ulka76 07.04.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Życzę wszystkim bociankom 2012 Wesołego Alleluja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 07.04.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 2 slowa na jakie mam dzis jeszcze sile: WYLALEM LAWY http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a060.gif http://cosgan.de/images/midi/froehlich/a060.gif Halo, słuchajcie, te papiery naprawdę daje się załatwić samemu :) I nieco taniej niż zlecanie. To tylko tak źle wygląda, szlag człowieka trafi parę razy, ale się da :) pewnie że się da my sami załatwialiśmy ---- no i wesołych! http://zlotemysli.blog.iwoman.pl/i/blog/users/322/files/Image/wielkanoc015.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nightwalker24 07.04.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 http://kartki4u.eu/4308_ekartka_pogodnych_swiat.htmlzycze wszystkim wesolych swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 07.04.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 u nasz wczoraj zalewali strop - weszło 16,5 m3 - temperatura wiadomo niska i deszcz siąpił cały czas a też wyszły rysy - zasięgałam języka u ludzi i to podobno norma wszędzie się zdarzają - więc nie ma się co przejmować - człowiek przy budowie własnego domu jest 10x bardziej przewrażliwiony - wiadomo kredyt i te sprawy ) więc niech pada - pierwszy raz w święta nie będzie mi zupełnie przeszkadzał deszcz ) podlewa za mnie beton ) WSZYSTKIEGO MOKREGO Z OKAZJI ŚWIĄT ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 07.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 U nas braklo kilku godzin zeby zalac strop, gdyby nie ta pogoda juz kilka dni temu by byl:( Ale miejmy nadzieje, ze ruszymy zaraz po swietach.ROWNIEZ ZYCZE WSZYSTKIM WESEOLYCH, RADOSNYCH, SPOKOJNYCH i PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWYCH SWIAT - u nas ospa:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 07.04.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wstawiajcie zdjęcia;) Moja zaradna ekipa zawiesiła mi wiechę na fundamencie:p Dziuby-u nas ospa atakowała w grudniu na Boże Narodzenie Życzę Wszystkim Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milina 08.04.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 u nas śnieg pada dziuby u nas też ospa w grudniu przeszła zdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISTEL 08.04.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam świątecznie WSZYSTKIE BOCIANKÓW.Poszukuję styropianu 5cm do ocieplania fundamentów.Może zdradzicie namiary na dobre i tanie sklepy.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Zalecałbym minimum 10cm , jaki chcesz styropian najlepszy byłby XPS ale też najdroższy. Nieco tańszy eps hyrofobizowany. Najtańszyale również najmniej trwały eps 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 08.04.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja się zastanawiam nad hydrotermem, ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 09.04.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Też tak myślałam!!! Niestety, jak działka rekreacyjna, to i pozwolenie na dom rekreacyjny. Ja tam zamierzam mieszkać, ale kogo to obchodzi, nazwa nie taka i już. Środków ze sprzedaży mieszkania niestety nie można przeznaczyć na budowę domu REKREACYJNEGO. podatek 19%, to ponad 25 tys...... NIE MOGĘ TEGO PRZEŁKNĄĆ!!!! Więc budujemy Z DNIA NA DZIEŃ!!!! Ja również buduję na działce rekreacyjnej i w kilku bankach można dostać kredyt na taką budowę. Warunkiem jest to, że pozwolenie na budowę musi być wydane na dom letniskowy całoroczny. Bank Millennium udziela kredytu do 60% wartości całej nieruchomości, PKO BP może sfinansować całość takiej inwestycji. pozdrawiam Romana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 szystko zależy od tego jaki cel chcesz uzyskać, jak pozostałe ocieplnia, jaki rodzaj ogrzewania jakie okna itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 10.04.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Dziękuję bardzo QUOTE=Nefer;5156433]To taka stara forumowa lista co po czym robić - może się komuś przyda : HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłóg drewnianych montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.04.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 witam sie słonecznie wkoncu udało sie zacząć roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 10.04.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witajcie.My właśnie jesteśmy w trakcie finalizacji kupna działki 10 arowej. Tydzień temu złożyliśmy wniosek o kredyt na działkę. W czwartek był rzeczoznawca.Czekamy na resztę dokumentów od właścicieli i decyzję bankową.Chcielibyśmy zacząć budowę w tym roku, ale nie wiem, czy uda nam się załatwić wszystkie dokumenty, szczególnie pozwolenie na budowę. Projekt również mamy wybrany - Dom w morelach Archonu.Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.04.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 dziękuję bardzo A proszę uprzejmię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ta-dam: zgodnie z umową dziś się zaczęło; humus zdjęty, jutro geodeta wytyczy dom i zaczną się prace ziemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 a zależą? ja się nie spotkałam, mówię oczywiście o standardowych materiałach, nie "wynalazkach". Oczywiście ekipy mają swój ulubiony materiał (tzn. najłatwiejszy dla nich w układaniu) ale to raczej nie wpływa na cenę. Określ cechę jaka jest dla Ciebie najważniejsza i wg tego wybierz rodzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Wienerberger produkuje za płotem, w Zielonce. Skąd zdobyć opinie o jakości ich produkcji? Zadam przewrotne pytanie dlaczego ceramika? Nie wiem, jaką masz sytuację rodzinną... Moja mama nagle zachorowała, przeszłaoperację kręgosłupa i tylko próg w domu wystarczał,że nie mogłasobie poradzić z balkonkiem. Moim zdaniem już budowa domu piętrowego dyskusyjna jest dla wielu ludzi a "zaznaczanie" sobie czegokolwiek schodami to prośba o wybicie zębów prędzej czy później. Przepiękne architektoniczne cudo i pomyłka praktyczna - NIE RÓB TEGO a zależą? ja się nie spotkałam, mówię oczywiście o standardowych materiałach, nie "wynalazkach". Oczywiście ekipy mają swój ulubiony materiał (tzn. najłatwiejszy dla nich w układaniu) ale to raczej nie wpływa na cenę. Określ cechę jaka jest dla Ciebie najważniejsza i wg tego wybierz rodzaj. Kiedyś też tak myślałem - buduj z czego ekipie łatwiej. Dziś myślę inaczej - buduj w zależności od tego co chcesz osiągnąć. Dom okazjonalnie ogrzewany - konstrukcja lekka - drewno, gazobeton, dom zamieszkany non stop, ciągle ogrzewany i zależy CI na stabilnej temperaturze - silikaty albo beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.04.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Halo, słuchajcie, te papiery naprawdę daje się załatwić samemu :) I nieco taniej niż zlecanie. To tylko tak źle wygląda, szlag człowieka trafi parę razy, ale się da :) PnB dostalismy w 13 dni, bez lapowek, znajomosci itp itd, cala reszte tez zalatwilismy sobie sami, nie widze w tym nic nadzwyczajnego ani trudnego... oboje pracujemy normalnie na caly etat, wiec nie mamy jakos wybitnie duzo czasu, tymbardziej w godzinach pracy urzedow... a mimo to udalo sie opedzic wszytskie papiery 2 dniami urlopu w sumie... wg mnie to zaden zakret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts