kosor 17.01.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) WitamOd miesiąca używam pieca piec Vaillant ecoTEC VSC 196/2-C 150z w/w regulatorem w sypialni.czytałem masę wątków na temat ustawień regulatora.Znalazłem, mniej więcej krzywa, ale nasuwa mi się trochę niejasności i dlatego proszę o wyjaśnienie kilku spraw. Na piecu pokrętła są na max, regulator Auto, Brak wpływu tem. wewnetrznej 1. Na regulatorze mam ustawioną tem. 20,5 stopnia, przy krzywej 0,60 w domu jest ciepło. Ale... krzywa 0,60 grzeje dobrze jeśli na zewnątrz jest -3 lub więcej mrozu. jeśli temperatura zewnętrzna jest w granicach 0 lub cieplej, to w domu zaczyna robić się chłodniej i muszę zwiększyć krzywą na 0,65 lub 0,70. Dlaczego tak się dzieje ? 2. Mam ustawione okna czasowe 5:45 - 6:30 21 stopni 6:30 - 23:00 20 stopni temperatura obniżona 19,5 Chciałbym aby właśnie rano wstając o 6:15 było ciepło. Niestety, regulator pokazuje 19.0 stopni kaloryfery zimne. W domu raczej chłodno. regulator nie uwzględnia okna gdzie jest podwyższona temperatura. 3. Tak jak pisano tu na forum w jednym z wątków, żeby ustawić "korekta" dla temp. wewnętrznej. Czy rzeczywiście to jest dobre rozwiązanie ? 4 CWO mam okno czasowe 6:15 - 23:00 ale zdarza się, że kąpiąc się po 23 woda jest zmna. regulator pokazuje dla wody CWO ">10" czy to jest normalne ?Nie powinien on grzać wody jeśli jest na nią zapotrzebowanie ? 5. Czy przy ustawieniu, Auto, Brak, regulator bierze tem. zadaną na regulatorze pod uwagę czy tylko bierze tem. wody w obiegu ? 6.Teraz przy - 7 Auto, Brak 0,6 mam spalanie gazu 13 m3 (co+ cwo) 4 osoby Budynek nowy, od miesiąca zamieszkaly, rekuperator PozdrawiamMarcin Edytowane 17 Stycznia 2012 przez kosor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts