ddog 17.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam Chodzi o wentylację w nadbudowanym budynku. Oryginalnie to był dom w stylu "kostka" z lat 80tych. Główny komin był bardzo szeroki ze względu na dużą liczbę kanałów wentylacyjnych. Ograniczyłem go bo taki szeroki po pierwsze zbyt dominował na dachu, po drugie zimą zbierałby niepotrzebnie śnieg. Ostatecznie wygląda to tak: 2kanały wentylacyjne po lewej stronie komina i 3 po prawej. Wykonałem je z bloczków wentylacyjnych. Zostały przedłużone o około 3m od pierwotnej wysokości budynku. Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem? Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych (musze dokupic dwa) i wyciąg będzie wymuszony (wentylatory elektryczne, zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200 , na cały budynek za mało wydajny na poddasze wystarczający). Podsumowując: w zaleznosci od tego czy łączenie kanałów wentylacyjnych blisko ujścia nie jest błędem lub jest muszę dokupić albo dwa albo 7 kominków wentylacyjnych. A może jest inne rozwiązanie? Dziekuje za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 17.01.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 "Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem?" Podstawowy błąd. "Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych" Drugi błąd. "zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200" WM i grawitacja? A może lewitacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddog 18.01.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 "Czy łączenie kanałów wentylacyjnych z pierwotnego budynku na 50 cm przed wylotem z kominka wentylacyjnego będzie również błędem?" Podstawowy błąd. -czyli pozostaje montaz kominkow dla kazdego kanalu wentylacyjnego.... "Wyciągi z kuchni i łazienki na moim poddaszu wykonam oddzielnie przy uzyciu osobnych dodatkowych kominków wentylacyjnych" Drugi błąd. - to jak to wykonac poprawnie? "zastanawiałem się również nad rekuperaturem luna 200" WM i grawitacja? A może lewitacja? -ok, niejasno sie wyrazilem.. w przypadku zastosowania reku nie stosowalbym dodatkowej WM Chce to wykonac raz a dobrze,poki co jest mozliwosc zamontowania dodatkowych kominkow went , ale jak juz zabuduje poddasze to bedzie po ptakach. W jaki sposob powinienem to wykonac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.01.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Kanałów wentylacyjnych, wentylacji grawitacyjnej, nie można łączyć.Kominki wentylacyjne, nie są przeznaczone do wentylacji pomieszczeń.Rekuperator instalujemy, jeżeli jest wentylacja mechaniczna, nawiewno-wywiewna.Wentylacja grawitacyjna wyklucza WM i odwrotnie. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_31 18.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam, Ja równiez mam podobny problem. w projekcie mam az 4 kominy 2 opałowe i dwa wentylacyjne (po 3 kanały). Chciałbym zastąpić przynajmniej jeden z nich kominkiem wentylacyjnym. I tu pytanie czy na strychu moge złączyc jakims trójnikiem np 3 kanały wentylacyjne(2 kuchnia i spiżarka) i wyjść ponad dach jednym kominkiem wentylacyjnym? Czy tez jedynym rozwiązaniem jest montaz 3 kominków nad dachem co nie jest tanie ani nie wygląda za ładnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wentylacja grawitacyjna wyklucza WM i odwrotnie. Ale kanały pozostałe po grawitacyjnej można wykorzystać do WM i z grawitacyjnej zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ale kanały pozostałe po grawitacyjnej można wykorzystać do WM i z grawitacyjnej zrezygnować. Można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.01.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja równiez mam podobny problem. w projekcie mam az 4 kominy 2 opałowe i dwa wentylacyjne (po 3 kanały). Chciałbym zastąpić przynajmniej jeden z nich kominkiem wentylacyjnym. I tu pytanie czy na strychu moge złączyc jakims trójnikiem np 3 kanały wentylacyjne(2 kuchnia i spiżarka) i wyjść ponad dach jednym kominkiem wentylacyjnym? Czy tez jedynym rozwiązaniem jest montaz 3 kominków nad dachem co nie jest tanie ani nie wygląda za ładnie??? A czemu nie zrobić wentylacji mechanicznej i zrezygnować z dwóch kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 A czemu nie zrobić wentylacji mechanicznej i zrezygnować z dwóch kominów? Święte słowa Jak odliczysz koszt budowy kanałów wentylacyjnych w domu to trochę kasy uzbierasz na reku do tego obróbki dekarskie itp. następne oszczędności i powoli się zbierają pieniądze. Budowa kominów a potem robienie reku to wyrzucanie kasy w błoto. Bo komin będą tylko traktowane jak elementy ozdobne Oczywiście można zastosować tańsze rozwiązanie od reku - niestety bez odzysku ciepła. Wentylator zbiorczy na poddaszu plus nawiewniki higrosterowalne oraz kratki higro z stałym wydatkiem. Koszt niższy niż markowego reku. Zawsze decyzja leży po stronie płacącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_31 20.01.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie brałem pod uwage WM ale musze sie zapoznać z tematem. Na pewno wymaga duzych nakładów finansowych na początku i podczas eksploatacji. Jednak z przyczyn ekonomicznych chyba zostane przy tradycyknych rozwiązaniach, wiec ponawiam pytanie jak to jest z łączeniem kominków wentylacyjnych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie brałem pod uwage WM ale musze sie zapoznać z tematem. Na pewno wymaga duzych nakładów finansowych na początku i podczas eksploatacji. Jednak z przyczyn ekonomicznych chyba zostane przy tradycyknych rozwiązaniach, wiec ponawiam pytanie jak to jest z łączeniem kominków wentylacyjnych??? Odpowiedź - post #4, dwa pierwsze zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddog 21.01.2012 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ...Czyli moj pomysl dodania kilku dodatkowych kominkow to bylby niewypal i strata funduszy? A teraz tak: mam jeden kominek wentylacyjny na zewnatrz. Potrzebuje zaprojektowac sterownik do regulacji wentylatorami w obu mieszkaniach (pierwotnym+nadbudowanym). To bedzie musialo rozwiazac moja sytuacje. Potrzebuje jakiejs literatury konkretnej zeby wykonac obliczenia. Prosze o tytuly , linki. Z gory dzieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 22.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Nie brałem pod uwage WM ale musze sie zapoznać z tematem. Na pewno wymaga duzych nakładów finansowych na początku i podczas eksploatacji. Jednak z przyczyn ekonomicznych chyba zostane przy tradycyknych rozwiązaniach, wiec ponawiam pytanie jak to jest z łączeniem kominków wentylacyjnych??? Policz ile zapłacisz za budowę tych 2 kominów wentylacyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts