lilly20 05.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 bitter Ty budujesz fajny domek, zgrabny, funkcjonalny. Podoba mi się Twój projekt Zresztą wśród bocianków 2012 jest bardzo dużo ciekawych projektów. Mieliśmy z mężem takie założenie, że albo budujemy parterówkę albo dom piętorwy. Jak widać wygrał piętrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 05.04.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 hej a propo tych "przyłączy" to co to właściwie jest?? Przy mojej działce stoi skrzynka elektryczna, na działce mam studzienkę od kanalizacji i wodę także (kupiliśmy już działkę z tym wszystkim), czy także będziemy musieli robiś jakiś projekt przyłączy za kilka tysięcy złotych?? napiszcie mi proszę jaki dokument muszę załatwić w Zakł. Energ. oraz wodociągach (gazu nie ma u nas) aby dostać potem PnB. Jeśli chodzi o prąd to będziemy pewnie szukać "od sąsiadów" aby ominąć straszne koszta budowlanego. a poza tym jeszcze pytanie o te "zjazdy" o co w tym chodzi, mamy drogę wewnętrzną, dojazdową, której jesteśmy właścicielami w 1/3 czy także musimy też opracowywać jakiś zjazd czy coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nightwalker24 05.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 witamnie było mnie chwilę chciałem się pochwalić że 1/3 wykopu mam zrobioną niestety idzie wolno bo używam koparki ręcznej i pojazdu T1 a kopię tylko przez półtorej godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 05.04.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 hej a propo tych "przyłączy" to co to właściwie jest?? Przy mojej działce stoi skrzynka elektryczna, na działce mam studzienkę od kanalizacji i wodę także (kupiliśmy już działkę z tym wszystkim), czy także będziemy musieli robiś jakiś projekt przyłączy za kilka tysięcy złotych?? napiszcie mi proszę jaki dokument muszę załatwić w Zakł. Energ. oraz wodociągach (gazu nie ma u nas) aby dostać potem PnB. Jeśli chodzi o prąd to będziemy pewnie szukać "od sąsiadów" aby ominąć straszne koszta budowlanego. a poza tym jeszcze pytanie o te "zjazdy" o co w tym chodzi, mamy drogę wewnętrzną, dojazdową, której jesteśmy właścicielami w 1/3 czy także musimy też opracowywać jakiś zjazd czy coś?? Aby wykonać przyłącze wykonawca musi mieć jaiś papier wg którego je wykona, więc potrzebny jest do tego projekt przyłącza, my za projekt przyłącza wody i kanalizy płaciliśmy 800 pln, projekt przyłączenia prądu wykonuje u nas Enea, gazu PGNIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Aby wykonać przyłącze wykonawca musi mieć jaiś papier wg którego je wykona, więc potrzebny jest do tego projekt przyłącza, my za projekt przyłącza wody i kanalizy płaciliśmy 800 pln, projekt przyłączenia prądu wykonuje u nas Enea, gazu PGNIG a projekt wewnętrznej instalacji gazowej masz..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 05.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Przed wczoraj zalali mi płytę, wczoraj zaznaczyli gdzie będą ściany i już mogłam wyobrazić sobie kuchnię, salon i toaletę ), wszystko to wydaje mi się takie maleńkie. Wczoraj byłam na budowie i zauważyłam na płycie rysy i jestem w strachu, że pęka płyta. Wprawdzie rysy nie są głębokie ale są. I bardzo mnie martwią ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 05.04.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 my będziemy mieli piec na ekogr. wiec przyłącza gazu nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 05.04.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 a projekt wewnętrznej instalacji gazowej masz..? Mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Przed wczoraj zalali mi płytę, wczoraj zaznaczyli gdzie będą ściany i już mogłam wyobrazić sobie kuchnię, salon i toaletę ), wszystko to wydaje mi się takie maleńkie. Wczoraj byłam na budowie i zauważyłam na płycie rysy i jestem w strachu, że pęka płyta. Wprawdzie rysy nie są głębokie ale są. I bardzo mnie martwią ( Wrzuć zdjęcie. Nie każda rysa jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 05.04.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 eh nic nie kumam na temat tych przyłączy;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 05.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 A u nas kochani już jutro zalewanie stropu i schodów - 16 m3 betonu to jakieś 4.700 zł. no cóż z kieszeni ale jak cieszyć będzie kawał porządnego betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 05.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 marzena i rafał, jaka pow uzytkowa domu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 05.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 użytkowa 136 m2 mamy przerobiony projekt mały dworek S-GL 225 - dorobiliśmy poddasze i mamy jeszcze piwnice trochę tego dużo bo w planach mieliśmy max 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 05.04.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 O co chodzi z tym pradem budowlanym - ile licza sobie za niego? Wszyscy strasza ze drogi - a ja mam w planie wlasnie korzystac z budowlanego.Panda - projekt przylaczy jest potrzebny zeby byl projekt na doprowadzenie mediow do domu - m.in. zawiera wejscie wody/gazu do domu.Ja za gaz place 760 zl a za wode ok. 700 zl. Co do pradu - placi sie za przylacze - ktore Enega wykonuje do skrzynki w ogrodzeniu. Pozniej nie trzeba dodatkowego projektu - tylko elektryk z pieczatka musi ci podbic umowe o licznik zeby Energa zainstalowala licznik w skrzynce. rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 05.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Gdybym wiedziała jak mam wczytać to zdjęcie (. Chciałam wkleić ale nic z tego. Może się udało ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 05.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Gdyby mi ktoś podpowiedział, czy mam się martwić. Przeczytałam o kłopotach Budowlanego_Laika i z całych sił chciałabym takich uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.04.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Przed wczoraj zalali mi płytę, wczoraj zaznaczyli gdzie będą ściany i już mogłam wyobrazić sobie kuchnię, salon i toaletę ), wszystko to wydaje mi się takie maleńkie. Wczoraj byłam na budowie i zauważyłam na płycie rysy i jestem w strachu, że pęka płyta. Wprawdzie rysy nie są głębokie ale są. I bardzo mnie martwią ( Dom zanim nie ma ścian wygląda na dwa razy mniejszy niż jest Nie przejmuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 06.04.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 U nas przyłącza mediów tak się przedstawiająza projekt przyłączenia wody zapłacilismy 600 zł a za wykonanie (do granicy i juz do budynku) wyjdzie ok 2 tyś prąd budowlany cena skrzynki (trzeba kupić samemu nowa 600 zł, używana ok 300zł), elektryk za przyłączenie i kawałek kabla policzył sobie 1300 zł, opłata przyłączeniowa ok 100 zł, abonament m-czny 88 zł plus opłata za zużyte kWprzyłączenie gazu ponad 3 tyś. (nie znam jeszcze szczegółowych warunków)prąd stały - opłata przyłączeniowa ok 2,5 tyś (w tym już jest projekt, skrzynka oraz podciągnięcie prądu do granicy działki u nas to ok 1m:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 06.04.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Też mi się wszystko takie małe wydawało jak same fundamenty były, oglądałam z każdej strony te ścianki fundamentowe i się zastanawiałam jak mieszkać w takich malutkich pomieszczeniach a teraz jak mamy już ściany parteru i działówki to się zastanawiam, kto to będzie sprzątał :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka6 06.04.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 PANDA - w jakim rejonie Polski sie budujesz? (jesli gdzies to pisalas a przeoczylam to przepraszam). ja w swietokrzyskiem. tzn zamierzam zaczac bo pierwsza lopata jeszcze nie wbita. Ciesze sie ze na tym forum sa jeszcze osoby takie jak ja ktore nie koniecznie na wszystkim sie znaja. Pewnie lepiej by bylo zeby warunki doprowadzenia przylaczy, projekty i inne dyrdymaly wytlumaczyli Ci ludzie bardziej zorientowani niz ja:) ale ja Ci tylko chcialam dodac otuchy. Pewnie tak jak ja nie bralas pod uwage wydatkow zwiazanych z projektami przylaczy, podlaczaniem mediow itp:p mnie tez to zaskoczylo. wsciekla bylam jak nie wiem co. malo tego podobnie jak Ty nie wiedzialam wogole o co chodzi przeciez dzialke kupilam uzbrojona. ale diabel tkwi w szczegolach:) nie martw sie - pomysl sobie ze jesli czegos nie wiesz to napewno sie dowiesz:)))))))))))))))) - wiedza z zakresu budowy - bezcenna a za reszte zaplacisz w hurtowni budowlanej:))))))))))))))))))) nie wszyscy musza sie na wszystkim znac co nie znaczy ze masz domu nie budowac:)glowa do gory pewnie jeszcze nie jedno nas zaskoczy:))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts