tomanek4 31.03.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A my mamy dziś stan zero! Wylany podbeton, ścianki zaizolowane i oceplone już wcześniej, wczoraj jeszcze instalator rozprowadzał kanilzacje a dziesiaj jest! Niby to dopiero początek a duma rozpiera Acha, w poznańskim od rana zimno i wietrznie było, zaczęło padać kiedy majstry myli narzędzia, więc się przed deszczem udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ale 2,6 jest wystarczające - policz sobie jaka kubature później będziesz miała do ogrzania , pomysl sobie że pod sufitem masz 24 stopnie na wysokości 2,80 a na 1,5 m masz 21 ... to wszystko kosztuje ... jedno to że lubie i mi się podoba , 2 to to że trzeba za to później płacić wiesz, sa osoby, które świadomie robią coś "nieekonomicznego" dla własnej przyjemności, wiec nie demonizujmy, nie kazdy musi miec wszystko tanie, ekonomiczne i niskie sufity bo bedzie taniej w ogrzewaniu a ja mam takie pytanie: wczoraj przyszło mi pismno ze Starostwa Powiatowego informujące, że mamy pozwolenie na budowe z zaznazonym 14-dniowym terminem do uparowmocnienia się pozwolenia. Czy urzędnicy ze Staroswa sami odeslą mój projekt, czy muszę tam pojechać, kiedy opięczętowuje się dziennik budowy i kto uzupełnia wpis na tablicy budowy - Kierownik, czy może ktoś ze Starostwa? Kiedy mam zgłosić kto jest moim kier. budowy? odpowiedzcie laikowi ja po uprawomocnieniu poszlam po pieczątkę, odebrac 2szt projektu a później do pokoju obok opieczętować dziennik, tablicy jeszcze nie mam, ma przywieźć kierownik w najbliższym czasie, na 7 dni przed rozpoczeciem budowy zglaszasz rozpoczecie robot w Nadzorze ( sa specjalne druki- wraz z papierami kierownika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 31.03.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witajcie Wszyscy Zgłasza się nowy bocian:), zaczęłam w poniedziałek o godz 8:30. Przyjechał geodeta ( znalazł kamienie graniczne, których od pół roku szukałam) wytyczył dom, zaznaczyli coś deskami i palikami ( chyba granice domu i poziom podłogi ) kierownik wykrył błąd architekta , który mi wkopał dom o pół metra w glebę zamiast go podnieść ale dzięki temu będę mogła wpiąć się w kanalizację bliżej niż wcześniej. Po południu był zdjęty humus i zaczęli podsypywać teren pod płytę, zrobili także drenaż. Od wtorku było cały czas sypanie i ubijanie, poszło ok 200 t podsypki i ok 10 t piasku. W czwartek był hydraulik i wyciągnął wodę i kanalizację na zewnątrz:), w piątek zrobili coś w rodzaju wanny ze styropianu i ułożyli zbrojenie. Następnie otulili to wszystko niebieską kołderką żeby nie zmarzło ( u nas na zmianę deszcz i grad dzisiaj ale temperatura znośna 5,5 stopnia ), i we wtorek leją beton. Później 2 tygodnie trzeba czekać, żeby płytka się uleżała i stawiają ściany. Kierownik ma nadzieję, że do końca maja dom będzie zamknięty ja też. Jeszcze nie powiedziałam co to za dom to Z 216 z pracowni Z 500 z niewielkimi zmianami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 31.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam! My również zaczynamy ale w czerwcu. Domek to hg-c3g . Budujemy w olecku, woj. Warmińsko- mazurskie. To nasi krajanie występują w bitwie na głosy, tvp 2!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 31.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam nowych bocianowiczów!A nas Wczoraj zalane ławy, poszło 16m3 betonu. Nasz majster wspomniał, żebyśmy zamówili kominy, a u nas same wątpliwości. W projekcie mamy ogrzewanie gazowe kondensacyjne i kominek. Teraz sama nie wiem czy to dobry wybór, chodzi oczywiście o koszty za c.o. Dobrze by było wiedzieć czym będziemy grzać jak mamy wybierać komin, a tu same dylematy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 31.03.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Grzaneczki - warunki bardzo podobne do naszych. działkę mamy niestety jeszcze węższą - budynek ma 9 m i jest to projekt indywidualny. jak udało wam się zmniejszyć dom w rodendronach do 9 m? podglądam wasz dziennik ale nic nie widzę zamieście koniecznie jakieś rzuty Zamieściłam rzuty w dzienniku. Budynek jest szeroki na 9 metrów ale mamy 1 m wykuszu. W MPZP było napisane: "szerokość traktu określającego maksymalną dopuszczalną rozpiętość dachu nie może przekroczyć 9,0 m" więc na wykusz się zgodzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 01.04.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kurcze, u nas zima tomanek http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a070.gif http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a070.gif beti witaj grzaneczko my tez na etapie myslenia nad kominem, ale my wiemy że będziemy mieć piec na ekogroszek. Bardziej myślimy który komin wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 01.04.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 U nas też sypie I znowu mam pytanie-czy wylana ława fundamentowa powinna mieć idealnie gładką powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 zebyście jeszcze mieli w profilach powinisywane miejscowosci ... albo choc regiony polski ... byloby wiadomo gdzie to "u nas ..." jest lawy nie musza byc idealnie rowne -choć czym rowniejsze tym lepiej - latwiej bedzie 1 warstwe bloczkow na niej postawic ... je i tak sie kladzie na zaprawie a zaprawa mozna nadrobic nierownosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.04.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 kurcze, u nas zima u nas tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekg54 01.04.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jeżeli budujesz na Dolnym Śląsku to zadzwoń do mnie na nr 601077771 pokżę Tobie dom pasywny, który można traktować jako dom wzorcowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 reklama dźwignią handlu .... nie lubimy tu wykonawców którzy traktują FM jako folwark do darmowego reklamowania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 01.04.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 zebyście jeszcze mieli w profilach powinisywane miejscowosci ... albo choc regiony polski ... byloby wiadomo gdzie to "u nas ..." jest już się zaraz wpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.04.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 potrzebuje 6,7 t stali:eek:, jak z cenami u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 01.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 U nas cenowo bardzo kiepsko. Jak dostanę fakturę to napiszę ale ponad 3,5. Zastanawiam się nad stropem żerańskim znacie kogoś kto taki ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 01.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 zebyście jeszcze mieli w profilach powinisywane miejscowosci ... albo choc regiony polski ... byloby wiadomo gdzie to "u nas ..." jest lawy nie musza byc idealnie rowne -choć czym rowniejsze tym lepiej - latwiej bedzie 1 warstwe bloczkow na niej postawic ... je i tak sie kladzie na zaprawie a zaprawa mozna nadrobic nierownosci Właśnie- "u nas".... Ciekawe gdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 01.04.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam wszystkich, też będziemy rozpoczynać budowę na wiosnę. Na razie mamy tylko drewno na więźbę i strop, ale ceny kontroluję i na razie na plus dla nas -czyli spadają. 6,7 ton stali?!? U nas poniżej tony -budujemy parterówkę i strop drewniany, wg projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-wariant-i,192,1,0.htmPozdrawiam, Janek z podkarpacia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 01.04.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Już dopisałam Maggs1, brak schodów, brak stropu więc nic dziwnego że stali mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.04.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 na fundamenty 1,3t reszta strop w projekcie byla teriva zmieniliśmy na lany i doszło ok 3t dodatkowo- fundamenty, strop, +schody, których w oryginalnym projekcie nie ma i niestety sie uzbieralo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 01.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Buduję się w woj. opolskim i obecnie jestem na etapie intensywnego poszukiwania okien, mają być energooszczędne i tanie i oczywiście do tego ciepły montaż dostałam jedną wyceną koszt okien ok 5000 montaż 4000. Szukam dalej. A pod koniec kwietnia lub na początku maja muszę zamknąć dom żeby można było robić środek i zostało mi bardzo niewiele czasu na poszukiwania:( Dom będę ogrzewała elektrycznością, bo gazu nie ma, węgiel, pellety, ekogroszek odpada bo nie mam kotłowni, marzyłam o pompie ciepła ale życie bardzo szybko zweryfikowało moje marzenia:yes: Dlatego też wszystkie swoje siły i nie tylko ( kasa) wkładam na porządne ocieplenie, coby nie pójść z torbami jak zobaczę rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts