Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet a deska ?

atheo

Recommended Posts

Witam,

co lepsze, bardziej praktyczne, z czym mniej problemów ? Jak długo trzeba czekać na efekt końcowy parkietu a deski podłogowej ? A może obaprodukty są już na poodbnym poziomie ?

pozdr

Co nazywasz efektem końcowym? Co chcesz położyć i w jakiej technologii? Czy podłoże nadaje się na klejenie desek lub parkietu> itd. etc.

Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok.

Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety...

A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ?

Dziekuje za zainteresowanie tematem. Odnośnie podłoza to mam dobre, da sie kleić parkiet czy deske, bowiem jest to nowa wyleka deweloperska, tzw. ostry jastruch chyba sie to tak nazywa. Dobre, bo przy odbiorze mieszkania wziąłem odrazu parkieciarza, aby sprawdził jej własciwosci, więc jest ok.

Odnośnie efektu końcowego, chodziło mi ile czasu parkieciarz musi poświęcic na ułożenie parkietu na gotowo a ile czasu mu zajmie ułożenie desek, gotowych tzw. Chodzi mi oto bo czas mnie troche nagli niestety...

A jeszcze nasuwa mi sie pytanie, czyli deski te klejone spokojnie można cyklinować później ?

Deska surowa i parkiet to czasowo identycznie, swoje musi odleżeć (2-3tygodnie). Gotowa deska to zarzucenie dzień, dwa i można mieszkać ale ma fazy i loteria jaki lakier (olej)? Dobry czy szajs na pół roku. Drewno praktycznie pracuje tylko w szerokości i przy desce zamykamy taflę podłogi w dwóch ścianach a klimat mamy jaki mamy wilgotność powietrza skacze od 20 do 80% jeśli to dzień lub dwa to nie ma problemu, drewno ma swoją bezwładność( powiązaną z grubością) ale jeśli leje lub mrozi miesiąc lub dłużej ?

Parkiet pod tym względem jest bezpieczniejszy ale we wzorze wiązanym jodełka różne iberiksy tak że pasy parkietu (rejki) są prostopadłe do siebie.

Kolejna sprawa to rodzaj drewna. Z rodzimych gatunków to dęba nic nie przebije.

Teraz u siebie kładłem parkiet w sypialniach na górze. Poczciwą drobną dębinę, sękatą ale za to tanią jak barszcz. Prosty niesymetryczny wzór i muszę się pochwalić, że odwiedził mnie kolega Duch i poleciały pytania:

- Ty co to za wzór? Jak go wyprowadzasz?

A hektary tym wzorem zarzucił tylko symetrycznie. Postaram się wrzucić fotki.

pełen lajcik jesli to wszystko prawda co pisze deski sa wiekszymi elementami ułoży sie je szybciej..rzecz jasna..a jak juz chcesz gotowe to juz wogóle nie widze tematu..

Oczywiście gotowa deska to najszybsze rozwiązanie. Jeśli chodzi o cyklinowanie to zazwyczaj jest możliwe, a to ile razy będzie dało się taka deskę odnowić zależy od grubości warstwy drewna właściwego w takiej desce.

Pytanie czy parkiet czy deska tez spędzało mi sen z powiek. Zdecydowałem się na deski bo ładniej moim zdaniem wyglądają. Mam dębowe o szerokości 12cm. Poza ładnym wyglądem mają wady. W zimę delikatnie łódkują tzn że krawędzie się delikatnie do góry podnoszą. Niestety deski przy kaloryferach, drzwiach wejsciowych zaczęły się delikatnie rozchodzić. To co mówił przedmówca jest strzałem w dziesiątkę: im mniejszy element tym mniej problemów.

Zastanów sie jeszcze nad podłogą lakierowaną UV w fabryce. Ja kupiłem podobno jeden z najtwardszych lakierów jakie polecali mi parkieciarze i niestety rysuje się od byle czego. Brat cioteczny ma prefabrykowaną i lakier twardy jak skała. Powodzenia!

Pytanie czy parkiet czy deska tez spędzało mi sen z powiek. Zdecydowałem się na deski bo ładniej moim zdaniem wyglądają. Mam dębowe o szerokości 12cm. Poza ładnym wyglądem mają wady. W zimę delikatnie łódkują tzn że krawędzie się delikatnie do góry podnoszą. Niestety deski przy kaloryferach, drzwiach wejsciowych zaczęły się delikatnie rozchodzić. To co mówił przedmówca jest strzałem w dziesiątkę: im mniejszy element tym mniej problemów.

Zastanów sie jeszcze nad podłogą lakierowaną UV w fabryce. Ja kupiłem podobno jeden z najtwardszych lakierów jakie polecali mi parkieciarze i niestety rysuje się od byle czego. Brat cioteczny ma prefabrykowaną i lakier twardy jak skała. Powodzenia!

jak nazywał się ten twardy lakier?

• 1 month później...