Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile godzin tygodniowo zajmuje wam budowa domu?

Recommended Posts

Porównałbym to z własną działalnością gospodarczą, gdzie nie określa się ile godzin dziennie, tygodniowo, czy miesięcznie się pracuje. Nawet jak nie wykonujesz jakiś czynności bezpośrednio związanych z budowaniem domu, to myślisz o tym, przeszukujesz neta, rozmawiasz ze znajomymi itp. itd.

Od powrotu z pracy aż zasnę:-)

Tak jak napisał kolega wyżej, albo jesteś na budowie bo nadzorujesz ekipę, albo jesteś w hurtowni, bo zamawiasz/kupujesz/wybierasz/poznajesz materiały, a jak masz chwilowo wolne (późne popołudnie, sobota, niedziela) - to z miłą chęcią przeglądasz internet, coby zaplanować kolejne etapy:-)

Roboty jest dużo, nie ma się co oszukiwać. Pewnie pytasz, bo zastanawiasz się, czy budować samemu, czy zlecić wszystko developerowi. Nawet jak zlecisz, to nie obędzie się bez poszukiwań, w końcu też będziesz chciał wiedzieć jaki piec, czy wstawić rekuperację, jaki typ rurek do CWU a jaki do kaloryferów, czy tynk gipsowy czy tradycyjny, ile styropianu pod posadzki, jakie okna itd itd. Jeśli sam się nie włączysz w budowę - nie będziesz zadowolony, bo dostaniesz dom "dla kowalskiego" zamiast dla ilragazzo.

Kupowanie kafelek czy przeglądanie internetu to nie budowa.

Budowa jest w miejscu budowy z rękawami zadartymi do łokcia.

Na budowę budując samemu poświęca się czas od rana -6 do wieczora -22 w okresie wiosenno-letnim.W soboty i niedziele też się pracuje.

Przychodzenie na budowę i zawracanie głowy wykonawcą , marudzenie to nie nadzór tylko takie pitolenie z rękami w kieszeni.

Budowa domu zajmuje tyle czasu ile możesz i chcesz jej poświęcić. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie i zastanawiam się dlaczego pytasz?

Dużo zależy od tego w jakim czasie chcesz wybudowac dom - jednym zajmuje to kilka miesięcy inni sami "bawią się " kilka lat.

Dużo zależy tez od tego ile prac wykonasz sam , czy masz znajomych fachowców którzy będą budować twój dom. Jeśli budujesz sam odpada szukanie ekip, skupiasz się tylko na szukaniu materiałów w dobrej cenie. Jeśli całą budowę zlecasz firmom , musisz sporo czasu poświęcić na szukaniu ekip i umówieniu ich tak, żeby nie było dużych przestojów na budowie.

Na koniec- możesz zatrudnić ludzi, którzy zajmą się całą budową od A do Z.

Zadałes pytanie nie podając żadnych szczegółów i tak naprawdę nie wiem o co ci chodzi.

Kupowanie kafelek czy przeglądanie internetu to nie budowa.

Budowa jest w miejscu budowy z rękawami zadartymi do łokcia.

Na budowę budując samemu poświęca się czas od rana -6 do wieczora -22 w okresie wiosenno-letnim.W soboty i niedziele też się pracuje.

Przychodzenie na budowę i zawracanie głowy wykonawcą , marudzenie to nie nadzór tylko takie pitolenie z rękami w kieszeni.

1.Na budowę samemu poświęca się czas od 6 do 22 jeśli nie pracujemy. Można każdego dnia chodzić do pracy i budować popołudniami i w weekendy- wszystko zależy od tego ile godzin dziennie pracujemy.

2. Przychodzenie na budowę żeby sprawdzać wykonawcę jest ( moim zdaniem) koniecznością.

3.Kupowanie kafelek to nie budowa tylko zakupy na które prędzej czy później musisz znaleźć czas.

Bo tak naprawdę żaden inwestor nie ma czasu na to żeby o tym myśleć. Mamy tyle do zrobienia że nikomu nie wpadłoby do głowy podliczanie czasu, tu 5 minut na tel do fachowca, tu 20 na wizyte w hurtowni, poł godzinki czytania o piecu, 5 x 15 minut prośba o 5 wycen na okna itp, itd. Mówiłam że poprostu nie da się odpowiedzieć na to pytanie.

Ponad rok temu zacząłem. Miałem ekipy - nie mogłem inaczej. Dużo rzeczy na budowie robię sam. Wykończeniówka we własnym zakresie. Codziennie do pracy potem na budowę do roboty. I tak już ponad rok który mam wyjęty z życia. Ale opłacało się znam każdy szczegół, każdy detal i cegłę w domu. Na szczęście do końca lutego przeprowadzka. Rację mają ci którzy mówili że dom to dożywocie bez prawa łaski. Ale tak jak pisałem WARTO!!!

• 2 weeks później...