Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Relacja z testu kotła na sterowniku eCoal

czp01

Recommended Posts

Na chwilę obecną nie ma idealnego sterownika, więc trafnym rozwiązaniem jest wzięcie takiego co działa automatycznie i ma możliwość "różnych" innych manewrów. Co zrobić z użytkownikiem eCoal'a który ma duże spieki i poszedł po rozum do głowy aby popytać o to trochę na forum?

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sterowniku adaptacyjnym można również nieźle na grzebać uzyskując dobre efekty, to się nazywa tuning Czyli dopasowanie do konkretnych warunków i indywidualnych potrzeb użytkownika. Samochód czy inne urządzenie trafiając do sprzedaży powinno zapewnić jakieś tam uśrednione uniwersalne potrzeby bezpieczeństwo trwałość bezawaryjną pracę w okresie gwarancji. Kupując samochód dostajesz gotowy do jazdy nawet umyty, możesz nim jechać jeśli masz prawo jazdy. Z tymi kotłami i sterownikami jest różnie nie mówiąc o instalatorach i ich umiejętnościach. Nie karzy mający prawo jazdy umie jeździć.

wniosek jest jeden

Aby zbliżyć sterownik do ideału trzeba go wyposażyć w funkcjonalności zarowno sterownika adaptacyjnego jak i dwustanowego. Wtedy będzie można wybrać i przy małym zapotrzebowaniu na ciepło kiedy się algorytmy zaczynają gubić załączyć pracę dwustanową lub odwrotnie. To jak w aucie z nowoczesną skrzynią biegów. jest automat i możliwość ręcznej zmiany biegów i każdy znajdzie coć dla siebie w zależności od potrzeb

wniosek jest jeden

Aby zbliżyć sterownik do ideału trzeba go wyposażyć w funkcjonalności zarowno sterownika adaptacyjnego jak i dwustanowego. Wtedy będzie można wybrać i przy małym zapotrzebowaniu na ciepło kiedy się algorytmy zaczynają gubić załączyć pracę dwustanową lub odwrotnie. To jak w aucie z nowoczesną skrzynią biegów. jest automat i możliwość ręcznej zmiany biegów i każdy znajdzie coć dla siebie w zależności od potrzeb

Popieram w całości i podpisuję się pod tym całą hałdą ekogroszku jaki mam jeszcze w kotłowni :)

jak już walczycie o tryb dwustanowy, to też zawalczcie o taką funkcjonalność:

wypalania węgla zgromadzonego na palniku przed przejściem w potrzymanie, i jego zwiększone podawanie po powrocie do trybu pracy, by szybko uzyskać optymalny poziom nawęglenia. Szczególnie przyda się przy dłuższych przestojach i ograniczy osadzanie się sadzy.

Zejdzie ze ślimaka przez noc, to jeśli taki kaloryczny to się odstawi bankowo. :)

No i muszę cię zmartwić i tych co krakali, pali się całą noc i prawie już cały dzień i nawet przy skokach jak dogrzewa się CWU na strefach nie widzę żeby się odstawił.

Jutro stary popiół wysypię i jak odkurzę jakiś działający sprzęt żeby zrobić fotki popiołu z bobrka to wstawię gdzieś w poniedziałek albo we wtorek.

Wygląda jak rozwarstwiony puszek, próbowałem ruszyć pogrzebaczem to tylko się rozdmuchuje.

Tylko nie chcę zaraz odpisywać na sto maili z pytaniem o węgiel bo jak pisałem jest to bobrek jeszcze z wiosny, na chwilę obecną nie ma w sprzedaży tego węgla w takiej jakości, chyba że o czymś nie wiem na bieżąco.

Jest w miarę dobry, kaloryczny ale od lata jakość nie zachwyca o czym pisało już kilku kolegów w innym wątku a kupili w oryginalnych workach, pakowany na kopalni.

Także panowie nie ma czegoś takiego że kupiłem w tamtym roku z tej i tej kopalni i był cacy. Teraz jest tak że dzisiaj jest dobry a następne auto z tej samej kopalni to już całkiem jakby inny węgiel.

Recepta na dzisiaj, jak kupisz dzisiaj dwa worki na próbę i jest dobry to zasuwasz za dwa dni i kupujesz ten sam bo jak pojedziesz za dwa tygodnie to może być już całkiem inny węgiel chociaż z tej samej kopalni i będzie, pewnie mnie gnój oszukał, dał coś dobrego na próbę a teraz co innego przywiózł.

To tak na przyszłość, chociaż nie na temat.

wniosek jest jeden

Myślę,że to też nie byłby ideał.Nigdy nam nie dogodzą.Nie będziemy cieszyć się tym co mamy,tylko będziemy szukać wad.I napewno je znajdziemy.

no właśnie zauważyłem że nie dogodzi każdemu:no: jak piszę że byłoby dobrze gdyby można przełączać to już chcą żeby samo się robiło :lol2::lol2::lol2:

to może od razu niech się samo załaduje rozpali przełączy kiedy trzeba wysypie popiół i wymiennik wyczyści a i niech pamięta żeby dobrze śrubki dokręcić w wyczystkach jeśli są :jawdrop:

To ja proponuję zamiast uniwersalnego sterownika zatrudnić sobie palacza, zrobi sam wszystko a użytkownik w salonie będzie siedział :no:

i już widzę kolejne problemy bo się palacz musi małżonce podobać :p:p:p

i możemy tak do śmierci......

Wydaje mi się,że w nowym sofcie coś jednak poprawili.Wydłużył mi się czas do zasypu i widzę,że popiuł jakby ładniejszy.Ja jutro zasypię kocioł grochem+zboże,chyba 50/50.Odrazu uprzedzam protesty ekologów.Zboże nie nadaje się do celów spożywczych ani na paszę. Edytowane przez tesel

Timon pijesz do mnie?

Automatyczne przełączanie to akurat najmniejszy problem, podobnie ma się rzecz z funkcją auto lato.

Może lepiej kupić prosty sterownik dwustanowy i jak to proponuje Timon samemu przełączać. :)

darase

Ja daleki od zaczepek jestem

Masz rację że skoro ma mieć funkcjonalności to i pwinien sam wybierać tylko to już trudniejsze do zrobienia wytłumaczyć mu kiedy ma się przełączyć na jaki tryb pracy i jak długo w nim pozostać.

Raczej mam na myśli sytuację w której mimo otrzymania oczekiwanego produktu część użytkowników i tak nie będzie zadowolona do końca bo coś tam.