Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica przyłącza sieci gazowej

kaskada1

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie przyłącza do sieci gazowej.

Otóż chcę podłączyć 15 mieszkań do sieci gazowej wysokiego ciśnienia i zastanawiam się jaka jest minimalna średnica rury która będzie spełniać zapotrzebowanie gazu całego budynku.

Drugie pytanie takiej samej natury tylko przyłącz będzie obejmował 5 domków jednorodzinnych (jaka min średnica rury wysokiego ciśnienia?)

Wszędzie jest ogrzewanie i ciepła woda na piecyku gazowym

Bardzo proszę o jakąś fachową pomoc a nie odpowiedzi w stylu "to zależy ile będziesz gazu zużywał"

Bardzo proszę o jakąś fachową pomoc a nie odpowiedzi w stylu "to zależy ile będziesz gazu zużywał"

Ale to jest właśnie najlepsza fachowa odpowiedź, jaką tu można dać. Przyłącze (a nie przyłącz, na litość boską!) MUSI zaprojektować uprawniony projektant, na jego budowę normalnie występujesz o pozwolenie na budowę, tak samo jak na budowę domu, w projekcie będzie wszystko. Projektant na podstawie szacowanego przepływu gazu, jego ciśnienia i jeszcze pewnie mnóstwa innych czynników określi grubość rury. Na takie potrzeby zapewne nie będzie to jakiś strasznie gruby przewód.

J.

Ehh... dzisiaj poszedłem pytać w gazowni odnośnie mojego pytania. Pani powiedziała mi że minimalnie będzie to rura fi40. Okazało się że nie stosuje się rur wysokiego ciśnienia na terenach zabudowanych a w sąsiedztwie jest tylko średnie ciśnienie. Projekt to jedno a tam gdzie się podłączę to drugie w całej sprawie chodzi o to którego sąsiada męczyć :D

Temat do zamknięcia.