Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Relacja z testu kotła na sterowniku eCoal

czp01

Recommended Posts

Suspenser pompa CO słabo Ci pracuje? Twój piec mimo że przeciąga Ci o parę st. to tem. spalin masz wysoką, powrót dogrzewany pompą mieszającą, masz grawitację? U mnie przy zadanej 42st i biegu nr 3 pompy CO sterownik nie daje rady przeciągnąć nawet o dwa st. w górę a spaliny mam ok. 100st na dworze -9st.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech testuje, zobaczymy czy to wybijanie spalin nie będzie prawidłowością.

Ja widze na 17kW odpalonym jakiś czas temu, że temp. zdana non stop o ok.5st.C powyżej nastawy a jak tylko schodzi na poziom zadany to nie wiedzieć czemu i po jaką cholerę sterownik dobiera większą moc i intensywnie dmucha mocno wybijając spaliny i ponownie przeciągając nastawę o 5st.C. Tu jest coś do poprawienia moim zdaniem.

Niech testuje, zobaczymy czy to wybijanie spalin nie będzie prawidłowością.

Ja widze na 17kW odpalonym jakiś czas temu, że temp. zdana non stop o ok.5st.C powyżej nastawy a jak tylko schodzi na poziom zadany to nie wiedzieć czemu i po jaką cholerę sterownik dobiera większą moc i intensywnie dmucha mocno wybijając spaliny i ponownie przeciągając nastawę o 5st.C. Tu jest coś do poprawienia moim zdaniem.

jarecki popatrz jak jest u mnie i nie mam Skam-p i nic nie przebija, nawet przy korzystaniu ze stref gdzie są skoki zobacz jak eCoal potrafi z tego wybrnąć i jak wiesz na tym palniku i tej dmuchawie nie powinien w ogóle chodzić, także nie pisz takich pierdół bo już mnie to zaczyna dżaźnić.

Proszę: https://esterownik.pl/remote/1102

nawet prawie w tym czasie jak pompka CWU się miał włączyć podniosłem temp. kotła o 2 stopnie i bez problemu się wyprowadził , a w jednym czasie musiał podnieść temp. kotła i dostał porcję chłodniej wody z obiegu CWU.

Po drastycznej zmianie opału z czeskiego na wysokokaloryczny z bobrka także nie wchodził w podtrzymanie.

Tak że wyhamuj.

Wiem że taniej ci wychodzi montować Bruli na kotłach.

niech testuje, zobaczymy czy to wybijanie spalin nie będzie prawidłowością.

Ja widze na 17kw odpalonym jakiś czas temu, że temp. Zdana non stop o ok.5st.c powyżej nastawy a jak tylko schodzi na poziom zadany to nie wiedzieć czemu i po jaką cholerę sterownik dobiera większą moc i intensywnie dmucha mocno wybijając spaliny i ponownie przeciągając nastawę o 5st.c. Tu jest coś do poprawienia moim zdaniem.

Napiszę jeszcze raz. Może wreszcie to do Ciebie dotrze.

Sterownik ecoal nie służy do regulacji temperatury wody, spalin itp.!!!

Sterownik ecoal służy do regulacji procesu spalania, w celu uzupełniania ubytków ciepła z ogrzewanego obiektu!!!

Temperatura wody jest tylko jednym z parametrów operacyjnych, wykorzystywanych przez ecoal.

Ogrzewanie domów - to nie technologia kosmiczna, czy farmaceutyczna, gdzie temperatura jest kluczowym parametrem technologicznym i musi być utrzymywana z dużą dokładnością.

Zrozumże to wreszcie!!!

Ty i inni Tobie podobni.

Sterownik ecoal nie jest po to, aby temperatura wody, czy spalin była stała!!!

Sterownik ecoal jest po to, aby w domu było ciepło, a użytkownik nie musiał przeprowadzać się na zimę do kotłowni!!!

Edytowane przez zawijan

Panie Jacku większość z nas laików montując kocioł ze sterownikiem eCoal było przekonanych, że to rozwiąże wszystkie problemy z utrzymaniem stałej temperatury wewnątrz. To można wywnioskować z ................Niestety sam eCoal nie wystarczy pomimo programatorów, stref pogodówki itp.

Po czterech miesiącach użytkowania OEP przekonałem się że precyzyjna regulacja temperatury wew przy zwracaniu uwagi wyłącznie na kocioł jest niemożliwa lub bardzo trudna. Montując np. głowice termostatyczne za 50zł mamy super efekt. Kocioł ma zapewnić minimum taką temperaturę wody przy której grzejnik odda tyle ciepła by uzyskać temperaturę ustawioną na termostacie.

Edytowane przez ansu

ansu jeszcze nie ma takiego sterownika który za pomocą jednego czujnika załatwi sprawę komfortu cieplnego w całym budynku.

Tak jak było po 100-kroć pisane, obieramy pomieszczenie prowadzące itd, itd.

Resztę pomieszczeń można tak jak piszesz załatwić głowicami.

Nie można całkowicie ufać opiniom sprzedawców których wiedza niejednokrotnie jest ograniczona do twierdzenia że to jest najlepszy kocioł.

Jak przystaniesz na chwilę przy innym i wyrazisz zainteresowanie to zaraz tamten będzie ten najlepszy.

Ot taka nasza Polska rzeczywistość.

Jak nie wierzysz to sprawdź, udaj się do jakiejś większej hurtowni i zobaczysz jak zdanie sprzedawcy będzie szybko się zmieniać wraz z twoim zaiteresowaniem produktem. A dodatkowo szybko idzie się zorientować na którym mają najlepszy upust od producenta.

obieramy pomieszczenie prowadzące itd, itd.

Nawet w jednym pomieszczeniu jest bardzo trudno utrzymać oczekiwaną temperaturę przy zmiennych warunkach pogodowych z wykorzystaniem wyłącznie funkcjonalności eCoal. Poza tym włącznie i wyłącznie pompy CO robi straszne zamieszanie. Pompa wyłączona kocił wchodzi w podtrzymanie, włączona wpycha ogromne ilości zimnej wody do kotła, który zaczyna pracować na maxa w międzyczasie pompa się wyłącza a dmuchawa pakuje dalej i znowu stop. Taka praca chyba zaprzecza idei pracy ciągłej. Opcja pogodówka ze strefami czasowymi plus termostaty, wydaje mi się najlepsza z punktu widzenia kotła i komfortu.

Takie wnioski wyciągnąłem z testu czp01 z eCoal

Edytowane przez ansu

Ansu ja u siebie wyłączyłem opcje pogodówki. Mam w tym momencie 1 stałą i niezmienną nastawę na kotle 48deg CO. Doszedłem do wniosku iż skakanie z temp nie jest korzystne i wpływa na zwiększenie zużycia groszku. Głowice na grzejnikach rozkręcone są dosyć mocno bo moi domownicy lubią ciepełko. Korzystam jednak w dzień z opcji pracy cyklicznej. Ale interwały mam ustawione dość nisko. Typu minuta pracy pompy CO - 2 minuty przerwy. Nie wychładza to aż tak bardzo układu, temp w pomieszczeniach nie spadają a spalanie trochę mniejsze. Wieczorem jednak przełączam tryb pracy pompy na ciągły. Dlatego podobnie jak Karoka napiszę, iż głowice na każdym grzejniku z punktu widzenia regulacji temp w pomieszczeniach są najlepsze. U siebie mam tak iż każde pomieszczenie nagrzewa i wychładza się zupełnie inaczej. Dlatego w salonie mam nastawę na 3. W sypialni zaś cały czas jest 5-6 na głowicy. Planuję dociągnąć czujnik temp ale on będzie pełnił tylko rolę pomocniczą. Będzie czymś w rodzaju strażnika by za bardzo nie przegrzać/wychłodzić pokoi.

Kocioł nie wytwarza temperatury tylko energię cieplna w ilości równej iloczynowi różnicy temperatury i ilości wody. Może pracować z mocą 10kW przy 50°C jak i przy 90°C. Pomimo stałej temperatury na kotle możne pracować z różną mocą. Pomimo że masz 1 stałą i niezmienną nastawę na kotle 48deg CO. moc ci skacze

To moc kotła dostarcza ciepło, a minimalna temperatura wody ma zagwarantować to by grzejnik oddal to ciepło do pomieszczenia. Wiadomo że im niższa temperatura wody w kotle tym wieszcza sprawność. Dla utrzymania komfortowej temperatury w moim domu do 0°C wystarczy 42°C lecz przy kilkunastu mrozu już 60°C

Gdybym miał wyłącznie ogrzewanie podłogowe lub mocno przewymiarowane grzejniki ustawił bym na sztywno 42°C, a ilość ciepła regulował wyłącznie przepływem.

Ansu myślimy o tym samym. Zgadzam się z Tobą całkowicie. Tylko, że chwilowa moc kotła mnie nie interesuje bo ani nie mam wiedzy ani aparatury by dokonać jej pomiaru. Dlatego wyznacznikiem dla mnie jest temp wody wychodzącej z kotła i jak ciepłe dzięki temu są grzejniki. U Ciebie jest pewnie mniejsza powierzchnia do ogrzania, mniejsze straty ciepła itd. Wystarczy ci wiec temp 42deg CO. Ja muszę prowadzić kocioł na wyższej temp. Póki co bezwładność i wielkość mojej powierzchni powoduje, iż nie muszę podnosić temp zadanej. To tyle w temacie, nie ma sensu dalej się na ten temat rozwodzić. Wiadomo każdy budynek jest inny, podobnie jak preferencje samych użytkowników dotyczące temperatur wewnątrz pomieszczeń.

Dla utrzymania komfortowej temperatury w moim domu do 0°C wystarczy 42°C lecz przy kilkunastu mrozu już 60°C robi się mało.

Temperatura jest tylko wyznacznikiem temperatury i gotowości do oddania ciepła. Woda musi płynąć im szybciej tym więcej energii niesie ze sobą.

Trzeba spotkać się jak już ktoś proponował coś wypić zjeść i dyskutować.

Panie powiem wam jedną rzecz trzeba by się cofnąć do tego twierdzenia które wysunął kilkanaście stron do tyłu nasz kolega Zawijan_2 nie pamiętam w którym konkretnie wątku, ale napisał: im mniej pierdół i wodotrysków w instalacji. tym stabilniejsza praca kotła i nie mam w tym nic do dodania.

Jestem z natury leniwy i nie chce mi się kombinować ale wiecie co by było gdybym zawór 4D otworzył na full i na sztywno dał pompę CWU ?

eCoal tak pójdzie że odchyłki na wykresie a co za tym idzie na kotle będą się wahać pewnie w granicy +- 0,5 stopnia.

Każde pierdoły które za ciężką kasę montują nam instalatorzy wprowadzają nam potężny chaos w stabilnej pracy kotła pod pojęciem komfortu cieplnego.

Jeśli człowiek który przychodzi nam projektować a niejednokrotnie następnie wykonać instalację miał dość doświadczenia i wiedzy to dobierając odpowiednią ilość grzejników o odpowiedniej mocy czy kładzie odpowiednią ilość rur do podłogówki w stosunki do pomieszczenia nie trzeba by tyle tych kosztownych pierdół na których zarabiają kupę szmalu.

Gdyby zrobiło się chłodniej na zewnątrz, podnosisz temperaturę na kotle o 2 czy 3 stopnie korzystając np. z laptopa i jest ok.

A nie chce mi się więcej gryzmolić, jak zwykle to tylko moje zdanie i czy ktoś się z tym zgadza czy nie to .....

Suspenser pompa CO słabo Ci pracuje? Twój piec mimo że przeciąga Ci o parę st. to tem. spalin masz wysoką, powrót dogrzewany pompą mieszającą, masz grawitację? U mnie przy zadanej 42st i biegu nr 3 pompy CO sterownik nie daje rady przeciągnąć nawet o dwa st. w górę a spaliny mam ok. 100st na dworze -9st.

Pompa CO na 3 biegu [Wilo 25x6], a do CWU też na 3 [Wilo 25/4], która pracuje także jako mieszająca.

Może masz grubsze rury ?

Wyskoki temp. spalin występują gdy podrzucam kartony na palnik ;)

Karoka to nie ja handluję tymi sterownikami i nie ja na nich mam większy czy mniejszy zarobek.

To, że mi się bardziej podoba Bruli, nie oznacza, że eCoal ma być bardzo zły.

Tesel jest przecież zadowolony a ja mam prawo do własnego zdania.

Zobacz sam:

https://esterownik.pl/remote/1166

Zadane 45 a ster non stop na 50-51,5 nagina.

Jak temp schodzi w pobliże zadanej (bo trochę chyba cwu zużyte) to sterownik zaczyna naginać jak zły. Po co? Raptem zeszło do temp. zadanej?

Po co tak mocno wybija spaliny i winduje moc? Z palcem w nosie dmuchając na poziomie t.spalin 160-170st.C nadrobił by co trzeba (tylko nie bardzo wiem co nadrabia, bo pracuje powyżej wartości ustawionych)

- brak priorytetu cwu

- nie korzystane z czujnika wewn. czy zewn.

- brak ustawionych stref

Praca ciągłą z jedną nastawą...

Karoka to nie ja handluję tymi sterownikami i nie ja na nich mam większy czy mniejszy zarobek.

To, że mi się bardziej podoba Bruli, nie oznacza, że eCoal ma być bardzo zły.

Tesel jest przecież zadowolony a ja mam prawo do własnego zdania.

No bo jakoś ostatnio odnoszę wrażenie że zaczynasz coś za bardzo nalatywać na eCoala.

Ja podałem ci także link do swojego kotła i gdybyś miał ochotę spojrzeć choćby na wczorajszy czy dzisiejszy wykres i odnieś się do tego.

Ludzi po prostu zaczynają za dużo zaczynają kombinować bo im to umożliwiono i zaczynają się małe problemy.

Nie nalatuję. To byłoby bez sensu.

Zobacz,że ten użytkownik nic nie kombinuje, tak jak sterownik dostał, tak odpalił. Nic nie zmieniał, nie ustawił stref, nie ma priorytetu cwu, nie podłączył czujników wewn. czy zewn. Nie próbował nawet skorzystać z opcji korekty mocy nadmuchu.

Dziwią mnie te przeciągnięcia i dziwi mnie takie mocne zwiększanie mocy, gdy po nastawach i wartości temp. na kotle widać, że w tym konkretnym wypadku nie jest to konieczne.

A co do handlu to chyba normalne że producent stosując droższy sterownik ( który wiadomo musi zakupić ) musi więcej zainwestować i mniej mu zostaje w kieszeni.

Stosując tańsze jest odwrotnie i można utrzymać dobrą ofertę cenową.

Wiesz jak klient reaguje gdy słyszy że ma do czegoś dopłacić.