atheo 17.01.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam,co lepsze, bardziej praktyczne, z czym mniej problemów ? Jak długo trzeba czekać na efekt końcowy parkietu a deski podłogowej ? A może obaprodukty są już na poodbnym poziomie ?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 22.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Czym mniejszy element tym mniej z nim problemów. To ile trzeba czekać, zależy od sposobu wykończenia i od użytych materiałów. Podaj więcej szczegółów o jakie dokładnie materiały Ci chodzi to będzie łatwiej Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam, co lepsze, bardziej praktyczne, z czym mniej problemów ? Jak długo trzeba czekać na efekt końcowy parkietu a deski podłogowej ? A może obaprodukty są już na poodbnym poziomie ? pozdr Co nazywasz efektem końcowym? Co chcesz położyć i w jakiej technologii? Czy podłoże nadaje się na klejenie desek lub parkietu> itd. etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier45 23.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 generalnie parkiet jest bardziej ekonomiczny ale ja wolę piękne dębowe dechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daymon 24.01.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja polecam parkiet. Raczej nigdy z mody nie wyjdzie, jest trwały i elegancki.Trzeba pamiętać też o dobrym lakierze. ------------------Listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atheo 24.01.2012 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok. Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety... A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 26.01.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok. Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety... A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ? Deska surowa i parkiet to czasowo identycznie, swoje musi odleżeć (2-3tygodnie). Gotowa deska to zarzucenie dzień, dwa i można mieszkać ale ma fazy i loteria jaki lakier (olej)? Dobry czy szajs na pół roku. Drewno praktycznie pracuje tylko w szerokości i przy desce zamykamy taflę podłogi w dwóch ścianach a klimat mamy jaki mamy wilgotność powietrza skacze od 20 do 80% jeśli to dzień lub dwa to nie ma problemu, drewno ma swoją bezwładność( powiązaną z grubością) ale jeśli leje lub mrozi miesiąc lub dłużej ? Parkiet pod tym względem jest bezpieczniejszy ale we wzorze wiązanym jodełka różne iberiksy tak że pasy parkietu (rejki) są prostopadłe do siebie. Kolejna sprawa to rodzaj drewna. Z rodzimych gatunków to dęba nic nie przebije. Teraz u siebie kładłem parkiet w sypialniach na górze. Poczciwą drobną dębinę, sękatą ale za to tanią jak barszcz. Prosty niesymetryczny wzór i muszę się pochwalić, że odwiedził mnie kolega Duch i poleciały pytania: - Ty co to za wzór? Jak go wyprowadzasz? A hektary tym wzorem zarzucił tylko symetrycznie. Postaram się wrzucić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.01.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok. Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety... A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ? pełen lajcik jesli to wszystko prawda co pisze deski sa wiekszymi elementami ułoży sie je szybciej..rzecz jasna..a jak juz chcesz gotowe to juz wogóle nie widze tematu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 31.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Oczywiście gotowa deska to najszybsze rozwiązanie. Jeśli chodzi o cyklinowanie to zazwyczaj jest możliwe, a to ile razy będzie dało się taka deskę odnowić zależy od grubości warstwy drewna właściwego w takiej desce. Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok. Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety... A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanderleiz 01.02.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Pytanie czy parkiet czy deska tez spędzało mi sen z powiek. Zdecydowałem się na deski bo ładniej moim zdaniem wyglądają. Mam dębowe o szerokości 12cm. Poza ładnym wyglądem mają wady. W zimę delikatnie łódkują tzn że krawędzie się delikatnie do góry podnoszą. Niestety deski przy kaloryferach, drzwiach wejsciowych zaczęły się delikatnie rozchodzić. To co mówił przedmówca jest strzałem w dziesiątkę: im mniejszy element tym mniej problemów.Zastanów sie jeszcze nad podłogą lakierowaną UV w fabryce. Ja kupiłem podobno jeden z najtwardszych lakierów jakie polecali mi parkieciarze i niestety rysuje się od byle czego. Brat cioteczny ma prefabrykowaną i lakier twardy jak skała. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pytanie czy parkiet czy deska tez spędzało mi sen z powiek. Zdecydowałem się na deski bo ładniej moim zdaniem wyglądają. Mam dębowe o szerokości 12cm. Poza ładnym wyglądem mają wady. W zimę delikatnie łódkują tzn że krawędzie się delikatnie do góry podnoszą. Niestety deski przy kaloryferach, drzwiach wejsciowych zaczęły się delikatnie rozchodzić. To co mówił przedmówca jest strzałem w dziesiątkę: im mniejszy element tym mniej problemów. Zastanów sie jeszcze nad podłogą lakierowaną UV w fabryce. Ja kupiłem podobno jeden z najtwardszych lakierów jakie polecali mi parkieciarze i niestety rysuje się od byle czego. Brat cioteczny ma prefabrykowaną i lakier twardy jak skała. Powodzenia! jak nazywał się ten twardy lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 05.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 cos mi sie tutaj nie zgadza w zimie ci łódkują??...moze krawedziują..hmm..w zimie..sa na plywajaco czy odbite od podloza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanderleiz 09.03.2012 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jarek, lakierowanie UV moze się odbywać tylko w zakładzie produkcyjnym. Lakier UV utwardza się po poddaniu go promieniowaniu specjalnych lamp. Ghost: Dechy są przyklejone na klej poliuretanowy, jednoskładnikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanderleiz 09.03.2012 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Moja podłoga ma tendencje do zachowania jak na rysunku nr 5 http://www.lakiery.pl/subpage.php?akc=porady&porada=40 oczywiście w mniejszym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanderleiz 09.03.2012 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Masz racje, po głębszej lekturze źródeł w necie chodzi o krawędziowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 09.03.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Co Panowie jest trwalsz, lepsze, na lata do domu, parkiet czy gotowa deska. Mam do ulozenia u siebie 150m podlogi, prosze o namiary gdzie kupic dobry parkiet lub deske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.03.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 cos mi sie tutaj nie zgadza w zimie ci łódkują??...moze krawedziują..hmm..w zimie..sa na plywajaco czy odbite od podloza? a cóż w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Co Panowie jest trwalsz, lepsze, na lata do domu, parkiet czy gotowa deska. Mam do ulozenia u siebie 150m podlogi, prosze o namiary gdzie kupic dobry parkiet lub deske. Uważam, że najlepiej zlecić zakup i wykonanie solidnej firmie parkieciarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 09.03.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Popieram Jarka. Klient ma komfort bo za wszystko odpowiada parkieciarz. Z praktyki to jak klient sam się obkupi to ręce opadają. Samodzielność to kosmiczne koszty (Pan-Pani w sklepie z czegoś żyć musi) i najczęściej zakup taki ,że tylko usiąść i płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 10.03.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 A co jeśli pan w sklepie jest parkieciarzem? To u parkieciarzy jest często tylko numer komórki i gdzie takiego szukać?A widziałem robotę niektórych fachowców. W gębie są mocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts