m od zachodu i kominek bo jako taki stanowi mostek. Ale cóż, ja nie buduję pasywnego i to jest kompromis pomiędzy zużyciem energii a potrzebami (wizualnymi czy innymi duchowymi ) mieszkańców. Życie pokaże ile za te fanaberie musiałem dopłacić. Ja patrzę na to z trochę innej perspektywy. Wcześniej miałem dom 200m2, dużo droższy i z mniejszym ociepleniem. Teraz buduję dwa razy mniejszy, oszczędziłem kupę kasy na tej zamianie i żebym nie zwariował chcę sobie na pewne fanaberie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 a ja mam takie pytanie: wczoraj przyszło mi pismno ze Starostwa Powiatowego informujące, że mamy pozwolenie na budowe z zaznazonym 14-dniowym terminem do uparowmocnienia się pozwolenia. Czy urzędnicy ze Staroswa sami odeslą mój projekt, czy muszę tam pojechać, kiedy opięczętowuje się dziennik budowy i kto uzupełnia wpis na tablicy budowy - Kierownik, czy może ktoś ze Starostwa? Kiedy mam zgłosić kto jest moim kier. budowy? odpowiedzcie laikowi Co tam odeślą. Przyjadą jeszcze z flaszką Gdzie Ty żyjesz Z dziennikiem wyślij Kierownika, najlepiej jak już będzie prawomocne postanowienie to Ci odbierze (jak mu napiszesz pełnomocnictwo), a tablicę mnie opisywał budowlaniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.03.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie mam - dodałem Wiem wiem zakrzyczysz mnie że w domu grzanym prądem to zbrodnia.... spokojnie - nie zakrzyczę ... TY przynajmniej jesteś tu od kilku lat i budujesz w pełni świadomie ... wiesz że coś kosztem czegoś ... grunt to wiedzieć co, gadzie jak i dlaczego i czym to grozi Co tam odeślą. Przyjadą jeszcze z flaszką Gdzie Ty żyjesz Z dziennikiem wyślij Kierownika, najlepiej jak już będzie prawomocne postanowienie to Ci odbierze (jak mu napiszesz pełnomocnictwo), a tablicę mnie opisywał budowlaniec ja na 7 dni przed datą uprawomocnienia złożyłem wniosek o rozpoczęciu robót z dniem na kiedy wypadało uprawomocnienie ... 2 z 4 projektów dość wcześnie mi oddali ... przy którejś tam wizycie u nich dziennik odebrałem osobiście w dniu uprawomocnienia się chyba decyzji od razu opieczętowali mi go i chyba tyle było urzędniczych formalności... tablice wypełniałem sam i wieszałem ... na płocie sąsiada ... - mojego do dziś nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts