darvid 03.05.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Odnośnie drugiego postu z 15:53 - w Choszcznie mamy gaz, ale w nowym domu będzie wszystko na prąd. Sygnatura dotyczy obecnego domu w Choszcznie. Żałuję, że zamiast 12cm nie dałem np. 15cm styro na ściany i lepszych okien - chociaż miesięczne koszty gazu na co/cwu/gotowanie wyniosły wg FVAT po 351zł/msc, czyli mniej niż za mieszkanie 37,7m2, które mieliśmy poprzednio. Nowy dom ma być jak najcieplejszy i bezobsługowy, a na PC jeszcze mnie nie stać. Przy gazie W3 stałe opłaty to 740zł/rok + dodatkowe przeglądy kominiarsko-gazowe, dlatego chcę zrobić na prąd. W razie problemów z prądem (wzrost cen) lub spadku cen PC dam inne źródło ciepła do wodnej podłogówki , kuchenka pozostanie indukcyjna. Na ściany dam 25cm styro, na dach z pełnym deskowaniem ok. 40cm wełny, pod płytę fundamentową 20cm styro, całość wodna podłogówka + dwie drabinki w łazienkach z grzałkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 03.05.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Pozostawiasz tę pustkę nad salonem jak to jest zrobione w oryginalnym projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 03.05.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 tak, chociaż pierwotnie chciałem ją usunąć ze względu na ogrzewanie pustej przestrzeni - strop byłby na całości. Potem jednak pomysł mi się spodobał i rozważałem wariant jeszcze większego odsłonięcia poddasza, czyli strop byłby widoczny z holu, kuchni i salonu w ramach sprawienia sobie odrobiny luksusu. Ale skoro docelowo myślę o wentylacji mechanicznej, to musiałbym gdzieś położyć rury oraz jakoś się dostawać do nich, dlatego pustka będzie tylko nad salonem. A strop murowany z powodu awersji do płyt G-K, której nabrałem w obecnym domu. Szybko, łatwo, męcząco i nietrwale - dlatego tam ich nie będzie, co oczywiście wiąże się ze zwiększonymi wydatkami inwestycyjnymi. Strop ponadto da możliwość (być może, bo nie wiem jak będzie z krokwiami i konstrukcją dachu) na stworzenie bezpiecznego miejsca do przechowywania klamotów świątecznych/szkolnych/pamiątkowych/kawalerskich/panieńskich/niechcianych prezentów.... Kominek (zwykły jako rezerwowe źródło ciepła) raczej wrzucę w róg salonu zamiast na oryginalnej ścianie - znajomi mają coś podobnego obecnie i podczas palenia nie sposób usiedzieć przy stole/sofie, bo jest za gorąco. Może w rogu pokoju będzie lepiej? Poza tym nawiew nie będzie musiał iść pod płytą, tylko dam w ścianie (rozważanie teoretyczne)? Pozdrawiam. PS Idziemy w postach "na remis" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 03.05.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Ja zrobię strop nad całością , pierwotnie też myśleliśmy o parterówce ze względu na wentylację mechaniczną ( łatwość rozprowadzenia kanałów) i wygodę , ale nie za bardzo mogę zmieścić się ze wszystkimi pomieszczeniami na parterze ( chcemy mieć sypialnię z garderobą i wygodną łazienką , pokój dla córki i jeden zapasowy, kotłownię na paliwo stałe , pomieszczenie gospodarcze z pralnią itd ) ciężko to zmieścić na jednym poziomie , powierzchnia zabudowy i dachu byłaby zbyt duża, dlatego dwa pokoje i łazienkę umieścimy na poddaszu . Pisałeś że z500 wyliczyli Ci koszty na 312 tys (do jakiego stanu ?), ale rozumiem że jest to kosztorys tego domu w takim stanie w jakim on jest na stronie internetowej , tzn bez wentylacji mechanicznej i innych dodatków. Wracając do stropu , muszę zrobić go nad salonem ponieważ u mnie projekt będzie odbiciem lustrzanym , wjazd jest u mnie od wschodu i przestrzen nad salonem będzie miała okna od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 04.05.