eugenia 17.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam, niestety dałam się naciągnąć na położenie gładzi gipsowych na tynkach cementowo-wapiennych w domu nieogrzewanym z ocieplonym poddaszem (było to kładzione w listopadzie i grudniu). Dom jest z porothermu - i jest nieocieplony. Rezultat - pleśń na miejscach mostków termicznych (wieniec, framugi okien i drzwi) na gładziach gipsowych wewnątrz. Na razie pleśni nie jest tak dużo. Starłam ją prowizorycznie i otworzyłam / uchyliłam okna w pomieszczeniach narażonych bardziej na wilgoć (wcześniej okna były tam jedynie rozszczelnione, co jak widać nie pomogło przy naszej do tej pory ciepłej zimie). Wentylacja grawitacyjna jest, i w tych pomieszczeniach, w których była grzyb się na razie nie pojawił. Pytanie: co teraz zrobić żeby zminimalizować straty na przyszłość. Czy ocieplać styropianem od zewnątrz (tak doradza mi ten idiota co mnie namówił na kładzenie gładzi gipsowych zimą). Moim zdaniem, to głupi pomysł, bo i tak nie zniweluje wilgotnienia wewnątrz domu, a poza tym - zimą się fasad nie ociepla z wiadomych względów. Czy jak najszybciej zamontować ogrzewanie (kocioł na ekogroszek) i grzać intensywnie w domu ? POmysł ten mi nie leży ze względu na koszty. Czy wystarczy dogrzewanie intensywne kozą ? Niestety, nie mam możliwości dojeżdżać na budowę i przepalać, musiałabym wynająć sąsiada w tym celu. Inna sprawa, że nie wiem czy to wystarczy, gdyż pomieszczenia, które grzybieją to nie te, w których jest koza, lecz oddalone od źródła ciepła... Czy wystarczy, że będzie zapewnione porządne i regularne wietrzenie, przy zewnętrznej temperaturze poniżej zera lub na poziomie zera. Chyba grzyb powinien zdechnąć w takiej temperaturze minusowej ? Czytałam że grzybowi trzeba zapewnić temperaturę powyżej 5 stopni i stałą wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 17.01.2012 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Tak sobie jeszcze przypomniałam, moze dobrze byłoby pomalować te miejsca narażone na wilgoć wapnem ? Słyszałam, że wapno ma świetne właściwości grzybobójcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.01.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Dobra wentylacja sprawę załatwi. Nie trzeba grzać, tylko dobrze rozszczelnić cały dom, by był dość wyraźny przewiew. Samo rozszczelnienie nie wystarczy - raczej uchylone okna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 17.01.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Dobra wentylacja sprawę załatwi. Nie trzeba grzać, tylko dobrze rozszczelnić cały dom, by był dość wyraźny przewiew. Samo rozszczelnienie nie wystarczy - raczej uchylone okna itp. Mój Boże, obyś miał rację ! Z drugiej strony obawiam się też trochę, że tak mocno uchylone okna, wpuszczą z kolei wilgoć panującą na zewnątrz dworu (np. teraz jest odwilż), i wówczas np. zawilogtnieją mi z kolei Karton Gipsy na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) GK na poddaszu bez grzania ? Masz Eugenia fantazję :) Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 17.01.2012 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 GK na poddaszu bez grzania ? Masz Eugenia fantazję :) Akurat z płytami GK na poddaszu nic się na razie nie dzieje, tylko z tymi gładziami na ścianach mam problem... Analizowałam uprzednio zasadność kładzenia płyt KG w zimie i opinie ludzi, którzy mieli płyty KG położone w nieogrzewanym domu były takie, że im to wytrzymało i będzie ok, jeśli tylko będzie regularnie wietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 17.01.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Samo wietrzenie nie wystarczy. Środkiem przeciwgrzybowym( PUFAS) popryskaj zarażone miejsca i dopiero teraz wietrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts