Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Witam Kochani

My tez zamierzamy zaczac kolo maja. troche sie przerazilam bo nie mamy jeszcze kupionych materialow. nie wiem wogole jak sie do tego zabrac. Oprocz budowy mamy troche innych rzeczy na glowie (np. Komunia córki) i tak naprawde ciagle brakuje nam czasu. Budujemy sie w Swietokrzyskiem. Projekt mamy indywidualny wiec tym bardziej jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie. Chcemy zaczac w polowie maja. Ekipe mamy , kierbuda tez, geodeta to moj kochany tesc no tylko te cholerne materialy. Moze ktos z Was jest ze swietokrzyskiego i moze cos doradzi. wogole to chcialabym zalozyc swoj dziennik budowy ale nie umiem zreszta nie jestem systematyczna zeby go prowadzic. Ale inne dzienniki to czytam jak ksiazki - i tak sie nakrecam ze jestem napalona na ta budowe jak szczerbaty na suchary. A budowac bedziemy z suporexu a reszta to nie wiem:)

Pozdrawiam Was cieplo

Aga

Dasz radę, u mnie budowa ruszyła na początku marca, też mam komunię i jeszcze zmieniłam pracę.

Czasu brak, ale zawsze można zarwać trochę nocy, poszukać na necie ciekawych porad, powysyłać skany projektu do hurtowni w sprawie materiałów.

Porównać oferty, bo różnice w cenach są naprawdę różne. Będzie dobrze.:cool:

Dla chcącego nic trudnego!!!

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym ....

najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować

ceramika - zło konieczne

wykusz - zło konieczne

280 - zło konieczne

ale dlaczego 280 ZŁO KONIECZNE? chce unikać zła :) więc czekam na porady. jednego zła się pozbyłam -wykuszu(czy a) ceramike niestety mam :(

witamy Agnieszkę6

nie przejmuj się tym, że nie masz materiałów. my też jeszcze nic nie kupiliśmy, a mam nadzieję, że w kwietniu zaczniemy budować. mąż mówi, że nie ma sensu gromadzić tego na działce. wszystko jest w składach i tak jak napisał R&K to co na fundament i ściany potrzebujesz, dostaniesz od ręki. a jak już kupisz, to trzeba będzie tego pilnować. powodzenia w Waszych poczynaniach budowlanych i zakładaj dziennik.:yes:

nooo to może ja się pochwalę troszę może nie tym co Wy ale.... załatwiłam dziś wypis i wyrys z ewidencji gruntów;) a przed wczoraj przyszedł nasz projekt z muratora, Dwa światy ;) i w ogóle ciągle go oglądam chociaż i tak nic nie kumam z tych "rysunków";)

na marginesie..... te kosztorysy i zestawienia materiałów to jakiś kosmos; tata hydraulik jak zobaczył spis materiałów potrzebnych do co, kanalizy inst. sanitarnych to się ogromnie zdziwił, że w domu z dwiema łazienkami jest taka sama średnica rury kanalizacji co oni w pracy kładą w bloku z 30 łazienkami;)

Jaką macie wysokość pomieszczeń na dole? mamy 280 cm i się zastanawiamy czy to nie za dużo. powyżej okna jest aż 40 cm... sama nie wiem czy tak zostawić czy obniżyć

2,80 może być - lepiej więcej niż mniej

hmm ? po jakiego grzyba mieszać 2 różne bloczki w ścianach zewnętrznych ?? ciągnąć jednym ....

najlepiej byłoby cały dom z solbetu wymurować

ceramika - zło konieczne

wykusz - zło konieczne

280 - zło konieczne

Wykusz - pięęęęękna sprawa i nie demonizujmy go tak, to w końcu tylko jakieś 3m2 ściany zewnętrznej więcej plus troszkę mostków na narożnikach.

nooo to może ja się pochwalę troszę może nie tym co Wy ale.... załatwiłam dziś wypis i wyrys z ewidencji gruntów;) a przed wczoraj przyszedł nasz projekt z muratora, Dwa światy ;) i w ogóle ciągle go oglądam chociaż i tak nic nie kumam z tych "rysunków";)

na marginesie..... te kosztorysy i zestawienia materiałów to jakiś kosmos;

Nie patrz nigdy na kosztorys, tam są zaniżone ceny i stawki robocizny. Dodaj spokojnie 20% jak nie więcej,

Całkowicie się zgadzam. Po rozmowie z kilkoma budowlańcami zaznaczam kilkoma nie jednym najlepszym rozwiązaniem jest budowa z materiałów jednorodnych. Zastosowanie kilku rodzajów wiąże się z ryzykiem pojawienia się w niedalekiej przyszłości rys na ich styku. I dotyczy to wszystkich materiałów nawet połączenie ytonga z silką może dać taki efekt.

U mnie deszcz obecnie ale przed chwilą waliło gradem! Nie było mnie dwa dni a wylali mi ławy. Trudno, trzeba sztormiak na łeb zarzucić i zasuwać na budowę zobaczyć ;-)

tak jak u nas.

Po pierwsze pada deszcz (ale nie cały czas i gradu nie zaobserwowałam)

Po drugie wczoraj nam też ławy wylali :)

ale dlaczego 280 ZŁO KONIECZNE? chce unikać zła :) więc czekam na porady. jednego zła się pozbyłam -wykuszu(czy a) ceramike niestety mam :(

w blokach jest 2,35 jeśli dobrze pamiętam - mieszkanie w domu to nie to samo - zwłaszcza gdy jest duża powierzchnia - np salon z kuchnia ok 35-50 m

ale 2,6 jest wystarczające - policz sobie jaka kubature później będziesz miała do ogrzania , pomysl sobie że pod sufitem masz 24 stopnie na wysokości 2,80 a na 1,5 m masz 21 ... to wszystko kosztuje ... jedno to że lubie i mi się podoba , 2 to to że trzeba za to później płacić

Nie taki diabel straszny... dom z ceramiki + wykusz = ozc 4.5 litra :)

Wykusz - pięęęęękna sprawa i nie demonizujmy go tak, to w końcu tylko jakieś 3m2 ściany zewnętrznej więcej plus troszkę mostków na narożnikach.

czyżbyś miał w projekcie wykusz?

nie demonizuje ... tam mostek tam mosteczek tam obwodnica ... i masz zamiast 3l - 4,5 :p

M&M0123 - 4,5 nie tak źle - to prawda ... ale pomyśl że mogłoby być jeszcze lepiej ;) - tak czy inaczej bardzo dobrze że policzone macie OZC

Edytowane przez R&K

czyżbyś miał w projekcie wykusz?

Nie mam - dodałem ;-)

Wiem wiem zakrzyczysz mnie że w domu grzanym prądem to zbrodnia. Zbrodnią też jest okno narożnikowe w kuchni i tarasowe 3,4m od zachodu ;-) i kominek bo jako taki stanowi mostek.

Ale cóż, ja nie buduję pasywnego i to jest kompromis pomiędzy zużyciem energii a potrzebami (wizualnymi czy innymi duchowymi ;-) ) mieszkańców. Życie pokaże ile za te fanaberie musiałem dopłacić. Ja patrzę na to z trochę innej perspektywy. Wcześniej miałem dom 200m2, dużo droższy i z mniejszym ociepleniem. Teraz buduję dwa razy mniejszy, oszczędziłem kupę kasy na tej zamianie i żebym nie zwariował chcę sobie na pewne fanaberie pozwolić.

a ja mam takie pytanie: wczoraj przyszło mi pismno ze Starostwa Powiatowego informujące, że mamy pozwolenie na budowe z zaznazonym 14-dniowym terminem do uparowmocnienia się pozwolenia. Czy urzędnicy ze Staroswa sami odeslą mój projekt, czy muszę tam pojechać, kiedy opięczętowuje się dziennik budowy i kto uzupełnia wpis na tablicy budowy - Kierownik, czy może ktoś ze Starostwa? Kiedy mam zgłosić kto jest moim kier. budowy?

odpowiedzcie laikowi ;)

Co tam odeślą. Przyjadą jeszcze z flaszką ;-) Gdzie Ty żyjesz ;-) Z dziennikiem wyślij Kierownika, najlepiej jak już będzie prawomocne postanowienie to Ci odbierze (jak mu napiszesz pełnomocnictwo), a tablicę mnie opisywał budowlaniec ;-)

Nie mam - dodałem ;-)

Wiem wiem zakrzyczysz mnie że w domu grzanym prądem to zbrodnia....

spokojnie - nie zakrzyczę ... TY przynajmniej jesteś tu od kilku lat i budujesz w pełni świadomie ... wiesz że coś kosztem czegoś ... grunt to wiedzieć co, gadzie jak i dlaczego i czym to grozi

Co tam odeślą. Przyjadą jeszcze z flaszką ;-) Gdzie Ty żyjesz ;-) Z dziennikiem wyślij Kierownika, najlepiej jak już będzie prawomocne postanowienie to Ci odbierze (jak mu napiszesz pełnomocnictwo), a tablicę mnie opisywał budowlaniec ;-)

ja na 7 dni przed datą uprawomocnienia złożyłem wniosek o rozpoczęciu robót z dniem na kiedy wypadało uprawomocnienie ... 2 z 4 projektów dość wcześnie mi oddali ... przy którejś tam wizycie u nich

dziennik odebrałem osobiście w dniu uprawomocnienia się chyba decyzji od razu opieczętowali mi go i chyba tyle było urzędniczych formalności... tablice wypełniałem sam i wieszałem ... na płocie sąsiada ... - mojego do dziś nie ma ...