vacus 26.08.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Co do mitów na temat ogrzewania podłogowego w sypialni nie warto wysłuchiwać większości argumentów bo są one tylko teoretyczne. Z przeczytanych postów jedynie argumenty semp'a są dla mnie wiarygodne. Co do obliczeń hydraulików to sprawdziłbym tych hydraulików i zabytał jeszcze innych, bo moim zdaniem bez sprawdzenia nie będziesz wiedziała czy jest to rzeczowa podpowiedź czy chęć dodatkowego nakręcenia rachunków dla hydraulika. Osobiście znam wielu ludzi, którzy mają tylko ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jest u nich ciepło. Pamiętaj ogrzewanie mieszane (podłogówka + grzejniki) jest najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 26.08.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Co do obliczeń hydraulików to sprawdziłbym tych hydraulików i zabytał jeszcze innych, bo moim zdaniem bez sprawdzenia nie będziesz wiedziała czy jest to rzeczowa podpowiedź czy chęć dodatkowego nakręcenia rachunków dla hydraulika. Osobiście znam wielu ludzi, którzy mają tylko ogrzewanie podłogowe bez grzejników i jest u nich ciepło. Pamiętaj ogrzewanie mieszane (podłogówka + grzejniki) jest najdroższe. Właśnie tego się obawiam (że facet chce zgarnąć kasę za podłogówkę + grzejniki). Twierdzi, że robił obliczenia programem Kisana. Natomiast ten drugi, który twierdzi, że można bez grzejników, zaniepokoił mnie opowiadaniem o podłogówce, którą sobie sam zrobił. Otóż przestrzegał mnie przed ogrzewaniem podłogowym w całym domu, ponieważ u niego się to nie sprawdza. Dlaczego? Ponieważ podłoga jest tak uciążliwie ciepła, że po dwóch godzinach trudno wytrzymać ... Zapytałam, ile stopni konkretnie ma ta podłoga. Odpowiedział, że nigdy nie mierzył - sprawdza tylko, żeby na wyjściu z pieca było 50st. . Tym opowiadaniem przekonał mnie o swoich kompetencjach . Raczej nie będę eksperymentować, zlecając mu zrobienie podłogówki w moim domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 26.08.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 no wlasnie i takie mity potem chodza po swiecie ... ale wystarczy dla takiego kogos kto krytykuje zeby sie spytac czy podloga przy dotkniecieu jest ciepla czy zimna i juz jest wszystko jasne:-) "no jak to zimna - przeciez musi grzac" a w sypialni trzeba po prostu wczesniej ( w zaleznoosci od bezwl. cieplnej ) wylaczyc grzanie i temp. spadnie do tych 18 stopni. Nie widze problemu. ja mam projekt na ogrzewanie podlogowe w calym domu + specjalne panele podlogowe w calym domu z wyjatkiem lazienek i kuchni ( plytki ). Dom zrobiony bardzo energooszczednie ... 14 cm styropianu na bet. kom. + 10 cm pod podloga + 30 cm welny min na poddaszu + wentylacja z rekuperatorem. Dodatkowo dwie "drabinki" w lazience i wc ( niestety konieczne ). Wlasnie bede zalewal posadzke - przede mna 1 sezon grzewczy - wtedy moge powiedziec jak to wszystko sie sprawdza ... A ogrzewanie podlogowe stosuje z 2 powodow - nie chce miec zadnych grzejnikow w domu i musze miec ogrzewanie niskotemperaturowe z uwagi na zrodlo ciepla u mnie ( pompa ciepla lepiej wspolpracuje ). pozdrawiam Roland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 26.08.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Wydajność ogrzewania podłogowego to 70 do 80 W/m2 podłogi. Zazwyczj nie jest możliwe zastosowania elementów grzejnych na całej pow. podłogi, tak więc jeżeli budynek nie jest dobrze zaizolowany to może zdażyć sie, że podlogówka nie pokryje strat ciepła. Jeżeli masz projekt cieplny dla twojego budynku to możesz zakładając pow. pokrycia podłogi elementami grzejnymi samemu oszacować, czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 26.08.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 "mam projekt na ogrzewanie podlogowe w calym domu + specjalne panele podlogowe w calym domu z wyjatkiem lazienek i kuchni ( plytki )." rolandb co to za specjalne panele na ogrzewanie podłogowe(jaki producenti cena) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 26.08.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 "mam projekt na ogrzewanie podlogowe w calym domu + specjalne panele podlogowe w calym domu z wyjatkiem lazienek i kuchni ( plytki )." rolandb co to za specjalne panele na ogrzewanie podłogowe(jaki producenti cena) pzdr strona Tarkett-Sommer. panele wielowarstwowe ( chyba 8 warstw ) klejone "na krzyz" Cena nie jest mala ale jak pochodzisz to ... moze sie da ja zmniejszyc jak ja pochodzilem to mnie to kosztuje 119 /m2. ale mam panel pokrytu 2 mm warstwa merbau ( ) na w/w strone na dole jest porownanie twardosci ... pozdrawiam Roland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 26.08.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 "mam projekt na ogrzewanie podlogowe w calym domu + specjalne panele podlogowe w calym domu z wyjatkiem lazienek i kuchni ( plytki )." rolandb co to za specjalne panele na ogrzewanie podłogowe(jaki producenti cena) pzdr Ja tez takie mam - z tego co wiem, to większość paneli jest obecnie do tego przystosowana (przynajmniej do ogrzewania wodnego). Ja mam panele Kronopolu, cena - jakieś 43zł/m2, ale AC4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 26.08.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 pewnie to nie ten wątek ale....wszyscy kładąteraz panele bezklejowe ale co z wodą(wiem trzeba uważać ale wiecie jak to jest z tym"uważaniem")czy woda nie wnika w łączenia i w związku z tym nie pęczniejądzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 26.08.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Wydajność ogrzewania podłogowego to 70 do 80 W/m2 podłogi. Zazwyczj nie jest możliwe zastosowania elementów grzejnych na całej pow. podłogi, tak więc jeżeli budynek nie jest dobrze zaizolowany to może zdażyć sie, że podlogówka nie pokryje strat ciepła. Jeżeli masz projekt cieplny dla twojego budynku to możesz zakładając pow. pokrycia podłogi elementami grzejnymi samemu oszacować, czy to wystarczy. Jeżyk, budynek jest znakomicie ocieplony (ściana 3-warstwowa, 12cm wełny), problemem mogą być tylko duże okna (do podłogi). ale właśnie ze względu na te okna nie ma gdzie powiesić grzejników i podłogówka wydaje sie być najlepszym rozwiązaniem. Natomiast dziwi mnie, że obliczenia hydraulika wskazują na niewystarczającą wydajność podłogówki nawet w takich pomieszczeniach jak salon czy holl, gdzie w zasadzie cała podłoga będzie "wolna", bez obciążeń meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 26.08.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Wielu fachowców zwłaszcz starej daty zapotrzebowanie na cieplo oblicza bardzo prosto: słaba izolacja 150W/m2 dobra 100W/m2. Przy liczeniu w ten sposób ogrzewanie podłogowe nie ma szans. Duże okna, dobrej jakości od południa to zyski, nie straty. Jeżeli od północy to niestety zwiększenie strat. Jeżeli jest projekt, to jest tam określona strata dla każdego pomieszczenia, jeżeli go nie ma to trzeba policzyć straty.Wymaga to trochę wysiłku ale nie jest trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.08.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Witama gdzie można nabyć jakiś darmowy program lub kilka wzorów do oblicznia strat w budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.08.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 u mnie przy delta40K jest 36 W/m2, a takich dni w roku jest kilka, Gdzie tam do 100 W/m2 a tu masz programik OZC : http://www.sankom.pl/aud_ozc.htm Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Wielu fachowców zwłaszcz starej daty zapotrzebowanie na cieplo oblicza bardzo prosto: słaba izolacja 150W/m2 dobra 100W/m2. Przy liczeniu w ten sposób ogrzewanie podłogowe nie ma szans. Duże okna, dobrej jakości od południa to zyski, nie straty. Jeżeli od północy to niestety zwiększenie strat. Jeżeli jest projekt, to jest tam określona strata dla każdego pomieszczenia, jeżeli go nie ma to trzeba policzyć straty.Wymaga to trochę wysiłku ale nie jest trudne. Dokładnie tak. Warto dodać, że konkurcja na rynku materiałów budowlanych (w tym instalacyjnych) jest bardzo duża. Zwracając się bezpośrednio do producenta można uzyskać oprócz dużego rabatu na materiały, również projekt z dokładnymi obliczeniami cieplnymmi i hydraulicznymi instalacji c.o. Większosć ludzi jednak decyzduje się na "Pana Kazia", który na oko przyjmie wielkosć "pieca", średnice rur, wielkosć grzejników. Pan Kazio oczywiscie zrobi tak żeby grzało, ale za przewymiarowane przewody, kocioł, grzejniki i rury zapłaci Inwestor. I wszyscy będa zadowoleni, bo Pan Kazio napewno zrobi tak żeby grzało, a przy okazji zarobi, producent materiałów i urządzeń również, Inwestor będzie miał ciepło w domu, a o kosztach inwestycyjnych zapomni. Koszt projektu instalacji c.o. w wykonaniu producenta rury to rząd wielkosci ok. 300zł. Koszt przewymiarowania materiałów i urządzeń jest cieżko określić, ale na samym kotle można stracić całą tę różnicę i to z nawiazką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.08.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Witam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 26.08.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 JOSEPHWnika i pęcznieją. Na tym forum ktoś zalecał użycie kleju przy montażu paneli bezklejowych na stykach i chyba słusznie, jeżeli nie da się obejść bez wody. Znam ten problem z praktyki.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 27.08.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 JOSEPH Wnika i pęcznieją. Na tym forum ktoś zalecał użycie kleju przy montażu paneli bezklejowych na stykach i chyba słusznie, jeżeli nie da się obejść bez wody. Znam ten problem z praktyki. Janu Myslę, że wiele zależy od samych paneli. Miałem przygodę z wodą - na poddaszu zostawiłem otwarte okna dachowe - padał deszcz - w pokoju z panelami stała woda (ok 12 godzin). Wytarłem, przewietrzyłem - nic sie nie dzieje. Podłoga jest regularnie (przynajmniej raz na tydzień) myta wodą - też jest OK. Co do paneli i podłogówki to nie zapominajcie, ze panele trzeba na czymś położyć - zwykle daje sie piankę - przy podłogówce warto poszukać innych materiałów, które są słabszymi izolatorami. Ja dałem podkład na bazie grafitu - doskonale tłumi odgłosy paneli i jednoczesnie bardzo dobrze przewodzi ciepło. Mam w całym domu podłogówkę (230m2) - podłoga gresy i panele. Ułożone zgodnie z projektem. ZERO problemów (mieszkam od roku). Spi się rewelacyjnie. Jak potrzebuje szybko podwyzszyć temperaturę to rozpalam kominek z DGP (przydaje sie) Jedna rada. Jak zakładacie podłogówkę, to lepiej kupić rozdzialacze z przepływomierzami - koszt niewiele wyższy a przydaje się. Bardzo ważne w podłogówce jest zrównoważenie hydrauliczne instalacji - inaczej nawet najlepiej dobrane rurki i ich odstępy nie pomogą. Ja wprawdzie miałem w projekcie obliczone nastawy na rozdzielaczu do zrównoważenia instalacji ale z doświadczenia wiem, że nia bardzo to działa - w tym roku dokupuje do rozdzielacza przepływomierze Pozdrawiam am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 27.08.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Odświeżam wątek, ponieważ mam problem. ja bym wierzył drugiemu choć nie mozna przekroczyć pewnych odległości. Znajdź najlepiej trzeciego Ja projekt podłogówki zrobiłem u przedstawiciela firmy kisan. Maja odpowiedni do tego program - dostałem dokładny rysunek wraz ze szczegółowymi wyliczeniami dla poszczególnych pomieszczeń. kosztowało mnie to wtedy 300 zł. I jeszcze jedno, pamietasz mieszkanie kasiorka ? przypomnij sobie ile tam było okien..... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 27.08.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Chyba faktycznie udam się do Kisana po projekt. Dobrzyku , w salonie Kasiorka oprócz podłogówki są kaloryferki pod tymi pięknymi oknami. Można ich nie zauważyć, bo są niziutkie - taki długi niski postumencik . pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 27.08.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 JOSEPH Wnika i pęcznieją. Na tym forum ktoś zalecał użycie kleju przy montażu paneli bezklejowych na stykach i chyba słusznie, jeżeli nie da się obejść bez wody. Znam ten problem z praktyki. Janu Myslę, że wiele zależy od samych paneli. Miałem przygodę z wodą - na poddaszu zostawiłem otwarte okna dachowe - padał deszcz - w pokoju z panelami stała woda (ok 12 godzin). Wytarłem, przewietrzyłem - nic sie nie dzieje. Podłoga jest regularnie (przynajmniej raz na tydzień) myta wodą - też jest OK. Co do paneli i podłogówki to nie zapominajcie, ze panele trzeba na czymś położyć - zwykle daje sie piankę - przy podłogówce warto poszukać innych materiałów, które są słabszymi izolatorami. Ja dałem podkład na bazie grafitu - doskonale tłumi odgłosy paneli i jednoczesnie bardzo dobrze przewodzi ciepło. Mam w całym domu podłogówkę (230m2) - podłoga gresy i panele. Ułożone zgodnie z projektem. ZERO problemów (mieszkam od roku). Spi się rewelacyjnie. Jak potrzebuje szybko podwyzszyć temperaturę to rozpalam kominek z DGP (przydaje sie) Jedna rada. Jak zakładacie podłogówkę, to lepiej kupić rozdzialacze z przepływomierzami - koszt niewiele wyższy a przydaje się. Bardzo ważne w podłogówce jest zrównoważenie hydrauliczne instalacji - inaczej nawet najlepiej dobrane rurki i ich odstępy nie pomogą. Ja wprawdzie miałem w projekcie obliczone nastawy na rozdzielaczu do zrównoważenia instalacji ale z doświadczenia wiem, że nia bardzo to działa - w tym roku dokupuje do rozdzielacza przepływomierze Pozdrawiam am Powiem wiecej - panele ktore ja klade maja byc przyklejone do plyty grzejenej specjalnym klejem - odchodzi problem dodatkowego oporu dla przenikania ciepla Am - jesli sie orientujesz ... w czym maja ci pomoc przeplywomierze ( tez sie nad tym zastanawialem) ? Z tego co wiem przydaja sie tylko raz - podczas uruchomienia instalacji ... czy to prawda ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 27.08.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Na chłopski rozum to rzeczywiście przepływomierz jest potrzebny do rozruchu instalacji - właśnie po to, żeby zrównoważyć przepływy w instalacji. Jak się dobrze ustawi to później pewnie służyć mogą do kontroli i ewentualnej korekty. am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts