Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki bufor przy połączeniu kotła na paliwo stałe i kotła gazowego?

samotnik

Recommended Posts

W sytuacji kotła na paliwo stałe, w układzie otwartym, połączonego wymiennikiem z instalacją CO z kotłem gazowym w układzie zamkniętym, jaki powinien być bufor przy kotle na paliwo stałe?

Jaki jest szacunkowy koszt dorobienia takiej instalacji (kocioł na paliwa stałe) do instalacji z kotłem gazowym? Kombinuję nad dywersyfikacją ogrzewania w projektowanym domu. Sukcesywnie leczę się z: DGP, płaszcza wodnego. Zostaje kocioł "śmieciuch" w piwnicy, ale nie wiem, ile trzeba na to wydać.

Podstawowe pytanie - po co ma być bufor w instalacji jak rozumiem awaryjnego ogrzewania węglowego? Koszt ogromny, masa pomp, sterowników i armatury, dwukrotnie przekroczy koszt montażu kotła węglowego z podajnikiem, do którego bufor jest potrzebny jak piąte koło u wozu :-) Kocioł z podajnikiem montujesz w układzie zamkniętym i wszystko hula aż miło. Za połowę ceny śmieciucha z wymiennikiem i buforem.

Podstawowe pytanie - po co ma być bufor w instalacji jak rozumiem awaryjnego ogrzewania węglowego? Koszt ogromny, masa pomp, sterowników i armatury, dwukrotnie przekroczy koszt montażu kotła węglowego z podajnikiem, do którego bufor jest potrzebny jak piąte koło u wozu :-) Kocioł z podajnikiem montujesz w układzie zamkniętym i wszystko hula aż miło. Za połowę ceny śmieciucha z wymiennikiem i buforem.

Myślałem o drewnie. Węgiel odpada.