Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Relacja z testu kotła na sterowniku eCoal

czp01

Recommended Posts

Panie Jacku. Ze spokojem.

Chodzi o to,że sterownik zaczyna w pewnym momencie mocno dmuchać (zbyt mocno), co doprowadza do powstawania spieków.

Zapada się palenisko i robią się spieki a mógłby wypiętrzyć trochę węgla, zanim zwiększy obroty dmuchawy.

Niech Pan zerknie na esterownik, tam było to dokładnie przez kilka osób opisane.

Sterownik działa, nie robi alarmów, ten minus to zapadanie się okresowe paleniska i produkcja spieków.

Na tym samym węglu i kotle Verb trochę pracował z Brulim i spieków nie było, więc zwalać na instalację tego moim zdaniem do końca nie można.

Nawet na retopalu przy brulim nie produkował spieków.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że uruchomienie oprogramowania dedykowanego do mojego kotła, raz dwa da opisywane objawy.

Czyli - na programie OE+16 działa bez zastrzeżeń?

Odpowiedz, proszę. Jeśli tak, to przyjrzę się tym programom. Tzn. przedyskutuję ten problem z programistami producenta. I poinformuję o wyniku dyskusji.

Heh..sorry ;) Miałem nadzieję na dalszą dyskusję, zaglądam a tu zero wpisów :)

Trochę mi się nie podoba styl, w jakim prowadzona jest wymiana zdań w innym wątku, gdzie grzmaj pisze o swoich kłopotach.

Napisałeś, że robisz jakiś eksperyment, więc cale rano ogladałem Twój kocioł.

Nie miałem powodów do dyskusji, a i Ty nic nie dyskutujesz.

Podaj w stopce swój adres do esterownik, bo nie chce mi się go za każdym razem szukac (pracuje w różnych miejscach, na różnych komputerach) i kontynuuj dyskusję, jak na wykresach bedzie widać powód do dyskusji.

Dyskusja w ciemno nie może być inna, niż z grzmajem.

Jego kocioł też oglądam cały czas i będę oglądał tak długo, aż zacznie wariować. Chyba, ze nie dożyję.

To jest żart, co by zaraz jakiś wojen nie było ;)

Podziwiam wytrwałości w wmawiania, że jest ok.

Zarówno grzmaj jak i verb opisali jaki jest kłopot, ale uparczywie Ty go nie widzisz.

Ok, Zawijanie, jest wszystko dobrze, wszędzie wszystko gra i buczy, tematu nie ma, tym osobom coś się przewidziało.

Należy ich zrąbać od stóp do głów a na koniec powiedzieć, że mówią nietechnicznie i nie potrafią zdefiniować problemu :) :) :)

...a na koniec powiedzieć, że mówią nietechnicznie i nie potrafią zdefiniować problemu :) :) :)

No to Ty zdefiniuj technicznie ten problem.

Ja nie wykluczam wady technicznej sterownika, ale żeby to stwierdzić - to muszę to zobaczyć.

A jeden i drugi na razie twierdzą, że do dupy jest algorytm i sterownik w ogóle. Z tym też mogę się zgodzić, ale to też muszę zobaczyć.

Będę czekał.

p.Jacku

Problem jest taki, że w niektórych przypadkach zbyt mocno wyskakuja spaliny w górę.

Niepotrzebnie aż tak mocno dmucha. Reakcja jest za silna.

Dalej, jak chce iść do góry z mocą/temp. np. po intensywnym zużyciu CWU, to zdarza się,że mocno dobiera dmuchawę, ale nieproporcjonalnie podnosi kopiec, co skutkuje spiekami, zapadaniem się okresowo paleniska.

Oni już o tym wspominali, ja też.

Ja bym tego wadą techniczną sterownika nie nazwał, pewnie chodzi o jakąś konkretną konfigurację instalacji grzewczej. Być może chodzi o niewłaściwe tempo reakcji sterownika w tych konkretnych układach, tego nie wiem.

Może jednak warto skorzystać (oczywiście jak ma Pan czas i blisko mieszka) z zaproszenia Verba i porozmawiać u niego na miejscu.

Edytowane przez Jarecki79