Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ma Galmeta 25 kW z Expertem ...a co boli?

Spalanie mam nie najgorsze chyba bo od początku października spaliłem ok. 950 kg.

Dom o pow. na dole 70m2 + góra, ale tam tyle o ile grzeje

Chodzi o to ze kociołek chodzi na dużej amplitudzie temperatur tzn na piecu mam ustawione 55'C a temp potrafi spaść do 40 a po wejściu w czujkę nawet do 72. Do temp. dochodzi myślę w miarę szybko.

Palę dwoma rodzajami eko na przemian co zbiornik: kazach 670 zl/t i podobno julian 920 zl/t. Przy kazachu robią się spore kalafiory, popielnik szybko sie zapycha, piec szybko zachodzi sadzą i zasobnik starcza mniej więcej na 1,5 tyg. Natomiast julian sie nie dopala, popiołu jest dużo mniej i starcza na 2 tyg. Oczywiscie parametry zmieniam przy zmianie paliwa.

I tak pisze moze ktos ma takiego piecucha i cos tam moze o nim podpowiedziec.

Edytowane przez josephik

• 2 weeks później...

Witam

Jestem nowy na forum , ale mam nadzieję , że ktoś z was mnie poratuje. Sytuacja wygląda następująco. Piec GALMET 24 kW z programatorem PERFECT. Powierzchnia ogrzewana ok 130 m kw. Ustawienia ogólnie 55% powietrza, moc 90 % bez czujki pogodowej. PROBLEM polega na tym ,że jak bym nie kombinował to z prawej strony grzyba groszek się spieka a z lewej nie dopala im więcej powietrza tym spieki większe do tego stopnia że zrzuca wiszące nad grzybem ustrojstwo. mniej powietrza powoduje opróżnienie podajnika ok 120 kg w dwa trzy dni przy temp na zewnątrz ok 2 st C.obecnie podajnik starcza na ok 3-4 dni. A i tak wg mnie nie spala ok 30-40 % groszku. I jeszcze jedno co mnie zastanawia to urywanie się zawleczki. Zbyt częste jak dla mnie bo ok raz w tygodniu. Komin przy dotknięciu ręką bardzo ciepły a wręcz gorący. Groszek suchy, z polskiej kopalni ( workowany). Jeśli ktoś ma pojęcie to prosze o sugestie.

POZDRAWIAM

Witam

Jestem nowy na forum , ale mam nadzieję , że ktoś z was mnie poratuje. Sytuacja wygląda następująco. Piec GALMET 24 kW z programatorem PERFECT. Powierzchnia ogrzewana ok 130 m kw. Ustawienia ogólnie 55% powietrza, moc 90 % bez czujki pogodowej. PROBLEM polega na tym ,że jak bym nie kombinował to z prawej strony grzyba groszek się spieka a z lewej nie dopala im więcej powietrza tym spieki większe do tego stopnia że zrzuca wiszące nad grzybem ustrojstwo. mniej powietrza powoduje opróżnienie podajnika ok 120 kg w dwa trzy dni przy temp na zewnątrz ok 2 st C.obecnie podajnik starcza na ok 3-4 dni. A i tak wg mnie nie spala ok 30-40 % groszku. I jeszcze jedno co mnie zastanawia to urywanie się zawleczki. Zbyt częste jak dla mnie bo ok raz w tygodniu. Komin przy dotknięciu ręką bardzo ciepły a wręcz gorący. Groszek suchy, z polskiej kopalni ( workowany). Jeśli ktoś ma pojęcie to prosze o sugestie.

POZDRAWIAM

po pierwsze kolego jeśli to nowy dom to na powierzchnię 130m2 razem z CWU to kociołek 12KW a nie 24!!!! Nawet jeśli stare budownictwo to przyjmuje się wartości zapotrzebowania na ciepło na poziomie 100W/m2 dla taich konstrukcji czyli u Ciebie 130X 100 daje 13KW +około 3KW na ogrzanie CWU razem 16 góra 18 z zapasem na straty związane z wadami konstrukcyjnymi ale nie 24!!!!

Nic dziwnego że palnik na takich ustawieniach i jeszcze przy mocy 90% wariuje.

Sugeruję zmniejszenie mocy kotła oraz spore zmniejszenie siły nadmuchu. spieki to efekt nadmiaru powietrza- podnosi ono temperaturę żaru powyżej punktu topnienia i tworzy piękne kalafiory, które potrafią zablokować palnik,

gorący komin to dodatkowy znak że powietrza nadmiar i przyczyniasz się do efektu cieplarnianego zamiast ogzrewać swój domek

Myślę że przy obecnej aurze Twój kocioł da radę ogrzać Ci lokum przy 30% mocy zatem zmianę parametrów sugeruję

Dziękuję za sugestie. Piec przystosowany jest do ogrzsania w przyszłości drugiego takiego domu ( bliźniak) stąd wybór 24 kW . A co do ustawień to pozmieniam i podzielę się wrażeniami. POzdrawiam

po pierwsze kolego jeśli to nowy dom to na powierzchnię 130m2 razem z CWU to kociołek 12KW a nie 24!!!! Nawet jeśli stare budownictwo to przyjmuje się wartości zapotrzebowania na ciepło na poziomie 100W/m2 dla taich konstrukcji czyli u Ciebie 130X 100 daje 13KW +około 3KW na ogrzanie CWU razem 16 góra 18 z zapasem na straty związane z wadami konstrukcyjnymi ale nie 24!!!!

Nic dziwnego że palnik na takich ustawieniach i jeszcze przy mocy 90% wariuje.

Sugeruję zmniejszenie mocy kotła oraz spore zmniejszenie siły nadmuchu. spieki to efekt nadmiaru powietrza- podnosi ono temperaturę żaru powyżej punktu topnienia i tworzy piękne kalafiory, które potrafią zablokować palnik,

gorący komin to dodatkowy znak że powietrza nadmiar i przyczyniasz się do efektu cieplarnianego zamiast ogzrewać swój domek

Myślę że przy obecnej aurze Twój kocioł da radę ogrzać Ci lokum przy 30% mocy zatem zmianę parametrów sugeruję

Witam. Jestem pierwszy raz na stronie jako forumowicz, gdyż mam pewien problem. Mianowicie zaczną sie u mnie za niedługo prace związane z centralnym ogrzewaniem i kilka osób polecało mi firmy znane wszystkim, jak viessman, ale usłyszałem tez kilka ciepłych słów o firmie Galmet.

Byłem na ich stronie, ale z tych opisów nie za bardzo wiem, co do czego przylozyc (jak mowie jestem początkujący), a na instalatora narazie nie liczę - sam chciałbym prosic o radę.

stąd moje pytanie: czy produkty Galmetu to półka średnia, wyższa i czy przede wszystkim są dobre i trwałe. Cały czas mam jakoś nieokreślone zdanie do polskiego produktu po przejściach z przejęciami i nie wiem, czy to rzeczywiscie polskie, ale generalnie stawiam na polskie. Tylko, czy w tak ważnej sprawie, także?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i bardzo dziękuję.

Witam

Jeszcze nie jestem użytkownikiem pieca Gamlet, ale planuję takowy zakupić o mocy 25KW. Przeraża mnie ilość negatywnych opinii na jego temat. Z instrukcji producenta wynika że w tym piecu można spalać także pelet, moje pytanie brzmi czy ktoś tego próbował? i jakie są rezultaty? drożej czy taniej i jak z ustawieniami ?

pozdrawiam wszystkich na tym forum

Sławek

Witam.

A jak jestem całkowicie "zielony" z instalacji, ale ktoś mi tam polecił galmet i piec na ekogroszek (powierzchnia domu 160 m2 - parter i piętro), to od czxego zaczac szukanie odpowiedniego pieca. Grzejniki podobno gavia sa dobre i ladne. Prosze o pomoc. Dzieki.

odpowiedniego kociołka musisz zacząć szukać od zdobycia wiedz na temat zapotrzebowania Twojego domu na ciepło i wtedy dobrać odpowiednią moc.

Jeśli dom nowy to pewnie zapotrzebowanie w okolicy 70-80W/m2 zakładając jakieś błędy konstrukcyjno wyknawcze. zatem 160m X 80w =12,8KW + około 3KW na ogrzanie CWU więc kociołek w okolicy 16KW i nie dać się hasłom w stylu że większy to lepszy. i tak przez 80% sezonu grzewczego będzie pracowal na 30-40% mocy nie więcej. Zaś co do grzejników to nie patrzeć na markę tylko na moc przy danych temperaturach bo to się liczy a nie napis na opakowaniu. Również należy dobrać odpowiednią ich moc żeby nie przegrzewać domu lub żeby nie było za mało na daną powierzchnię

To w temacie mocy a pozostaje jeszcze sposób sterowania czyszczenia zasypu i wygarniania popiołu. Nie można się zatem ograniczyć do czyjegoś zdania o danym produkcie. Najlepej jeśli jest możliwość obejrzeć taki kocioł na żywo jak pracuje, lub chociaż w sklepie stanąć otworzyć wszystkie wyczystki przymierzyć się do załadunku opału i do czyszczenia- tutaj sprzedawcy będą używać stwierdzeń typu bajecznie prosta obsługa i takie tam- nie słuchać tylko srawdzać samemu. To wybór na kilka a nawet kilkanaście sezonów i należy go dobrze przemyśleć.

DZIEKI ZA WYCZERPUJACA, CHOC NIE DO KONCA DLA MNIE JASNA ODPOWIEDZ?

CZYLI ZE NP TEN KOCIOL, DO KTOREGO PODAM LINKA, TO MOZE SPELNIAC WYMAGANIA (DO timon120777)? A JEŻELI TAK, TO JAK DO TEGO DOBRAC POTEM NP. OGRZEWACZ WODY, CZY JAKIS SENSOWNY BOJLER. BO, NIE UKRYWAM, NIE CHCE SIE UPIERAC, ALE SKORO KOMUS TA FIRMA JUZ DOBRZE SLUZY, A JA, JAKO LAIK, WIEM TYLE, CO NIC, TO MOZE PO PROSTU "POWESZYC" DLUZEJ PRZY GALMECIE? ALE JUZ TAK PO SZPIEGOWSKU.

http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=12&id_dok=114&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

DZIEKI ZA WYCZERPUJACA, CHOC NIE DO KONCA DLA MNIE JASNA ODPOWIEDZ?

CZYLI ZE NP TEN KOCIOL, DO KTOREGO PODAM LINKA, TO MOZE SPELNIAC WYMAGANIA (DO timon120777)? A JEŻELI TAK, TO JAK DO TEGO DOBRAC POTEM NP. OGRZEWACZ WODY, CZY JAKIS SENSOWNY BOJLER. BO, NIE UKRYWAM, NIE CHCE SIE UPIERAC, ALE SKORO KOMUS TA FIRMA JUZ DOBRZE SLUZY, A JA, JAKO LAIK, WIEM TYLE, CO NIC, TO MOZE PO PROSTU "POWESZYC" DLUZEJ PRZY GALMECIE? ALE JUZ TAK PO SZPIEGOWSKU.

http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=12&id_dok=114&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

czego z mojej wypowiedzi nie rozumiesz??? pytaj postaram się wyjaśnić.

Kocioł ma być dla Ciebie i ma odpowiadać Twoim oczekiwaniom co do obsługi i sterowania.ja się w temacie tego czy ten konkretny kocioł jest zły czy dobry nie będę wypowiadał gdyż zwyczajnie nie znam tej konstrukcji ani sterownika.Z tego co podaje producent to dla Ciebie moc 17KW będzie ok. będzie zapas na większy ewentualnie zbiornik CWU przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło. Poszukaj wątków o tych kotłach na tym i innych forach. Jeśli osoba która używa tego kociołka jest zadwolona i możesz u niej go w pracy zobaczyć to skorzystaj z okazji. poproś żeby pokazał Ci jak czyścić czy jak ustawiać parametry sterownika.

Co do zbiornika na CWU to przede wszystkim musisz go dobrać do zapotrzebowania Twojej rodziny. w zależności od ilości osób i ich przyzwyczajeń- czy lubią przysznic czy raczej leją mnóstwo wody do wanny???? Ja mam 140L poziomy dwupłaszczowy ale Tobie może byc potrzebny np 200L bo będziecie się ze swoją kobietką moczyć w wannie np a przy mniejszym zbiorniku może się okazać że na dużą wannę tej ciepłej wody zabraknie.

Pytaj śmiało mam nadzieję że będę umiał pomóc

Jak szukałem produktów do swojego domu, to przewertowałem sporą ilośc katalogów i pojeździlem ko wielu sklepach. Różne opinie słyszałem o galmecie. Ale jedna z nich byla ta, chyba nawet przewazajaca, ze warto zaufac ich produtkom z prostego powodu: Mają jakośc bardzo dobra za rozsadna cene no i sa chyba ze 30 lat w tej branzy. Warto, zebys bardziej poszukal na forach, albo na porownywarkach cen, tam przez kilka chwil znalazlem raczej dobre opinie o produktach galmetu. Czytaj, czytaj i czytaj. A moim zdaniem to jest i tak dobry wybor. Pozdrawiam i w razie czego, pisz, jak dam rade i bede mial czas, to odpisze.

ja rozważałem zbiornik na CWU Galmetu. Jednak zaniechałem tego pomysłu. Z prostej przyczyny. Za cene nowego, emaliowanego, 200-litrowego zbiornika z Galmetu, kupiłem 200-litrowy zbiornik z Viessmana. Używany, owszem, ale po pierwsze w ideealnym stanie (oglądałem wewnątrz), odkamieniony, wyczyszczony, a po drugie z NIERDZEWKI.

Witajcie. Zapewne to co napisze będzie dla niektórych szokiem a dla niektórych ciekawostką :)

Posiadam od grudnia piec Galmet GT KW 25 ze sterownikiem LUKSUS EKO PID oraz wymienikiem ciepła LB31-20 który podpiety jest pod instalacje solarna, zbionik 300litró oraz piec gazowy Chappe z zasobnikiem 150litró. Do ogrzania 320metrów z czego 100m2 jest grzane tylko do temperatury 14 stopni. Na grzejnikach brak termostatów, na każdym poziomie(sztuk3) osobny regulator-centralka do ustawiania pracy pieca gazowego . To jest dopiero wyzwanie poustawiac to wszystko! Nie mam mozliwości sterowania galmetem z pokoi moge tylko w kotłowni go ustawiac i nie wiem czy nie doinwestowac w mozliwość regulacji z centralek. Jak na razie piec gazowy odpalany do dogrzania CWU 5 minut pracy i woda gorąca. Grzeje Galmetem pale weglem i drzewem (brzoza). Temeratura w domu 19-20 stopni. Wegla poszło jakies 200kilo i jeden kubik drzewa. To w dwa miesiące :) fakt że próbowałem przy temperaturze plus 1 na dworze nagrzac jak najwiecej i doszedłem do 23C i woda w piecu miała 75C. Sądze ze przy wiekszych mrozach niestety nie dam rady tym dogrzac domu i bedzie trzeba odpalic piec gazowy i tu leży problem. Jak to wszystko wtedy zestroić?? Ma ktos podobna instalacje w domu?? Przypuszczam ze można powiedziec ze ten piec pełni role kominka z płaszczem wodnym którego nie mogłem założyc z powodu złego rozmieszczenia kominów :(

ten kociołek to zasypowiec jest????

Pytanie jak masz wpięty gazowy czy tylko w obieg CWU czy jest podłączenie do całej instalacji???? Ja mam dwa kotły i mogę z obu ogrzać całą instalację a obecnie jeden jest wyłączony i jego obieg jest odcięty. kwestia wykonania instalacji. jakbyś foto wstawił to więcej byśmy wiedzieli

lukjanko, jak to 320m2 jest b.dobrze izolowane a w dodatku 100m2 grzane tylko do +14st.C, to kocioł o mocy 25kW powinien to ogrzać (jak to model z podajnikiem).

Testowałem w ubiegłym roku jeszcze jeden z pierwszych prototypów Luksusa dedykowanego do podajnika, ale na palniku typu Brucer

Kilka spraw można było tam lekko zmodyfikować.

Wklejam fotki tego Luksusa testowanego, powiedz, czy masz taki właśnie model sterowania?

zużycie opału.JPG

moc dostarczana.JPG

ilośc powietrza.JPG

moc kotła.JPG

kaloryczność opału.JPG

Edytowane przez Jarecki79

timon to jest zasypowiec . kocioł gazowy był pierwszy wiec na nim opiera sie cała instalacja później doszły solary a teraz ten piec. co do zdjęć to będzie ciężko ponieważ gazowy jest w innym pomieszczeniu a galmet jest razem z solarami. Zdjęcia dodam jak sie naumiem :) i jak wróce w sobote do domu

jarecki ja nie mam takich ustawień w sterowniku i troche inaczej wyglada zewnętrznie. piec nie ma podajnika a co do izolacji to ściany poroterm24-styropian10cm-poroterm24-styropian5cm

przy takiej izolacji powinien dać radę sam tak myślę a skoro to zasypowiec to więcej dowiesz się na wątku ekonomiczne spalanie węgla kamiennego. Tam chłopaki piszą cuda o zasypowcach, ten wątek generalnie pod kotły z podajnikiem ale myślę że Jarecki pomoze bo ma z takimi również doświadczenie, ja niestety nie mam