Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Relacja z testu kotła na sterowniku eCoal

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za to ja, na jego Brulim spalałem 24sec/h mniej. Policz. Dużo to czy mało ?

Dodam jeszcze: bez spieków.

a 24sec/h mniej to u Ciebie ile jest???? bo jakby niewiele mi to mówi. nie pamiętam jaka powierzchnia i td itp. to tak jakbym Ja Tobie podał że spaliłem mniej o 25sec/h:no::no::no:

Uważam że przy takiej jak czp ma powierzchni różnica niecały kg na dobę to niewiele. gdyby to było 100m2 i różnica 0,77kg to już bardziej do dyskusji temat

Verb zamień eCoala na st. Bruli bezpłatnie. Jeśli miałeś na Brulim taką samą pogodę na zewnątrz i wewnątrz, pomijając fakt że przy takiej pogodzie niekorzystnej dla st. eCoal gdzie działa w " trybie awaryjnym " spaliłbyś pół tony mniej to jest dużo. Ciekawe jak test wypadłby w warunka większego mrozu. Jeśli eCoal spaliłby ok 1kg więcej to wychodzi ok. 180kg w sezonie.

Dlatego sterownik przy małym odbiorze ciepła powinien sam przełączyć się na pracę dwustanową, np. ciepła zima lub grzanie latem Cwu. :)

Poczekajmy a być może nowy soft st. eCoal pokaże pazur i znowu nas pozytywnie zaskoczy.

Dwa ilość sekund pracy podajnika jest zmienna, nie brałbym jej jako głównego wyznacznika oszczędności w spalaniu.

No cóż, jak widzę Verb wysunął podobne wnioski do moich:

Patrząc na Twoje wnioski muszę stwierdzić,że należy teraz chyba poczekać na opcję przełączenia pracy eCoala na jakąś symulację zwykłego sterownika.

Myślę,że pogoda do testu suma-sumarum była dobra, bo pokazała, gdzie jeszcze trzeba trochę popracować.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal&p=5131227&viewfull=1#post5131227

Więc jak pisałem wcześniej, był hałas o korekcje, powiedziałem pożyjemy- zobaczymy. Minął rok czasu i usprawnienia mamy.

Teraz czekam kiedy będzie symulacja zwykłego stera... tutaj w tych usprawnieniach cobra czy puma jest goniona, mam nadzieję, że druga strona będzie gonić w sprawie netu.

Swoją drogą Bruli im się naprawdę udał i zasługuje na większą pochwałę.

Więc jak pisałem wcześniej, był hałas o korekcje, powiedziałem pożyjemy- zobaczymy. Minął rok czasu i usprawnienia mamy.

Teraz czekam kiedy będzie symulacja zwykłego stera...

Swoją drogą Bruli im się naprawdę udał i zasługuje na większą pochwałę.

Ciągle nie rozumiesz IDEI eCoala.

Bruli i eCoal - to dwie różne idee.

Wymienialiśmy wspólnie z Verbem poglądy na forum E-S. Mnie również bardziej od oszczędności chodzi i zmniejszenie ilości popiołu i spieków. Jeszcze jedno u mnie minuta czasu pracy podajnika to ok 0,325 kg grochu. Palę Chwałowicami w lekkiej domieszce z miałem. U Verba ta relacja jest zupełnie inna. Nie wiem czy to wynika tylko z samego paliwa, jego frakcji, czy też może różnica jest spowodowana pracą przekładni. Za chwilę zaktualizuję soft do Ecoali. Sprawdzimy czy poprawki wpłyną pozytywnie na pracę kotła. Dobrze się składa bo na sobotę planuje kilka pomysłów dotyczących mojego pieca wprowadzić w życie. Chciałbym dodatkowo pozaklejać niektóre nacięcia korony Brucera. Verb gdybym miał takiego Rajmunda przy sobie ani chwili bym nie czekał tylko zmieniał ster na Bruli.:) Kociołek chodził Ci jak zegarek.

Sebsa około? To słaba dokładność ;) czas pracy ma być oriętacyjny, można przeliczać minuty na kilogramy ale dokładność to kiepska. Ważyliście popiół? Jeśli mieści się jego waga w 10% to jest to do przyjęcia moim zdaniem. Z taniego eko miałem 12.5kg, z lepszego 7.8kg ze 150kg. Tani po 690zł droższy 820zł.