Jarecki79 27.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Widzę małą prawidłowość. Kocioł opalany groszkiem węgla brunatnego współpracujący z eCoalem praktycznie idzie równo na temp. zadanej.Tak jest u Ciebie i u Adama, który takie paliwo przyswoił do wygrzewania nowego domu.... Kocioł opalany groszkiem węgla kamiennego współpracujący z eCoalem przebija o te 5st.C. Tak jest w podanym linku oraz m.in. u Suspensera. To zbyt mało do porównania a zbieżność zachowania sterownika w tych 4kotłach ze względu na paliwo może być chybiona czy wręcz przypadkowa i zależeć od innego czynnika (np. m.in. odbioru ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jarek sam byłem ciekaw co będzie jak zasypię kocioł dobrym groszkiem. Po twoich namowach wyszło wszystko bo syn pilnował i wypalił czecha tak że ślimak było widać. Zasypałem co najlepsze miałem czyli eko z bobrka jeszcze z wczesnowiosennej dostawy i kocioł bez żadnego grzebania palił się dalej bez wchodzenia w podtrzymanie.Tak jak teraz słusznie się domyślasz to problem z odbiorem ciepła. Przy małym triku z wyregulowaniem instalacji może chodzić jak cacuszko a podkreślam że na moim palniku i dmuchawie nie powinno to w ogóle pracować a co dopiero tak jak widać.I jak ktoś to już napisał że na tym co nie powinno w ogóle działać działa lepiej jak na tym do czego było przeznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jarecki... a co ty nagle zapisałeś sie do sympatyków bruliego??? jeszcze niedawno psy na nim wieszałeś a teraz... proszę jak ładnie o nim piszesz.... co nie sprzedają sie cobry i pumy?? Panowie tyle razy sie o tym mowi i pisze...... INSTALACJA!!!!! prawidłowo wykona i poojdzie na niej ecoal jak po sznurku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Czy Ty masz Piotrek jakis kłopocik z czytaniem... Od samego początku pisałem,że mi się Bruli widzi.Ja akurat ani Bruliego ani eCoala nie sprzedaję, więc adres chybiony. Nie ma żadnego kłopotu z Cobrą, głównie ona jest sprzedawana z naszym wyrobem. Myślę, że w w/w przypadku to cosik może da się jeszcze zrobić, ale klient nic do tej pory nie zmieniał.Ktoś mu po połowie grudnia kocioł odpalił, on był zagrabanicą w pracy. Ostatnio przyjechał i dzwonił jak podłączyć pod neta.Mówił, że się odezwie z pytaniami, ale chwilowo o nic nie zapytał.Widzę po wykresie,że może warto zdjąć 2-3% z nadmuchu. Trochę mi nie pasuje to wybijanie spalin przy tak maluśkim spadku temp. wody w bojlerze (bo na kotle nadal wyższa od zadanej na c.o.). Trochę chyba za szybko tak intensywnie grzeje. Zobaczymy jak się odezwie, czy coś będzie można poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jarecki dalej o śmierci klinicznej? Może eCoal jeszcze dobrze nie poznał Skamp-ów Jeżeli ma się ubranie uszyte na miarę to jest Ok Przewymiarowanie kotła lub kupienie zbyt małego nie jest dobre. Brr zima przyszła, -13st. musiałem zwiększyć tem. CO na 45st. Jeśli chodzi o przewymiarowanie koloryferów to u mnie jest odwrotnie. W pokoju ok. 23m2 jest tylko 15 "zeberek" w drugim 24,5m2 jest 18. Trzeba dokręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Darase ze spokojem zobaczymy. Ta 17-ka chodzi na ok.200m2 (chyba dobrze pamiętam), gdzie na stary dom nabudowano część nowego.Palnik jest mniejszy. Napiszę do kolegi i zobaczymy. Ja tam widzę kapkę miejsca na zdjęcie dmuchawy.Ten kociołek grzeje od niedawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.01.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam. Skoro firma ES nie skłania się aby dodać opcję bruliego ( głównie pracę dwustanową) do eCoala i połączyć w ten sposób sterownik w jeden to logicznie nasuwa się inne rozwiązanie: Mianowicie należy wprowadzić na rynek trzeci typ sterownika w wersji professional i wówczas mielibyśmy tak: - sterownik "bruli" - czyli wersja standard - sterownik "eCoal" - czyli wersja automat - sterownik "eCoal - pro" - czyli wersja professional "eCoal - pro" czyli wersja professional ( dla wymagających) z możliwością przełączania na pracę dwustanową bruliego oraz z niektórymi funkcjonalnościami o których piszą użytkownicy, że powinny być w eCoalu a ich nie ma. Niektóre z takich funkcjonalności wskazałem w wątku po teście eCoala na zwykłej retorcie PPS 25 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal a do tego można by dołożyć choćby obsługę (siłowników) zaworów n drogowych i inne funkcje które mogą okazać się potrzebne użytkownikom a które wyjdą na jaw w trakcie używania takiego sterownika. Taki produkt w wersji professional zapewne znajdzie rzesze nabywców bo z jednej strony taki sterownik będzie cieszył się możliwością korzystania z modulacji mocy i dobrodziejstw algorytmu a z drugiej strony jak zajdzie taka potrzeba użytkownik będzie mógł działanie sterownika po prostu doprecyzować wg. własnych potrzeb. To będzie to - wyzwanie dla prawdziwych koneserów - sterownik "eCoal-pro" hit na rynku kotłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 31.01.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam. Skoro firma ES nie skłania się aby dodać opcję bruliego ( głównie pracę dwustanową) do eCoala i połączyć w ten sposób sterownik w jeden to logicznie nasuwa się inne rozwiązanie: Mianowicie należy wprowadzić na rynek trzeci typ sterownika w wersji professional i wówczas mielibyśmy tak: - sterownik "bruli" - czyli wersja standard - sterownik "eCoal" - czyli wersja automat - sterownik "eCoal - pro" - czyli wersja professional "eCoal - pro" czyli wersja professional ( dla wymagających) z możliwością przełączania na pracę dwustanową bruliego oraz z niektórymi funkcjonalnościami o których piszą użytkownicy, że powinny być w eCoalu a ich nie ma. Niektóre z takich funkcjonalności wskazałem w wątku po teście eCoala na zwykłej retorcie PPS 25 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal a do tego można by dołożyć choćby obsługę (siłowników) zaworów n drogowych i inne funkcje które mogą okazać się potrzebne użytkownikom a które wyjdą na jaw w trakcie używania takiego sterownika. Taki produkt w wersji professional zapewne znajdzie rzesze nabywców bo z jednej strony taki sterownik będzie cieszył się możliwością korzystania z modulacji mocy i dobrodziejstw algorytmu a z drugiej strony jak zajdzie taka potrzeba użytkownik będzie mógł działanie sterownika po prostu doprecyzować wg. własnych potrzeb. To będzie to - wyzwanie dla prawdziwych koneserów - sterownik "eCoal-pro" hit na rynku kotłowym. niech będzie sobie wersja pro Ale najpierw niech działa poprawnie automat!!!! i w zwykłym automacie powinno coś być jakiś tryb dwustanowy/ręczny coś ratunkowego żeby jakoś palić gdy automat z tych czy innych powodów sobie nie radzi!!!! teraz zostajemy z niczym !!! a w sterownikach innych firm jest możliwość trybu dwustanowego standardowo "przygotowujesz" podłoże pod nowy sterownik ES (ponoć pracują nad trzecim sterem) tylko co z userami ecoala ??? ES na forum sterownika udaje że nie widzi ilu ludzi zgłasza problem z ecoalem ? Czy to problem samego programu czy algorytmu spalania nastawionego mocno na eco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.01.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 niech będzie sobie wersja pro Ale najpierw niech działa poprawnie automat!!!! "przygotowujesz" podłoże pod nowy sterownik ES (ponoć pracują nad trzecim sterem) tylko co z userami ecoala ??? ES na forum sterownika udaje że nie widzi ilu ludzi zgłasza problem z ecoalem ? Trzeci sterownik to tylko moja wizja - czyli zwykłego użytkownika kotłowego, który na dokładkę ma bruliego w swoim żeliwnym monstrum a po prostu czasami brakuje mi trochę funkcjonalności eCoala zwłaszcza jego modulacji ( gdyby się jeszcze udało ją trochę spłaszczyć) to by było to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 To będzie to - wyzwanie dla prawdziwych koneserów - sterownik "eCoal-pro" hit na rynku kotłowym. Ja zaproponuje jeszcze wersję "zero" - do własnego zaprojektowania przez użytkownika. I to już będzie komplet wariacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.01.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 tylko co z userami ecoala ??? ES na forum sterownika udaje że nie widzi ilu ludzi zgłasza problem z ecoalem ? Czy to problem samego programu czy algorytmu spalania nastawionego mocno na eco ? A może to problem "użytkownika"? Możesz wykluczyć taką wersję? Z całą pewnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.01.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ja zaproponuje jeszcze wersję "zero" - do własnego zaprojektowania przez użytkownika. I to już będzie komplet wariacji... Ha ha ale to już dla konstruktorów a nie użytkowników. To właśnie potrzeby kreują rynek. Tak prężna firma jak ES z pewnością już zrobiła a jak nie to dopiero przeprowadzi badania rynku w dziedzinie sterowników do kotłów na eko i będzie dalej rozwijała swój sterownik czy też wyprodukuje nowy o określonych funkcjonalnościach - bo jej polityka rozwoju sterownika będzie zdeterminowana przez potrzeby rynku ( czyli potrzeby użytkowników) wynikające z takich badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ja mogę wykluczyć taką wersję. Z całą pewnością. To porozmawiajmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Czp1 jeśli by to tak przyjąć to ilu użytkowników tyle gustów i potrzeb. Trzeba by każdemu zrobić sterownik pod jego widzi mi się a znając życie i tak by marudził.Wychodzi około 3 lata pracy na głowę. ludzie nie przesadzajcie, jak już pisałem każdy jest tutaj dorosły i ma swój rozum i może wybrać a jest naprawdę z czego.Choćby było 100 takich firm jak Elektro-System to i tak znajdzie się jakaś maruda której coś będzie nie halo.Ja z żadnego z dotychczas używanych sterowników nie byłem tak zadowolony i mile zaskoczony z jego działania jak z eCoala ale to chyba dlatego że mam jakiś gówniany kocioł za 4800 a o pompie obiegowej gratis już nie wspomnę, wyposażony w nieodpowiedni palnik i dmuchawę o jakiejś kosmicznej wydajności jak do potrzeb ale co bardzo ważne ma przesłonę.Będąc ostatnio zaszczycony zaproszeniem do firmy Elektro-System już przy takiej luźnej rozmowie jeden z panów inżynierów o ile pamiętam to p. Kamil zapytał mnie: co pan zrobił że na pana palniku tak dobrze pracuje eCoal, mówię nic, no jak nic pyta, to mówię że tylko przymknąłem przesłonę na dmuchawie, on na to, to jak nic chodzi o to że trzeba wiedzieć ile tą dmuchawę przysłonić.Uśmialiśmy się trochę ale chyba coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.01.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Z moich sterowników jakie miałem przyjemność używać to oczywiście bruli góruje nad pozostałymi i nad eCoalem ale to moje subiektywne odczucie no i mojego żeliwnego kotła. Powiem, że nawet więcej gustów niż użytkowników bo każdy ma kilka zdań na ten sam temat. Stąd też poważniejsze firmy robią badania rynku i z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością kreują dany produkt i jego cechy i wiadomo że z założenia nie będzie to produkt dla wszystkich ale byłoby dobrze aby był przynajmniej odpowiedni dla zwykłej większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 31.01.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A może to problem "użytkownika"? Możesz wykluczyć taką wersję? Z całą pewnością? chętnie wysłucham gdzie mogę popełniać błędy skutkujące taką pracą sterownika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal&p=5154099&viewfull=1#post5154099 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem, jakie są różnice w oprogramowaniu, bo nie ja je robię i nie jestem programistą, więc się nie znam na tym.Natomiast mam w pamięci mnóstwo przypadków cudownej zmiany efektywności pracy sterownika po unormowaniu stanu techniczno-technologicznego kotła i instalacji.Mówiąc "problem użytkownika" nie mam na myśli, że to wyłącznie użytkownik jest winien. Absolutnie nie.Mam na myśli, że to nie sterownik - bo on działa ZAWSZE tak samo (w zakresie algorytmu spalania). Tak w ciemno - z największym prawdopodobieństwem przyczyny znajdą się po stronie palnika (układu spalania). W drugiej kolejności - po stronie "wymagań" użytkownika.Trzeba to jednak przegadać dokładnie i konkretnie. Edytowane 1 Lutego 2012 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zgadza się, działa tak samo. To nie znaczy, że działa dobrze. Sterownik po restarcie ładnie prowadzi palnik, rozciągając czas przerwy między podaniami doprowadza do stanu - nie wiem czy to dobre słowo - równowagi. Problem pojawia się w momencie, kiedy nastąpi większe (chwilowe) zapotrzebowanie na ciepło... Kocioł Ogniwo z palnikiem brucer, to moim zdaniem najlepsze co może spotkać użytkownika. Miałem przyjemność prowadzić go Brulim. Teraz żałuję, że się na to zdecydowałem - życie w nieświadomości jest łatwiejsze Co to znaczy "większe" i co to znaczy "chwilowe"? Z jakiego powodu powstaje to "większe chwilowe"? Czemu nie podajesz adresu na esterownik.pl? Nie ma Cię tam? eCoal jest sterownikiem dla początkujących laików. Jeśli jesteś zaawansowanym operatorem i WIESZ jak powinien zachować się kocioł - to po co Ci eCoal? A jeśli wolisz sterownik bruli - to przecież nie ma żadnego problemu, żeby z eCoala zrobić bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Na przykład zużycie całego zbiornika CWU, intensywne wietrzenie. https://esterownik.pl/remote/1120 Kupiłem kocioł w komplecie ze sterownikiem. Wiem o tym. Wiem też, że jest to operacja w jedną stronę. Wiem też, że eCoal jest wart 500PLN więcej, niby dlaczego mam tracić ? Czy na tym zakończymy ? Nie pasuje eCoal, zamiana na Bruli ? Czy może spróbujemy rozwiązać problem ? Nie ciskaj się. Nie zakończymy. Najpierw spróbujemy znaleźć przyczynę problemu. Opisz dokładnie i rzeczowo - na czym polega problem. RZECZOWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panie Jacku. Nie wiem jak ma wyglądać bardziej rzeczowy opis problemu. Ponawiam zaproszenie do siebie. Mogę zapewnić dobrą kawę, urządzenia pomiarowe typu XAM, ew. kamerę termowizyjną. Chromatograf będzie trudniej ale.... Na Twoich wykresach za kilka dni wstecz nie widzę nieprawidłowości. Piszesz: "Sterownik nie potrafi skrócić czasu przerwy między podaniami na tyle aby poważnie nie zaburzyć spalania, nadgania dmuchawą i nieraz doprowadza ją do pracy z mocą maksymalną." Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Gwałtowna zmiana odbioru ciepła jest dla kotła sytuacją awaryjną. Kocioł musi się o niej najpierw dowiedzieć, potem zidentyfikować stan a potem dopiero podjąć działania. To przecież musi trwać. I to musi prowadzić do chwilowego zaburzenia pracy kotła. Przecież sterownik NIE WIE Z WYPRZEDZENIEM o tym, co się stanie. Piszesz także: "Gdyby sterownik potrafił wyprowadzić się z tego stanu, było by wszystko w porządku. Niestety, lekarstwem jest restart sterownika" Mam pytanie: Jak długo trwa ten okres, kiedy sterownik nie potrafi wyprowadzić kotła z tego stanu? Sprawdzałeś to, czy z niecierpliwości resetowałeś sterownik po iluś tam minutach? Po ilu minutach? I jeszcze jedno: Dlaczego nie masz żadnych danych w rejestracji alarmów i zdarzeń? Nic się u Ciebie nie zdarza? Jestem gotów przyjąć Twoje zaproszenie, ale jak zagwarantujesz mi, że trafię akurat na takie problemy, które Cię denerwują. Nie mogę zamieszkać u Ciebie przez kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts