Marianna Wasilewska 21.03.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Co sądzicie o ogrzewaniu podłogowym w całym domu? Budujemy dom parterowy, planujemy panele i wszędzie podlogówkę. Obiegowa opinia głosi, że takie ogrzewanie nadaje się do kuchni, łazienki, salonu, ale do sypialni NIE! Jak to się sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 21.03.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Panele + podłogowe = kłopoty. Jeśli rzeczywiście planujecie panele w całym domu, to podłogówka też w całym domu to chyba trochę wyrzucanie pieniędzy. Panele będą utrudniać ogrzewanie pomieszczeń i możecie mieć po prostu zimno. Może lepiej zrobić podłogowe tylko w pomieszczeniach reprezentacyjnych, a w pozosałych dać grzejniki? Tak, podobno w sypialni lepiej się śpi jak ogrzewania podłogowego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianna Wasilewska 21.03.2004 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Czy ta opinia wynika z praktyki czy z obiegowej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 21.03.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 po części z praktyki, bo rozmawiałem z osobami, które projektowały instalację ogrzewania u mnie w domu (mam zaprojektowaną podłogówkę na całym parterze), a po części z obiegowych opinii, które też biorą się z praktyki (jak ta, że drewno to dobry izolator ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianna Wasilewska 21.03.2004 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 21.03.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Mam podłogówkę (elektryczną, ale to chyba niewiele zmienia ?) w całym domu. W części sypialnej (sypialnie + korytarzyk) mam na podłodze jedne z tańszych paneli. Grzeję i mieszkam od października i na razie nic się nie dzieje. Panele wbrew różnym opiniom dość dobrze przewodzą ciepło (mam w sypialniach 18-20 stopni), chociaż na pewno nie tak dobrze, jak ceramika lub kamień.Bardziej boję się żoninego wycierania paneli na mokro, niż innych niekorzystych zjawisk. A śpi się dobrze, tak jak przy kaloryferach.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 22.03.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Jeżeli wyłącznie ogrzewanie podłogowe (bez grzejników) to n apewno odradzałbym połozenie desek podłogowych.Jezeli ogrzewanie ma słuzyc do nadania ciepła podłodze to mozna położć deksi lub parkiet typu dwuwarstwowego np. TBParkiet, ale cienki 10-11 mmi ze spodem z drewna lisciastego.Gatunki liściaste lepiej przewodzą ciepło. Drewno staje sie izolatorem ciepła przy grubości ok. 15mm Co do paneli np. laminowanych to nie wiem jak beda się zachowywać, natomiast panele drewniane j.w. pozdrawiam Maciek Jutrzenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tam 22.03.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Witam,Trzeci rok mieszkam w parterowym, niepodpiwniczonym, w całości podłogówka, część ceramiki, reszta panele podłogowe. Lepiej toto grzeje tam gdzie ceramika, ale wszędzie jest wystarczająco ciepło, a reszta obaw to obiegowe opinie tych co mają inny system ogrzewania:). pzdr. tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Moja znajoma od paru lat ma podłogówkę w całym, piętrowym domu (240m2). W b. dużym, mocno przeszklonym salonie parkiet, na górze najtańsza wykładzina, nie dedykowana do tego rodzaju ogrzewania. Jest b. zadowolona i nie potwierdza żadnego z podnoszonych tu problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 22.03.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Z sypialnią chodzi o to , że podłogówka ma dużą bezwładność cieplną. Czyli długo się nagrzewa i długo stygnie.W praktyce chodzi o to, że w dzień w sypialni jest np 21 st. a komfort do spania to 17st. Przy grzjenikach nie ma problemu; przykręcamy głowice termostatyczne i po 1h czy 2h temperatura spada nam do zadanch np. 17 st. Przy podłogówce nie da się tak zrobić bo zanim temperatura spadnie (czyli podłoga się oziębi) to już pewnie trzeba będzie wstawać. Ktoś napisał że drzewo jest izolatorem cieplnym powyżej 15mm grubości. Drewno (parkiet panele) o tej samej grubości co kamień ( gresy marmury terakota) jest ZAWSZE lepszym izolatorem, czyli przepuszcza mniej ciepła. Musisz pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Jak masz pokój np 10 mkw i wstawisz tam łoże 2*2 i jakieś graty to efektywnie do ułożenia podłogówki zostnie ci z 5 mkw. Czyli 10mkw faktycznie trzeba będzie grzać na 5 mkw. I w takiej sytuacji układanie rurek nawet co 5 cm nie rozwiąże sprawy. Przy grzejnikach sprawa jest prostrza; jak za mały grzejnik to można zmienić go na większy, a przy podłogówce nie będziesz chyba pruć podłogi aby dorzucić rurek ?? Dlatego moja rada daj komuś aby przeliczył zapotrzebowanie na cieplo i moc podłogówki tym bardzej, że chcesz dać panele ( panele = większe straty niż przy gresach = wieksza moc podłogówki aby utrzymac te same temperatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 22.03.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 U mnie w sypialni się tylko śpi, więc nie ma powodu by w dzień było tam 21 stopni. A z tą bezwładnością cieplną można walczyć przy pomocy inteligentnych sterowników (które "uczą się" tak grzać, by o określonej porze dnia w pomieszczeniu była właściwa temperatura) albo inteligencji własnej (w naszym klimacie rzadko zaskakuje nas temperatura, więc można tak ustawić nawet najprostszy sterownik, żeby proces ogrzewania przebiegał zgodnie z oczekiwaniami). Na marginesie - dzięki poradom zaczerpniętym z tego Forum nieco zmodyfikowałem ustawienia swojego ogrzewania i teraz płacę za prąd mniej, niż poprzednio !Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość **** 22.03.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 U siebie zakładam ( mam nadzieję w najbliższym tygodniu) podłogówkę tam gdzie będzie terrakota. Rezygnuję z niej w sypialniach - lepiej się śpi z dala od żródła ciepła. Z opinii znajomych wiem, ze podłogówka + panele nie sprawdza się - jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 22.03.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 ja będę mieć podłogówkę w całym domu, w większości pomieszczeń terrakota, a w sypialniach panele.Mam dość szczegółowy projekt, w którym policzono zapotrzebowanie na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń z uwzględnieniem czy podłoga będzie z paneli czy z terrakoty - i z obliczeń wyszło, że samo ogrzewanie podłogowe jest wystarczające - poza łazienkami. Tam muszę dodać grzejniki drabinkowe (dość duże, bo zasilane wodą o temp. 45- 55 st). O komforcie korzystania wypowiem się za rok, mam nadzieję. Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 22.03.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 U mnie w sypialni się tylko śpi, więc nie ma powodu by w dzień było tam 21 stopni. A z tą bezwładnością cieplną można walczyć przy pomocy inteligentnych sterowników (które "uczą się" tak grzać, by o określonej porze dnia w pomieszczeniu była właściwa temperatura) albo inteligencji własnej (w naszym klimacie rzadko zaskakuje nas temperatura, więc można tak ustawić nawet najprostszy sterownik, żeby proces ogrzewania przebiegał zgodnie z oczekiwaniami). Na marginesie - dzięki poradom zaczerpniętym z tego Forum nieco zmodyfikowałem ustawienia swojego ogrzewania i teraz płacę za prąd mniej, niż poprzednio ! Janu Ja nakreśliłem co chodzi ty podałes rozwiązania. Chyba o to tutaj chodzi co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 22.03.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 U siebie zakładam ( mam nadzieję w najbliższym tygodniu) podłogówkę tam gdzie będzie terrakota. Rezygnuję z niej w sypialniach - lepiej się śpi z dala od żródła ciepła. Z opinii znajomych wiem, ze podłogówka + panele nie sprawdza się - jest zimno. Pewnie sąsiedzi robili na bolka oko (bez projektu) lub nie trzymali się go( rozstaw rurek policzony dla wykończenia terakotą, a oni zastosowali panele). Dlatego lepiej zrobić projekt, zastosować się do niego niż potem pruć podłogi, albo siedzieć w zimnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 22.03.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Też zrobiłem projekt (według wytycznych producenta kabli grzejnych), podobnie jak Gaga2. I też w łazience mam drabinkę, bo tam jest mało wolnej podłogi. Istnieje oczywiście to kłopotliwe ograniczenie wolności, że z góry musisz ustalić gdzie terakota a gdzie panele i jeszcze na dodatek uwzględnić meble, stojące całą powierzchnią na podłodze i później raczej nie przykrywać podłogi grubymi dywanami (ale cienkie już są tolerowane; Mam dwa chodniczki w sypialni).Rozstawy rurek (czy też kabli grzejnych) są bardzo ważne ! Przy drzwiach balkonowych i ścianach zewnętrznych gęściej, w środku rzadziej itd.u mnie to działa, ale nikogo nie namawiam.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 22.03.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 OK. Semp, o to chodzi ! Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.03.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 chcac utrzymac mniej wiecej podobny do podlogowki rodzaj ogrzewania w calym domu to w tych pomieszczeniach w ktorych podlogowka jest trudna do zrealizowania mozna zastosowac np ogrzewanie scienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.03.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Ogrzewanie podłogowe warto uzupełnić małymi grzejnikami :- w łazience, koniecznie, bo pomieszczenie małe i 40% podłogi nie do wykorzystania (wanna. brodzik).- w kuchni, pożądane, ze względu na szafki stojące.- w salonie, pożyteczne n.p. po dwudniowym obniżeniu temperatury, można po 2-3 godzinach nagrzać pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.04.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Janu, i inniJaka moc kabli grzewczych na m2 wyszła Wam w projekcie?Jak grubą macie wylewkę na kablach i jakie ocieplenie podłogi na gruncie?Ile macie sterowników do kabelków? W każdym pomieszczeniu czy tylko kilka stref w całym domu?Jest jakiś link do takich zaleceń projektowych? pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts