Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety porzuciłam ten projekt :/ , za duża powierzchnia zabudowy jak dla mnie . Zrobiłam przeróbkę Miriam Archipelagu i udało mi się ograniczyć do 150 m? zabudowy

( bo płyta fundamentowa i dach drogie są )

tak tylko dla rozrywki załączam moją*przeróbę parteru :D , dwie wersje

http://imageshack.us/a/img266/6048/planik.png

http://imageshack.us/a/img443/9325/okrgacianka.png

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
w czwartek zawiozłem do starostwa w Policach wniosek o pozwolenie na budowę z dokumentacją adaptującą z202: SILKA E18, płyta fundamentowa, likwidacja podcieni przy wejściu i w salonie, zamiana kuchni z pokojem, zmniejszenie garażu dla wydzielenia komputerowni i powiększenia pralni. Jedyny prezent od ŚM'2012, którego oczekuje pod choinkę, to bezproblemowe uzyskanie pozwolenia na budowę. Odnośnie zgody w celu zwiezienia materiałów budowlanych z drogi powiatowej bezpośrednio na działkę (z istniejącego na mapach zjazdu drogi gruntowej obok działki, nie według swojego "widzimisie") ponowna odmowa SKO, odwołuję się do sądu administracyjnego. Droga powiatowa w gminie Kołbaskowo pomiędzy Siadłem Górnym, a Ustowem jest drogą strategiczną, zabezpieczającą dojazd od/do granicy (Kołbaskowo) do Szczecina. Wg badań GDDKiA 10990 pojazdów na dobę jedzie trasą Kołbaskowo-Szczecin, więc 10% z tego ruchu przemieszcza się "moją" drogą powiatową. W rzeczywistości z racji budowy dwóch osiedli po kilkadziesiąt domów samochodów można naliczyć około 100 dziennie w godzinach 7-17, potem wszyscy zapadają w sen. Oczywiście, inaczej będzie w razie wypadku na wysokości Przecławia i zablokowania drogi od/do granicy. Ale moja prośba dotyczy umożliwienia wjazdu pojazdów transportowych z materiałami budowlanymi: 1-2 z bloczkami, 1-2 z ociepleniem, 1 z więźbą, 2-3 z betonem, 4-5 z piaskiem, 1 z oknami/drzwiami, 1 z dachówką. Nadinterpretacją powiatu jest to, że zablokuję dojazd do/od Szczecina nawet bez awarii!!!!! Nie wiedziałem, ile złego może narobić jeden szkodliwy inwestor...... Potwierdza to teorię wpływu ruchu skrzydeł motyla nad Atlantykiem na powstanie huraganu na Karaibach - mogę starać się o Nobla, natomiast powiat o inna nagrodę. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
zdjęcia wewnątrz wrzucę za ok 2 tyg jak skończą tynki, teraz jest bałagan, rusztowania i inne klamoty. Pustka jest naprawdę wypasiona, pokój pomimo, iż nie jest wielki to sprawia wrażenie bardzo przestrzennego.W ogóle cała przestrzeń dzienna tzn. pokój dzienny- duże okno i za nim duży taras, kuchnia,korytarz, sień ( nie zrobiliśmy drzwi przejściowych, tylko po bokach ściany 60 cm, aby wizualnie oddzielić sień od reszty) sprawia wrażenie, że jest wygodna i przestrzenna. Reszta jest dość skromna, ale starczy do spania i na pokoje dla dzieci.Poddasze jest bardzo skromne. Jeśli chcecie je zagospodarować pamiętajcie, żeby komin umieścić w innym miejscu np. przy bocznej nośnej ścianie domu.

jestem bardzo ciekawa tej pustki, (długo o nią walczyłam), może znajdziesz czas żeby podrzucić zdjęcia?

• 2 weeks później...
w czwartek powiat w Policach nakazał usunąć usterki w dokumentacji, dotyczące wielu "działów" biurwokracji. Termin 19.12. jest nierealny do osiągnięcia, więc budowa opóźni się o kilka miesięcy lub rok. Spróbuję w styczniu złożyć poprawiony wniosek .... A miał być prezent od ŚM'2012 !!! Niech już będzie ten koniec świata wg Majów, bo po nim na szałas czy jaskinię nie będą potrzebne urzędnicze zezwolenia. Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam. Jesteśmy z żoną szczęśliwymi posiadaczami projektu z202. W tym roku mam nadzieję, że jeszcze w marcu ruszamy z budową. Jeżeli chodzi o zmiany to wyciągnęliśmy garaż o 1m z powodu konieczności powiększenia kotłowni, a tak poza tym to delikatne przeróbki wewnątrz domu. Jeżeli ktoś z Państwa ma zdjęcia z budowy tego domu to bardzo proszę o ich udostępnianie, lub wysłanie na adres poczty internetowej: [email protected].

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, a mianowicie w jaki sposób poradzić sobie ze śniegiem, który będzie zalegał na garażu. Może ktoś ma jakiś pomysł jak się go pozbywać, oczywiście poza wejściem na garaż i odrzuceniem go za pomocą łopaty :)

Pozdrawiam wszystkich budujących.

• 3 weeks później...
moja walka z adaptacją z202 przedstawia się nadal nieciekawie. Po usunięciu usterek "biurwokratycznych" z pierwszej negatywnej decyzji powiatu polickiego została do pokonania tylko jedna, niezależna ode mnie: sąsiadka oczekuje wpłaty 40tys zł za wpis o służebności przejazdu. W lipcu 2010 właściciele terenu ok. 15ha w ramach porozumienia wspólnie załatwili w gminie uchwalenie MPZP. Czekają ze sprzedażą do sierpnia 2015, aby zakończył się termin obowiązywania opłaty planistycznej, dlatego nic na działkach się nie dzieje. Jako pierwsi chcemy się budować na własnej działce i nagle wyszły wszystkie niedopracowania urzędowe, które pochłonęły kilka miesięcy: wody opadowe, uzgodnienia przebiegu wod-kan, wyłączenie z produkcji rolnej, problemy z wpisem do KW o ustanowieniu służebności (bo to, panie, zrobimy za 3 lata...). Tragedia z brakiem chęci współpracy, tym bardziej że wszystko jest przeze mnie podawane "na tacy" i na nasz koszt. A jeszcze teraz wyszło szydło z worka, że wszyscy właściciele działek z "głębi" obszaru, czyli położonych na ok. 12ha, mają zapłacić za prawo przejazdu posiadaczce terenu położonego przy drodze publicznej. Dla 15ha z ok. 90 działek zaplanowano w MPZP tylko JEDEN wjazd - żadne argumenty nie trafiały do wójta. Posiadaczka-współorganizatorka przekształcenia ma ok. 3ha, ok. 20 działek od strony wjazdu - więc zacznie się draka jak diabli o oczekiwanie zapłaty za wpis o służebności. Uzyskałem nieodpłatny wpis do KW działki sąsiada, który także był współorganizatorem, ale została do pokonania sprawa bezpośredniego połączenia z drogą, czyli wydzielone działki komunikacyjne tej właśnie babki. Chciwość przesłoniła rozum, bo wszyscy sąsiedzi na tych 15ha są ze sobą powiązani w zakresie przejazdu i prowadzenia mediów. Od jej strony jest wjazd, od naszej woda i kanalizacja (takie są warunki techniczne z komunalki). Najgorsze jest to, że od października do stycznia przekonywałem ludzi do wspólnego projektu sieci wod-kan (rozpiętość ofert od 18tys brutto do 43tys brutto, do tego 5tys brutto mapa), aby uratować jej działki przed koniecznością budowy przepompowni. Są one położone niżej i trzeba było poprowadzić sieci wokół wzniesienia po pozostałych działkach. Udało mi się dograć zgodę 5 sąsiadów, zablokował pracę jeden. Więc finalnie jest tak: jesteśmy posiadaczami działki pod zabudowę BEZ połączenia z drogą publiczną i BEZ wody/kanalizacji. Wydane zostało kilkanaście tysięcy na papiery ... na próżno. A jeszcze spodziewam się w kwietniu faktury z ENEA za zapotrzebowane doprowadzenie prądu/skrzynki na kwotę ok. 3,8tys zł. Żona jest załamana, ja jestem wku..ny, a na działkach BUDOWLANYCH przez najbliższe 3-5 lat będą latać skowronki. Zachciało się budowy na swoim... Pozdrawiam i życzę zdrowia i spokojnych świąt, ja po nich zaczynam walkę o sądowe ustanowienie służebności przejazdu i przesyłu mediów. Skoro po dobroci się nie dało, trzeba zabrać granaty od Pawlaka i udać do sądu, aby sprawiedliwość wygrała.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Mam wielką prośbę do budujących. Chciał bym obejrzeć jak u Was wygląda pustka nad salonem lub ewentualnie jak wygląda salon Z202 nad którym jest sufit. Jeżeli nie widzicie problemu to proszę o kontakt [email protected] lub odpowiedź na forum. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• 1 month później...
Widzę, że od miesiąca cisza w temacie. U mnie dopiero murują ściany i gdzieś za dwa tygodnie będziemy kłaść strop. Ponawiam pytanko z mojej poprzedniej wypowiedzi. Chętnie bym się z kimś spotkał i porozmawiał na temat naszej budowy.

• 5 months później...
dalsze negatywne informacje: jest 17.12.2013, pozwolenia nadal nie ma, założona została sprawa o służebność przejazdu dla zapewnienia prawnego dostępu do drogi publicznej. Termin kolejnej rozprawy 26.02.2014, więc już wiem, że nic w przyszłym roku nie zrobię. Zacząłem "zabawę" na początku 2012, w obecnej sytuacji kontynuuję tylko ze względu na to, aby sprawa została wyjaśniona do końca, a nie tylko rozpoczęta i nierozstrzygnięta. Z 12 właścicieli działek (razem 15ha), które zostały przekształcone w 2010 zgodnie z porozumieniem, 11 nie ma dostępu do drogi publicznej (żądania finansowe 12 właściciela, ujawnione na początku tego roku), on zaś nie ma dostępu do wody i kanalizacji (blokada ze strony pozostałych). Czas sobie leci, pieniądze i czas zostały zmarnowane, segregatory pęcznieją od pozwów i kontrpozwów, sądy mielą powoli, troje z zablokowanych założyło sprawy o służebność. Na razie tyle.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

Zastanawiam się nad kupnem tego projektu .... jest piękny :-) .... i mam gorąca prośbę do tych co mają projekt w domu , czy możecie przesłać specyfikację ilości materiałów do kupienia ?

Bardzo duże są rozbieżności w koszcie budowy tego domu i jest to zrozumiałe bo wiele czynników się na to składa ....miejscowość , materiał itd. Gdybym miała takie zestawienie mogłabym sama obliczyć w realiach ile wyniesie mnie budowa tego domu.

Budowa napewno będzie bez użytkowego poddasza a co za tym idzie bez klatki schodowej ...schody będą w kotłowni ściągane.

Będę bardzo wdzięczna za każde info :-)

Ela

[email protected]