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Kosztorys jest rozliczany wraz z ilością potrzebnych materiałów i powierzchniami ścian/podłóg/stropów, a chodziło mi przede wszystkim o to, aby wiedzieć, czego się spodziewać od "oferentów" budowlanych. Dlatego uznałem, że warto zapłacić 250zł za INFORMACJĘ. Pozostaje mieć nadzieję, że jest rzetelny w zakresie cen uśrednionych robocizny i materiałów. Szacuję, że z 312 tys uda się zaoszczędzić 30-40 tys, które przydadzą się na inne, niezbędne rzeczy, np. musimy zrobić kanalizację ok. 250mb na swój koszt! Czyli za własne: - trzeba zrobić drogę wewnetrzną, aby... - dojechać ze sprzętem i wybudować sieć wodną i kanalizacyjną, aby... - móc ja przekazać gminie/powiatowi, aby... - wyrazili zgodę na budowę i odbiór domu, ... - który będzie kosztował mniej niż wcześniejsze inwestycje, aby... - móc wystawiać i pobierać podatki od bogatego inwestora-idioty, który... - chciał się budować na SWOIM. Walka z biurokracją jest straszna, a ponadto wychodzą na jaw wszystkie dodatkowe podatki/daniny/opłaty/koszty, o których zwykły śmiertelnik nie wie, decydując się na budowę na własnej, przekształconej działce. Adiacencka od podziału dla gminy 30% (wstępnie wyliczyłem wg sąsiedniej działki na 48 tys); planistyczna od przekształcenia 25% (przy sprzedaży przed wrześniem 2015); WT z PGK (dwie kartki) 900zł; odmowa zjazdu tymczasowego z asfaltu bezpośrednio na działkę, bo jedyny wjazd na przekształcone 15ha jest 350mb dalej - czyli mam zrobić 350x3=1050m2 drogi na cudzym terenie;..... Ech, kto się buduje, tego się nie żałuje.... Mam nadzieję, że po uzyskaniu zgody na budowę kwota, jaką uzyskamy ze sprzedaży obecnego domu starczy na wybudowanie nowego - a otoczenie i ogród będzie realizowany na bieżąco. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifimos 05.05.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam wszystkich, my też przymierzamy się do budowy tego domku, najprawdopodobniej już nawet w czerwcu wbijemy pierwszą łopatę . zmian wielkich nie wprowadzaliśmy, zaadaptowaliśmy poddasze (2 pokoje i łazienka), a na parterze zamiast łazienki robimy garderobę a łazienka będzie u nas od pólnocnej str w pokoju na przeciw wc, salon oczywiście bez stropu a w kuchni dodaliśmy drzwi tarasowe, na rys. lepiej to widać : http://imageshack.us/photo/my-images/13/parter.png/ suma sumarum mamy 4 sypialnie + salon a wy co myslicie na temat naszych zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 05.05.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam , darvid , rzeczywiście masę masz tych formalności :/ a wszystko kosztuje. Ja mam troszkę lepiej bo działka przylega do asfaltowej drogi gminnej w której przy moim płocie jest woda prąd i telekomunikacja , brak kanalizacji i gazu( podstargardzka wieś) planuję poś , mam nadzieję że się uda bo woda wysoko. Fifimos , rzeczywiście niewielkie zmiany , fajnie że będziesz miał/a wyjście z kuchni na taras , u mnie też mogłabym zrobić ale trochę za blisko granicy działki , jest trochę wąsko. Ja nie odkrywam schodów , w sumie nawet chętnie zamknęłabym je drzwiami , góra będzie użytkowana tylko przez naszą córkę która i tak chyba się wyprowadzi wkrótce , więc klatkę schodową zamknęłoby się drzwiami żeby ciepło nie uciekało ( tylko nie ma gdzie tych drzwi zmieścić ) Ponadto nie odsłaniam schodów ponieważ planuję tam komodę , nad nią lustro i kinkiety po dwóch stronach (naprzeciwko wyjścia z wiatrołapu ) Tak samo jak Ty robię garderobę w miejscu łazienki, ale będzie to częśc master bedroom , tam gdzie Ty planujesz łazienkę u mnie będzie duże pomieszczenie gospodarcze z pralną i graciarnią Ciekawi mnie jak rozplanowal/aś poddasze b tam konstrukcja dachu jest niefajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 06.05.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Działka, której współwłaścicielką jest żona, przylega do asfaltowej drogi, niestety, powiatowej. Na planie z geoportalu wychodzi ok. 330mb drogi wewnętrznej (zgodnie z MPZP), którą ma być dojazd. Czerwona strzałka oznacza bezpośredni zjazd z asfaltu, pisałem do powiatu polickiego o zgodę na tymczasowy na czas budowy. Powiat odmówił, odwołałem się i czekam na decyzję wyższego szczebla. Droga wewnętrzna na mapie jest, fizycznie to ściernisko, krzaki, górki i dołki. ENEA naliczyła prąd normalnie wg cennika, czyli nie będzie dodatkowych metrów. PGK zgodził się na wodę pod asfaltem, ale kanalizację mam ciągnąć ponad 250mb wzdłuż długiego boku działki - odmowa poś, bo MPZP nakazała wewnętrzną kanalizację podłączoną do gminnej, której ... nie ma. Więc 250mb x 200zł = 50 tys jak nic do oddania dla gminy. Same nerwy i stresy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifimos 06.05.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 witam... rzeczywiście z poddaszem było troszkę więcej kłopotu, ale ostatecznie stanęło na tym: http://img826.imageshack.us/img826/2444/poddasze.png Uploaded with ImageShack.us przepraszam za te mazgroły w paint'cie, ale oryginalny projekt maja nasi budowlancy (wyceniają nam robocizne). Zrobiłam tak mniej więcej na szybko co i jak, ale ostatecznie i tak będziemy planować rozmieszczenie ścian i drzwi na gotowo:) Na początku łazienkę planowaliśmy na przeciwko obecnej, jednak ze względu na niskie skosy i słupy byłaby malo ustawna, w obecnej planuje wnękę widoczną na zdjęciu na jakąś szafę lub wanne (zobaczymy jak wyjdzie w realu). okien dachowych nie planujemy, balkonów też nie, jestem ciekawa jak u was wygląda rozmieszczenie pomieszczeń na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 06.05.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Hej darvid , to jak to jest ? że masz się podłączyć do kanalizy której nie ma ? a te domy co tam są zaznaczone niedaleko to już tam są ?i gdzie są podłączone do kanalizacji? a tę drogę to masz zrobić przez to duże czyjeś pole ? fifimos , jeszcze nie ma planiku poddasza , u mnie będzie trochę inna sytuacja bo mam odbicie lustrzane , strop będzie nad całym parterem . Planuję duży ładny pokój nad salonem , bo to strona południowa , zresztą nie mogę za bardzo dać sobie rady, bo te miecze :/ żeby to choć były 3 proste słupy a to przecież chyba tylko ten środkowy jest pionowy a te dwa boczne to skośne , w sumie to sama dobrze nie wiem jak te belki tam idą i dlatego nie mogę nic zaplanować , myślę że trzeba będzie przekonstruować ten dach bo w warunkach zabudowy mam większy kąt nachylenia , chyba min 35 st, Myślałam żeby pisać do gminy o lekkie zmiany w wydanych warunkach zabudowy .. sama nie wiem co robić bo ta konstrukcja dachu i tak jest do bani :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifimos 06.05.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 no właśnie tam są miecze:) w sumie mam kilka pomysłów na zagospodarowanie ich, aby jakoś one wyglądały.. ale nie mogę wyobrazić sobie i odczytać z projektu jak idą te belki, dlatego ostateczne rozmieszczenie poddasza będę pewnie robić już na żywo... U nas elewacje będą wyglądały mniej więcej tak:elewacja zachodnia: http://img9.imageshack.us/img9/1059/elewacjazachodnia.jpg Uploaded with ImageShack.us elewacja północna: http://img72.imageshack.us/img72/9859/elewacjapnocna.jpg Uploaded with ImageShack.us elewacja południowa: http://img706.imageshack.us/img706/8137/elewacjapoudniowa.jpg Uploaded with ImageShack.us elewacja wschodnia: http://img855.imageshack.us/img855/522/elewacjawschodnia.jpg Uploaded with ImageShack.us Jak już wcześniej wspomniałam, jesteśmy na etapie rozmów z ekipą, niedługo będzie trzeba podpisać z nimi umowę i stąd mam do was małą prośbę, jeśli dysponujecie wzorem jakiejś umowy szczegółowej z budowlańcami to proszę wyślijcie mi na maila: [email protected] z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 07.05.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Dwa domy, które już stoją, były budowane przed wydaniem MPZP (lipiec 2010) jako siedliska ze zgodą na oczyszczalnię ścieków (wg norm na ilość osób), ale po powstaniu gminnej kanalizacji poś mają być odłączone. Tymczasem wszyscy następni już nie otrzymają zgody na poś, bo uchwała nakazuje wybudowanie sieci wod-kan, mediów i dróg wewnętrznych w gestii inwestorów. Drogi wewnętrzne są wydzielane z każdej działki i one mają zapewnić dojazd do całego terenu ok. 15ha (teoretycznie 86 działek) - z tym, że jest tylko JEDEN zjazd z drogi powiatowej. Uwagi zgłaszane podczas tworzenia MPZP, że jest to mało, nie zostały uwzględnione przez gminę. Na papierze jest, fizycznie nie ma. Sąsiadka od strony południowej już podzieliła, więc widać przebieg "jej" odcinka drogi wewnętrznej oraz układ działek budowlanych zgodnie z MPZP. O wysokości naliczonej 30% opłaty adiacenckiej od podziału nawet nie chcę pisać - gmina skasowała kilkadziesiąt tysięcy. Mankamentem jest to, że do wyliczeń są brane transakcje z okresu resztek boomu budowlanego, kiedy działki schodziły na pniu. Ponadto po drugiej stronie drogi jest osiedle "Słoneczna Przystań", gdzie działki sa uzbrojone w media: woda, gaz, prąd, kanalizacja oraz w wykonaną drogę wewnętrzną i mają narzucony projekt domu - cena m2 działki to ok. 280zł. Więc gmina ma podstawę do naliczania WOLNORYNKOWYCH parapodatków od podziału. Najgorsze, że działki po 150zł/m2 (bez mediów i dróg) nie idą, a parapodatek i tak będzie naliczony. Oczywiście, wszystko zgodnie z PRAWEM: adiacencka od podziału od 0 do 30% - jest uchwalone 30%, adiacencka od uzbrojenia terenu przez gminę od 0 do 50% - jest 50% (w tym przypadku wszystko zrzucone na właścicieli, gmina nic nie zrobi), planistyczna od sprzedaży przed upływem 5 lat od przekształcenia (pomimo, że planistę opłacali właściciele działek ok. 90 tys zł) od 0 do 30% - jest 25%. Tylko płacz i płać, skoro stałeś się bogaczem (?) - a kupujących brak! Wystąpiłem o zgodę na tymczasowy zjazd na czas budowy domu, bo nierealny jest dowóz np. materiałów budowlanych przez ok. 350mb ścierniska i krzaków po niewyrównanym i nieutwardzonym terenie. Powiat odmówił, bo w MPZP jest droga wewnętrzna do działki. Papier jest cierpliwy i wszystko na nim pięknie wygląda. A rzeczywistość skrzeczy.... Niby jesteś właścicielem działki budowlanej, a nic nie zrobisz bez wielkiej, dodatkowej kasy. Gmina najlepiej na tym wychodzi: kasuje wszystkie możliwe daniny i opłaty bez żadnych kosztów, inwestorzy mają wybudować sieć wod-kan i przekazać ją PGK, podatki od działek budowlanych będą większe niż rolne. Istne Eldorado!!!! Na pensje wystarczy, q..a. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 07.05.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 darvid , masakra , jak sądzisz kiedy uda Ci się wbić łopatę ? fifimos , szukałam wzoru umowy bo wydawało mi się że miałam taki numer muratora w którym było obszerne omówienie budowy domu przez firmę , ale nie znalazłam :/ , chyba zginęło. Planujesz budowę całego domu przez jedną firmę ? do jakiego stanu ? wczoraj biedziłam się nad tymi mieczami na poddaszu coś takiego mi wyszło, inaczej chyba nie dam rady http://zapodaj.net/58f34e9f40cd.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifimos 07.05.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) nie szkodzi z tą umową tak czy owak dzięki za poświęcenie Co do adaptacji poddasza to u Ciebie prościej trochę, bo masz więcej miejsca do zagospodarowania, ja na 40 m kw chcialam zmieścic 2 pokoje i łazienkę, myślę,że w miarę mi się to udało, chyba,że pominęłam jakąś belkę i w realu wyjdzie mi tam gdzie nie powinna:) ale będę się martwić na bieżąco... odnośnie ekipy to będziemy mieć inną firmę do murowania a jescze kto inny będzie nam robił pokrycie dachu. DZiś od murarzy mieliśmy odebrać wstępne zestawienie kosztów, narazie wiemy,ze za fundament chcą 3000 zł. Myślę, że to w miarę tanio jak na taki fundament? Firma polecona, rzetelna i terminowa. Mieliśmy nawet okazję widzieć ich w akcji aaa... jescze odnośnie Twojej adaptacji poddasza. Bo tak teraz dopiero zauważyłam, tzn.. nie zauważyłam w którym miejscu planujesz schody? Edytowane 7 Maja 2012 przez fifimos edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 07.05.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 czy macie już dokumentację "dachowo-konstrukcyjną" projektu, jak przebiega układ krokwi, płatnic, murłat, itp? Nie przewiduję adaptacji poddasza, pomimo że strop będzie murowany (nie chcę już regipsów) - strych będzie na "przydasie". Ale fajnie byłoby zobaczyć układ drewna na strychu, czyli lewa i środkowa strona domu. Nad salonem będzie pustka, więc tam pokombinuję "ozdobne" drzewo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 07.05.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Schody dokładnie w tym samym miejscu co u Ciebie tylko u mnie odbicie lustrzane. Te przestrzenie między rzutami mieczy ( około 3m ) traktuję jak ścianę , chyba nie da się przez to przechodzić ( z tego co się zorientowałam na rysunkach ze strony internetowej z500) nie za bardzo na razie orientuję się w kosztach .. 3000 ? to za robotę ? ( i tak coś za tanio , chyba ...) czy miało być 30000 za stan zero ..? wybacz ale po tym jak dostałam orientacyjną wycenę płyty na 75 tys to już sama nie wiem co myśleć o tym wszystkim , skołowana jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifimos 08.05.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tak... dobrze zrozumiałaś, nasi budowlańcy za robociznę fundamentu, chcą 3 tys ze wszystkim i są (podobno) bardzo dobrzy i dokładni, mieliśmy okazję rozmawiać z właścicielami domów, ktore postawili, każdy ich chwalił. ta niska cena wydaje mi się, z tego powodu,że dopiero wchodzą na rynek i chcą rozpromować siebie bardziej szczegółową wycenę będziemy mieć być może już dziś to się podzielę... co do poddasza, to nie wiem, nie mam aż takiej wyobraźni przestrzennej (dot. mieczy), nasz architekt zapewniał,że damy radę tam się przemieszczać, ale jak to już wcześniej powiedziałam- będziemy i tak wszystko rozplanowywać na bierząco nie ma to jak ocenić sytuację w realu... darvid z dokumentacją konstrukcyjno- dachową to chodzi czy mamy przekrój dachu (projekt),? wybacz, bo nie bardzo się jeszcze w tym wszystkim orientuję narazie jesteśmy posiadaczami projektu i mamy juz pozwolenie na budowę być może czerwiec-lipiec zaczynamy, w zależności kiedy uda się nam zgromadzić wszystkie materiały z dekarzami jeszcze nie rozmawialiśmy, ale mamy na oku jedną porządną i w miarę tanią firmę... ale to jeszcze nie teraz narazie nie mogę doczekać się wykopu fundamentu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 08.05.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 rada z moje pierwszej budowy w 2007 roku - róbcie bardzo dużo zdjęć. Raz jako pamiątka, dwa jako dowody zbrodni budowlańców, trzy jako możliwość np. odszukania przebiegu instalacji, przewodów, itp. Najlepiej z przyłożoną miarką od stałych elementów, np. narożnika, podłogi czy sufitu. Na rzucie poddasza są zaznaczone 3 x 3 słupy, ponadto jestem ciekaw, czy są poziome elementy konstrukcji dachu pomiędzy krokwiami. Ile jest miejsca i otwartej przestrzeni, którą można przeznaczyć na strych oraz w miarę bezpiecznie chodzić, aby nie uderzyć głową o konstrukcję? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 18.05.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 coś cicho się zrobiło w naszej części forum... Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na odwołanie odnośnie braku zgody na zjazd tymczasowy. W zakresie prądu Enea naliczy ryczałtową opłatę wg zamówionych kW, czyli o tyle dobrze, że bez dopłat. Chwilowo jest szczere pole, ale MPZP zlokalizował jedną z dwóch stacji transformatorowych bardzo blisko "mojej" działki. Od niej Enea ma zasilać poszczególne skrzynki indywidualne. Geodeci prawdopodobnie wejdą w przyszłym tygodniu ws wznowienia granic i przygotowania mapy do celów projektowych. Z przyczyn techniczno-finansowych będzie to cała działka, gdyż mniej mnie wyniesie podatek roczny za całość (szacuję na ok. 2300zł/rok) niż zapłata dla gminy ok. 40-49 tys. zł za adiacencką od podziału. Ponadto kanalizacja musi lecieć wzdłuż dłuższego boku (ok. 250mb), więc mapa projektowa dla całości jest niezbędna. Same stresy, nie wiem, czy wyrobię się na 2013. Ponoć odwołali koniec świata w grudniu 2012, więc może przed kolejnym (chyba asteroida w 2029) uda się zacząć budowę? O ile urzędnicy się wyrobią... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 20.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witajcie, chetnie sie podziele moimi doswiadczeniami z pola walki z urzedami. Niestety, gmina wroclaw stanela na wyskosci zadania i odrzucila moj wniosek na pozwolenie na budowe. Dlaczego? Hmm.. znalezli 11 powodow formalnych (bledy w adaptacji) + jeszcze Pani w urzedzie "zadala sobie sporo trudu aby znalezc w MPZP, ze ta falowana linia wzdluz krawedzi mojej dzialki oznacza obnizenie terenu i ze wjazd nie moze byc z tej strony co ja chce". Dobre, bo zanim zabralem sie do tego gdzie i jak ma wygladac wjazd, to bylem u tej Pani i o wszystko dokladnie pytalem zeby nie bylo niespodzianki. Przeprojektowanie wjazdu/zjazdu i naniesienie na mapke, brak uzgodnienia ze ZDIUM (wjazd) dalo w sumie +3 inne powody i jest ich 14. Moi architekci z EXTRADOMu pracuja juz 6 tygodni nad uzupelnieniem brakow, niestety ciagle brakuje mi waznej decyzji ZUMu, innej biurokratycznej machiny Jesli chodzi o extra koszty dla inwestora to powiem tak: +badanie gruntu, +3 odwierty, +poprawiony projekt studni (bo podobno moge zrobic "lepszy" , +opinia konserwatora (bo podobno moge wykopac mamuta na tym terenie, wtedy musze go przekazac gminie), etc. ... Mam wielka nadzieje ze moj poprawiony wniosek wyjdzie w maju do szanownej gminy wroclaw, inaczej nie wyrobie sie z terminami i nie rozpoczne w tym roku. Nie zamierzam zmieniac projektu (a byla taka obawa!), bo jest po prostu swietny! Chetnie poslucham Waszych porad co moge zrobic z dojazdem na dzialke (dzialka ma tylko 9ar i jest narozna), czy po zakonczeniu inwestycji i odebraniu budynku bede mogl sobie zmienic dojazd od strony zachodniej na dojazd od strony polnocnej? Zakladam, ze ZDIUM to musi uzgodnic... kto jeszcze? Pozdrawiam wszystkich uparcie dazacych do celu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts