Waleciorz 30.06.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 zdjęcia wewnątrz wrzucę za ok 2 tyg jak skończą tynki, teraz jest bałagan, rusztowania i inne klamoty. Pustka jest naprawdę wypasiona, pokój pomimo, iż nie jest wielki to sprawia wrażenie bardzo przestrzennego.W ogóle cała przestrzeń dzienna tzn. pokój dzienny- duże okno i za nim duży taras, kuchnia,korytarz, sień ( nie zrobiliśmy drzwi przejściowych, tylko po bokach ściany 60 cm, aby wizualnie oddzielić sień od reszty) sprawia wrażenie, że jest wygodna i przestrzenna. Reszta jest dość skromna, ale starczy do spania i na pokoje dla dzieci.Poddasze jest bardzo skromne. Jeśli chcecie je zagospodarować pamiętajcie, żeby komin umieścić w innym miejscu np. przy bocznej nośnej ścianie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 08.07.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 zdjęcia wewnątrz wrzucę za ok 2 tyg jak skończą tynki, teraz jest bałagan, rusztowania i inne klamoty. Pustka jest naprawdę wypasiona, pokój pomimo, iż nie jest wielki to sprawia wrażenie bardzo przestrzennego.W ogóle cała przestrzeń dzienna tzn. pokój dzienny- duże okno i za nim duży taras, kuchnia,korytarz, sień ( nie zrobiliśmy drzwi przejściowych, tylko po bokach ściany 60 cm, aby wizualnie oddzielić sień od reszty) sprawia wrażenie, że jest wygodna i przestrzenna. Reszta jest dość skromna, ale starczy do spania i na pokoje dla dzieci.Poddasze jest bardzo skromne. Jeśli chcecie je zagospodarować pamiętajcie, żeby komin umieścić w innym miejscu np. przy bocznej nośnej ścianie domu. Czesc, i jak parce wykonczeniowe? Kiedy mozna liczyc na nowe foty z wnetrza? pozdrowionka, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwcia 19.07.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czesc, i jak parce wykonczeniowe? Kiedy mozna liczyc na nowe foty z wnetrza? pozdrowionka, Tomek Witam serdecznie, podpinam się do przedmówcy i czekam z niecierpliwością na zdjęcia, mam nadzieję, że bedzie ich dużo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 21.07.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam serdecznie, podpinam się do przedmówcy i czekam z niecierpliwością na zdjęcia, mam nadzieję, że bedzie ich dużo Pozdrawiam Witajcie, juz mamy pierwsze spotkanie z architektem za soba, bedzie ciekawy projekt wnetrza - raczej nowoczesny salon z kuchnia (wyspa). Dwa pokoje dla dzieci i sypialnia, sporo nowczesnych rozwiazan. Zobaczymy. To jest wazne, co teraz ustalamy, bo planujemy wylanie plyty fundamentowej (media planujemy od razu na etapie projektowania, nie na etapie wykonawczym). Czy ktos z Was planuje wylanie plyty fundamentowej (koszt jest porownywalny do law + ocieplenia + chudziaka, a duzo wieksza szczelnosc termiczna)? pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 21.07.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Planuję budowę na płycie fundamentowej, ale... wstrzymałem decyzję o zakupie projektu i adaptacji do momentu uzyskania POZYTYWNEJ odpowiedzi z powiatu o zgodzie na zjazd tymczasowy bezpośrednio na działkę. Bez tego będzie ciężko: musimy wybudować na własny koszt ok. 250mb kanalizacji i ok. 50mb+220mb wody (nie obejmuje to bezpośrednich przyłączy). Cóż - działka własna z przekształconego w MPZP pola jest za darmo, więc cała infrastruktura mocno kosztuje. Bez zjazdu z drogi powiatowej musielibyśmy jeszcze wybudować ok. 350mb drogi wewnętrznej (czyli ponad 1500m2) na własny koszt - a to już byłaby PRZESADA finansowa! Konstrukcyjnie poza płytą, SILKĄ 18cm i stropem rozważam jeszcze wylanie skosów/połaci z betonu ("trumna") lub zorientuję się odnośnie płyt dachowych YTONG - ZERO płyt G-K w domu po pierwszym doświadczeniu budowlanym z 2007/2008. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 21.07.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam tomtom , barzdo ciekawią mnie te nowoczesne rozwiązania których ma być sporo , mógłbyś się bardziej rozpisać na ten temat ? może jakiś planik płytę też planuję , wstępny szacunek z megatermu to było 3500 za metr2 , chyba trochę dużo darvid dlaczego masz taki wstręt do płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 21.07.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 pomyłka jedno zero za dużo , 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 22.07.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Aż się przestraszyłem, że mam wstręt do płyty ... fundamentowej, a to chodzi o gipsowo-kartonową!! Szybko się z niej robi elementy ścienno-sufitowe, ale widać miejsca łączeń (inna struktura), pracują na styku skos-ściana i na łączeniu płaszczyzn z płyt, potrafią zarysować się na łączeniu płyt po np. przypadkowym uderzeniu odsuniętym fotelem (mam ściankę z GK na profilach stalowych i tak zrobiłem sobie rysę). Dlatego chcę ich uniknąć w nowym domu - wszystko tynkowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 22.07.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 pomyłka jedno zero za dużo , 350 Witam, zdecydowalem sie na plyte fundamentowa (energooszczednosc, szybki proces wylewania) i na niej posadowie sciany nosne i cala konstrukcje domu. Dostalem oferte od: Brinkmann Consulting ul. Grójecka 14 05-552 Magdalenka tel: 798 100 908 email: [email protected] 4 rozne warianty (ceny 200 - 300 PLN/m2 + VAT), co przy mojej powierzchni daje koszt ok. 45.000 PLN + VAT (projekt plyty + wykonanie w 5-7 dni). Jest to koszt nieco wyzszy do wylania law (ale zamierzam jeszcze ponegocjowac cene). Potrzebne sa: 1) analiza geotechniczna 2) wyliczenia statyczne lub rzut law fundamentowych (do szacunkowego wyliczenia nosnosci plyty). Jeszcze nie mam wszystkich dokumentow, ale zamierzam kontynuowac temat i polecam wszystkim. Oczywiscie, jesli znajdzie ktos z Was tansza oferte, to dajcie prosze znac! darvid, to co planujesz wylac na stropie bedzie ciezkie i kosztowne. NA pewno koszt wykonania plyty bylby 10%-20% wyzszy, ze wzgledu na wieksza nosnosc plyty. pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 22.07.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 wiem, że będzie cięższe - ale przy tych anomaliach pogodowych powinno być bezpieczniejsze i solidniejsze. A nie chcę się wkurzać na widok popękanych skosów jak obecnie. Wersja połaci dachowych z YTONGA/betonu wpadła mi do głowy pewien czas temu po widoku moich skosów. Strop jako murowany znacznie wcześniej. Na pewno na pieniądzach się nie śpi, tym bardziej, że szacuję koszt wody+kanalizacji na ok. 120tys netto (wg oferty z jednej firmy, którą otrzymałem miesiąc temu). Gdy doliczę inne koszty, wyjdą niewiele mniejsze niż sam dom. Oby starczyło kasy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 26.07.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Cóż, kolejne NEGATYWNE rozpatrzenie sprawy zjazdu tymczasowego na działkę bezpośrednio z drogi powiatowej. Uzasadnienie: 1. droga krajowa Kołbaskowo-Szczecin ma 10990 pojazdów na dobę, więc 10% z nich jedzie tą właśnie "moją" drogą powiatową koło działki (są trzy prawdy: cała prawda, święta prawda i g...o prawda lub małe kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka); 2. zgodnie z MPZP jest ustalony jeden zjazd na cały obszar ok. 15ha - mogliśmy zgłaszać uwagi podczas planowania. Uwagi były odnośnie ilości zjazdów (olane przez gminę), wysokości opłat planistycznych 25% i adiacenckich od podziału 30% (olane); 3. w MPZP jest droga wewnętrzna, więc z niej ma być dojazd - czyli ok. 335mb po 4-5m szerokości na własny koszt; 4. zasada społeczna "skoro jeden dostanie zgodę, to inny też będzie chciał" - więc kierując się kwestiami bezpieczeństwa... odmawiamy zgody. Nie uda mi się zrealizować budowy płacąc ok. 100 tys. netto za wodę i kanalizę oraz ok. 1500m2 drogi/utwardzenia z własnej kieszeni. Zgodę na budowę z202 starostwo wydałoby (papiery i mapy są przecież dopasowane), ale nie dojadę "fizycznie" do działki z materiałami budowlanymi. Muszę pomyśleć, co dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 30.07.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Cześć darvid , przykro mi że masz takie schody z tymi urzędnikami :/ I co teraz zrobisz ? będziesz brnąć w to dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwcia 30.07.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Cześć darvid , przykro mi że masz takie schody z tymi urzędnikami :/ I co teraz zrobisz ? będziesz brnąć w to dalej ? Witam, niestety u nas już tak jest, że wszyscy kłody pod nogi podkładają, przykro mi ... A odnośnie tych obiecanych zdjęć to jak nie było tak nie ma. Nadal czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 30.07.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Cóż, raczej zamawiam i przygotowuję dokumentację do uzyskania pozwolenia na budowę. Potem przygotuję duże i grube paczki banknotów dla dwóch wariantów działania: 1. (tańszy) zamachowiec "allah akbar" do rejonu dróg; 2. (droższy) na mandaty za każde moje wykroczenie. Najbardziej wkurza mnie zarzut budowy zjazdu na łuku jezdni (co nie jest prawdą, bo brakuje kilkudziesięciu metrów), na którym znajdują się ... 4 zjazdy do działek po drugiej stronie drogi. Tymczasem po "mojej" stronie drogi jest do wcześniejszego ok. 290m, do następnego 340m. Ponadto przy samej działce znajduje się zjazd... nieformalny dla maszyn rolniczych, bo inaczej nie dojadą do uprawianych pól. Coraz bardziej zniechęca mnie urzędnicza uznaniowość przepisów dla "maluczkich" i "wielkich". Dziki kraj, jak powiedział klasyk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwcia 15.08.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam, widzę, że na forum zrobiła się cisza... czekam na obiecane zdjęcia i już doczekać się nie mogę. Z mężem najprawdopodobniej zdecydujemy się na ten projekt i strasznie chciała bym zobaczyć jak w rzeczywistości wygląda pustka nad salonem. Za każde nawet najmniejsze zdjęcie będę bardzo wdzięczna. Wszystkim życzę powodzenia w realizacji marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SiwyM25 18.08.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 WitamJestem bardzo zainteresowany tym projektem. Czy można się z panem skontaktować? . Czy rozpoczą pan budowę.Jestem z Szemuda.PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 19.08.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Kupiłem, dałem do adaptacji, zrobiłem zmiany w przeznaczeniu pomieszczeń i częściowym układzie ścian działowych. Nie wiem wprawdzie, jak dojadę z materiałami budowlanymi na działkę (patrz odwołania), ale chcę mieć gotowy ten zakres dokumentacji. Pozdrawiam z Choszczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 10.09.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Coś ten "nasz" projekt skacze w rankingach wyszukiwania na stronie z500. Wcześniej był jako 108,8m2 pow. użytkowej, teraz zrobił się jako 150pu+41, aż ciężko go odszukać. Droższe i większe domy są przed nim, a on awansował o tyle pozycji w stronę "wielkich" ) Czy ktoś zamawiał już okna do pokoju dziennego wg projektu, czyli pięciokąt i dolne 300x265? Czy są one dostępne także w innej ofercie niż sugerowany przez z500 "Stolbud Włoszczowa"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 20.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Coś ten "nasz" projekt skacze w rankingach wyszukiwania na stronie z500. Wcześniej był jako 108,8m2 pow. użytkowej, teraz zrobił się jako 150pu+41, aż ciężko go odszukać. Droższe i większe domy są przed nim, a on awansował o tyle pozycji w stronę "wielkich" ) Czy ktoś zamawiał już okna do pokoju dziennego wg projektu, czyli pięciokąt i dolne 300x265? Czy są one dostępne także w innej ofercie niż sugerowany przez z500 "Stolbud Włoszczowa"? Pozdrawiam. Witajcie, nie zamawiam jeszcze niczego. Gdybym byl bardziej przewidujacy, to nie wzialbym architekta wnetrz na etapie kiedy nie mam pozwolenia. Niestety, UM Wroclaw stnal na wysokosci zadania i znalazl kolejne 6 punktow uzasadniajac ze adaptacja projektu jest zle. I tak jestem lepszy niz 9 m-cy temu, kiedy UM znalazl 14 punktow, niewiarygodne. Postanowilismy sie odwolac, sprawy nabieraja rozpedu. Dam znac niedlugo. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 26.09.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Hej, odwolanie trafilo do UM, zakwestionowalismy punkty 1-3, punkty 4-6 zostaly uzupelnione na miejscu (np. 3 ostatnie strony projektu byly zalaczonymi rysunkami bez. widocznej numeracji stron, trzeba je bylo ponumerowac 'dlugopisem', to taki zarcik sytuacyjny..) Co do punkow 1-3: urzednik sie zdziwil, ze na dzialce sasiadujacej (takze naroznej) stoi dom z wydanym pozdwoleniem budowalnym, projekt domu opieral sie o jedna a NIE dwie linie obowiazujacej zabudowy. Chyba zapomnial ze rok temu sam wydal pozwolenie na ten walsnie projekt. Pani Naczelnik musiala sie tym zajac, jak sie dowiedzial moj architekt 'przez tydzien szukali powodow zeby nie wydac pozwolenia'. Nie bylem w szoku, bo 9m-cy temu bylo dokladnie tak samo: 'zadalam sobie mnostwo trudu zeby znalezc w MPZP co oznacza ten watpliwy zapis i znalazlam ze to obnizenie terenu i ze nie moze tam Pan miec wjazdu na dzialke'. Bottom-line: TYM RAZEM NIE ZNALEZLI NIC CO BY POZWOLILO NA ODRZUCENIE WNIOSKU I RACZEJ MUSZA WYDAC POZYTYWNA DECYZJE. Dostane poczta w przyszly tyg... pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts