Jarecki79 01.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panie Jacku. Ze spokojem. Chodzi o to,że sterownik zaczyna w pewnym momencie mocno dmuchać (zbyt mocno), co doprowadza do powstawania spieków.Zapada się palenisko i robią się spieki a mógłby wypiętrzyć trochę węgla, zanim zwiększy obroty dmuchawy. Niech Pan zerknie na esterownik, tam było to dokładnie przez kilka osób opisane. Sterownik działa, nie robi alarmów, ten minus to zapadanie się okresowe paleniska i produkcja spieków.Na tym samym węglu i kotle Verb trochę pracował z Brulim i spieków nie było, więc zwalać na instalację tego moim zdaniem do końca nie można.Nawet na retopalu przy brulim nie produkował spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panie Jacku. Ze spokojem. Jarecki Przestań. Jestem bardzo spokojny. I rozwiążemy te wszystkie problemy. Nie martw się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Myślę, że uruchomienie oprogramowania dedykowanego do mojego kotła, raz dwa da opisywane objawy. Czyli - na programie OE+16 działa bez zastrzeżeń? Odpowiedz, proszę. Jeśli tak, to przyjrzę się tym programom. Tzn. przedyskutuję ten problem z programistami producenta. I poinformuję o wyniku dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.02.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 VERB jak tam eko z KWK Brzeszcze - pali się jeszcze albo już. Na Twoim sterowniku widać, że kocioł na nowym paliwie trzyma zadaną 50 st C i chyba nie ma z tym żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.02.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 No czyli groszek i wysoka spiekalność to powinny być problemy - no może po prostu Twój niebieski lubi bardziej trudne paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 01.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Verb napisał "PS: To NIE jest eko, tylkozwykły groszek." ciekawe ilu sprzedawców sprzedaje zwykły groszek jako ekogroszek.W naszej okolicy zwykłego groszku się nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 . W naszej okolicy zwykłego groszku się nie kupi. Bo u was sprzedają spod plandeki i bez plandeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panowie, podstawową różnicą groszku i tzw. eko groszku jest frakcja czyli grubość ziarna.Dla eko groszku jest to przyjęte 5/25 ale zdarza się 6/25, 8/25 przy czeskich nawet 10/20Natomiast dla groszku przeważnie 8/31,5Ot taka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 ciekawe że sprzedawcy nie wpadli jeszcze na pomysł robienia brykietów z miału o granulacji groszek ale byłby wypas brykiet miałowy o granulacji groszku w cenie np 500zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.02.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Piotrek42 to taki ekobrykiet na pewno z rozpędu kosztowałby co najmniej 700 zł za tonę jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 W tej chwili to już porządny miał pakowany chyba około 700 chodzi albo nie wiele do tej ceny mu już brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A to numer to będzie dobre - bo tak jak teraz w mrozy to brakuje mi trochę modulacji eCoala i sam sobie moduluje moc bruliego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Niedługo będzie wersja z "pstryczkiem" eCoal/Bruli. Mnie takie rozwiązanie w pełni satysfakcjonuje. No to dopiero będzie zadyma hehe ale z drugiej strony..eee jednak będzie zadyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2012 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 W każdym razie pełny szacunek dla firmy ES - :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Coś Pan Zawistowski zaniechał tego tematu, za to w innym wątku ruga ostro kolegę. Cóż..... szkoda, że kończy się jak zwykle. Czego zaniechał? Obserwuję sobie od rana kilka kotłów, w tym także Twój. O co Ci chodzi, bo naprawdę nie rozumiem? Z całym szacunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to zmierzamy do właściwego portu. Niedługo będzie wersja z "pstryczkiem" eCoal/Bruli. Mnie takie rozwiązanie w pełni satysfakcjonuje. Ja także z tego powodu jestem szczęśliwy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Heh..sorry Miałem nadzieję na dalszą dyskusję, zaglądam a tu zero wpisów Trochę mi się nie podoba styl, w jakim prowadzona jest wymiana zdań w innym wątku, gdzie grzmaj pisze o swoich kłopotach. Napisałeś, że robisz jakiś eksperyment, więc cale rano ogladałem Twój kocioł. Nie miałem powodów do dyskusji, a i Ty nic nie dyskutujesz. Podaj w stopce swój adres do esterownik, bo nie chce mi się go za każdym razem szukac (pracuje w różnych miejscach, na różnych komputerach) i kontynuuj dyskusję, jak na wykresach bedzie widać powód do dyskusji. Dyskusja w ciemno nie może być inna, niż z grzmajem. Jego kocioł też oglądam cały czas i będę oglądał tak długo, aż zacznie wariować. Chyba, ze nie dożyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To jest żart, co by zaraz jakiś wojen nie było Podziwiam wytrwałości w wmawiania, że jest ok. Zarówno grzmaj jak i verb opisali jaki jest kłopot, ale uparczywie Ty go nie widzisz. Ok, Zawijanie, jest wszystko dobrze, wszędzie wszystko gra i buczy, tematu nie ma, tym osobom coś się przewidziało. Należy ich zrąbać od stóp do głów a na koniec powiedzieć, że mówią nietechnicznie i nie potrafią zdefiniować problemu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ...a na koniec powiedzieć, że mówią nietechnicznie i nie potrafią zdefiniować problemu :) No to Ty zdefiniuj technicznie ten problem. Ja nie wykluczam wady technicznej sterownika, ale żeby to stwierdzić - to muszę to zobaczyć. A jeden i drugi na razie twierdzą, że do dupy jest algorytm i sterownik w ogóle. Z tym też mogę się zgodzić, ale to też muszę zobaczyć. Będę czekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) p.Jacku Problem jest taki, że w niektórych przypadkach zbyt mocno wyskakuja spaliny w górę.Niepotrzebnie aż tak mocno dmucha. Reakcja jest za silna. Dalej, jak chce iść do góry z mocą/temp. np. po intensywnym zużyciu CWU, to zdarza się,że mocno dobiera dmuchawę, ale nieproporcjonalnie podnosi kopiec, co skutkuje spiekami, zapadaniem się okresowo paleniska. Oni już o tym wspominali, ja też. Ja bym tego wadą techniczną sterownika nie nazwał, pewnie chodzi o jakąś konkretną konfigurację instalacji grzewczej. Być może chodzi o niewłaściwe tempo reakcji sterownika w tych konkretnych układach, tego nie wiem. Może jednak warto skorzystać (oczywiście jak ma Pan czas i blisko mieszka) z zaproszenia Verba i porozmawiać u niego na miejscu. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts