Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Witam.

Pierwsza zima minęła, co gorsza że dużo czasu spędziłem przy piecu. Podzielę się moimi uwagami na temat pieca Galmet 25kW ze sterownikiem Expert.

Rzeczywiście piec jest bardzo czuły na zmiany węgla, dzięki czemu nie obyło się dłuższych wizyt u kotłowni. Jak pisał dgasek też mam problem z nierównomiernym spalaniem. Początkowo myślałem że to wina talerza który prawdopodobnie nie był uszczelniony zbyt dokładnie, ale się myliłem. Wyłączyłem piec zimą na 24 h i uszczelniłem go dokładnie że nie miało prawa nic przelecieć pod talerzem. Jednak chyba ten typ tak ma i nawet dokładne uszczelnienie nic nie dało. Ciągle jedna strona była wyżej z druga niżej i tam zostawał popiół. Może nie mam dużego doświadczenia ze sterownikiem ale dużo czasu poświęciłem poznając jego funkcję. Teraz jestem Expert z tego sterownika. Sterownik Expert posiada wiele wad o zaletach nie będę pisał. Po pierwsze nie można wyłączyć nadmuchu nadzoru. Moim zdaniem piec w nadzorze powinien (zgodnie z ustawionym czasem przerwy nadzoru) podać ekogroszek bez włączania dmuchawy na zakres max. Oczywiście można ustawić maksymalną moc na minimum czyli 30% i z taką mocą będzie chodzić dmuchawa podczas podawania eko w nadzorze. Przez to cały popiół zasyfia cały piec i spieka się tworząc piramidkę. Dlatego myślę że powinna być jeszcze opcja nastawy dmuchawy w nadzorze. Co jeszcze mnie denerwuje....minimalna przerwa w podawaniu eko (moc min) jest 70 sek...to chyba zbyt długa przerwa.....Podając mniejsze ilości węgla ok 12-16 sek (moc min) powoduje długie dochodzenie pieca do zadanej temperatury. Jeśli zwiększałem dawki paliwa do 18-20 piec szybko dochodził i temperatura przewyższała zadaną o ok 3-4 stopnie i w nadzorze przebywał przez ok 15-25 min. Żar był wysoko tak jak powinien być ale za to sadził się cały piec..masakra no to kombinacje z powietrzem i to różne i wszystkie możliwe..różne nastawy czopuch...przysłony na wentylatorze i moc nadmuchu... kończyło się to zawsze na dwa sposoby albo sadza albo żużel. Zapomniałem wszyscy na forach piszą pięknie o nastawach i podawaniu eko ale mało kto pisze jakie ma przełożenie i obroty silnika a to jest najważniejsze chyba z tym czasem podawania. Jeśli ktoś z forumowiczów pociągnie temat to znaczy że nie pisałem tego na darmo...a chciałbym wymienić się doświadczeniem i spostrzeżeniami z innymi. Piszcie co byście zmienili w sterowniku.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i tu też wątek padł.....

Jak tam umówił się Pan na wizytę w firmie Elster?

Ten sterownik, tak jak inne nowej generacji nazywane pid, fuzzy logic jest w ciągłym rozwoju.

Punktem wspólnym wszystkich nowego typu sterowań jest praca z ciągłym nadmuchem.

Każde z nowego typu sterowań, czyli RT09pid Tatarka, Ognik PID czy PUMA pid Elektro-Miz czy ecoMAX700 czy ecoMAX800 firmy PLUM czy eCoal czy wreszcie Perfekt czy Expert z Elstera są poprawiane i rozwijane.

Pojedź do Elstera, porozmawiaj, na 100%uzyskasz fachową pomoc. Ta firma pracuje nad poprawieniem łatwości obsługi.

koledzy, pomóżcie w ustawieniu kotła. Mamil na taki kociol jak ty. napisz jakie masz nastawy ze ci kocioł tak mało pali, Ja mam 10 sek podtrzymanie i 30 sek przerwa. mam dość drobny popiół ale jest go dość duzo - co2 dni wiaderko 5l po farbie. Mamil oraz wie222 wysłałem wam info na priv z nastawami kotła. pozdr.

• 3 weeks później...
WItam posiadam piec Galmet Gt 25KW z nastawa expert od roku. Wprowadzilem sie w marcu przedtem palilem w piecu aby wyschly tynki i dom sie wygrzewal lecz nie utrzymywalem duzych temperatur. W tym roku chce zmniejszyc zuzycie groszku i utrzymac cieplo w domu lecz jest problem... Wegiel ktory kupilem nie wypala mi sie do konca pozostaja grudki a nie popiol jak to mialo miejsce zeszlej zimy. Czy jest jakas osoba ktora bylaby w stanie pomoc w jakis sposob z ustawianiem parametrow w sterowniku? Domek pietrowy ma 170m2 dol ogrzewany podlogowka gora kaloryfery. Pozdrawiam

witam mam piec galmeta na eko groszek 30kw chata 200m poniemiecka nie ocieplona zuzycie wegla u mnie to pelen zasobnik na 7.8 dni na poczatku rowniez mialem duzy problem co do ustawien ale mialem zle zrobiona instalacje i zabradzo zimna woda wracala mi do pieca i piec nie dawal rady co bylo widac po spalaniu duzej ilosci wegla przy ostrej zimie piec potrzebowal 20s podania teraz jest duzo lepiej moje ustawienia to 10 sekund podania i 28% powietrza klapka od przeslony wentylatora otwarta na grubosc palca,wazne jest tez dobrze ustawic przymykanie komina powinno byc tak ustawione ze przy otwartych dzwiczkach pieca powinien sie delikatnie czuc dym wydostajacy sie z dzwiczek ale bardzo delikatnie zbyt mocno otwarta przepustnica komina powoduje wydmuchiwanie cieplego powietrza do komina zkolei za malo otwarta bedzie powodowac czad w piecu i nie spalanie calkowite wegla,wazne jest to ze temperatura zadana nie moze byc mniejsza niz 60 c na ustawienia fabrycznych jest 65c piec musi byc mocno rozgrzany wtedy jego praca jest stabilniejsza na grzejnikach mam termostaty danfosa ktore same reguluje temperature w pomieszczeniach .praca mojego pieca przebiega tak przy temperaturze 60c w trybie pracy spada maksymalnie do 59.2 w trybie praca ma dwa podania po 10 sekund i przechodzac w nadzor rosnie mniej wiecej do 60.5 temperatura nie moze mocno spasc i urosnac poza zadana po sa wtedy duze przeciazenia piec musi pracowac stabilnie i nie zawsze musi przejsc w nadzor moze tez byc dlugi czas w trybie pracy chodzi o to zeby przerwy miedzy podaniami byly jak najdluzsze zeby kazda dawka wegla spala sie do konca a nie wypychala ja nastepna radze wrzystkim na poczatek przejsc na ustawienia fabryczne a potem bawic sie z ustawieniami ktorymi wyzej napisalem zadne inne nic nie daja przesiedzialem nie jedna noc w kotlowini i toche moge powiedziec im wiecej ryjemy w piecu tym jest gorzej piece na eko nie naleza do oszczednych tylko wygodnych

• 2 weeks później...

Witam,

ja też walczę z tym piecem od września. Przy nastawach fabrycznych żar opada ale mniej sadzy i syfu w piecu. Otrzymałem inne ustawienia z galmetu, podawanie 20 przerwa 30 i max. przerwa 130. Nadmuch 0 i czas podtrzymania 11min. Powietrze w okolicach 13%. Dmuchawa min. 20 max. 48. Temperaturę trzymam na 65. Pogodówka zgaszona, na grzejnikach termostaty. Efekt smoła i sadza na piecu, żar wysoki i szybko dochodzi do temp, przewyższa ją o kilka stopni. Próbowałem już różnych cudów. Może ktoś ma jakiś pomysł? Komin czysty, napowietrzenie w ścianie, węgiel u sąsiadów z tego samego źródła spala się prawidłowo, tzn. na popiół drobny a u mnie spieki i dużo sadzy.

pozdrawiam

artur

• 2 weeks później...

Witam cię "minos". Ja mam Galmet 17 KW z Expertem ale dopiero od tygodnia. Dom (120m2) jeszcze nie ocieplony z zewnątrz ani od poddasza. Budowany z betonu komórkowego 36 cm, docelowo wełna pod dach i styropian 10 na ściany. Tynki i wylewki mam. Centralne ma grzejniki Kermi i podłogówkę (ok.40 m2). Od tygodnia czasu zjadł mi tyle groszku, ze jak tak dalej pójdzie to pójdę z torbami. Interesuje mnie jak ogrzewałeś dom jak miałeś tynki i ile ci pożerał paliwa? Co do moich nastaw pieca to:

1. Korekcja ekonomiczna -5

2. Korekcja nocna -3

3. Podawanie 7 s przerwa 30 s.

4. Nadmuch w granicach 28 %

Ponadto wczoraj zauważyłem, że mam bardzo dużo sadzy na ścianach kotła i nie może mi osiągnąć szybko temperatury zadanej a jak już to zrobi to temperatura płaszcza szybko spada. Muszę go bardo podkręcać, żeby doszedł do temp. zadanej. Co do ustawień parametrów w twoim piecu to spróbuj w ustawieniach instalatora i serwisanta zobaczyć jak to wygląda. Na stronie ELSTAR jest instrukcja instalatora i serwisanta sterownika. Zobacz jakie masz ustawienia a jakie być powinny. W razie problemów odpisz to podrzucę ci nastawy jakie zebrałem w necie u innych. Jeszcze tylko jedno pytanie mam. Jak mu ustawisz temperaturę zadaną, dojdzie do tej temperatury to co cię dzieje dalej? Podtrzymuje ci temperaturę przez jakiś czas? Jeśli tak to jaki? Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Mój piec Galmet 25kW aktualne ustawienia:

-ilość powietrza 27%

-Moc dmuchawy 19%

-Moc kotła 100%

-Przerwa nadzoru 15 min.

-Max. moc 14 sek. podawanie 55 sek. przerwa

-Min. moc 14 sek. podawanie 80 sek przerwa

-Zakres regulacji 10 stopni

-Bezwładność 1600 sek. -ustawienie fabryczne, nie zmieniałem tu nic.

-Nadmuch nadroró 0 sek

-Wentylator otwarty na ok3 cm

-Czopuch w połowie przymknięty.

-Obroty minimalne dmuchawy 10%

-Obroty maksymalne 30 %

Eko spala się na popiół z małymi grudkami żużlu, mało popiołu na ściankach, zero sadzy.

Praca kotła w automacie.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna, choć pomijana sprawa - wilgotność opału.

Byłem ostatnio na kilkunastu budowach i - opał świeżo zakupiony, w workach i całkowicie zamarźnięty. A do kpl szczelnie zamknięty.

A woda się po prostu nie pali.

Sprawdźcie przede wszystkim to.

Co do Pancerpolu - proponuję jeszcze odkręcić śrubkę pod podajnikiem w kotle i sprawdzić czy czasami nie jest zasypana popiołem komora podawania powietrza (ta gruba rura pod palnikiem).

Zanim wsypię eko do zasobnika leżakuje w piwnicy jakieś 24 h rozsypany na foli żeby dokładnie wysechł .

Nawet przyniesiony z garażu gdzie jest zimno do piwnicy gdzie jest ciepło zaraz robi się mokry.

Zresztą wszyscy producenci kotłów piszą "PALIWO MUSI BYĆ SUCHE"!!!

W 24h wyschnie tylko na zewnątrz...

• 2 weeks później...

witam

od pewnego czasu mam astpujacy objaw/

co jakiś czas (czasami co 4-5godzin a czasami co 2-3dni) zatrzymuje się podajnik pieca Galmet 25Kw z podajnikiem firmy Pancerpol. jedni mówią ze moze to byc wina motoreduktorów a inny ze moze silnik labo kondensator przy silniku.

cena motoreduktrów NORD-a to koszt okolo 950zł,więc nie jest mały a cena za cały kompletny "zestaw podajnika" kosztuje 1800zł

sam nie wiem co mozę byc lub od czego zacząć sprawdzanie i dochodzeni do przyczyny zatrzymawnai sie podajnika

p.S okolo 2mcy temu został wymieniony na NOWY ślimak który znajduje sie w podajniku ponieważ poprzedni na końcu "zgubił" kilka uzwojeń i nie podawał dobrze węgla!!!

Piec ogólnie ma dopiero około 3lata (dopiero tyle czasu chodzi piec od czasu podłaczenia go do instalacji)

Powiem szczerze że podczas poszukiwac pieca na groszek mysłałem ze firma ze renonma jaka jest GALMET a co za tym idzie droższa (cena pieca 3 lata temu to okolo 7.5-8tys zł) da mi więcej bezawaryjnej pracy niż te marne 3lata :(((((

Mimo,że Galmet to w zasadzie konkurencja dla firmy, w której pracuję.... (firma bardziej słynie z produkcji bojlerów, które produkuje naprawdę świetne...)

Z doświadczenia serwisowego, także palników Pancerpol:

To jest z całą pewnością kondensator, on zwyczajniej gubi swoją pojemność.

To naturalnie zużywający się podzespół, upraszczam to sobie obrazowo i przedstawiam jak sytuację ze starterem przy świetlówkach - naście cykli załączeń i koniec.

Jak ma silnik Besel, niebieski, obok jest taka biała tubka, jeżeli na niej jest napisane 6uF, to kup 8 a max.10uF, kondensator, który kupisz ma mieć 2kabelki, nie kupuj takiego z wyjściem na 4. Zapisz sobie, w którym miejscu są przykręcone te kabelki w silniku i nowy wkręć w to samo miejsce.

Zużyty ślimak stalowy to normalny element eksploatacyjny, podlega wymianie podobnie jak klocki w samochodzie. Trzeba się tylko nauczyć, że niektóre sprawy wymagają jakiegoś serwisu i wymiany. Są elementy ruchome, które się naturalnie zużywają.

Jak ma silnik Besel, niebieski, obok jest taka biała tubka, jeżeli na niej jest napisane 6uF, to kup 8 a max.10uF, kondensator, który kupisz ma mieć 2kabelki, nie kupuj takiego z wyjściem na 4. Zapisz sobie, w którym miejscu są przykręcone te kabelki w silniku i nowy wkręć w to samo miejsce.

silnik zgadza sie jest niebieski ale na nim jest napisane Cantoni semk 56-4c1/1572 przełozenie 1.1 1360obr. a kondensator tam zaintalowany to 6uF/450V

nie wiel ile jest kabelków (bo teraz niema możliwości sprawdzenia) ale to chyba taki http://www.domer.pl/kondensator-6-uf.html

a mam kupic 8 http://www.domer.pl/kondensator-8-uf.html czy lepiej 10uf http://www.domer.pl/kondensator-10-uf.html ??