samotnik 17.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 W sytuacji kotła na paliwo stałe, w układzie otwartym, połączonego wymiennikiem z instalacją CO z kotłem gazowym w układzie zamkniętym, jaki powinien być bufor przy kotle na paliwo stałe? Jaki jest szacunkowy koszt dorobienia takiej instalacji (kocioł na paliwa stałe) do instalacji z kotłem gazowym? Kombinuję nad dywersyfikacją ogrzewania w projektowanym domu. Sukcesywnie leczę się z: DGP, płaszcza wodnego. Zostaje kocioł "śmieciuch" w piwnicy, ale nie wiem, ile trzeba na to wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Podstawowe pytanie - po co ma być bufor w instalacji jak rozumiem awaryjnego ogrzewania węglowego? Koszt ogromny, masa pomp, sterowników i armatury, dwukrotnie przekroczy koszt montażu kotła węglowego z podajnikiem, do którego bufor jest potrzebny jak piąte koło u wozu Kocioł z podajnikiem montujesz w układzie zamkniętym i wszystko hula aż miło. Za połowę ceny śmieciucha z wymiennikiem i buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.01.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Podstawowe pytanie - po co ma być bufor w instalacji jak rozumiem awaryjnego ogrzewania węglowego? Koszt ogromny, masa pomp, sterowników i armatury, dwukrotnie przekroczy koszt montażu kotła węglowego z podajnikiem, do którego bufor jest potrzebny jak piąte koło u wozu Kocioł z podajnikiem montujesz w układzie zamkniętym i wszystko hula aż miło. Za połowę ceny śmieciucha z wymiennikiem i buforem. Myślałem o drewnie. Węgiel odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts