darase 18.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Chłodno chłodno ale nie mroźno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 18.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Może go zostaw a dokup sobie bruliego - zawsze będziesz miał alternatywę Fajnie by było:). Ale trochę mi szkoda kasy. Wolę ją przeznaczyć na awaryjne zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.01.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Za to ja, na jego Brulim spalałem 24sec/h mniej. Policz. Dużo to czy mało ? Dodam jeszcze: bez spieków. a 24sec/h mniej to u Ciebie ile jest???? bo jakby niewiele mi to mówi. nie pamiętam jaka powierzchnia i td itp. to tak jakbym Ja Tobie podał że spaliłem mniej o 25sec/h:no::no: Uważam że przy takiej jak czp ma powierzchni różnica niecały kg na dobę to niewiele. gdyby to było 100m2 i różnica 0,77kg to już bardziej do dyskusji temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.01.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 eCoal spala 24sec/min więcej niż Bruli w TYM SAMYM BUDYNKU. Czego nie rozumiesz ? Chyba 24sec/h. Przy większych budynkach taka różnica jest jak najbardziej do pominięcia. Ale zawsze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Verb zamień eCoala na st. Bruli bezpłatnie. Jeśli miałeś na Brulim taką samą pogodę na zewnątrz i wewnątrz, pomijając fakt że przy takiej pogodzie niekorzystnej dla st. eCoal gdzie działa w " trybie awaryjnym " spaliłbyś pół tony mniej to jest dużo. Ciekawe jak test wypadłby w warunka większego mrozu. Jeśli eCoal spaliłby ok 1kg więcej to wychodzi ok. 180kg w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 19.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 24sek/h to jakies 2kg na dobe. Wg mnie roznica spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dlatego sterownik przy małym odbiorze ciepła powinien sam przełączyć się na pracę dwustanową, np. ciepła zima lub grzanie latem Cwu. Poczekajmy a być może nowy soft st. eCoal pokaże pazur i znowu nas pozytywnie zaskoczy. Dwa ilość sekund pracy podajnika jest zmienna, nie brałbym jej jako głównego wyznacznika oszczędności w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 19.01.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Verb wg aktualnego stanu licznika pracy podajnika spalasz srednio 22,5kg na dobe. Jezeli tak rzeczywiscie jest to mozna wywnioskowac, ze Bruli jest o 10% oszczedniejszy od Ecoala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 22.5 takiego wyniku nie osiągnąłem w tym sezonie, najwięcej 17kg poszło mi. Może jakaś pomyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No cóż, jak widzę Verb wysunął podobne wnioski do moich: Patrząc na Twoje wnioski muszę stwierdzić,że należy teraz chyba poczekać na opcję przełączenia pracy eCoala na jakąś symulację zwykłego sterownika.Myślę,że pogoda do testu suma-sumarum była dobra, bo pokazała, gdzie jeszcze trzeba trochę popracować. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal&p=5131227&viewfull=1#post5131227 Więc jak pisałem wcześniej, był hałas o korekcje, powiedziałem pożyjemy- zobaczymy. Minął rok czasu i usprawnienia mamy.Teraz czekam kiedy będzie symulacja zwykłego stera... tutaj w tych usprawnieniach cobra czy puma jest goniona, mam nadzieję, że druga strona będzie gonić w sprawie netu. Swoją drogą Bruli im się naprawdę udał i zasługuje na większą pochwałę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 19.01.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Widzę, że na tym wątku zadomowili się różni eksperymentatorzy.Może niech on zostanie do wpisów na temat różnych eksperymentów.Różnych kotłów,różnych sterowników i różnych palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Więc jak pisałem wcześniej, był hałas o korekcje, powiedziałem pożyjemy- zobaczymy. Minął rok czasu i usprawnienia mamy. Teraz czekam kiedy będzie symulacja zwykłego stera... Swoją drogą Bruli im się naprawdę udał i zasługuje na większą pochwałę. Ciągle nie rozumiesz IDEI eCoala. Bruli i eCoal - to dwie różne idee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Verb, okna to jedna z najważniejszych inwestycji miało nie być o oknach. Ilość popiołu u mnie zależy od eko, im gorsze tym więcej,a najwięcej miałem na czeskim eko. Wyłączanie pid w Pumie pomaga to i w eCoalu włączenie dwustanu by się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.01.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 verb ile ogrzewasz m2 powierzchni tym swoim niebieskim - pewnie mi mówiłeś ale jakoś mi umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.01.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 112m mieszkania i 36m garażu pod domem (utrzymuję 19st) Gorąco masz w tym garażu - jak widziałeś ja swojego nie grzeję ale przy tych temperaturach jak teraz to rano mam tam jeszcze 13 st C - no ale drzwi z kotłowni są do garażu to może tą drogą coś się dogrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 19.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wymienialiśmy wspólnie z Verbem poglądy na forum E-S. Mnie również bardziej od oszczędności chodzi i zmniejszenie ilości popiołu i spieków. Jeszcze jedno u mnie minuta czasu pracy podajnika to ok 0,325 kg grochu. Palę Chwałowicami w lekkiej domieszce z miałem. U Verba ta relacja jest zupełnie inna. Nie wiem czy to wynika tylko z samego paliwa, jego frakcji, czy też może różnica jest spowodowana pracą przekładni. Za chwilę zaktualizuję soft do Ecoali. Sprawdzimy czy poprawki wpłyną pozytywnie na pracę kotła. Dobrze się składa bo na sobotę planuje kilka pomysłów dotyczących mojego pieca wprowadzić w życie. Chciałbym dodatkowo pozaklejać niektóre nacięcia korony Brucera. Verb gdybym miał takiego Rajmunda przy sobie ani chwili bym nie czekał tylko zmieniał ster na Bruli. Kociołek chodził Ci jak zegarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jedyna rzecz jaką widzę u Ciebie Verb to kiepski opał i okna to nie dziwuj się że tyle spalasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Sebsa około? To słaba dokładność czas pracy ma być oriętacyjny, można przeliczać minuty na kilogramy ale dokładność to kiepska. Ważyliście popiół? Jeśli mieści się jego waga w 10% to jest to do przyjęcia moim zdaniem. Z taniego eko miałem 12.5kg, z lepszego 7.8kg ze 150kg. Tani po 690zł droższy 820zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Verb czy te ceregiele to spieki? Nie zwracam na nie uwagii. Co 7dni dosypuję do pełna, czyszczę i zapominam, ustawiam tylko jeszcze przypomnienie bo pamięć kiepska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 To masz faktycznie problema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts