Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Relacja z testu kotła na sterowniku eCoal

czp01

Recommended Posts

a może taki

allegro.pl/sterownik-kotla-pieca-proton-pid-oszczedny-d14-i2018480644.html

Darase nie szydź z tego czego nie znasz, to bardzo dobry sterownik do zasypowca.

Sprzedałem ich już kilka i nawet swojemu koledze z pracy i mówi że on 3 lata się tyle mordował bo czasami miał jeszcze trochę węgla w piecuna stary sterownik potrafił to zagasić tak wiał, teraz na Protonie mówi że ameryka.

Małe pieniądze a tyle zadowolenia, do tego jeszcze Pilot R za 100pln i pełny wypas, nastawy z mieszkania i jeszcze wbudowany czujnik temp. wewnętrznej.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a może taki

allegro.pl/sterownik-kotla-pieca-proton-pid-oszczedny-d14-i2018480644.html

W programie do tego maczałem swoje paluszki :)

Do tworzenia algorytmu zapisywana była także praca mojego zasypowca jakieś 3 czy 4lata temu....

Fajnie śmiga, ale na miałówkach i jak Karoka mówi ma wygodny panelik domowy

Oj oj wolnego kolego, pytam czy nadawałby się do ekogroszku? Źle odebrałeś mój wpis.

Nadaje się ale pod warunkiem że wsypiesz eko do zasypowego. Tak jak pisze jarecki bardzo dobrze prowadzi kotły zasypywane miałem, ale ten kolega zastosował go do normalnego śmieciucha palącego od dołu i jest bardzo happy.

Dzięki Jarecki oto chodziło bo poważnie myślę na lato o tanim dwustanowym sterowniku.

A do czego chcesz zastosować ten sterownik bo myślę że w tym przypadku myślisz o starym kotle.

Jak chcesz zmierzyć się ze sterownikiem dwustanowym na twoim kotle z podajnikiem to mam jeszcze swojego starego Lidera. za pół ceny mogę popchać ( w pełni sprawny) całe będziesz sobie kombinował, zobaczymy po jakim czasie ci się znudzi. hehe.

Trochę Ci zdradzę.

Skończyliśmy dłuższe badania nowego palnika.

Minął etap prototypu, badania na stanowisku testowym, pełen test w laboratorium na 4paliwach w różnych warunkach (w naszym nowym wymienniku pod ten palnik...).

Obecnie będzie już seryjna produkcja, ale do tego jest pełen pakiet.

Producent palnika naciskał na komplet, jest coś w stylu, który napisał VLD.

Jest rodzaj sterowania dwustanowego, ale z pewnymi zestawami parametrów.

Teraz będziemy jeszcze dalej badać i dobrany zostanie zestaw urządzeń palnik+ sterownik dwustanowy z setem nastaw oraz domyślnym wentylatorem.

Sterownik ma jednak menu wyboru dmuchaw i jest w stanie obsłużyć praktycznie każdą dostępną na rynku i to każdą we właściwy sposób.

Nad sterownikiem pracuję od roku (początek prac z myślą typowo o tłokach, jeżeli chodzi o mnie), drogi w ostatnim czasie się zbiegły (producenci) z nowym typem palnika i tak pomalutku taki projekt jest dogrywany.

Wkrótce cały taki nowy zestaw mam zamiar odpalać w domu w celach testowych.

Sterownik jest o tyle ciekawy, że ma zestawy nastaw.

Mam zamiar projekt dociągnąć do takiego stanu:

Zestaw 1 - pełna moc na ekogroszku

Zestaw 2 - moc obniżona na ekogroszku

Zestaw 3 - pełna moc miał węglowy

Zestaw 4 - obniżona moc miał węglowy

Na podstawie wyników z laboratorium oraz dalszych testów na stanowisku wiem, że dla ekogroszku w trybie przedmuchu kompletnie nie potrzeba dmuchać... (przy tym palniku)

To jednak wymaga dalszego potwierdzenia na większej ilości obiektów.

Trochę podstawowych spraw mogę Ci o tym wysłać na priva, jak chcesz.

Edytowane przez Jarecki79

Wydaje mi się,że w nowym sofcie coś jednak poprawili.Wydłużył mi się czas do zasypu i widzę,że popiuł jakby ładniejszy.Ja jutro zasypię kocioł grochem+zboże,chyba 50/50.Odrazu uprzedzam protesty ekologów.Zboże nie nadaje się do celów spożywczych ani na paszę.

U mnie po dodaniu owsa już przy 30% na dużej mocy popiół zaczął się topić na małej było OK. jak na samym węglu w pełnym zakresie.

Od wczoraj mój kocioł działa ze sterownikiem eCOAL - wystarczyło ustawić podawanie na 3s, domknąć przesłonę dmuchawy jak przy Brulim [gdy miał minimum 30% mocy dmuchawy] i kocioł pracuje pięknie :)

Na początku trochę za dużo podawał, ale szybko się ogarnął i działa - zobaczcie sami:

https://esterownik.pl/remote/449

te wysokie "piki" temp. spalin to kartony, które dorzucam czasem bo mam ich za dużo ;)

Trochę przeciąga temperaturę [mam mały odbiór ciepła], ale "ten typ tak ma" i mi to nie przeszkadza - po prostu zamiast 50 st nastawiłem 45 bo wiem, że i tak będzie do 50 przeciągał :)

Na razie jestem zadowolony z nowej funkcjonalności [pompa CWU jako CWU + mieszająca].

Póki co jestem zadowolony z "niebieskiego" - zobaczymy jakie wyjdzie zużycie ekogroszku chociaż jest teraz zimniej i trudno będzie je porównać z Bruli.