laparia 18.01.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam Wiem że temat już poruszany ale chciałem jeszcze kilka opinii. Mam mur 3 warstwowy max 10 cm styro pół max. Palę eko-groszkiem. Jeśli chciałbym docieplić ten mur. Ile cm docieplenia i jakiego dać. Najlepiej żeby nie zwiększać za bardzo grubości ścian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.01.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam Najlepiej żeby nie zwiększać za bardzo grubości ścian. pozdrawiam Skoro myślisz docieplać, to jednak coś na te ściany należy przymocować. Pytanie jest tylko, czy istotnie ta praca jest konieczna ? Masz za zimno, zbyt duże koszty ogrzewania ? Twoja obecna ściana według mądrego programu ma U = 0.287 W/m2*K. Jeśli dokleisz np. 5 cm styropianu, to będzie U = 0,211 W/m2*K. A gdy zdecydujesz się na 10 cm, to nasze U = 0,167 W/m2*K. Oczywiście Twoja ściana będzie musiała być grubsza o warstwę kleju + warstwę właściwego izolatora + końcową wyprawkę. Wartość U pokazuje nam stratę ciepła przez metr kwadratowy przegrody, jeśli po obu jej stronach mamy różnicę 1 st. C. Aby oszacować realną stratę ciepła z 1 m2 ściany, należy założyć jakieś realne temperatury na zewnątrz przegrody ( na dworze) i wewnątrz ( czyli temperaturę, jaką chcemy utrzymać w środku). Do tego służą tzw. strefy klimatyczne, których jest 4, a ja przyjąłem strefę nr.3 , mniej więcej dla środkowej Polski. Zakłada ta strefa zewnętrzną temperaturę do obliczeń na - 20.0 st.C Jeżeli teraz założymy sobie, że chcemy w środku utrzymywać temp. + 20.0 st.C, to mamy różnicę temperatur 40 stopni i tą wartość należy pomnożyć przez nasz współczynnik U. Da to nam stratę na 1 metr kwadratowy. Teraz należy pomnożyć uzyskany wynik przez powierzchnię ścian do ocieplenia i uzyskamy informację ile ciepła ucieka teraz przez ściany i ile będzie uciekało w zależności od założonego dodatkowego ocieplenia ? Moje wywody mają służyć temu, aby dobrze przeliczyć realne zyski i straty, bo całkiem możliwe, że zwrot z inwestycji docieplenia będzie bardzo długi ? Chyba że koszty nie są czynnikiem decydującym, a np. lepsze samopoczucie i świadomość, że jest cieplej..........wówczas nie ma o czym rozmawiać, tylko ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.01.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Już wiem na czym stoję. Przy obecnych temperaturach idzie ok 20 kg eko na dobę. Jak było trochę cieplej szło 15. Przy dodatnich temperaturach w nocy i w dzień 10 kg. W domu ok. 21 stopni. Ciepła wody oczywiście z kotła. Napisz jeszcze jaki jest najcieńszy odpowiednik (inny materiał) styropianu o grubości 10 cm. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 19.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Napisz jeszcze jaki jest najcieńszy odpowiednik (inny materiał) styropianu o grubości 10 cm. dzięki Coś kiedyś słyszałem o płytach poliuretanowych ? Ich lambda ma wynosić 0.028 W/m*K. Nie wiem tylko czy można używać do ocieplania ścian na zewnątrz i ile kosztują ? Przyjmując że styropian i wełna ma 0.038 - 0.045 W/m*K, wynika że te płyty mogą być ok 1/3 cieńsze. Niestety nie mam żadnych wiarygodnych informacji na ten temat. Innych izolacji o lepszych parametrach, które można użyć do ocieplania ścian zewnętrznych nie znam w ogóle. Są metody natryskowe, gdzie osiąga się dobre parametry izolacyjne, ale one nadają się na warstwy poziome i niewielkie spadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 19.01.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Napisz jeszcze jaki jest najcieńszy odpowiednik (inny materiał) styropianu o grubości 10 cm. dzięki Możesz zastosować np aerogel którego wystarczą 2cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.01.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam, W chwili obecnej współczynnik przenikania ciepła dla twojej przegrody wynoi ok. 0,286 W/m2K.Jeżeli zastosujesz jako ocieplenie 5cm wełny mineralnej Rockwool FASROCK LL o współczynniku przewodzenia ciepła równym 0,042 W/mK otrzymasz współczynnik przenikania (U) na poziomie 0,21 W/m2K, przy zastosowaniu wełny 10cm współczynniik ten będzie wynosił ok. 0,17 W/m2K. Wełna FASROCK LL to wełna lamelowa której wymiary wynoszą 1200x200mm. Płyty te mogą być mocowane za pomocą zaprawy klejącej bez łączników mechanicznych do podłoży betonowych i murowanych (surowych- nieotynkowanych) do wysokości 20m. Można również zastosować wełnę FRONTROCK MAX E, której deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,036 W/mK. Wówczas przy użyciu wełny grubości 8cm otrzymasz współczynnik U na poziomie 0,175 W/m2K, natomiast przy użyciu 10cm izolacji współczynnik ten będzie wynosił ok. 0,16 W/m2K.Płyta FRONTROCK MAX E jest produktem dwugęstościowym z wierzchnią warstwą utwardzoną. Płyty mają wymiary 1000x600mm. Płyty te należy kołkować niezależnie od wysokości budynku.Zalecam aby współczynnik przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych przy temperaturze w pomieszczeniu powyżej 16 stopni wynosił ok. 0,20 W/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayerad 23.01.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Chyba nie zaszkodzi ocieplić, nawet tak grubą ścianę, ale to trzeba sprawdzić czy zaleca się to robić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts