Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie kanałów wentylacyjnych w odcinku końcowym

Recommended Posts

Witam

Chodzi o wentylację w nadbudowanym budynku. Oryginalnie to był dom w stylu "kostka" z lat 80tych. Główny komin był bardzo szeroki ze względu na dużą liczbę kanałów wentylacyjnych. Ograniczyłem go bo taki szeroki po pierwsze zbyt dominował na dachu, po drugie zimą zbierałby niepotrzebnie śnieg. Ostatecznie wygląda to tak: 2kanały wentylacyjne po lewej stronie komina i 3 po prawej. Wykonałem je z bloczków wentylacyjnych. Zostały przedłużone o około 3m od pierwotnej wysokości budynku.

Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem? Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych (musze dokupic dwa) i wyciąg będzie wymuszony (wentylatory elektryczne, zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200 , na cały budynek za mało wydajny na poddasze wystarczający).

Podsumowując: w zaleznosci od tego czy łączenie kanałów wentylacyjnych blisko ujścia nie jest błędem lub jest muszę dokupić albo dwa albo 7 kominków wentylacyjnych. A może jest inne rozwiązanie?

Dziekuje za wszelkie sugestie.

"Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem?"

Podstawowy błąd.

"Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych"

Drugi błąd.

"zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200"

WM i grawitacja? A może lewitacja?

"Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem?"

Podstawowy błąd.

-czyli pozostaje montaz kominkow dla kazdego kanalu wentylacyjnego....

"Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych"

Drugi błąd.

- to jak to wykonac poprawnie?

"zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200"

WM i grawitacja? A może lewitacja?

-ok, niejasno sie wyrazilem.. w przypadku zastosowania reku nie stosowalbym dodatkowej WM

Chce to wykonac raz a dobrze,poki co jest mozliwosc zamontowania dodatkowych kominkow went , ale jak juz zabuduje poddasze to bedzie po ptakach. W jaki sposob powinienem to wykonac?

Kanałów wentylacyjnych, wentylacji grawitacyjnej, nie można łączyć.

Kominki wentylacyjne, nie są przeznaczone do wentylacji pomieszczeń.

Rekuperator instalujemy, jeżeli jest wentylacja mechaniczna, nawiewno-wywiewna.

Wentylacja grawitacyjna wyklucza WM i odwrotnie.

Edytowane przez M K

Witam,

Ja równiez mam podobny problem. w projekcie mam az 4 kominy 2 opałowe i dwa wentylacyjne (po 3 kanały). Chciałbym zastąpić przynajmniej jeden z nich kominkiem wentylacyjnym. I tu pytanie czy na strychu moge złączyc jakims trójnikiem np 3 kanały wentylacyjne(2 kuchnia i spiżarka) i wyjść ponad dach jednym kominkiem wentylacyjnym? Czy tez jedynym rozwiązaniem jest montaz 3 kominków nad dachem co nie jest tanie ani nie wygląda za ładnie???

Ja równiez mam podobny problem. w projekcie mam az 4 kominy 2 opałowe i dwa wentylacyjne (po 3 kanały). Chciałbym zastąpić przynajmniej jeden z nich kominkiem wentylacyjnym. I tu pytanie czy na strychu moge złączyc jakims trójnikiem np 3 kanały wentylacyjne(2 kuchnia i spiżarka) i wyjść ponad dach jednym kominkiem wentylacyjnym? Czy tez jedynym rozwiązaniem jest montaz 3 kominków nad dachem co nie jest tanie ani nie wygląda za ładnie???

A czemu nie zrobić wentylacji mechanicznej i zrezygnować z dwóch kominów?

A czemu nie zrobić wentylacji mechanicznej i zrezygnować z dwóch kominów?

Święte słowa :)

Jak odliczysz koszt budowy kanałów wentylacyjnych w domu to trochę kasy uzbierasz na reku do tego obróbki dekarskie itp.

następne oszczędności i powoli się zbierają pieniądze.

Budowa kominów a potem robienie reku to wyrzucanie kasy w błoto.

Bo komin będą tylko traktowane jak elementy ozdobne :)

Oczywiście można zastosować tańsze rozwiązanie od reku - niestety bez odzysku ciepła.

Wentylator zbiorczy na poddaszu plus nawiewniki higrosterowalne oraz kratki higro z stałym wydatkiem.

Koszt niższy niż markowego reku.

Zawsze decyzja leży po stronie płacącego :)

Nie brałem pod uwage WM ale musze sie zapoznać z tematem. Na pewno wymaga duzych nakładów finansowych na początku i podczas eksploatacji. Jednak z przyczyn ekonomicznych chyba zostane przy tradycyknych rozwiązaniach, wiec ponawiam pytanie jak to jest z łączeniem kominków wentylacyjnych???

Nie brałem pod uwage WM ale musze sie zapoznać z tematem. Na pewno wymaga duzych nakładów finansowych na początku i podczas eksploatacji. Jednak z przyczyn ekonomicznych chyba zostane przy tradycyknych rozwiązaniach, wiec ponawiam pytanie jak to jest z łączeniem kominków wentylacyjnych???

Odpowiedź - post #4, dwa pierwsze zdania.

...

Czyli moj pomysl dodania kilku dodatkowych kominkow to bylby niewypal i strata funduszy?

A teraz tak: mam jeden kominek wentylacyjny na zewnatrz. Potrzebuje zaprojektowac sterownik do regulacji wentylatorami w obu mieszkaniach (pierwotnym+nadbudowanym). To bedzie musialo rozwiazac moja sytuacje. Potrzebuje jakiejs literatury konkretnej zeby wykonac obliczenia. Prosze o tytuly , linki. Z gory dzieki. Pozdrawiam

Policz ile zapłacisz za budowę tych 2 kominów wentylacyjnych...